Καναρίνια τρώνε τα αυγά τους λόγω διατροφικών ελλείψεων;

Συζήτηση με θέμα Καναρίνια τρώνε τα αυγά τους λόγω διατροφικών ελλείψεων;, που ξεκίνησε από alicedros, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 12 Απρ 2016.

theodr
Best Answer theodr, 12 Απρ 2016
ο ανταγωνισμός μέσα στη κλούβα. Τα αρσενικά κατά την γνώμη μου δεν έχουν λόγο να είναι στην κλούβα. Μόνο λάθος αντιλήψεις μπορούν να πάρουν από την... Ολόκληρο το Post
 1. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κι όμως φέτος δε ξέρω τι έχει γίνει... Μέσα στην κλούβα είχα αφήσει 4 αρσενικά και 4 θηλυκά. Όχι για ζευγάρια, δεν θέλω να τα ζευγαρώσω, απλά μου έμειναν. Έκαναν συνολικά τα θηλυκά περίπου 15 αυγά. Μερικά από αυτά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς ή βρέθηκαν κάτω σπασμένα.. Θα μου πεις μες την κλούβα τι περίμενες?? Όταν απ τα 8 καναρίνια, έβγαλα ένα ζευγάρι εκτός κλούβας και το έβαλα σε ζευγαρώστρα ο αρσενικός έφαγε ένα αυγό! Δε ξέρω τι έχει συμβεί φέτος.... πολύ πυρωμένοι οι αρσενικοί!! Ευτυχώς από αυτά τα ζευγάρια δε θέλω αυγά και μικρά και όλα αντικαταστάθηκαν με ψεύτικα (μιας και οι κανάρες είναι για παραμάνες).. αλλιώς ακόμα θα τα έτρωγαν οι χουλιγκανς! :p
   
 2. Best Answer:
  Post #317746 by theodr, 12 Απρ 2016
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  -Μια πιθανότητα(όχι μικρή), αυτής της συμπεριφοράς, είναι η έλλειψη πρωτεϊνών στην αυγοτροφή σου.

  -Στην κλούβα μπορείς να αφήνεις μόνον ένα αρσενικό μαζί με τα θηλυκά σου.
  Ο τρόπος "όλοι μαζί παρέα" χαλάει ακόμα και τα καλής φυσιογνωμίας πουλιά.
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μα μέσα στη δική μου αυγοτροφή, καθ' όλη την προετοιμασία και μετά φυσικά όταν υπάρχουν μικρά, προσθέτω και έτοιμη αυγοτροφή. Δηλαδή στο μείγμα (1 αυγό, 3 κουταλιές φρυγανιά και 3 κουταλίες κουάκερ κτλ) βάζω τουλάχιστον 5-6 κουταλιές της σούπας επώνυμη αυγοτροφή. Φέτος έδωσα την κίτρινη της Deli Nature.
  [​IMG]
  Τι άλλο να δίνω για να μην υπάρχει έλλειψη??

  Αυτό το έκανα πέρσι και ο άτιμος τις βάτεψε και τις 3 και όλα τα αυγά ήταν ένσπορα. Αλλά φέτος δεν είχα σκοπό και δε θέλω τόσα πολλά ζευγάρια. Αφήστε που όλα τους έχουν μια κάποια συγγένεια και γι αυτό όλα τα αυγά τα πέταξα... Μόνο 2 ζευγάρια έχω. Και ακόμη έχω 4 φωλιές με ψεύτικα αυγά και έτοιμες παραμάνες!
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  -Αρα, έπρεπε να μην υπάρχει κανενα αρσενικό μαζί με τα θηλυκά σου. Εσύ αντι να βγάλεις τον ένα, πρόσθεσες άλλους τρείς Γιατί ; !!! :)

  -H αυγοτροφή αυτή είναι 17,5% πρωτεΐνες. Το αυγό δεν περνά το 18% . Οταν βάζεις μέσα, αλλη τόση ποσότητα φρυγανια και κουακερ την "κόβεις" στην μέση (σαν ποσοστό επι του όλου μείγματος) . Χρειάζεσαι κάποιο πρωτεϊνικό συμπλήρωμα. Πρωτεΐνη σόγιας πιθανόν. ή ακόμα το PLUS της QUIKO . Αλμπουμίνη καθαρή (ζαχαροπλαστικής) είναι μια άλλη λυση. Δεν τρώνε τα αυγά τους τα πουλιά για πλάκα . Αν έχεις κάποια τέτοια θηλυκά ή αρσενικά τα κάνεις χειρότερους χαρακτήρες αν τα βάζεις να συζήσουν σε μια κλούβα και πολλαπλασιάζεις τον ανταγωνισμό. Αυτή είναι η γνώμη μου.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Όταν ξεκινήσουν και μάθουν να τρώνε τ' αυγά στις φωλιές ... δύσκολα το κόβουν.
  Το αυγό είναι άλλωστε πολυτιμότατη τροφή για όλα τα όντα του πλανήτη.
   
 7. theodr

  theodr PB Member

  Αλίκη alicedros γιατί δεν αφήνεις την έτοιμη επώνυμη αυγοτροφή στην οποία έχουν γίνει test και μετρήσεις για να καλύπτουν σωστά τα πουλιά. Φτιάχνοντας δικά μας μείγματα δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξέρουμε αν έχουμε τοποθέτησή σωστά τις αναλογίες που πρέπει να έχει η αυγοτροφή.
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το καλοκαίρι πάντα βάζω όλα τα καναρίνια μέσα στην κλούβα (όσα συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους φυσικά, συνήθως οι κανάρες με τα νεούδια και το κάθε αρσενικό μόνο του σε ζευγαρώστρα) για να περάσουν πτερόροια. Μόλις έρθει η ώρα για προετοιμασία για αναπαραγωγή βγάζω τα ζευγάρια που θέλω να αναπαράξω και μετά από την κλούβα βγαίνουν σταδιακά όσα δημιουργούν θέματα ή όσα κυνηγιούνται. Συνήθως βγαίνουν αρσενικά για να μπορέσουν τα υπόλοιπα να συμβιώσουν αρμονικά και να μην υπάρχουν μάχες και ανταγωνισμός. Όταν δω πως αρχίζει ο ανταγωνισμός και κυνήγι σίγουρα βγάζω πουλιά από μέσα. Τον Δεκέμβρη είχα μέσα 18 καναρίνια και τώρα έχουν μείνει 6! Και συμβιώνουν μια χαρά και ζευγαρώνουν και κλωσάνε τα αυγά τους. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα χαρακτήρα.. όλα τα πουλιά όταν πλησιάζει η αναπαραγωγή είναι πιο επιθετικά και κτητικά.. και λογικό είναι! Εγώ είμαι η υπεύθυνη για αυτά, που πρέπει να τα χωρίσω, πρέπει να βγάλω μερικά για να μπορέσουν να ζουν χωρίς άγχος και ανταγωνισμό. Όσα πουλιά μένουν στην κλούβα δεν σκοπεύω να τα ζευγαρώσω. Απλά αφήνω τις θηλυκές να κάνουν αυγά για να ικανοποιήσουν το ένστικτό τους. τα αυγά την επόμενη κιόλας μέρα τα πέταξα και τα αντικατέστησα με ψεύτικα. Μερικά δεν πρόλαβα. Τώρα τι έφταιξε δεν μπορώ να το ξέρω.. ή τα έφαγαν οι αρσενικοί ή έπεσαν κάτω.

  Αυτό με απασχολεί πολύ που μου λέτε τώρα.. Τόσα χρόνια διάβασμα για τη διατροφή των καναρινιών είχα καταλήξει στην συγοτροφή που τους φτιάχνω και ήμουν πολύ περήφανη. Και τους την κάνω με πολύ αγάπη και χρόνο.... :( Δηλαδή αυγό βραστό και αυγοτροφή δεν αρκεί? Να μειώσω την φρυγανιά και το κουάκερ που βάζω στο μείγμα? ή να δίνω ξεχωριστά το μείγμα το δικό μου και ξεχωριστά μια έτοιμη αυγοτροφή? και μέσα στο μείγμα μου δηλαδη να προσθέσω και κάποιο συμπλήρωμα? Έστω το PLUS της QUIKO, σε τι αναλογία να το βάζω μέσα στο μείγμα μου? Πρωτείνη σόγιας που μπορώ να βρω?? Και σε τι αναλογία την βάζω στο μείγμα μου? (ένα κάρο απορίες!! :p )

  Εγώ πιστεύω πως φταίει το ότι ήταν (και παραμένουν να είναι) πολύ πυρωμένοι οι αρσενικοί και φυσικά ο ανταγωνισμός μέσα στη κλούβα.

  Κώστα μου τόσα χρόνια με βραστό αυγό και με τη δικιά μου αυγοτροφή έχουν μεγαλώσει πολλά μικρά στα χέρια μου. Δεν λέω φυσικά πως έχω δίκιο και πως αυτά αρκούν και πως τα κάνω όλα τέλεια, αλλά ποτέ δεν είχα θέμα. Φυσικά ακούω τις συμβουλές και του κυριου Μάκη και του Γιάννη και όλως εδώ μέσα και σας ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Απλά νόμιζα πως όλα αυτά που βάζω μέσα, τόσα βότανα, βλαστωμένοι σπόροι, λαχανικά, χορταρικά κτλ νόμιζα ότι αρκούσαν.. Χαίρομαι και γεμίζω που μαγειρεύω για αυτά και που τους δίνω αυτό που έφτιαξα εγώ η ίδια με τα χεράκια μου για εκείνα. Που είναι κάτι θρεπτικό, φρέσκο και υγιεινό! Και πίστεψε με χαλάω πολύ χρόνο για να το φτιάξω. Δε ξέρω αν μια λύση είναι να δίνω το μείγμα μου και ξεχωριστά να δίνω και μια επώνυμη αυγοτροφή. Μπορώ να το πω ότι μπερδεύτηκα... τόσα χρόνια ψάξιμο και διάβασμα για την διατροφή των πουλιών και είχα καταλήξει στην αυγοτροφη που κάνω.. και τώρα μου ανατρέπετε όλα τα δεδομένα... Τι άλλο να τους δίνω?? :p
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Υπάρχει για παράδειγμα εδώ...
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 10. theodr

  theodr PB Member

  Ψήφοι: 1
  Τα αρσενικά κατά την γνώμη μου δεν έχουν λόγο να είναι στην κλούβα. Μόνο λάθος αντιλήψεις μπορούν να πάρουν από την κλούβα.

  Μπορείς να χορηγείς μια αυγοτροφή που θεωρείς εσύ την σωστή ( εμπορίου ) και να χορηγείς όλα τα υπόλοιπα με πρόγραμμα μεμονωμένα στα καναρίνια σου.

  Το πιστεύω ότι θέλει χρόνο και αγάπη για τα πουλιά διότι δεν το κάνει ο κανένας. Το πρόβλημα είναι όπως σου είπα και πιο πάνω είναι οι αναλογίες που πρέπει να έχει.
   
  theodr, 12 Απρ 2016
  Best Answer
  #9
 11. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Εμένα του εμπορίου δεν τις τρώνε.Τί της versela laga τί της easyyem της cede τη morbido.Άντε να δοκιμάσουν λίγο και την παρατάνε.Σαν τη σπιτική καμία.
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Από την στιγμή που συμβιώνουν μια χαρά και τρώνε και πίνουν κτλ δεν βρίσκω τον λόγο να τα βγάλω. Θέλω να τα βλέπω να πετάνε και να το απολαμβάνουν. Ξαναλέω όταν υπάρξει κάποιος ανταγωνισμός ή κυνηγητό μεταξύ 2 ή περισσοτέρων, λύνεται το πρόβλημα γιατί πολύ απλά κάποιο βγαίνει αμέσως απ την κλούβα. Αν δεις τώρα στην κλούβα, 3 αρσενικά και 3 θηλυκά συμβιώνουν λες και δεν υπάρχουν τα υπόλοιπα. Έχουν κάνει ζευγάρια και η κάθε θηλυκιά κλωσάει την φωλιά της.

  Στο θέμα της διατροφής τώρα που πραγματικά με απασχολεί πάρα πολύ και με προβληματίσατε ακόμα πιο πολύ. Εγώ φτιάχνω αυτή την αυγοτροφή στα καναρίνια μου: https://petbirds.gr/articles/Η-δικιά-μου-σπιτική-αυγοτροφή.76/
  και σ αυτό το μείγμα προσθέτω και 5-6 κουταλιές της σούπας έτοιμη επώνυμη αυγοτροφή, νομίζοντας ότι με αυτή την προσθήκη είμαι καλυμμένη.. Έλα που με αναθεωρήσατε!

  Η απορία μου διαμορφώθηκε ως εξής,
  Αν προσθέσω στο μείγμα που φτιάχνω αυτά:
  θα είμαι καλυμμένη?

  ή απλά να κάνω ό,τι μου προτείνει ο Κώστας:
  Δηλαδή να δίνω τα αποξηραμένα βότανα μαζί με έξτρα σπόρους (κία , καμελίνα, κινόα κτλ) ξεχωριστά και αντί να φτιάχνω αυγοτροφή να πάρω μια καλή εμπορίου που να τα καλύπτει διατροφικά? Στην περίπτωση αυτή δεν ξαναδίνω βραστό αυγό??

  Όπως έχετε καταλάβει μου έχετε αναθεωρήσει πολλά! Ξεκινάω φτου και απ την αρχή... παρακαλώ βοήθεια! :p
   
 13. Προσωπικά χρησιμοποιώ την πρωτεΐνη σόγιας και του ηλιαλευρου ,πρωταρχικά στο μείγμα που κάνω για τάισμα των νεοσσών και αργότερα μέσα στην αυγοτροφη τους
   
 14. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Θα ήθελες να μας αναφέρεις τα συστατικά με τα οποία φτιάχνεις το μείγμα για το τάισμα των νεοσσών?
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εννοείς στο χέρι Παναγιώτα μου? Γιατί έμενα θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω και τι αυγοτροφή παρέχει στα ενήλικα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου... Δίνεις έτοιμη ή την παρασκευάζεις εξολοκλήρου εσύ? :)
   
 16. .Το μειγμα που φτιάχνω περιέχει τα εξής: αυγό (μόνο ασπράδι) ,serinus, quiko κρέμα νεοσσών,πρωτεϊνη σόγιας,ηλιαλευρο, βιταμίνες αμινοξέα ,τσάι βοτάνων.
   
 17. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Όχι για τάισμα στο χέρι Αλίκη. Φαντάζομαι φτιάχνει ένα μείγμα που το προσφέρει για να ταισουν οι γονεις
   
 18. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Μπορείς να βάλεις μαγιά μπύρας και κιμά σόγιας στην σπιτική αυγοτροφή Αλίκη.Η πρωτείνη θα αυξηθεί αρκετά.
   
 19. Ή αυγοτροφη μου αποτελείται από : Βάση raggio lipo soft ,ασπράδι αυγού ,σόγια,ηλιαλευρο,μπρόκολο,αρακά,γύρη.Βιταμίνες, αμινοξέα, τσάι βοτάνων μπενουν σε λίγο ξηρη easyyem ουδέτερη και αυτά με την σειρά τους μέσα στο μειγμα
   
 20. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Οπότε κατάλαβα λάθος. Με το μείγμα που φτιάχνεις Γιάννη ταΐζεις εσύ τους νεοσσους?
   
 21. ταιζουν και οι γονείς ,εγώ απλά δεινω 3-4 γεύματα την μερα
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...