Κάνει να καταναλώνονται τα αυγά ημέρας;

Συζήτηση με θέμα Κάνει να καταναλώνονται τα αυγά ημέρας;, που ξεκίνησε από rafailia, στο Forum 'Γενικά Θέματα για Οικόσιτα Πτηνά' του PetBirds, 19 Νοε 2014.

  1. rafailia

    rafailia PB New Member

    Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω το εξης...ισχυει οτι δεν πρεπει να καταναλωνουμε τα αυγα την ιδια μερα που τα μαζευουμε και για ποιο λογο?
     
  2. Paianas

    Paianas PB Known Member Article Writer

    Αν ισχύει αυτό που ρωτάς, δεν έχει νόημα η διαφήμιση ''αυγά ημέρας''..που τονίζει την φρεσκάδα τους.
     
  3. misalouris

    misalouris PB Supporter Article Writer

    Αν μου στείλεις καμιά ντουζίνα να δοκιμάσω και θα σου πω. Λογικά και πρακτικά ναι. Δε βλέπω γιατί όχι.
     
  4. mxpf20

    mxpf20 PB New Member

    Η θεία στη Ζάκυνθο οταν πήγαινα μάζευε από τις κότες και τις πάπιες τα αυγά το πρωί και τα έβραζε για να τα φάμε στο τζάκι ή στην μαντεμένια σόμπα.

    Αααααααχ τι μου θύμισες, τι αυγά ήταν αυτά...... Μου τρέξαν τα σάλια βραδυάτικο.:rolleyes:
     
  5. YannisK

    YannisK PB Known Member

    Πρώτη φορά ακούω ότι δεν πρέπει. Πάντως τα αυγά ημέρας γευστικά τουλάχιστον είναι πολύ πιο νόστιμα!
     
  6. gianniskilkis

    gianniskilkis PB New Member

    Καλημέρα , δεν μπορώ να το δικαιολογήσω όμως η μάνα μου δεν τα χρησιμοποιούσε αυθημερόν ... Αυτό το έχω ακούσει και από άλλους σε χωριά κλπ ... ίσως να είναι αλήθεια και να μην πρέπει .
     
  7. rafailia

    rafailia PB New Member

    Ρε παιδια αυτο που θυμαμαι και 'γω ειναι οτι επαιρνε η γιαγια μου αυγο κατευθειαν απο τη φωλια,το καθαριζε εξωτερικα με λιγο ξυδι στη συνεχεια ανοιγα με καρφιτσα δυο τρυπουλες πανω-κατω και το ρουφουσα ΩΜΟ!Μετα εσταζα κερι στις τρυπες,τις βουλωνα και εκανα το τσοφλι καραβακι.Τωρα τι να πω?Με θορυβησαν διαφοροι που μου ειπαν να μην τα δινω στα παιδια την ιδια μερα που τα μαζευω και ειπα να το τσεκαρω!Βεβαια ουτε κατα διανοια ωμα οπως τα ετρωγα εγω!
     
  8. mxpf20

    mxpf20 PB New Member

    Έχω την εντύπωση πως το λέγανε για την περίπτωση σαλμονέλας. Αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα να πετύχεις αυγό μολυσμένο δεν είναι μεγαλύτερη σπό τις άλλες τροφές. Αφού απαντάται και στο κοτόπουλο, στο νωπό ή λίγο μαγειρεμένο κρέας, στο μη παστεριωμένο γάλα (και στα παράγωγά του) και στα λαχανικά. Δηλαδή σε όλα τα τρόφιμα που μπορεί να έχουν μολυνθεί από μολυσμένα με τη σειρά τους ζώα (ή και χέρια) μπορεί να υπάρχει σαλμονέλα.

    Η αποφυγή κατανάλωσης ωμών τροφίμων, το πλύσιμο των χεριών μετά το μαγείρεμα αλλά και όλων των σκευών που χρησιμοποιήθηκαν (και τα μαχαιροπήρουνα)]συν του πάγκου, η αποφυγή να έρθουν σε επαφή τα μαγειρεμένα τροφίμα με τα ωμά και η σωστή συντήρηση των τροφών πρέπει να μας καλύπτει λογικά.

    Εγώ απόγευγω να είναι το κρέας ροζ ή κόκκινο μέσα, χρησιμοποιώ παστεριωμένο γάλα, και τα αυγά να είναι ψημένα (δηλαδή να μην είναι το ασπράδι διάφανο)

    Άλλωστε το βακτήριο της σαλμονέλας εξουδετερώνεται όταν εκτεθεί αν θυμάμαι καλά σε θερμοκρασία άνω των 70°C
     
  9. Paianas

    Paianas PB Known Member Article Writer

    Παντού υπάρχει ένας μύθος ..
     
  10. rafailia

    rafailia PB New Member

    οκ σχετικα με το μικροβιο της σαλμονελας.Αλλα αυτο εξακολουθει να υφισταται και μετα την παροδο του 24ωρου Καταστρεφεται μονο με τον βρασμο η το ψησιμο.Νομιζω οτι τελικα ειναι οντως μυθος
     
  11. mgerom

    mgerom PB Supporter Article Writer

    Ο λόγος ,απ' όσο ξέρω , δεν είχε να κάνει με ασθένειες και με μικρόβια. Ηταν περισσότερο κάποιου είδους ηθικός φραγμός που ίσως δεν είναι κατανοητός σήμερα. Υπήρχε η αντίληψη οτι δεν κάνει να τρώμε κάτι "ζωντανό" . Πράγματι, όσο το αυγό είναι ζεστό ή τουλάχιστον διατηρεί κάποια σχετικά υψηλή θερμοκρασία, και φυσικά είναι γόνιμο, η διαίρεση του αρχικού κυττάρου συνεχίζεται κανονικά. Το σε πολύ αρχικά στάδια έμβρυο αρχίζει κατά μιαν έννοια να αποκτά υπόσταση. Ετσι το ζεστό αυγό απο την κότα, αντί για το τραπέζι, πήγαινε στο καλάθι ή στο ψυγείο για την επόμενη μέρα, που πράγματι, η οποιαδήποτε εξέλιξη θα είχε σταματήσει αφού η θερμοκρασία του θα είχε πέσει πολύ χαμηλότερα απο αυτήν που επιτρέπει την σωστή ανάπτυξη. Ισως όταν άρχισε το θέμα να γίνεται λόγος κοροιδίας και πειραγμάτων μπήκε και ο μύθος της επικυνδινότητας της κατανάλωσης.
    Υ.Γ Προσωπικά πάντα έβρισκα, χωρίς να είμαι ιδιαίτερα θρήσκος, σ' αυτό το τρίγωνο , ζωή-απλός άνθρωπος-θρησκεία, κάποιον ωραίο μαγνητισμό και αλληλεπίδραση, που μ' εκανε να σέβομαι ιδιαίτερα τα "λάθη" των γιαγιάδων της εποχής.
     
  12. YannisK

    YannisK PB Known Member

    Που να σέρβιρες στις γιαγιάδες ένα Balut δηλαδή! :D Το Balut είναι ασιατικό πιάτο. Είναι βραστό αυγό πάπιας σε προχωρημένη επώαση
     
  13. mgerom

    mgerom PB Supporter Article Writer

    Που το ανακάλυψες αυτό ; χαχα .
    Ναι , θα έλεγα κάπως αηδιαστικό μου κάνει, σαν πρώτη ματιά. Γενικά αυτή η ασιατική κουζίνα...............ΔΕΝ !
     
  14. YannisK

    YannisK PB Known Member

    και εγω δεν το αντέχω αλλά έχει φανατικούς οπαδούς. Είναι σαν μίνι κοτόσουπα! :D
     
  15. Φοίβος

    Φοίβος PB Supporter Article Writer

    Δεν χρειαζομουν να το δω αυτο, δεν ανοιξα καν το βιντεο. Εχει ωραια κινεζικα πιατα αλλα εχει και κατι αλλα που τα βρισκω σκετη ανωμαλια, οπως αυτο.
     
  16. rafailia

    rafailia PB New Member

    Τι ειπες τωρα!???Δεν υπαρχει αυτο που ειδα!:confused::eek::confused::eek:
     
  17. gianniskilkis

    gianniskilkis PB New Member

    Γιάννη το είχα δει παλιά , σε μια εκπομπή για μαγειρική του ¨κόσμου¨ . Δεν άντεξα να το δω από την αηδία ...
     
  18. bikas

    bikas PB New Member

    Το χω ακούσει κι εγω προσφατα και ειδικα απο όταν ξεκίνησε τα αυγουλακια η κόρη μου.υποθέτω πως έχει να κανει με κάτι η
    Με ασθένειες
     

Μοιραστείτε

Φόρτωση...