Θερμοκρασία συντήρησης των αυγών μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία

Συζήτηση με θέμα Θερμοκρασία συντήρησης των αυγών μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία, που ξεκίνησε από alicedros, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 17 Μαϊ 2016.

 1. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και συνεχίζω με τις απορίες!!!

  Σήμερα η Μελίνα προχώρησε σε τρίτη ωοτοκία κάνοντας ένα αυγό το οποίο και αντικατέστησα επιτυχώς με τσιμπίδα το πρωί! (είδες misalouris ???? :p ) Το έχω βάλει στο πλάι σε ένα μπανιερό γεμάτο σπόρους έξω απ το κλουβί. Έχω διαβάσει πολύ καλά και αυτό: https://petbirds.gr/threads/Αντικατάσταση-αποθήκευση-και-συντήρηση-αυγών.23645/ και έχω δει και αυτό: https://petbirds.gr/media/Αντικατάσταση-αυγών-με-ψεύτικα.499/

  Αυτό που με ανησυχεί και με αγχώνει πολύ είναι ότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος στα Νότια Προάστια μπορεί το μεσημέρι να ξεπεράσει και τους 24 βαθμούς. Και δεν νομίζω πως υπάρχει πιο δροσερό μέρος στο σπίτι μου.. Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβρύου και τελικά να μην τα καταφέρει το έμβρυο λόγω υψηλής θερμοκρασίας?? Μήπως θα ήταν καλύτερα αντί να χαλάσω τα αυγά να τα βάλω πίσω στη φωλιά γιατί η Μελίνα ξέρει να τα διατηρεί καλύτερα από μένα.....???? :p
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ένας από τους βασικότερους λόγους που ξεκινώ νωρίς και σταματώ επίσης νωρίς κάθε εκτροφική προσπάθεια είναι και το πρόβλημα της συντήρησης - διατήρησης των αυγών των καναρινιών.
  Όπως έχω γράψει παλιότερα η θερμοκρασία έχει βασικότατο ρόλο στις ημέρες που μπορεί να κρατηθεί ένα αυγό "ζωντανό" .
  https://petbirds.gr/threads/Να-αντικαταστησω-τα-αυγα-στις-φωλιες-ή-οχι.22220/#post-237742.
  Παλεύω μάλιστα εδώ και χρόνια να τεκμηριώσω τις επικίνδυνες θερμοκρασίες για τα αυγά των καναρινιών ανάλογα με τις ημέρες.... χωρίς ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.
  Εκμεταλλευόμενος το αρχείο μου θα σας αναφέρω πως στην πρώτη γέννα (Ιανουάριο - Φεβρουάριο) το ποσοστό θνησιμότητας των νεοσσών σε όλες τις φάσεις εξέλιξης των νεοσσών, είναι αρκετά μικρότερο από τη δεύτερη (Μάρτιο - Απρίλιο) που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Από φίλους εκτροφείς στη Θεσσαλία, έχω για το Μάιο και Ιούνιο στοιχεία που ανεβάζουν πάρα πολύ αυτό το ποσοστό.
  Για να προλάβω τους επικριτές, όλα αυτά δεν τα θεωρώ έρευνα. Είναι απλά στοιχεία της δικής μου εκτροφής και για μένα πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσω.
  Η ανάπτυξη του εμβρύου δε μπορεί να ξεκινήσει στις θερμοκρασίες που αναφέρεις, αν και κάποιοι έχουν ενστάσεις https://petbirds.gr/threads/Αντικατάσταση-αποθήκευση-και-συντήρηση-αυγών.23645/#post-265440
  Απλά για μένα, αυτές οι θερμοκρασίες ευνοούνται βακτηριακές κλπ επιθέσεις στο αυγό που πιθανόν να το καταστρέφουν.
  Η καλή φύλαξη είναι η πρώτη προτεραιότητα και μετά όλα τ' άλλα.
  Δηλαδή, τσιμπίδα για το πιάσιμο των αυγών, καθαρός και ασφαλής ο χώρος φύλαξής τους και καλού κακού επιστροφή την τρίτη μέρα αντί για την τέταρτη.
  Εγώ τουλάχιστο αυτό θα έκανα.
  Η θέση του αυγού και το καθημερινό γύρισμα ίσως έχουν εφαρμογή στις μέρες υψηλών θερμοκρασιών.. Εγώ τα βάζω όπως κάτσουν χωρίς να τα μετακινώ
  Είναι δίλημμα που μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις τη συνέχεια.
  off
  1. Αν σημαδέψεις με νούμερα τα αυγά και ακολουθήσεις την επιστροφή τους όλα μαζί, κράτα το αποτέλεσμα ... το χρειάζομαι.
  2. Κάτι μου λέει από τις ανησυχίες που διακρίνω πως σιγά σιγά θα αρχίζεις νωρίτερα και μέσα... χαχαχα
   
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ναι αλλά εσύ είσαι εσωτερικός... εγώ είμαι ταρατσάτη!!! Αλλά ντάξει μην νομίζεις τελευταία γέννα για φέτος!! ;)

  Το μόνο που θέλω να κάνω είναι εκεί που το έχω (μέσα σε μπανιερό μέσα σε σπόρους χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο) θέλω να βάλω ένα χαρτί κουζίνας από πάνω για περισσότερη προστασία και για να παίρνει αέρα. Θα είναι οκ για 2-3 μέρες??
  Οι υπόλοιποι καλέ τι λέτε?? Σας έφαγε η γάτα τη γλώσσα??? :p Θέλω γνώμες και απόψεις!!!

  Γύρισμα στο πλάι? Ή με την μύτη προς τα πάνω και μετά με την μύτη προς τα κάτω??

  Ναι γι αυτό θέλω τη γνώμη σας.. από την μία δε θέλω να βγουν με διαφορά ημερών και να ποδοπατηθεί ο μικρότερος νεοσσός, απ την άλλη είναι μωζαίκ και είναι η πρώτη μου φορά φέτος οπότε είμαι και πιο ευαίσθητη.. Δε θέλω αντί για να κάνω το καλό να καταστρέψω τα αυγά..

  Και τις 2 προηγούμενες φορές μου έκανε από 5 αυγά.. Οπότε μόλις δω το τρίτο βάζω και τα άλλα 2??

  Σε καταλαβαίνω ότι το χρειάζεσαι αλλά εδώ δυσκολεύομαι να τα αντικαταστήσω, θες και να τα σημαδέψω?? Τα τελευταία μου αυγά μωζαίκ για φέτος??? Φοβάμαι να το ρισκάρω.. :p

  χαχαχα λες?? Με βλέπω να κάνω το δωμάτιο μου εκτροφείο και εγώ να κοιμάμαι έξω στην ταράτσα αγκαλιά με την Λίλη (σκύλος) χαχαχαχαχα η αλήθεια φέτος έχω μπει πιο ζεστά στο θέμα σωστή εκτροφή! Προσπαθώ τουλάχιστον..
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η θέση του αυγού είναι άσχετη με την εξέλιξη.
  Ακόμη και η μητέρα τους τα κρατά πλάγια και όχι με τον αεροθάλαμο πάνω.
  Το γύρισμα για μένα είναι "άχρηστο" ...
  Δεν ξέρω σε τι θα ωφελήσει.
  Και όσες φορές το έκανα για στατιστικούς λόγους δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον και άξιο καταγραφής.
  Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω.... ας καταθέσει την άποψή του.
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  να πω την αλήθεια μου το θεωρώ επικίνδυνο.... ακόμα και η τσιμπίδα γιατί να πρέπει συνεχώς να τα ακουμπάμε και να τα γυρίζουμε??

  Θερμοκρασία στο χώρο (πήρα τηλ και ρώτησα) 22 βαθμοί!! Ακόμα είμαστε καλά θεωρώ μαις και είναι μεσημέρι! Μόλις δω το τρίτο αυγό λέω να προσθέσω και τα άλλα 2 που θα έχω βγάλει... Δεν νομίζω πως θα έχω απώλειες... Πρέπει σιγά σιγά να εξοικειωθώ με την τσιμπίδα και με την αντικατάσταση των αυγών!!!
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν το σιγά-σιγά σε παρηγορεί ναι...
  Κανονικά θέλει το γρήγορα-γρήγορα.
  Με προσοχή φυσικά κι όχι βιαστικά.
   
Φόρτωση...