Κανάρα έκανε αυγό στην παλιά φωλιά

Συζήτηση με θέμα Κανάρα έκανε αυγό στην παλιά φωλιά, που ξεκίνησε από Greckos, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 6 Ιουν 2015.

 1. Greckos

  Greckos PB New Member

  Γειά σας!

  Για μια ακόμη φορά θα ζητήσω τις συμβουλές σας.

  Όπως ίσως γνωρίζετε κάποιοι από προηγούμενο thread έχω ένα ζευγάρι με δύο νεοσσούς. Ο ένας νεοσσός μέχρι χθες κοιμόταν στη φωλιά και πριν λίγες μέρες άρχισαν να βγαίνουν.

  Σήμερα είδα την κανάρα να κάθεται μέσα στην φωλιά και μάλιστα είχε αυγό! Έλεγα σε μια-δυό μέρες να τα χωρίσω και να βγάλω την φωλιά αλλά με περίμενε η έκπληξη!

  Τώρα τι να κάνω; Να βάλω το χώρισμα με τα παιδιά από την μία και το ζευγάρι από την άλλη; Να αφήσω την φωλιά (την παλιά αλλά και βρόμικη) με το νέο αυγό μέσα;
  Να βγάλω την φωλιά, να βάλω καθαρή με νέο νήμα να φτιάξει άλλη και να κρατήσω το αυγό κάθε μέρα και να τα βάλω όταν τελειώσει;
  Να της τα παίρνω κάθε μέρα ώστε να μην κάνει άλλη γέννα τέτοια εποχή;

  Για πείτε μου σας παρακαλώ.

  Ευχαριστώ.
   
 2. Αυτό ακριβώς να κάνεις. Δώσε βαρύτητα στην σωστή ανατροφή και ανάπτυξη των νεοσσών και εν συνεχεία στην ανάκαμψη των γονέων με καλή διατροφή, ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους που σίγουρα θα χρειαστούν στην πτερόρροια, η οποία είναι προ των πυλών.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ακριβώς αυτό....
  Και στ' αλήθεια είναι το δυσκολότερο.
   
 4. Greckos

  Greckos PB New Member

  Ποιό εννοείς είναι το δυσκολότερο? Να ανακάμψουν μετά την αναπαραγωγική περίοδο?

  Επίσης να χωρίσω τους νεοσσούς και τον πατέρα από την κανάρα?
  Να βάλω χώρια τους νεοσσούς και επίσης να χωρίσω το ζευγάρι?
  Ή να τους αφήσω όλους μαζί λίγο ακόμα? Βλέπω πως όλα κυλούν πολύ ειρηνικά.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Οι νεοσσοί φεύγουν από το κλουβί των γονιών τους στις 30 περίπου ημέρες .....
  Παραμένουν μόνοι τους σε ατομικό κλουβί για τουλάχιστο άλλο ένα μήνα πριν τα βάλουμε στην κλούβα πτήσης μαζί με τα άλλα...
  Ο πατέρες αμέσως μόνος σε ατομικό κλουβί...
  Και η μητέρα μετά από μια εβδομάδα ανάκαμψης (ίσως και παραπάνω) στην κλούβα πτήσης μαζί με τις άλλες....
  Αν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος τότε καλά είναι να μπουν με τα μικρά στις κλούβες πτήσης τους.
   
 6. Greckos

  Greckos PB New Member

  Ευχαριστώ Γιάννη.

  Δεν είμαι εκτροφέας και δεν έχω κλούβα πτήσης. Στη βεράντα πάνω τα έχω τα καναρίνια μου. Κλουβιά έχω μόνο. Καλούτσικα είναι από μέγεθος.
  Αν είναι έτσι και άν κατάλαβα καλά, να βγάλω άμεσα τον αρσενικό και να τον βάλω μόνο του? Αυτό για να μην συνεχίσουν το ζευγάρωμα?
  Να αφήσω τα μικρά στην ζευγαρώστρα που τα έχω με την μάνα τους για καμιά 20σαριά μέρες ακόμα? Εν το μεταξύ να αφαιρώ κάθε μέρα το αυγό που θα κάνει η κανάρα μέχρι να τελειώσει και μετά να βγάλω και την φωλιά?
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τα μικρά πόσο μικρά είναι? Αν ακόμα δεν τρώνε μόνα τους θα μείνουν με τον γονιό που τα ταίζει και ο άλλος γονιός θα μπει μόνος του σε άλλο κλουβάκι. Αν πάλι τρώνε μόνα τους τότε θα μπουν σε μια ζευγαρώστρα μόνα τους για να πετάνε ή και μαζί με την μαμά, αν το κλουβί είναι μεγάλο, η μαμά θα γεννάει και εσύ θα της τα αντικαθιστάς με ψεύτικα (προσοχή να χορηγείς ασβέστιο για αποφυγή δυστοκίας) για να κλωσήσει για λίγες μέρες και να ολοκληρώσει τον κύκλο της νέας γέννας (και τελευταίας) και ο μπαμπάς μόνος του! Αν είναι δυνατόν οι γονείς να μην βλέπονται ή ακούγονται για να ξεπυρώσουν πιο εύκολα! ;)
   
 8. Greckos

  Greckos PB New Member

  Αλίκη τα μικρά σήμερα τα είδα να τρώνε μόνα τους αυγό. Μπορεί να έτρωγαν και τις προηγούμενες μέρες αλλά δεν είχα πολύ χρόνο να κάτσω να τα παρατηρήσω. Αυτά βγήκαν 12-13 Μαίου για να καταλάβεις την ηλικία τους.
  Εσύ μου λες να την αφήσω να τα γεννήσει τα αυγά και να της βάλω ψεύτικα και να την αφήσω να τα κλωσήσει για λίγες μέρες (πόσες; 5 καλά είναι;);
  Τον αρσενικό θα τον βγάλω το βραδάκι σε χαμηλό φως και θα τον βάλω σε μια άλλη ζευγαρώστρα μόνο του. Δεν μπορώ να τον πάω σε άλλο χώρο να μην ακούγεται όμως.
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και πολύ πιθανό να μείνουν στη ζευγαρώστρα μάνα και παιδιά.
   
 10. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Άσε τα μικρά με την μαμά στη ζευγαρώστρα να πετάνε κιόλας, και τον μπαμπά σε άλλο κλουβί. Ναι αυτό ακριβώς σου λέω! ;) 5-10 μέρες κλώσημα είναι μια χαρά!
   
 11. Greckos

  Greckos PB New Member

  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τώρα πέρασαν 5-10 μέρες που κλωσάει η κανάρα και θέλω να βγάλω την φωλιά.
  Τι ώρα να το κάνω ώστε να είναι καλύτερο για την κανάρα και να στρεσαριστεί λιγότερο; Δεν θέλω να στενοχωρηθεί.
  Πολύ θα ήθελα να αφήσω τα αυγά αλλά η εποχή δεν είναι καλή τώρα πια όπως λέτε και οι περισσότεροι εδώ.
   
 12. Birdman.gr

  Birdman.gr PB New Member

  κανε ωοσκοπιση εαν ειναι ασπορα τα πετας εαν παλι εχουν αφου την αφησεις τοσο πολυ μεσα και δν την χωρισες απο την αρχη ασ την να τα βγαλει αλλα και παλι εχεις παρει ενα μεγαλο ρισκο
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κακώς άφησες τα αυγά τόσες μέρες στη φωλιά.
  Αν υπάρχει ζωή μέσα σ' αυτά είναι πλέον μεγαλύτερο λάθος κατά τη γνώμη μου να τα πετάξεις από το να αφήσεις λίγες μέρες ακόμη και να αποφασίσει η φύση στη συνέχεια για την τύχη τους.
  Σε πολλούς συμβαίνει αυτό...
  Είναι εξαιρετικά μεγάλο λάθος να συνεχίζουμε στις ζέστες την αναπαραγωγή.
  Συνήθως είναι πιο εύκολο να σταματήσεις τα πουλιά παρά τον εκτροφέα τους.

  Εκτός του ανθρώπου .... κανένα άλλο ον δεν σκέφτεται, αντιδρά και αισθάνεται ότι και όσα αισθανόμαστε εμείς.
  Συνεπώς δεν υπάρχει στεναχώρια στο πουλί ... αλλά αν πρέπει να βγει η φωλιά θα πρέπει να γίνει όταν αυτή θα απουσιάζει και επιστρέφοντας δεν θα τη βρει. Είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος.
   
 14. Greckos

  Greckos PB New Member

  Γειά σας και πάλι.

  Σήμερα το πρωί είδα πως τα φτερά της ουράς τους ενός νεοσσού λείπανε. Μου φάνηκε πολύ περίεργο. Τι θα μπορούσε να έχει συμβεί?

  Τα έχω τα δύο στο ίδιο κλουβί με την μάνα τους. Έχουν χώρο. Είναι λίγο παραπάνω από ενός μηνών. Φαίνονται να ζουν ειρηνικά μαζί. Δεν έχω παρατηρήσει καυγάδες, τσιμπήματα, κλπ.

  Δεν ξεκίνησα νέο thread για να μην το μπουκώνουμε το forum.
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Σταμάτη έχεις δώσει στην μαμά νήμα να στρώσει νέα φωλιά?? Αν όχι, τότε μαδάει τις ουρές των μικρών γι αυτό το λόγο. Βάλε νήμα να στρώσει μια φωλιά, να κάνει μερικά αυγά που θα αντικαταστήσεις με ψεύτικα, να τα κλωσήσει, να κλείσει ο βιολογικός της κύκλος και μετά από μερικές μέρες τα βγάζεις όλα και μπαίνει σε mode ξεκούρασης και πτερόροιας! ;)
   
 16. Greckos

  Greckos PB New Member

  Ευχαριστώ Αλίκη.
  Όμως το έκανα αυτό. Αν διαβάσεις αυτό το thread από την αρχή θα δεις οτι έκανε και δεύτερη γέννα και την άφησα να κλωσήσει μέχρι που της πήρα τα αυγά και την φωλιά. Επίσης έχω βγάλει το αρσενικό σε άλλο κλουβί.
  Θέλει πάλι νήμα και φωλιά???
  Σήμερα είδα, κρυφά βέβαια γιατί μπροστά μου δεν το είχαν δείξει, οτι ήταν στην ταίστρα και ερχόταν τα πουλάκια και τους έδινε να φάνε. Βέβαια μπορούν και τρώνε και μόνα τους. Άκουγα κάτι περίεργους θορύβους κάπως όπως κάνουν τα πουλιά όταν τσακώνονται και είδα αλλά δεν τσακώνονταν αλλά φαίνεται ζητούσαν φαγητό από την μάνα.
  Αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ είναι να μην έπαθε κάτι το πουλάκι και έχασε την ουρά του.
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δεν νομίζω να έπαθε κάτι... Μήπως έχεις ζευγαρώστρα με χώρισμα? Να βάλεις στο ένα διαμέρισμα την μαμά και στο άλλο τα μικρά ώστε να μην ξανατραβήξει πούπουλο και να τα ταίζει κιόλας??! ;)
   
 18. Greckos

  Greckos PB New Member

  Έχει χώρισμα αλλά θα τους περιορίσω πολύ τον χώρο που έχουν να κινούνται και θα ήθελα να το αποφύγω. Θα δω τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.
  Πότε είναι καλά να χωρίσω τους νεοσσούς από την μάνα?
   
 19. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Σταματη, οταν βλεπεις οτι ειναι ανεξαρτητα και τρωνε σπορια μονα τους.
   
 20. Greckos

  Greckos PB New Member

  Αν όμως τα αφήσω περισσότερο χρόνο με την μάνα τους δεν πειράζει, έτσι δεν είναι?
   
Φόρτωση...