Κανάρα γέννησε δύο αυγά ενώ ακόμη ταΐζει δύο καναρινάκια

Συζήτηση με θέμα Κανάρα γέννησε δύο αυγά ενώ ακόμη ταΐζει δύο καναρινάκια, που ξεκίνησε από mixas78, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 23 Μαρ 2016.

 1. mixas78

  mixas78 PB New Member

  Η κανάρα μου ενώ στη φωλιά ταίζει δύο καναρινάκια της, γέννησε χωρίς να το πάρω είδηση δύο αυγά. δυστυχώς δεν είχα μέσα τον αρσενικό τον οποίο είχα χωρίσει και έτσι αυτά θα είναι άσπορα. σήμερα έβαλα πάλι τον αρσενικό μαζί της αλλά δεν ξέρω τι να κάνω διότι ακόμη μέσα στη φωλιά είναι όπως είπα τα πουλάκια τα οποία είναι ήδη 16-17 ημερών. Τί να κάνω ώστε να έχω και πάλι μια επιτυχημένη αναπαραγωγή; Επισης ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος για τα μικρά από τον αρσενικό.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δυστυχώς αυτή η σειρά αυγών θα βγεί "άσπερμη".
  Ελάχιστες ελπίδες έχει μόνο το πέμπτο αυγό...
  Γιατί όμως έβγαλες το αρσενικό από τη θέση του?
   
 3. mixas78

  mixas78 PB New Member

  Τον έβγαλα γιατί κυνηγούσε την θηλυκιά για ζευγάρωμα και την ενοχλούσε στο τάισμα. από δω και πέρα τι να κάνω;
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αρα τα αυγουλάκια πιθανόν να έχουν σπόρο .
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτε.
  Αφήνεις μερικές μέρες (6-7) την κανάρα να κλωσήσει τα αυγά, κάνεις ωοσκόπηση. Αν δεν είναι γονιμοποιημένα .... χαλάς τη φωλιά και βάζεις νέα.
  Να μου επιτραπεί όμως μια συμβουλή προς όλους μας.
  Τα ζευγάρια δεν τα χωρίζουμε επειδή κρίναμε σύμφωνα με τις δικές μας απόψεις και γνώσεις αλλά τα αφήνουμε να ολοκληρώσουν μόνα τους τη γέννα... Η δική μας παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα εκτροφικά μας καθήκοντα.... Δηλαδή καθαριότητα και τροφοδοσία.
  Τα πουλιά ξέρουν να ισορροπούν μόνα τους και σίγουρα ξέρουν καλύτερα από μας πως να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
  Χωρίζουμε τα αρσενικά μόνο όταν συντρέχει λόγος για τη ζωή των μικρών κι αυτό στα καναρίνια είναι εξαιρετικά σπάνιο.
  Προσοχή λοιπόν.... οι συμβουλές και οι οδηγίες από το internet δεν είναι πάντα προς όφελος των πουλιών... ειδικά αν δεν εμπεριέχουν επίγνωση της συγκεκριμένης κατάστασης.
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Τώρα δεν μπορεί να αφήσει την κανάρα να κλωσήσει. Θα ψοφήσουν τα μικρά χωρίς τάισμα. Πουλάκια κάτω των εικοσι ημερών πώς θα τραφούν ; Να επιστρεψει το αρσενικό για τάϊσμα ; Παρακινδυνευμένο. Αυτά κάνουν οι λάθος κινήσεις .
  Τώρα, ή μεταφέρονται τ' αυγά σε παραμάνα, ή αποσύρονται ολοκληρωτικά για να ασχοληθεί το θηλυκό με το τάϊσμα.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν κατάλαβα καλά τα γέννησε στην ίδια φωλιά... στην παλιά.
  Λογικά θα κάτσει μέσα να τα κλωσήσει ότι κι αν κάνουμε με τ' αυγά.
  Αν θα ταΐσει τα μικρά ... νομίζω πως θα το κάνει.
  Είναι αρκετά μεγάλα για να την αφήσουν ήσυχη...
  Η επιστροφή του αρσενικού μπορεί να ενέχει κίνδυνο, αλλά μπορεί να δώσει λύσεις τροφοδοτώντας τη μητέρα... αν όχι και τα μικρά.
  Σίγουρα όμως απαιτείται προσοχή και παρακολούθηση ... γιατί μπορεί όλα τα σενάρια (καλά ή κακά) .... να αποδειχτούν αλήθεια.
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δοκίμασε να βάλεις τον αρσενικό μαζί. Υπάρχει μια περίπτωση να ταίσει τα μικρά από μόνος του. Αν τα ταίσει τότε βάζεις μια καθαρή φωλιά που θα φτιάξεις μόνος βάζοντας μόνο μία τσόχα, στην οποία θα βάλεις τα μικρά. Στην παλιά θα αφήσεις τα αυγά που έκανε η κανάρα. Άρα και τα μικρά θα ταίζονται απ τους γονείς τους και το ζευγάρι θα προχωρήσει (λίγο ανώμαλα βέβαια) σε 2η γέννα. Αυτό είναι το καλό σενάριο.

  Το κακό σενάριο είναι πως ο μπαμπάς δεν ταίζει και βατεύει την μαμά με αποτέλεσμα να μείνουν πιθανότατα τα μικρά ατάιστα. Αυτό ενέχει ρίσκο. Μπορεί η κανάρα να συνεχίσει το τάισμα μπορεί και όχι. Αλλά αν και ταίζει και κλωσάει θα καταβληθεί πάρα πολύ!!! Και μπορεί και τα αυγά να είναι άσπορα. Μεγάλη ταλαιπωρία και κούραση για την κανάρα! Οπότε αν ο μπαμπάς δεν ταίσει τα μικρά προτείνω αυτό:

  Σ αυτό το σημείο, θα ήθελα και εγώ να συμφωνήσω και να τονίσω αυτό που λέει ο Γιάννης:
  Έχω παρατηρήσει πως το 95% των νέων στο χώρο της αναπαραγωγής καναρινιών χωρίζουν τον αρσενικό για ψύλλου πήδημα! Με άσχημες συνέπειες στη συνέχεια.. Γι αυτό προσοχή!!! Πολύ σπάνια ο αρσενικός χρειάζεται να μπει στην απομόνωση!!! Καναρινάκια έχουμε, όχι τίγρεις της Τασμανίας!!! :p
   
 9. mixas78

  mixas78 PB New Member

  Ο αρσεμικός ταίζει τα μικρά όμως τα αυγά τα έσπασα κατά λάθος. δεν τα πρόσεξα θεωρώντας ότι είναι σίγουρα άσπορα.

  Έχω επίσης ένα ακόμη ζευγάρι. Το έχω σε κλουβί με χώρισμα για να βλέπονται. Σ' αυτό κάνω εδώ και καιρό διατροφική προετοιμασία με βρασμένο αυγό, όμως παρότι ο αρσεινικός της κελαηδά επίμονα εκείνη είναι σχετικά αδιάφορη. της έχω βάλει νήμα και φωλιά αλλά ούτε καν ασχολείται. Πότε περίπου κατά τη γνώμη σας θα ξεκινήσει η θηλυκιά να πυρώνει; Σημειώνω ότι το ζευγάρι αυτό το έχω σε κλειστό χώρο στον ίδιο που έχω και τα άλλα με τα καναρινάκια.
   
 10. billoss1

  billoss1 PB New Member

  Κανεις δεν ξερει σγρ να σου πει!!εδω δεν ξερει ο καιρος αν ειναι καλοκαιρι ανοιξη η χειμωνας!υπομονη:D
   
 11. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Δεν ξέρω τις εμπειρίες του καθ' ενός, σας γράφω την δική μου. Η ΚΛΩΣΑ δεν ταΐζει . Πουλάκια 16 -17 ημέρων για να φτάσουν σε απογαλακτισμό χρειάζονται συνεχές τάισμα. Αν το αρσενικό φέρνει αναστάτωση ή αντιρρήσεις, πρέπει να ταΐσει το θηλυκό. Για να γίνει αυτό απομακρύνονται αυγά και φωλιά φυσικά, για να έχει ΜΟΝΟΝ αυτό το έργο να φέρει σε πέρας.
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δεν έπρεπε να τον είχες βγάλει εξαρχής.

  Προσοχή με τα αυγά είναι πολύ ευαίσθητα!

  Αυτό δεν μπορεί να στο απαντήσει κανείς! Μόνο το ίδιο το καναρίνι! όταν χτυπήσει το καμπανάκι της και ξυπνήσει το ένστικτό της θα χτίσει και φωλιά και θα κάνει και αυγά. Εσύ μόνο υπομονή, φροντίδα και αγάπη μπορείς να τους δώσεις. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα είναι Μέσα προς Τέλη Μαρτίου! Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα!!
  *Απλά επειδή αυτό αφορά άλλο ζευγάρι σου με άλλα θέματα, αν έχεις κι άλλες ερωτήσεις και απορίες που αφορούν αυτό το ζευγάρι άνοιξε νέο θέμα για να μην μπερδεύονται τα μέλη που θα διαβάσουν το θέμα σου! :)
   
 13. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Πιστεύω ότι κάθε περίπτωση, κάθε καινούργιο θέμα που ανοίγει στο Forum είναι διαφορετικό ακόμη και αν έχει τον ίδιο τίτλο με άλλα.

  Η συγκεκριμένη αλλά και κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται όχι αποκλειστικά με βάση τις δικές μας εμπειρίες, αλλά με βάση την ικανότητα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που διαθέτει το κάθε μέλος ξεχωριστά.

  Εδώ το πρόβλημα ξεκίνησε από λάθος οργάνωση. Η λύση του είναι η εφαρμογή μιας τακτικής που θα τελειώσει τον συγκεκριμένο κύκλο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Κατά τη δική μου άποψη, είναι προτιμότερο να πετάξει τα δύο αυγά εάν δεν έχει τη δυνατότητα να τα δώσει σε ένα άλλο ζευγάρι και να αφήσει τη μάνα να μεγαλώσει τα δύο μικρά που σε αυτή την ηλικία έχουν υψηλές απαιτήσεις στην παροχή τροφής.

  Στη συνέχεια mixas78, μπορείς πιστεύω να αφιερώσεις δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα για να ενημερωθείς σχετικά με την αναπαραγωγή των πουλιών και είμαι σίγουρος ότι η επόμενη φωλιά θα πάει τέλεια.
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τι γίνεται τελικά?
  Πως εξελίσσεται η κατάσταση?
  Κάθετε και κλωσά ή απλά γέννησε τα αυγά και συνεχίζει να ταΐζει τα μικρά της?
  Ρωτώ περισσότερο για να ενημερωθούμε για τις παραξενιές των πτηνών μας που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση, μια και όλα όσα αναφέρθηκαν μπορεί να είναι πιθανά σενάρια της εξέλιξης.
   
 15. mixas78

  mixas78 PB New Member

  Κλωσσά αλλά βοηθά στο τάισμα ο αρσενικός. Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ μη τυχόν τα πουλάκια δεν ταίζονται σωστά. Μήπως να κάνω αυτό που λέει ο Σταύρο να πετάξω τα αυγά, και να χαλάσω τη φωλιά;
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τα αυγά νομίζω πως είναι άχρηστα ...
  Δεν υπήρχε πριν την ωοτοκία ο αρσενικός μέσα στο κλουβί ...
  Οπότε είναι άσπερμα και μπορείς όποτε θες να τα πετάξεις.
  Αλλά....
  Η κανάρα και χωρίς αυγά αν αισθάνεται "κλώσα" θα μείνει και θα κλωσά άδεια φωλιά.
  Κι επειδή o mgerom έχει δίκιο σε ότι αφορά τις κλώσες και το τάισμα .... ίσως αυτό φέρει σε κίνδυνο τη ζωή των μικρών.
  Αν όπως λες ο αρσενικός ταΐζει τα μικρά και τη μητέρα τους τότε όλα δείχνουν πως θα κυλήσουν ομαλά.
  Πολύ προσοχή και διακριτική παρακολούθηση από σένα...
  Αν θέλεις κάνεις και μια σχετική ενημέρωση της κουβέντας μας εδώ, ώστε να γίνουμε όλοι σοφότεροι για τις εκπλήξεις που μπορεί να αντιμετωπίζουμε με τους φτερωτούς μπελάδες μας.[/QUOTE]
   
 17. Με τα δεδομένα που είχες δώσει στο πρωτο μήνυμα σου(οτι είχες απομακρύνει τον αρσενικό),είχαν δοθεί οι συμβουλές. Απο την ώρα που τον εβαλες μέσα και ταιζει,τα μικρά είναι τώρα 18-19 ημερών , η μάνα έτσι και αλλιως δεν ταιζει συνήθως και παραπανω, δεν χρειαζεται να κανεις τίποτα.Άστα οπώς είναι και μη χαλασεις την φωλιά .Μπορείς να τα βάλεις μαζί με τον αρσενικό με χώρισμα καποιες στιγμές,η' μονα τους με χώρισμα να τα ταιζει.

  Σαν Αρχή τα αυγά θα τα χειριστεις σαν να είναι ενσπερμα,για τους λογους που ειπωθηκαν,"τον χωρισα γιατι κυνηγουσε την καναρα να ζευγαρωσει,δεν νομιζω Γιάννη οτι είναι σωστο να λέμε οτι "μπορείς να τα πεταξεις οποτε θες".Κατα τα Αλλα συμφωνούμε οτι όλα κυλούν ομαλα.
   
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και εγώ λέω να τα αφήσεις ως έχουν αφού ταίζει ο μπαμπάς, και μόλις η κανάρα κλωσά για 7 μέρες κάνε ωοσκόπηση να δεις τι παίζει με τα νέα αυγά! ;)
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...