Care MAMS Καθαρισμός φτερώματος καναρινιών

Συζήτηση με θέμα Καθαρισμός φτερώματος καναρινιών, που ξεκίνησε από misalouris, στο Forum 'Άρθρα AMS' του PetBirds, 27 Αυγ 2015.

 1. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το καθαρό πτέρωμα προσφέρει την απαραίτητη θερμομόνωση στα καναρίνια μιας και "παγιδεύει" τον αέρα ανάμεσά του, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος, άσχετα αν στο περιβάλλον που βρίσκεται υπάρχει ζέστη ή κρύο.

  Πως θα καθαρίσετε το φτέρωμα των καναρινιών σας

  καθαρό_φτερώματος_καναρινιού_.jpg
  Τα καναρίνια αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά, αναγνωρίζουν από ένστικτο αυτή την ιδιότητα του φτερώματος και αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στον καλλωπισμό και την περιποίησή του. Το τακτικό μπάνιο στα πουλιά εκτροφής - καναρίνια, ακόμη και το χειμώνα, είναι άκρως απαραίτητο για να διατηρηθεί ή καλύτερα για να βοηθηθεί αυτή η προσπάθεια.

  Η καλή κατάσταση του φτερώματος ενός πτηνού, φανερώνει την καλή υγεία του

  Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που το φτέρωμα του καναρινιού είναι υπερβολικά λερωμένο;

  Αν το φτέρωμα του πτηνού ήταν στη σωστή κατάσταση, με την αδιαβροχοποίησή από το υγρό του ουροπήγιου αδένα, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να "κολλήσουν" πάνω του βρομιές, λίπη και κουτσουλιές. Τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που θα τα χαρακτήριζε ως μονίμως βρόμικα πουλιά. Θα είχαμε μπροστά μας ένα τέλειο φτέρωμα καναρινιού!
  Υπάρχουν περιπτώσεις, είτε μετά από την αποθεραπεία των καναρινιών είτε κατά τη διάρκεια της αγωγής, να παρουσιάζονται παρόμοιες καταστάσεις με αυτήν που περιγράφεται. Σε κάποιες από αυτές, τα πουλιά ακολουθούν το ένστικτό τους και κάνουν "μπάνιο" για να βελτιώσουν τόσο την εικόνα τους όσο και την υγεία τους.

  Τι κάνουμε όμως όταν τα καναρίνια αρνούνται "σθεναρά" να καλλωπίσουν το φτέρωμα και συνεπώς να βελτιώσουν τις "συνθήκες" και την υγεία τους;

  καθαρισμός_φτερώματος_καναρινιού_.jpg
  Στη φύση αυτό το πουλί δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη. Σεβόμενος πολλά από τα παραπάνω, ο εκτροφέας οφείλει να αναγνωρίζει και να επεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η αμέλεια περιποίησης του φτερώματος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και συνεπώς τη ζωή του πουλιού.

  Ένα καναρίνι για παράδειγμα, που από ένστικτο απλά βρέχεται στο μπάνιο που του βάζουμε αλλά παραμένει ακίνητο για να στεγνώσει στο κατώτερο σημείο του κλωβού χωρίς να περιποιηθεί το φτέρωμά του, είναι βέβαιο πως δεν θα αποκτήσει ποτέ το σωστό φτέρωμα. Το ίδιο και κάποιο καναρίνι που στέκεται "λαδωμένο" με κολλημένα τα φτερά ή κάποιο άλλο γεμάτο από τις κουτσουλιές των συγκατοίκων του.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει αναγκαστικά κάποια στιγμή να επέμβουμε.
  Για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το φτέρωμα στη σωστή κατάσταση, ο εκτροφέας -πάντα προσεκτικά και ανάλογα με την περίσταση- πρέπει να ετοιμάσει με χλιαρό νερό (γύρω στους 36-38C) τρία ίσως και περισσότερα διαδοχικά μπάνια, στα οποία πλένει και στη συνέχεια στεγνώνει το καναρίνι.

  πλύσιμο_φτερώματος_καναρινιού.jpg
  Στο πρώτο μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ καλής ποιότητας σαμπουάν. Προσωπικά, χρησιμοποιώ ένα βρεφικό.
  Με τη βοήθεια μια μαλακής οδοντόβουρτσας τρίβουμε καλά το φτέρωμα με κινήσεις από το κεφάλι προς την ουρά. Μεγάλη προσοχή στα λοφιοφόρα καναρίνια που δεν θα πρέπει να πλένουμε το λοφίο (σκουφί) γιατί επανέρχεται στη σωστή κατάσταση σχετικά δύσκολα.

  Αν εξαιρεθεί ο αρχικός αιφνιδιασμός και οι αρχικές προσπάθειες διαφυγής, το καναρίνι συνήθως απολαμβάνει την όλη διαδικασία, αιφνιδιάζοντάς παράλληλα και εμάς ευχάριστα!

  Στη συνέχεια θα περάσει στο δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο μπάνιο για να ξεπλυθούν οι σαπουνάδες. Το νερό στο δεύτερο μπάνιο αλλάζει συχνά, περίπου κάθε πέντε πουλιά, ώστε να ξεπλυθούν όλα σωστά.

  Ακολουθεί το τρίτο δοχείο που εκτός από το χλιαρό νερό, περιέχει και τα απαραίτητα άλατα μπάνιου. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά πιστεύω ότι προσφέρουν άπιαστη γυαλάδα, όγκο και ομορφιά στο φτέρωμα και συνεπώς στο ίδιο το πουλί, γι' αυτό θεωρώ πως είναι απόλυτα απαραίτητα.
  [h3art]Στέγνωμα των πουλιών[/h3art]
  σκούπισμα_φτερώματος_καναρινιού.jpg
  Ένα κομμάτι μαλακό χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει αρχικά τις μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ ένα δεύτερο θα δημιουργήσει το "τύλιγμα" στο πουλί για μερικά λεπτά, που θα μας επιτρέψει χρονικά να πλύνουμε και τα υπόλοιπα καναρίνια και να ετοιμαστούμε για το στέγνωμα με θερμό αέρα.

  Στέγνωμα των πουλιών με θερμό αέρα

  Στο στέγνωμα με θερμό αέρα απαιτείται περισσότερη προσοχή. Χρειάζεται ένα μικρό κλουβί και ένα πιστόλι θερμού αέρα (πιστολάκι για τα μαλλιά). Μεγάλη προσοχή στη ροή του ζεστού αέρα που θα πρέπει να γίνεται από απόσταση μισού μέτρου, ίσως και περισσότερο ώστε να μην "καεί" το καναρίνι. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα θα δούμε πως από μόνο του συνεχίζει την περιποίηση του φτερώματος μέχρι το τελικό στέγνωμα.

  Σε λίγα λεπτά της ώρας είναι έτοιμο, πανέμορφο και κυρίως πεντακάθαρο.

  Θα δανειστώ μια φωτογραφία από το internet για να δούμε κυρίως το μέγεθος του εγχειρήματος όταν οι εκτροφείς ετοιμάζουν τα πουλιά για τις διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς.

  ομαδικό_σκούπισμα_φτερώματος_καναρινιών.jpg
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 9 Ιουλ 2016
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Βρε Γιάννη μου πουλάκια είναι όχι σκυλάκια!! Πολύ στρεσογόνα θεωρώ την όλη διαδικασία!! Χωρίς παρεξήγηση έτσι....
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σίγουρα... αλλά δεν είναι κανόνας...
  Ποια η δική σου πρόταση σε τέτοιες περιπτώσεις?
  Δηλαδή τι κάνουμε όταν ένα πουλί έχει χάσει την προστασία που του παρέχει το καθαρό φτέρωμα?
  Υ.Γ.
  Υπάρχει και σχετικό άρθρο από τον κο Θανάση Υφαντή, μεταφρασμένο από δημοσιευμένο άρθρο στο Πολωνικό περιοδικό WOLIERA με αρ. 10/2006 σε μετάφραση Εύα Στέτς Βυθούλκα.
  Και ως δεύτερη παρατήρηση...
  Ποιος μας δίνει δικαίωμα alicedros να αποφασίζουμε και να κρίνουμε για το ποιο ζώο μπορεί ή όχι να πλυθεί με τους παραπάνω όρους?
  Γιατί τα σκυλιά μπορούν και τα καναρίνια (για θέματα υγείας) όχι?
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Καλως ή κακως εχουν περασει αρκετουτσικα καναρινακια απ τα χερια μου... φυσικα δεν εχω την δικη σου εμπειρια αλλα πλεον δεν με λεω και πρωταρα.. εχω και πουλακια που περιποιουνται το φτερωμα τους και αλλα που γινονται παπακια και μετα περιμενουν να στεγνωσουν στο πιο ψηλο σημειο σαν αγαλματακια. Με βαση το αρθρο σου αυτα τα καναρινια δεν εχουν "το σωστο φτερωμα". Κι ομως ολο το χειμωνα ακομα και με χιονια και το καλοκαιρι με τον καυσωνα μια χαρα τα εχουν καταφερει! Αρα γιατι αυτα τα καναρινια δεν εχουν "το σωστο φτερωμα";? Αν ειναι για την εμφανιση απο το να τα χασω απ ολη αυτη τη διαδικασια καλυτερα να μην ειναι τοσο τελεια.. εγω σε διαγωνισμους δεν κατεβαζω.. τα θελω απλα ευτυχισμενα!!

  Ποια ειναι η προταση μου?? Μπανακι, μηλοξυδο, αποφυγη ρευματων αερος (διαφωνω απολυτα και με τον ζεστο αερα που αναφερεται στο αρθρο) και καθαριοτητα με καλη διατροφη! Αυτα!! Γιατι οπως λεω παντα ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!
  Τα ιδια τα ζωα misalouris ... τα καναρινια ειναι 30 γραμμαρια, στρεσαρονται πολυ ευκολα, δεν ειναι ιδιαιτερα εξοικειωμενα με τον ανθρωπο και οσο και να ναι με μια τετοια διαδικασια θα φοβηθουν και θα στρεσαριστουν. Και ειναι τοσο ευαισθητα που μια τετοια διαδικασια με τοσο στρες μπορει να τους εκδηλωσει καποια ασθενεια! Απο την ακρως αντιθετη πλευρα τα σκυλια ζυγιζουν κιλα, δεν εχουν τοσο ευαισθητο οργανισμο, δεν στρεσαρονται τοσο, μπορουν να εκπαιδευτουν και μεχρι να απολαμβανουν και το μπανιο, δε φοβουνται τους ανθρωπους και ειναι απολυτα εξημερωμενοι συντροφοι μας που εχουν την νοημοσυνη ενος 2χρονου παιδιου. Ασε που τα σκυλακια δυσκολο θα μπουν σε μπανιερα να κανουν μονα τους μπανιο οπως τα πτηνα!! :p Με αλλα λογια καμια σχεση τα δυο αυτα ζωακια!! Ειναι 2 εντελως διαφορετικοι οργανισμοι απο ολες τις αποψεις! Στο σκυλακι θα μιλησεις θα του πεις μια εντολη θα καταλαβει.... Τα καναρινια μου οσο κ να τα λατρευω ξερω πως τη σχεση που εχουμε με τα σκυλια δεν μπορουμε να την εχουμε ειτε το θελουμσ ειτε οχι.
   
 5. Συγνώμη που..παρεμβαίνω, αλλά εδώ πιστεύω πως κρύβεται όλη η ουσία...
  Πιστεύω πως αναγκάζεται κάποιος από εμάς να καθαρίσει με αυτό τον τρόπο το καναρίνι του.
  Όταν πχ λερωθεί με επιθόλ-βαζελίνη θα είναι υποχρεωμένος να το υποβάλει σε όλη αυτή τη διαδικασία...
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μόνο αν έχει λερωθεί τόσο πολύ που με το μπάνιο μόνος του δε φεύγει... αλλά και πάλι η όλη διαδικασία με την οδοντόβουρτσα, το σαπούνι, το τύλιγμα με το χαρτί κουζίνας και ο ζεστός αέρας μετά μου κάθεται πολύ άσχημα!!! Ούτε βασανιστήρια!!! (προσωπική μου άποψη πάντα!!)

  Ένας πολύ απλός τρόπος είναι να το πάρεις απλά στα χέρια και να το πλύνεις μαλακά και με ήρεμες κινήσεις με νεράκι!! Και πάλι πολύ θα στρεσαριστεί με όλο αυτό!!
   
 7. Δυστυχώς η βαζελίνη δεν φεύγει με το νερό.Ο κτηνίατρος μου υπήρξε πολύ αυστηρός μαζί μου κάποτε, που κατά λάθος λέρωσα με επιθόλ το καναρίνι μου, ακριβώς γιατί μόνο του με σκέτο νερό δεν μπορούσε να καθαριστεί και έχασε την προστασία της μόνωσης που του προσέφεραν τα καθαρά φτερά του.
  Όταν η παραπάνω διαδικασία γίνει από τον ιδιοκτήτη ήρεμα με σεβασμό-φροντίδα και αγάπη, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την όποια ταλαιπωρία του πουλιού:)
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τι να σου πω Σισσυ μου... εγω επιμενω.. ισως χωρις την οδοντοβουρτσα, το τυλιγμα με το χαρτι και το πιστολακι με ζεστο αερα να ημουν πιο θετικη! :p εγω προς το παρον θεμα με το φτερωμα τους δεν εχω...
   
 9. Εύχομαι ποτέ να μην αποκτήσεις τέτοια ''θέματα'' Αλικάκι, γιατί τότε αναγκάζεται κάποιος να τα δει πολύ διαφορετικά τα πράγματα....:)
   
 10. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Να σαι καλά Σισσάκι μου! Μακάρι!! :)
   
Φόρτωση...