Κανάρα κλωσάει άσπορο αυγό

Συζήτηση με θέμα Κανάρα κλωσάει άσπορο αυγό, που ξεκίνησε από dread05, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 7 Απρ 2015.

 1. Καλημέρα, έχω το ζευγάρι μου στη ζευγαρώστρα εδώ και 5 μέρες, χωρισμένο και από την παρασκευή η κανάρα μου έχει αρχίσει να φτιάχνει φωλιά. Επειδή θυμόμουν και από πέρσι ότι της αρέσει να φτιάχνει φωλιές υπερπαραγωγής, είπα να την αφήσω καμιά βδομάδα να την τελειώσει και να βγάλω το χώρισμα προς την παρασκευή που ο καιρός ανοίγει. Έλα μου όμως που σήμερα γέννησε άσπορο και κάθεται και το κλωσάει. Τι κάνω τώρα? Την αφήνω να το παίξει μαμά? Ή μήπως να βγάλω το χώρισμα και να πάρω το άσπορο? Έχει νόημα να χαλάσω τη φωλιά?
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν σήμερα σμίξει με το αρσενικό το τρίτο αυγό θα είναι ένσπερμο. Ξεκίνα λοιπόν να βγάλεις πρώτα το χώρισμα, να δούμε αντιδράσεις και μετά αποφασίζουμε... Έτσι η αλλιώς αν δεν τελειώσει τον κύκλο της ωοτοκίας της δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα.
   
 3. Καταρχάς Γιάννη να σου πω οτι αυτές τις μέρες με έχεις βοηθήσει πολύ με τις απαντήσεις σου και σε ευχαριστώ πολύ γιαυτό! Οπότε μόλις γυρίσω σπίτι το μεσημέρι θα βγάλω το χώρισμα. Να σημειώσω ότι η κανάρα είχε γεννήσει άλλο ένα αυγό την περασμένη δευτέρα στον πάτο του κλουβιού, γεγονός που με έβαλε στο δρόμο για το ζευγάρι. Αλλιώς είχα σκοπό για Μάιο. Αν αύριο το πρωί δεν δω αυγό μπορώ να αφαιρέσω το σημερινό?
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα έλεγα να την αφήσεις μερικές μέρες να κλωσήσει ... ώστε να στρώσει και να ανεβάσει τις θερμοκρασίες που πρέπει για να έχεις κανονική και συνεχόμενη την επόμενη σειρά αυγών

  Αν βγάλεις και πετάξεις το άχρηστο αυγό δεν θα της δώσεις την ευκαιρία να αρχίσει να λειτουργεί ως μητέρα.... και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το αρχικώς ζητούμενο... Έτσι ή αλλιώς και να το πετάξεις η επόμενη διαδικασία δεν θα αρχίσει αμέσως αλλά μετά από κάποιες μέρες. Δώσε λοιπόν χρόνο να προετοιμαστεί ξανά ο οργανισμός του πουλιού.... Καλό θα κάνεις κι όχι κακό.
  Γι αυτό βρίσκομαι εδώ.
   
 5. Να επανέλθω λίγο σε αυτό το θέμα, 15η μέρα ωοτοκίας (από το τελευταίο αυγό, 3 ήταν στο σύνολο, το πρώτο σίγουρα τζούφιο, είχαμε ελπίδες για τα 2-3) και είμαι πλέον πεπεισμένος ότι τα αυγά είναι κλούβια. Δεν είχα κάνει ωοσκόπηση μέχρι που σήμερα έβαλα το φακό του κινητού στα αυγά ένα ένα και είδα καθαρά να έχουν κρόκους. Για σιγουριά λέω να την αφήσω να κλωσήσει 2-3 μέρες ακόμα (μήπως και έκανα κάποιο λάθος δηλαδή) και μετά να χαλάσω τη φωλιά και να βάλω ξανά το χώρισμα. Το σκεπτικό μου είναι να περάσουν τα πουλιά καμία βδομάδα χωρισμένα για να κάνω καλύτερη διατροφική προετοιμασία και μετά να ξαναβάλω φωλιά. Σκέφτομαι κάτι λάθος?

  ΥΓ. Νομίζω ότι η προετοιμασία που είχα κάνει δεν ήταν καλή αφού και τα πουλάκια φάνηκαν να κουράστηκαν και τα αβγά ήταν λίγα και άσπορα.
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αν μείνουν χωρισμένα μπορεί να αρχίσει να σου κάνει αυγά πριν προλάβεις να τα ενώσεις και να χάσεις και αυτόν τον γύρο. Η εποχή είναι προχωρημένη. Για να οφείλονται τα άσπορα στη διατροφή και μόνο θα πρέπει να μιλάμε για εντελώς άθλια διατροφή, κάτι που μάλλον δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

  Εγώ δεν θα χώριζα το ζευγάρι. Θα ξεκινούσα την επόμενη προσπάθεια άμεσα μετά τον απαραίτητο καθαρισμό και τα σχετικά για νέο γύρο.
   
 7. Με τη φωλιά όμως τι κάνω? Την χαλάω και την αφήνω να φτιάξει καινούρια?
   
 8. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Στην αρχή άφησε τα μια δύο μέρες ακόμα όπως είπες. Μετά, μια γενική καθαριότητα, καινούργια φωλιά, νήμα και καλή επιτυχία.
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ακριβώς το ίδιο κι εγώ...
   
 10. Χθες το μεσημέρι, αφού σιγουρεύτηκα με φακό, έβγαλα τη φωλιά και πέταξα τα αυγά (ήταν όντος όλα κλούβια). ακολούθησε τέτοιος άγριος τσακωμός που αναγκάστηκα να βάλω διαφανές χώρισμα. Σήμερα τα πουλιά μαλώνανε ανάμεσα από τα κάγκελα τόσο πολύ που πρόσθεσα ένα τυφλό χώρισμα που καλύπτει τα 2/3 του διαφανούς (το ολόκληρο μάλλον έμεινε στο άλλο χωρίο μου :/ ). Τι να πω, από το κακό στο χειρότερο. Δε το βλέπω φέτος να δούμε πουλάκια.

  ΥΓ. Στο μεταξύ ο αρσενικός τραγουδάει σα τρελός στις κόρες του ενώ στη μάνα την πέφτουν οι γιοί της. Ότι να 'ναι.
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Προφανώς ξεχνάς τη μαγική συνταγή... υπομονή και όλα θα γίνουν.
  Άκου και μένα ....
   
 12. Έτσι έλεγα και εγώ στην αρχή και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.
  Δώσε στα πουλιά τον χρόνο τους και στο τέλος θα ανταμειφθείς.
   
 13. Σήμερα είχαμε το πρώτο αυγό από τη νέα γύρα. Τα πράματα πήγαν πολύ καλύτερα αυτή τη φορά πιστεύω. Δύο παρατηρήσεις.
  1) Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η κουτσουλιά της κλώσας. 20150505_144427.jpg

  Είναι από αυτές τις μεγάλες που κάνουν μόλις βγουν από τη φωλιά. Σημείωση ότι τα ούρα είναι διάφανα όταν βγαίνουν και βάφουν στη συνέχεια από τα κόπρανα. Το ουρικό οξύ είναι λευκό. Μου θυμίζει κάπως τις κουτσουλιές που έκανε πέρσι όταν αρρώστησε αλλά τότε και το ουρικό ήταν πράσινο και τα ούρα. Η τροφή της τις τελευταίες 3 μέρες είναι, την Κυριακή σπόροι, βραστό αυγό, φρέσκο μήλο, την Δευτέρα σπόροι και βραστό αυγό, και σήμερα μόνο σπόρους και ξηρή αυγοτροφή. Οι κοιλιά της είναι καθαρή.

  2) Έχω το ζευγάρι μέσα σε μια αποθήκη όπου την μέρα η πόρτα είναι ανοιχτή για να μπαίνει ηλιακό φως. Ένα ζευγάρι χελιδόνια αποφάσισε να κάνει φωλιά μέσα στην αποθήκη μου. Η έκθεση στα αγριοπούλια με ανησυχεί. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δυστυχώς τα χελιδόνια αποτελούν πηγή μικροβίων και παρασίτων.
  Θέλει πάρα πολύ προσοχή...
  Τι διατροφή είχε και έχει το χρώμα της φωτογραφίας στην κουτσουλιά της?
   
 15. Όπως έγραψα και πάνω, η τροφή της τις τελευταίες 3 μέρες είναι, την Κυριακή σπόροι, βραστό αυγό, φρέσκο μήλο, την Δευτέρα σπόροι και βραστό αυγό, και σήμερα μόνο σπόρους και ξηρή αυγοτροφή.
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Με προβληματίζει το χρώμα... περίμενε όμως ...κάποιοι γνωρίζουν και θα βοηθήσουν.
   
 17. Οτάν λες σπόρους..; κάποια συσκευασμένη τροφή ; αν ναι ποια είναι;
   
 18. Στην επαρχεια δεν εχω την πολυτελεια της επωνυμης τροφης. Ειναι το κλασικο μιγμα για καναρινια απο μαγαζι που το συσκευαζει σε σφραγισμενες συσκευασιες.
   
 19. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και στην επαρχία υπάρχουν όλες οι λύσεις ... αρκεί να επιμένεις... κι εγώ επαρχία είμαι.
   
 20. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  συνήθως οι πιο πολλοί ψωνίζουμε χύμα για φτηνότερα..ελέω κρίσης..αλλά και εγώ στην αναπαραγωγική περίοδο προτίμησα συσκευασμένη τροφή..αν δεν έχεις πολλά πουλάκια το κόστος δεν είναι μεγάλο και όσο μπορείς προστατεύεις τα πουλάκια..
   
Φόρτωση...