Θα ηθέλα να έχω μια σχετική πρόληψη για ψείρες

Συζήτηση με θέμα Θα ηθέλα να έχω μια σχετική πρόληψη για ψείρες, που ξεκίνησε από Kiveli, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 17 Μαϊ 2016.

mgerom
Best Answer mgerom, 17 Μαϊ 2016
Προσοχή. Οι αντιψειρικές σκόνες χρησιμοποιούνται κατα την αρχική τοποθέτηση της τσόχας (πάνω-κάτω) και μετά το πλέξιμο στο βάθος της φωλιάς. Ποτέ πάνω... Ολόκληρο το Post
 1. Kiveli

  Kiveli PB New Member

  Καλημέρα διάβασα την συζήτηση σας και ηθέλα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος.το δικό μου ζευγάρι έχει τρία αυγά και τα,κλωσσάει εδώ και εφτά μέρες.. Δεν έχουμε ψείρες όμως θα ηθέλα να έχω μια σχετική πρόληψη για ψείρες. Καθαρίζω σχολαστικά το κλουβί βάζω μπανιέρα καθημερινά αλλά ζω τακτικά τίς τροφές ,όμως δεν έχω βάλει χέρι στην φωλιά. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να αποφύγουν τα πουλιά μου τόση ταλαιπωρία σε περίπτωση που κολλήσουν ψείρες?

  Το διάβασα και δεν γράφει πουθενά ότι απευθύνεται σε αλλά ζώα εκτός από σκύλους και γάτες.
   
 2. Best Answer:
  Post #326667 by mgerom, 17 Μαϊ 2016
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τώρα που έχει αυγά και κλωσάει δε θα καθαρίζεις μέχρι να βγουν όλα τα μικρά που και πάλι το μόνο που θα κάνεις είναι πολύ διακριτικά να αλλάξεις τον πάτο του κλουβιού αν έχει συρτάρι και γίνεται πολύ εύκολα. Αλλιώς θα κάνεις υπομονή να μεγαλώσουν λίγο τα μικρά.

  Είναι λιγάκι επικίνδυνο να βάζεις κάθε μέρα μπανιέρα με αυγά στο κλουβί... Εγώ θα σου έλεγα να το αποφεύγεις.. Αν βγουν τα μικρά με το καλό και είναι μέσα στη φωλιά μπορείς να βάλεις για λίγο αλλά ελεγχόμενα γιατί αν αρχίσουν και βγαίνουν απ την φωλιά υπάρχει πάλι φοβος. Γενικά όταν βάζεις μπάνιο να είσαι παρόν και να μην το αφήνεις γι απάνω από 20-30 λεπτά μες το κλουβί. Και με αυγά και μικρά ακόμα πιο προσοχή! ;)

  Και πολύ καλά έχεις κάνει!!!!

  Στη φάση που είσαι τώρα θα πάρεις Pinex Powder και θα ρίξεις λίγο σκόνη (σαν πούδρα είναι) στη φωλιά, στα αυγά και στον πάτο του κλουβιού αφού έχει απομακρύνει φαγητά και νερά! :) Σαν πρόληψη το Pinex είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό. Μόλις μεγαλώσουν τα μικρά μπορείς να πας σε πιο καλά προληπτικά φάρμακα όπως το Chevitren της Chevita.

  Έχεις δίκιο δεν απευθύνεται, αλλά πολλοί εκτροφείς και κάποιοι κτηνίατροι το προτείνουν και στα πουλιά σαν πολύ δραστικό φάρμακο αν υπάρχει ψείρα. Αρκεί να μπει μόνο μια σταγόνα γιατί παραπάνω είναι δηλητήριο για ένα οργανισμό 30 γραμμαρίων.
   
 4. Kiveli

  Kiveli PB New Member

  Την μπανιέρα την κάνει χρήση μόνο ο αρσενικός μου και φυσικά όσο είμαι παρούσα, μόλις τελειώσει την βγάζω. Τα πουλιά αυτά είναι πολύ ήρεμα κάι δεν δείχνουν να τα ενοχλεί ή παρουσία μου όταν τα καθαρίζω ή αλλαζω τροφές.μερικές Φορες κάνει μπάνιο ενώ έχω ακόμη το χέρι μου μέσα κάι βάζω νερό ή κάτι άλλο.βέβαια προσπαθώ όσο δυνατόν να μην τα ενοχλω πολύ. Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.παρακαλώ τι εννοείς chevitren μολίς μεγαλώσουν .πότε ακριβώς? Αν με το καλό έχουμε μωρά βεβαια.
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αυτό είναι πολύ καλό!!! Έχεις αναπτύξει μια πολύ όμορφη σχέση με τα καναρινάκια σου! Μπράβο!!!

  Το Chevitren της Chevita είναι ένα φάρμακο κατά της ψείρας κατά κύριο λόγο είναι προληπτικό, δλδ κάνει για να μην πιάσουν ψείρες. Αν ψεκάζεις συχνά τοτε δε θα έχεις πρόβλημα με ψείρες. Αλλά δεν κάνει όταν έχουμε πολύ μικρά ή αυγά στη φωλιά. Όταν με το καλό βγουν τα μικρά και αφού γίνουν 20-30 ημερών, μπορείς να ψεκάσεις ελαφριά το κλουβί με τα πουλάκια σου μέσα (έχοντας αφαιρέσει βέβαια τροφές και νερά) προληπτικά! :)
   
 6. Kiveli

  Kiveli PB New Member

  Ευχαριστώ και πάλι για τις γνώσεις.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Είναι σωστή η τακτική της πρόληψης παρά της αντιμετώπισης όταν γίνουν πρόβλημα.
  Είναι φοβερά δύσκολο να παλέψεις τα παράσιτα αυτά πριν έρθουν..
  Πάρα πολύ δύσκολο να τα απομακρύνεις όταν μπουν.
  Χρειαζόμαστε όπλα μάχης... και το chevita είναι ένα από αυτά.
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Προσοχή. Οι αντιψειρικές σκόνες χρησιμοποιούνται κατα την αρχική τοποθέτηση της τσόχας (πάνω-κάτω) και μετά το πλέξιμο στο βάθος της φωλιάς. Ποτέ πάνω στ' αυγά, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότης να κλείσουν εντελώς οι πόροι εξαερισμού που υπάρχουν στο τσόφλι.
   
  mgerom, 17 Μαϊ 2016
  Best Answer
  #7
 9. αν η τσοχα πριν τη ραψεις στη φωλια ειναι ποτισμενη με chevitren και στεγνη, εχεις λυσει το προβλημα σου κατα 90%, καθαριοτητα, φροντλαην στους γεννητορες και σεβιτρεν παλι στις κλουβες εισαι καλυμμενος 100%
   
 10. Kiveli

  Kiveli PB New Member

  Θα το έχω υποψήν μου την επόμενη φορά ......σε αυτή τη φάση όμως δεν είναι εύκολο να περιμένω να σηκωθεί ή καναρα γ για να βάλω τη πουδρα.δεν θέλω να αγχωθει. Την τσόχα δεν την έραψα .:thumbsdown::thumbsdown:
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κυβέλη μου τα έχεις σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο? :)
   
 12. Kiveli

  Kiveli PB New Member

  Τώρα τα έχω σε εσωτερικό γιατί διάβασα ότι εκεί που θα τα τοποθέτησω δεν πρεπει να έχει ρεύματα. Και πολύ λογικό,,,,θα πάει στραφη τόσο κλωσσιμα"
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τότε γλυκιά μου μην αγχώνεσαι τόσο πολύ για τις ψείρες. Σίγουρα μόλις βγουν και μεγαλώσουν τα μικρά θα πρέπει να ψεκάσεις κτλ αλλά ψείρα έχουν συνήθως οι εξωτερικές εκτροφές γιατί τα πουλάκια που πετούν ελεύθερα τα μεταφέρουν. Γι αυτό μην κάνεις κάτι ακόμα! Άστη να τα κλωσήσει πολυ σωστά σε σταθερό σημείο και όλα θα πάνε καλά! Και εσυ ξεαγχώσου! :p
   
 14. Kiveli

  Kiveli PB New Member

  Με κάλυψες ευχάριστω.:)
   
 15. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Δεν ισχύει αυτό Αλίκη. Όσο εύκολο είναι να εμφανιστούν ψείρες σε εξωτερική εκτροφή, άλλο τόσο εύκολο είναι να εμφανιστούν και σε εσωτερική. Παίζουν σίγουρα πολλοί παράγοντες ρόλο. Προσευχομαστε και στις δύο περιπτώσεις να μην κάνουν την εμφάνισή τους, γιατί τότε η αντιμετώπιση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Να σου θυμίσω το θέμα της Myra που τα πουλάκια τα είχε σε εσωτερικό χωρο
  https://petbirds.gr/threads/Αντιμετωπιση-ψειρας-με-frontline.26313/
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δεν είναι το ίδιο εύκολο. Μου λες δηλαδή ότι σ ένα εκτροφείο που είναι κλειστός χώρος και δεν μπαίνει άνθρωπος (αν δεν ντυθεί με ειδική στολή - υπάρχουν και τέτοιοι) και τα πουλιά δεν έρχονται σε επαφή με άλλα πουλιά είναι το ίδιο εύκολο να πιάσουν ψείρες με τα πουλιά που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και όλο και κάποιο σπουργιτάκι / περιστεράκι θα έρθει να τσιμπήσει ένα σπόρο???
  Δεν είπα να μην κάνει πρόληψη ή να μην ψεκάσει αλλά αφού τα έχει μέσα στο σπίτι δεν είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη να γίνει τώρα που κλωσάει η κανάρα.Και είπα συνήθως.. φυσικά πιάνουν ψείρες και οι εσωτερικές εκτροφές αλλά όχι όσο οι εξωτερικές.. Έχω καεί ως εξωτερική / ταρατσάτη και ξέρω! :p
   
 17. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Οι ψείρες δεν μεταφέρονται μόνο από τα πουλιά που πετούν ελεύθερα. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η καθαριότητα του χώρου και ο καιρός. Τους θερινούς μήνες η εμφάνιση τους πολλαπλασιάζεται και είναι πολύ εύκολο να εμφανιστεί και στις εσωτερικές εκτροφές. Αυτό εννοώ Αλίκη, όχι ότι οι συμβουλές που έδωσες στη φίλη δεν είναι σωστές. Είσαι Master.
   
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δεν νομίζω πως η μη καθαριότητα, και η ζέστη γεννάει τις ψείρες. Απλά αν τυχόν εμφανιστούν η βρώμα, η ζέστη, η μη πρόληψη, τις βοηθάει να πολλαπλασιαστούν και να φτάσουν σε ανεξέλεγκτο αριθμό. Οι ψείρες μεταφέρονται πηγαίνοντας πχ σε ένα πετ σοπ με ψείρες και μετά αν πάμε να δούμε τα πουλάκια μας τσουπ πετάγονται στο εκτροφείο μας, αν έρχονται σε επαφή τα πουλιά μας με άλλα πουλιά, αν η τροφή είναι χύμα και έχει μέσα τις ψείρες κτλ. Γι αυτό πρόληψη πρόληψη πρόληψη!! :)

  Ενώ εσύ πας πίσω??? Δεν το νομίζω! ;)
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...