Η τσουκνίδα στα πτηνά (Urtica)

Η τσουκνίδα, η αρχαία Κνίδη το άγγιγμά της δημιουργεί κνησμό στο δέρμα. Τα λεπτά αγκάθια της προστατεύουν πολύτιμα συστατικά. Ασφαλής για τα πουλιά.

Η θεραπευτική δύναμη της τσουκνίδας


τσουκνίδα_Κνίδη_δίοικος_.jpg


Η θεραπευτική δύναμη της τσουκνίδας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια αφού και ο Ιπποκράτης αναφέρει πάνω από 60 θεραπευτικές αγωγές βασισμένες στην τσουκνίδα αλλά και αργότερα ο Γαληνός επίσης χρησιμοποιούσε τσουκνίδα ως διουρητική, καθαρτική και αντισηπτική.

Και στην σύγχρονη εποχή, στις εναλλακτικές προληπτικές θεραπείες, αναφέρονται πάμπολλες χρήσεις της τσουκνίδας, για τον βήχα, την ακμή, την απώλεια βάρους, την προστατίτιδα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, χολιδόχο κύστη, την ρύθμιση του σακχάρου και πολλά ακόμα που δεν είναι του παρόντος θέματος.

Η τσουκνίδα στα πτηνά


Όσοι ζουν κοντά στη φύση, γνωρίζουν πολύ καλά πως τα αγριοπούλια τσιμπολογούν την τσουκνίδα, τιμώντας ιδιαίτερα το άνθος της αλλά και το φύλλωμα. Στα κατοικίδια πουλιά μας ο καλύτερος τρόπος να την προσφέρουμε είναι κατά τις περιόδους που την βρίσκουμε στην φύση, δηλαδή την άνοιξη, χλωρή με τα άνθη της.

Πρέπει να εντοπίσουμε καθαρά σημεία, γιατί είναι ανέφικτο το πλύσιμό της αφού η επαφή με το νερό την μαραίνει.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προμηθευτούμε σπόρους τσουκνίδας από την αγορά και να δημιουργήσουμε δικό μας σπορείο ώστε να υπάρχει φρέσκια στην εποχή της ή αν καταφέρουμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή, να αποξηραίνουμε ένα μέρος της για τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, στα καταστήματα που πουλάνε βότανα, μπορούμε να βρούμε αποξηραμένη κάθε εποχή τους έτους, για χρήση σε ξεχωριστή από την τροφή θήκη, σκέτη ή σε συνδυασμό με άλλα ξηρά βότανα, ή να την προσθέτουμε στην αυγοτροφή μας, την δικής μας παρασκευής ή την έτοιμη, ανάλογα τι χρησιμοποιούμε για τα πουλάκια μας.

Ακόμα από καιρού εις καιρόν ωφέλιμο είναι να προσφέρουμε ένα αφέψημα τσουκνίδας στα πουλάκια μας αντί του νερού τους, προσέχοντας τον σωστό τρόπος παρασκευής του (ισχύει και για την δική μας χρήση).

Το site birds-on-line, αναφερόμενο γενικότερα στα οφέλη της τσουκνίδας για τα budgies, την συνιστά και ειδικότερα σε περιπτώσεις προβλήματος στο συκώτι αλλά και την χορήγησή της όταν υποψιαζόμαστε πιθανή δηλητηρίαση.

Συστατικά της τσουκνίδας


Ποια είναι όμως εκείνα τα συστατικά που καθιστούν την τσουκνίδα πολύτιμο σύμμαχο στην υγεία μας και των φτερωτών φίλων μας;

Η τσουκνίδα είναι πλήρης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, με πρωτεύοντα τις βιταμίνες Α και Κ καθώς και ασβέστιο και σίδηρο. Πιο συγκεκριμένα [2]:

Διατροφική ανάλυση ανά 100g

 • Νερό - g 87,67
 • Ενέργεια - kcal 42
 • Πρωτεΐνη - g 2,71
 • Σύνολο των λιπιδίων (λίπος) - g 0,11
 • Υδατάνθρακες, εκ διαφοράς - g 7,49
 • Φυτικές ίνες, ολικές διαιτητικές - g 6,9
 • Σάκχαρα, συνολικά - g 0,25

Ορυκτά

 • Ασβέστιο, Ca - mg 481
 • Σίδηρο, Fe - mg 1.64
 • Μαγνήσιο, Mg - mg 57
 • Φώσφορος, P - mg 71
 • Κάλιο, K - mg 334
 • Νάτριο, Na - mg 4
 • Ψευδάργυρος, Zn - mg 0.34

Βιταμίνες

 • Θειαμίνη - mg 0,008
 • Ριβοφλαβίνη - mg 0,160
 • Νιασίνη mg - 0,388
 • Βιταμίνη Β-6 - mg 0,103
 • Φυλλικό οξύ, DFE - μg 14
 • βιταμίνη Α, η ΡΑΕ - μg 101
 • βιταμίνη Α, IU IU - 2011
 • βιταμίνη Κ (φυλλοκινόνη) - μg498,6
Επίσης εκτενής αναφορά στην τσουκνίδα υπάρχει στον τομέα των εναλλακτικών θεραπειών του MedicalCenterofMarylandUniversity, όπου στην κατακλείδα μπορείτε να βρείτε πλήθος πηγών και σχετικών δημοσιεύσεων.

Να επισημάνουμε όπως πάντα, πως απαιτείται λελογισμένη χρήση των βοτάνων και πως αποτελούν μέσον πρόληψης και τόνωσης της υγείας του οργανισμού και ποτέ δεν υποκαθιστούν τις μέχρι στιγμής έγκυρες επιστημονικές ιατρικές θεραπείες.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική Ονομασία: Urtica
Ελληνική: Κνίδη - Τσουκνίδα
Αγγλική: Stinging nettle
Τάξη: Κνιδώδη (Urticales)
Οικογένεια: Κνιδοειδή (Urticaceae)
Γένος: Κνίδη (Urtica)
Είδη: Υπάρχου παγκοσμίως γύρω στα 40 είδη τσουκνίδας, από τα οποία στην ελληνική φύση απαντώνται 4: [1]

Τα μεγάλα οφέλη που προκύπτουν από την χορήγηση τσουκνίδας σε κάθε της μορφή για τα πτηνά μας ήταν γνωστά στο PetBirds από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του, καθώς φαίνεται και από το πλήθος συζητήσεων και αναφορών στα άρθρα του από την αρχή, κάποια των οποίων σας παραθέτουμε κατωτέρω:

Media Gallery Τσουκνίδων
Το φαρμακευτικό σκεύασμα αποτελείται από τα στεγνωμένα φύλλα, τα άνθη και τις ρίζες της Τσουκνίδας, η οποία είναι ένα πολυετές φυτό, ευρέως διαδεδομένο κοντά στις κατοικίες των ανθρώπων και στα νιτρώδη εδάφη. Όπως γράφει ο άγγλος βοτανολόγος του 17-αιώνα, Κουλπεπέρ στο πιο δημοφιλές βοτανολογικό βιβλίο όλων των εποχών, “οι τρίχες τις που κεντρίζουν και φέρνουν φαγούρα δεν χρειάζονται περιγραφή,- αυτές μπορεί να τις βρούμε και στο πιο βαθύ σκοτάδι, μέσων της αφής”. Η Τσουκνίδα έχει ίσιο κορμό που φτάνει μέχρι 1 μ. ύψος, φύλλα ωοειδή με πριονωτά χείλη που βγαίνουν αντίθετα το ένα από το άλλο στον κορμό. Τα φύλλα και ο κορμός της είναι σκεπασμένα με καυτερές τρίχες,- τα άνθη της είναι μικροσκοπικά πράσινα χωρισμένα σ΄ αρσενικά και θηλυκά σε ξεχωριστά φυτά, και βγαίνουν το καλοκαίρι σε τσαμπιά που κρέμονται μεγαλύτερα από την ουρά των φύλλων. Είναι γνωστή και με τα ονόματα: ακαληφή, ούρτικη, ατσικνίδα κ.ά.

Ο Ιπποκράτης (460 – 375 π.Χ.) αριθμεί την Τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά “πανάκεια” (που κάνουν για όλες τις ασθένειες) και σήμερα ύστερα από 2 500 χρόνια κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι αυτό, η Τσουκνίδα είναι από τα πιο θαυματουργά και χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, που δεν χρειάζεται να ψάξουμε στην άκρη του κόσμου για να τα βρούμε και η χρήση της πέρα από την ευεργετική δράση δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια, ανεξάρτητα από την δόση χρήσεως της.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα φύλλα τις Τσουκνίδας περιέχουν αμμωνία, οξικό οξύ, φορμικό οξύ, γλουκονικές και αντιβιοτικές ουσίες, χλωροφύλλη, καροτίνες, βιταμίνες Β-2, προβιταμίνη Α (πιο πολύ από το Καρότο), βιταμίνη C (πιο πολύ από το Φραγκοστάφυλλο) και βιταμίνη Κ, πατοτενικό οξύ, ποτασικά άλατα, σίδηρο, πυρίτιο κ.ά. Περιέχει επίσης ασετιλκολίνη, ισταμίνη και σεροτονίνη (η επιρροή της ασετιλκολίνης και ισταμίνης στη δράση του σκευάσματος είναι μικρή). Έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, ελέγχει τις αιμορραγίες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος και ολίγον κατεβάζει την πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Χάρη σ΄αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιείται εσωτερικά για τις αναιμίες, τις αιμορραγίες (ειδικά της ουρήθρας), την διάρροια (ακόμα και αυτής της χολέρας), τα υπερβολικά έμμηνα, αιμορροΐδες, ρευματισμό, ποδάγρα και ασθένειες του δέρματος (ειδικά στο έκζεμα), επίσης αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες μητέρες. Συνιστάται σαν ελαφρύ διουρητικό στα οιδήματα (πρηξίματα), στους ερεθισμούς των ουροφόρων οδών (νεφρών και ουρήθρας), και στο ρευματισμό. Είναι χρήσιμη επίσης και στις ασθένειες του συκωτιού και της χολής, φυματίωση, αρτηριοσκλήρυνση και δυσλειτουργίες του μεταβολισμού. Το αφέψημα σπόρων της Τσουκνίδας είναι ένα καλό καθαρτικό μέσο ενάντια στην δυσκιλιότητα ωφειλώμενη σε δυσλειτουργία του συκωτιού και της χολής, συνδιάζεται καλά για αυτό το σκοπό με μουστάκια Καλαμποκιού.

Το έγχυμα ή αφέψημα του φυτού παίρνεται στην γαστρίτιδα με υπερέκκριση πεπτικών υγρών. Είναι γνωστή σαν φυτό με πολλές βιταμίνες, γ΄ αυτό συνιστάται υπό μορφή τσαγιού όταν ο οργανισμός έχει ανάγκη για βιταμίνες. Οι τρυφερές Τσουκνίδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν ζαρζαβατικά στις σαλάτες για την αύξηση και ρύθμιση της λειτουργίας των εντέρων, και στις αναιμίες. Στα αδύνατα παιδιά με καθυστέρηση ανάπτυξης συνιστάται να πίνουν χυμό Τσουκνίδας ανεμιγμένο με χυμό Καρότου σε ποσοστό 1 : 3. Το έγχυμα και ο χυμός του φυτού βελτιώνουν την λειτουργία των νεφρών και δρα σαν διουρητικό και αντιφλεγμονώδες μέσο στις παθήσεις των νεφρών και τις ουρήθρας και σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων. Για τις πέτρες στα νεφρά συνιστάται να πίνεται έγχυμα σπόρων, ενώ σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων συνιστάται να πίνεται αφέψημα ριζών Τσουκνίδας. Σε περιπτώσεις αιματουρίας συνιστάται έγχυμα φύλλων από ½ ποτηριού πρωί και βράδυ και φρέσκος χυμός από 1 κουταλάκι του καφέ, 3 φορές την ημέρα.

Το τσάι των φύλλων και τα φρέσκα φύλλα με μέλι παρουσιάζουν καλή αποχρεμπτική δράση στο βήχα, βρογχίτιδα, δύσπνοια, πνευμονία, φυματίωση και σε περιπτώσεις αιμοπτησίας. Κρασί φύλλων Τσουκνίδας (1:3) παίρνεται από 1 κουτάλι φαγ. για τον βήχα, βρογχίτιδα και πλευρίτιδα.

Έγχυμα και χυμός του φυτού δρα σαν ηρεμιστικό μέσο στις νευρικές διαταραχές, επιληψία, υστερία και σπασμούς. Στις αιμορραγίες από την μύτη τοποθετείται στην μύτη μια γάζα μουσκεμένη με τον φρέσκο χυμό του φυτού.

Σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων σαν ισχυρό διουρητικό μέσο συνιστάται να πίνεται αφέψημα φύλλων με μέλι. Σε περιπτώσεις κακοηθών εξογκωμάτων συνιστάται να γίνονται πλύσεις με το αφέψημα των φύλλων, ρίζας, φρέσκου χυμού και να παίρνεται εσωτερικά. Συνδυάζεται πιο καλά γι αυτό το σκοπό αφέψημα ριζών Τσουκνίδας με έγχυμα Χελιδονιού, 3 φορές την ημέρα μετά από το φαγητό. Στην Τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών, γι αυτό η Τσουκνίδα αποδεικνύεται ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για τις γυναικολογικές ασθένειες, όπως: διαταραχές των έμμηνων, αιμορραγίες μετά τον τοκετό, λευκόρροια κ.ά. Σε περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας δεν συνιστάται να παίρνονται σκευάσματα Τσουκνίδας.

Ο φρέσκος χυμός της Τσουκνίδας κατεβάζει το σάκχαρο του αίματος, χάρη στο περιεχόμενο της σε “σεκρετίνη”, η οποία διεγείρει την λειτουργία του πάνκρεας.
Η χρήση της Τσουκνίδας αντενδείκνειται σε περιπτώσεις αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση, στους υπερήλικες πρέπει να περιορίζεται για αποφυγή δημιουργίας θρομβώσεων στα αιμοφόρα αγγεία.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται ο χυμός, αφέψημα και έγχυμα για τους αρθριτικούς πόνους, ποδάγρα, ισχιαλγία, παράλυση, φλεγμονές του μυελού των οστών, νευραλγίες, αιμορροΐδες, για το δυνάμωμα των μαλλιών και ενάντια στην πιτυρίδα, τα καψίματα, πληγές (βοηθάει την επούλωση), τσιμπήματα των εντόμων, ρινορραγίες, μόλωπες κ.ά. Για τις ασθένειες του δέρματος φαγούρα, έκζεμα και σπυριά με αφέψημα των ριζών γίνονται κομπρέσες και μπάνια. Με το αφέψημα και τον χυμό του φυτού γίνονται πλυσίματα και τοποθετούνται κομπρέσες στο δαγκώματα των σκύλων. Συνδυάζεται καλά με την Κολλιτσίδα (Arctium lapa) για την αντιμετώπιση του εκζέματος.

Σημείωση
Οι καυστικές ιδιότητες της Τσουκνίδας οφείλονται σ΄ένα συνθετικό της χωρίς άζωτο (φορμικό οξύ), το οποίο είναι μη εξατμιστέο και ρετσινώδες, το οποίο προκαλεί κάψιμο και φαγούρα και όταν βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Το στεγνό σκεύασμα, όπως και τα υγρά παρασκευάσματα που φτιάχνονται από το χλωρό φυτό αλλά με ζέσταμα δεν έχουν καυστικές ιδιότητες. Αυτές τις ιδιότητες τις διατηρούν τα αλκοολούχα παρασκευάσματα που φτιάχνονται από το φρέσκο φυτό (όταν αυτό μουσκεύει για αρκετό χρόνο σε οινόπνευμα). Η Τσουκνίδα εκμεταλλεύεται οικονομικά για την παραγωγή της χλωροφύλλης, από την οποία παρασκευάζεται η φητόλη, η οποία είναι η πρώτη ύλη για την σύνθεση των βιταμινών Ε και Κ.

Προετοιμασια και Χρηση

Αφέψημα: 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη τσουκνίδα σε 200 γρ. νερό. Βράζετε για 1 λεπτό, στραγγίζετε το υγρό και πίνετε 2 - 3 φορές την ημέρα, γλυκαίνοντας κατά προτίμηση με μέλι ή ζάχαρη.

Για εξωτερική χρήση: Προετοιμάζετε με τον παραπάνω τρόπο πιο συμπυκνωμένο αφέψημα (2-4 κουτάλια φαγ. σε 200 γρ. νερό). Κατά των ρευματισμών και νευραλγιών, για εντριβές και κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκολάτ (οινοπνευματώδες διάλυμα χλωρών φύλλων της Τσουκνίδας σε οινόπνευμα), μία χούφτα χλωρά φύλλα σε 500 γρ. οινόπνευμα (40 % συμπυκνωμένο), ή σε τσίπουρο, ούζο ή βότκα, - να μουλιάσουν για 24 ώρες.

Για το σταμάτημα των εσωτερικών αιμορραγιών συστήνεται ο φρέσκος χυμός, ο οποίος πίνεται αμέσως.
PBCP
Αρχικός Συντάκτης 22 Φεβ 2008 @Smokie
Συντάκτες Ανάπτυξης

9 Μαΐ 16 @maria p
 
PBCP

Σχόλια

mgerom
Πολύ καλό.!
--Εκείνο που είναι απαραίτητο σ' αυτά τα αρθρα είναι
οι φωτογραφίες.Μη νομίσετε οτι όλοι γνωρίζουν
τα βότανα και τα φυτά.Θα έλεγα, αν μπορούσες Σταύρο, να
δημιουργήσεις στην ΔΙΑΤΡΟΦΗ μια υποκατηγορία ΒΟΤΑΝΑ
και εκεί να παρουσιάζονται άρθρα όπως αυτό,αλλά η συζήτησή τους
να γίνεται αλλού,έτσι ώστε να δημιουργηθή κάτι σαν
βιβλιοθήκη βοτάνων ή και άλλων φυτών χρήσιμων στην διατροφή των
πουλιών.
 
A
γνωριζεται τα σκεβασματα (που βρηκα σε φαρμακειο) τσουκνιδας αποξεραμένης κανει καλο στα πουλακια μας
 
K
Πάρα πολύ καλό άρθρο!

Εδώ που είμαστε μαζεμένοι όλοι οι φίλοι των πουλιών, είναι σαν να έχουμε μια ζωντανή και αλληλεπιδρούσα εγκυκλοπαίδεια. Θα παρακαλούσα σε κάθε ενδιαφέρον άρθρο για κάποιο βότανο, να παραθέτουν τα μέλη τις τυχόν εμπειρίες τους με τη χρήση του βοτάνου στα πουλιά (τρόπος, ποσότητα χορήγησης και αποτέλεσμα, παρατηρήσεις).
 
Α
Πάρα πολύ καλό άρθρο.το μονο που δεν εχω καταλαβη πως να το χρησιμοποιησουμε στα πουλια, και που θα τους κανει καλο,επισης τον τροπο που το χορηγουμε.
 
mgerom
Αγγελος είπε:
πως να το χρησιμοποιησουμε στα πουλια, και που θα τους κανει καλο,επισης τον τροπο που το χορηγουμε.
Την άνοιξη μπορούμε να δώσουμε στα καναρίνια ολόκληρες τις κορυφές του φυτού. Κόβουμε τις κορφές 15 περίπου πόντους και τις προσφέρουμε στα πουλιά.

Έχει ιδιαίτερη σημασία βέβαια, η περιοχή της συλλογής. ΝΕΑΡΑ, ΚΑΘΑΡΑ ΦΥΤΑ!

Δες κι εδώ https://petbirds.gr/threads/Τσουκνίδα-στα-καναρίνια.262/
 
misalouris
Πάντα επίκαιρο θέμα σχετικά με τη διατροφή των πουλιών μας.
Εγώ προτιμώ τη φρέσκια ...
Τα καναρίνια μου την τρελαίνουν.
 
christos9
mgerom είπε:
Οπου βγεί στον κήπο φυσικά και δεν την αφήνω να πάει ...χαμένη ! ;)
Τη δίνουμε όπως ειναι ή τη πλένουμε σε νερό με ξύδι και αφού στεγνωσουμε καλά το προσφέρουμε στα πουλιά ;
 
Stfns
christos9 είπε:
Τη δίνουμε όπως ειναι ή τη πλένουμε σε νερό με ξύδι και αφού στεγνωσουμε καλά το προσφέρουμε στα πουλιά ;
Πρώτα την πλένεις καλά με νερό και ξύδι.
 
Nontas
Εδώ και 3 μήνες δίνω τσουκνίδα στα καναρίνια και στα ιθαγενή και τρελαίνονται. Παίρνω ματσάκι από την λαϊκή σποριασμένο και δίνω από ένα κλωναράκι κάθε μέρα και το υπόλοιπο στο ψυγείο. Δεν τους έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα και δίνω ακόμη και σε ζευγάρι καναρινιών με μικρά λίγων ημερών.
 
Deukalion
Nontas είπε:
Παίρνω ματσάκι από την λαϊκή
Αυτό δεν το κάνω.Ότι δεν πλένω το έχω μαζέψει εγώ,όλα τα άλλα τα πλένω και πολύ μάλιστα.
Stfns είπε:
Λόγω του τσουξίματος που προκαλεί στο δέρμα μας θεωρείται από την φύση της αντιμικροβιακή;
Μπορεί να έχει διάφορα Στέφανε,ποτέ δεν ξέρεις,στην λαική ειδικά.
Εγώ όσες φορές έχω μαζέψει στο χωριό και μια φορά στο υμηττό,δίνω άμεσα φρέσκια και την υπόλοιπη την αποξηραίνω.
 
misalouris
Stfns είπε:
Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά. Λόγω του τσουξίματος που προκαλεί στο δέρμα μας θεωρείται από την φύση της αντιμικροβιακή;
Δεν μπορείς να φανταστείς με τι προσοχή τραβούν και τρώνε... ένα ένα τα αγκαθάκια του κορμού...
Ακόμη και τη σποριασμένη τσουκνίδα ...
Αυτά στο video είναι τα μικρά της προηγούμενης χρονιάς ... ένα δυο μηνών σε ηλικία
 
Nontas
Deukalion είπε:
Αυτό δεν το κάνω.Ότι δεν πλένω το έχω μαζέψει εγώ,όλα τα άλλα τα πλένω και πολύ μάλιστα.

Μπορεί να έχει διάφορα Στέφανε,ποτέ δεν ξέρεις,στην λαική ειδικά.
Εγώ όσες φορές έχω μαζέψει στο χωριό και μια φορά στο υμηττό,δίνω άμεσα φρέσκια και την υπόλοιπη την αποξηραίνω.
Έχεις απολυτο δίκιο αλλά δυστυχώς δεν έχω εναλλακτική. Για αυτό προτιμώ την τσουκνίδα από μπρόκολο και μαρούλι που έχουν φυτοφάρμακα και παίρνω από τον ίδιο πάγκο κάθε φορά.
 
alicedros
Την τσουκνίδα την δίνουμε μετά από 10 μέρες ζωής των μικρών??? Δε θα υπάρχει πρόβλημα σωστά?
 

Περισσότερα άρθρα

Top