Καναρίνια:'' το ξεπέταγμα των νεοσσών''

Συζήτηση με θέμα Καναρίνια:'' το ξεπέταγμα των νεοσσών'', που ξεκίνησε από vaggeliss, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 7 Φεβ 2009.

 1. vaggeliss

  vaggeliss Banned

  Μετά από 13 έως 14 ημέρες ξεπετάγοντε τα μικρά καναρινάκια, που με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου, του δοντιού του αυγού- μιας προεξοχής στο επάνω μέρος του ράμφους, που μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζεται- σπάνε από μέσα το φλοιό του αυγού και ανοίγουν το δρόμο προς την ελευθερία. Η μητέρα πετά τα έδεια τσόφλια από τη φωλιά (πολλές φορές τα θηλυκά τρώνε τα τσόφλια για αναπλήρωση του χαμένου τους ασβεστίου που μεταφέρθηκε όλο στη διαδικασία της δημιουργίας των αυγών.
  Μέχρι την έκτη μέρα τα καναρινάκια παραμένουν γυμνά, με κλειστά μάτια και θυμίζουν μικρά κινούμενα τέρατα. Τότε πρωτοανοίγουν τα μάτια, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και οι άκρες των φτερών.
  Τη δωδέκατη μέρα τα φτερά έχουν πλέον ξεπεταχθεί, αναπτύσσονται και δίνουν ήδη μια πρώτη ένδειξη για τα χρώματα που θα έχει το πουλί στο μέλλον. Τα πουλάκια αφήνουν τη φωλιά μετά 17 ή 18 ημέρες. Οι γονείς τους συνεχίζουν να τα ταςιζουν μέχρι την τριακοστή μέρα. Μετά οι νεοσσοί μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.
  Όσο τα πουλάκια είναι μικρά και αδέξια πρέπει να απομακρύνετε το μπανάκι, γιατί υπάρχει φόβος να πέσουν μέσα και να κρυολογήσουν. Αν το ίδιο διάστημα τοποθετήσετε βέργες για να κάθονται και κάποια μπόλ-γαβάθες με τροφή κοντά στο δάπεδο του δαπέδου, διευκολύνετε τη διατροφή των μικρών.
  Η πρώτη αλλαγή φτερώματος γίνεται ανάμεσα στο δεύτερο και τον τέταρτο μήνα: αλλάζουν όλα τα φτερά εκτός από τις φτερούγες και τα γτερά της ουράς.
  Τώρα τα μικρά εκείνα πλασματάκια είναι πλέον ικανά για αναπαραγωγή και δεν διαφέρουν σε τίποτα στην εμφάνισή τους από τα μεγαλύτερα (καναρίνια) πουλιά.
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Οσο ζεί κανείς μαθαίνει.Τί είναι αυτό βρε Βαγγέλη ΤΟ ΔΟΝΤΙ ?:confused:
  Εχεις καμιά φωτογραφία του απο το άρθρο αυτό ? που το βρήκες ?
  έχεις την πηγή του άρθρου ?
   
 3. vaggeliss

  vaggeliss Banned

  Λοιπόν, άκου να δείς.
  Το δόντι του αυγού είναι το εξής:
  Το κάθε καναρίνι έχει το ράμφος του(στόμα του). Αν ανοίξεις για παράδειγμα το στόμα του πουλιού, θε δείς στο επάνω μέρος τον ουρανίσκο του. Στο επάνω λοιπόν μέρος του ράμφους του έχει μια προεξοχή (σαν τη μύτη της καρφίτσας). Αυτή η προεξοχή είναι που του ανοίγει το δρόμο προς την ελευθερία, όπως αναφέρω.
  Για καλύτερη κατανόηση του τί εννοώ, δες το παράδειγμα που ακολουθεί:
  π. χ. Τα ράμφοι των ενήλικων καναρνιών, δε μεγαλώνουν, βγάζοντας στο επάνω μέρος του ράμφους τους μια προεξοχή, η οποία πρέπει να κόβετε με ειδικό ψαλίδι; Ε, κάτι τέτοιο.
  Βέβαια στα νεογάννητα καναρινάκια αυτή η προεξοχή είναι τόσο μικρή που πολλές φορές δεν την αντιλαμβάνετε ο άνθρωπος με γυμνό οφθαλμό. Αυτή η προεξοχή, για να κλείσω, σε περίπου 4 ημέρες εξαφανίζεται.
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Το ράμφος στα ενήλικα καναρίνια μεγαλώνει στο άκρο του και εκεί δημιουργείται
  κάτι σαν μύτη βελόνας ας πούμε, που χρειάζεται κόψημο. Στο επάνω μέρος δεν βγάζουν τίποτα. Το ίδιο νομίζω θα εννοεί το άρθρο(δεν γράφεις την πηγή) και για τους νεοσσούς. Η μύτη του ράμφους τους παίζει τον ρόλο του "τυρμπουσόν" , και όχι κάποια προεξοχή στον ουρανίσκο τους.Αυτά τουλάχιστον ξέρουμε μέχρι σήμερα.
  Θα ήθελα να σημειώσω εδώ, οτι πολλά άρθρα και βιβλία μεταφράζονται απο απλούς
  μεταφραστές και όχι απο ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου.Ετσι θα πρέπει ο αναγνώστης να διακρίνει μέσα απο τα γραφόμενα ο ίδιος την ακριβή σημασία τους.
   
 5. vaggeliss

  vaggeliss Banned

  Το παραπάνω άρθρο μου είναι μια συμπίεση των γνώσεών μου που έχω διαβάσει από πολλά βιβλία πληροφορίες για τα καναρίνια, όσον αφορά τους νεοσσούς. Τις παράθεσα (ίσως) με όχι τόσο θα έλεγα ξεκάθαρη διατύπωση! (ΊΣΩΣ)..
   
 6. Alexandros

  Alexandros PB Member Article Writer

  Gia na exoume mia idea pos fente to DONTI TOU AYGOU ebala mia fotografia.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  • Eizahn.JPG
   Eizahn.JPG
   File size:
   20,7 KB
   Προβολές:
   90
 7. vaggeliss

  vaggeliss Banned

  Μπράβο ρε άλεξ, μπράβο!
  δεν έβρισκα πουθενά
   
Φόρτωση...