Η χρωστική δίνεται όλο το έτος ή μονο την πτερόρροιας

Συζήτηση με θέμα Η χρωστική δίνεται όλο το έτος ή μονο την πτερόρροιας, που ξεκίνησε από grigoris k., στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 22 Φεβ 2016.

 1. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Ως άπειρος εκτροφες θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα κόκκινα καναρίνια. Η χρωστική που τους δίνω πρεπεί να δίνεται κατα τη διάρκεια όλου του έτους ή μονο την περίοδο της πτερόροιας ; Ακόμη ποτε ειναι η καλυτερη περίοδος για να αρχίσω να δινω χρωστική στα φετινα καναρινάκια ;
  Αν μπορούσατε να μου προτείνετε και καμία δικιά σας χρωστικη

  Σας ευχαριστώ πολύ
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Η χρωστική δίνεται είτε κατά τη διάρκεια δημιουργίας είτε κατά την αλλαγή του πτερώματος με σκοπό να το χρωματίσει από την αρχή και με στόχο τον ομοιόμορφο χρωματισμό του συνόλου του πτερώματος. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο, η χορήγηση της χρωστικής δεν έχει νόημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν νέα φτερά για να χρωματιστούν.

  Η χορήγηση χρώματος ολόκληρο το χρόνο δεν χρειάζεται αφού το μόνο που μπορεί να προσφέρει ένα ο χρωματισμός ένα-δύο φτερών που θα φυτρώσουν για να αντικαταστήσουν φτερά που έπεσαν για οποιοδήποτε λόγο. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή.
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Tι κατηγορία πτερώματος είναι τα κόκκινα σου ; ΕΝΤΟΝΟΥ ή ΜΩΣΑΙΚΟΥ ; Απο αυτό ,θα εξαρτηθεί η έναρξης παροχής χρωστικών για τα νέα πουλάκια που θα έλθουν.
   
 4. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Σας ευχαριστώ παρα πολύ ,
  άρα στα φετίνα καναρινάκια θα δώσω χρωστική όταν τα απομακρύνω από τους γονείς και θα ήθελα να μου προτείνετε καμία χρωστική που χρησιμοποείτε . Τα καναρινάκια ειναι χιονέ .
   
 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αν θέλεις απάντησε σε αυτό που σε ρώτησε ο Μάκης. Τι είδους πτέρωμα έχουν τα πουλιά σου; Είναι σημαντικό γιατί αν ξεκινήσεις σε λάθος χρόνο, θα γίνουν καρναβάλια και θα πρέπει να περιμένεις την επόμενη χρονιά η για να τα ξεκινήσεις σωστά.

  Αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες βάλε φωτογραφίες των πουλιών σου και θα σου πούμε.
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αν είναι πράγματι χιονέ πρέπει να αρχίσεις να δίνεις όταν αρχίζει το κτίσιμο της φωλιάς το θηλυκό . Αν δεν πρόκειται να συμμετέχουν τα πουλάκια σε κάποια έκθεση πάρε οποιαδήποτε κόκκινη χρωστική(Can-tax * red intensive Bogena * carored * cataxanthine Landmark * carophyl red κ.λπ) και δίνε την μισή ποσότητα απο ό,τι συστήνεται στην συσκευασία
   
 7. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Αύτος είναι ο αρσενικός . H κανάρα είναι σκούρα αυτόν θέλω να μάθω να βάφω και τους απόγονούς του που παίρνουν το χρώμα του. Τα πουλία δεν παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν έχεις τέτοιο αρσενικό είναι κρίμα να τον ζευγαρώσεις με μια σκούρα κανάρα.. θα χαλάσεις το χρώμα του.. τα μικρά θα βγουν παρδαλά σκούρα με λίγο κόκκινο.. Καλύτερα ψάξε να βρεις όσο προλαβαίνεις μια θηλυκιά κόκκινη λιποχρωμική έντονη,
   
 9. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Έχει ξεκινήσει ήδη το ζευγάρι το θέμα είναι ποτε να αρχίσω χρωστική στα μικρά που θα του μοιάσουν. Ευχαριστώ για την συμβουλή του χρόνου θα τον βάλλω με λιποχρωμική θυληκιά
   
 10. Εφόσον το ζευγάρι ξεκίνησε ...μη το χαλάς.
  Μπορεί να είναι λάθος το ζευγάρωμα αλλα προσπάθισε να το χαρείς.
  Μάθε μέσα απο αυτό και αντλησε όσο πιο πολλές ,πρακτικές , γνώσεις μπορείς.
  Θα σου πρότεινα να μη δώσεις χρωστική.Δεν χρειάζεται.
  Θα φορτώσεις χωρίς λόγο τον οργανισμό των πουλιών.
  Με τα εξοδα που θα έκανες για να αγοράσεις χρωστική, πάρε κάτι αλλο που
  θα είναι πιο χρήσιμο για το ζευγάρακι σου.
   
 11. Αν ειδα καλά εχει κ ενα θεματάκι με τα πόδια του , βαλε του επιθολ κ θα ειναι οκ
   
 12. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ δηλάδη στον αρσενικό την περιοδο της πτερόρροιας χρωστική ξανα
   
 13. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Μόνο τότε βάφει. Όταν βγαίνουν καινούργια φτερά.
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να συμπληρώσω σε όσα σωστά αναφέρθηκαν πως σε κάποια είδη όπως στα κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια, στα black red, στους κόκκινους αχάτες κλπ, η βαφή τους πρέπει να ξεκινά λίγες μέρες πριν την γέννηση του πρώτου αυγού και σταματά μετά την ολοκλήρωση του φτερώματος των νεοσσών. Επανέρχεται στην πρώτη τους πτερόρροια.
   
 15. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Oχι σε κάποια είδη .Σε ΟΛΑ τα πουλιά κόκκινου παράγοντα πλήν των, μωσαϊκού πτερώματος.
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σωστά... αυτά ακριβώς είχα στο νου μου...
   
 17. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την πλήρη ενημέρωση. Η πρώτη πτερορροια των μικρών στις πόσες βδομάδες από την γεννησή τους είναι ;
   
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τα μικρά περνάνε την πρώτη τους πτερόροια όταν συμπληρώνουν τους 3 μήνες ζωής. Αλλά επιμένω κι γω στα μικρά από αυτό το ζευγάρωμα δεν χρειάζεται να δώσεις χρωστική και να επιβαρύνεις άδικα το συκώτι τους. Αν θες να κοκκινίζουν τότε μπορείς να βοηθήσεις με την τροφή που θα τους παρέχεις. Δες εδώ: https://petbirds.gr/threads/Διατηρείται-το-κόκκινο-χρώμα-των-καναρινιών-με-φυσική-διατροφή.16648/ :)
   
 19. grigoris k.

  grigoris k. PB New Member

  Ευχαριστώ πολυ όλους
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες χρήσης των χρωστικών ουσιών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να αρχίσει σωστά η βαφή των μικρών από το "αυγό".
  Αντίθετα η βαφή μόνο στην περίοδο της πτερόρροιας προϋποθέτει μεγαλύτερες ποσότητες χρωστικών για να βαφεί το φτέρωμα καλά και συνεπώς μεγαλύτερη επιβάρυνση του οργανισμού τους.
  Το "μέτρο άριστο" κι εδώ...
   
Φόρτωση...