Η "μανία" της αναπαραγωγής

Συζήτηση με θέμα Η "μανία" της αναπαραγωγής, που ξεκίνησε από maria p, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 8 Ιουλ 2014.

maria p
Best Answer maria p, 4 Ιουν 2016
Το επαναφέρω γιατί παρόλο που πέρασαν δύο χρόνια, δεν βλέπω να βελτιώθηκε η διάθεσή μας, αντίθετα μάλιστα έχω την αίσθηση πως η "μόδα" επεκτάθηκε και... Ολόκληρο το Post
 1. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  [​IMG]
  Στο διάστημα της επαναλειτουργίας του forum του Petbirds και στις μεταξύ μας συζητήσεις, εύκολα διαπιστώνει κάποιος μια ανυπόμονη αγωνία, μεγάλου ποσοστού μελών μας, για το ζευγάρωμα των πτηνών που κατέχουν.

  Δεν το βρίσκω αδικαιολόγητο, είναι πολύ όμορφο να παρακολουθείς το ερωτικό ζευγάρωμα δύο μικρών πλασμάτων, τα αυγουλάκια, τα σαμιαμίδια που ξεπετάγονται από αυτά και σιγά σιγά μεταμορφώνονται σε όμορφα πουλάκια.

  Αυτά τα νέα πουλάκια έχοντας γεννηθεί κοντά μας, συνήθως είναι πιο ήμερα και φιλικά στην παρουσία μας, δίνοντάς μας μια επιπλέον ικανοποίηση.

  Αγοράζουμε ένα ζευγάρι και μαζί και μια φωλιά. Πως σκεφτόμαστε όταν κάνουμε αυτή την κίνηση;

  Περνάει ένας μήνας και γεμάτοι αγωνία ρωτάμε , «γιατί δεν ζευγαρώνουν;»

  Ή γιατί να μην τα ζευγαρώσω το καλοκαίρι, τον χειμώνα, όποτε να 'ναι τέλος πάντων;

  Για μένα η απάντηση που έχω στο μυαλό μου είναι «ευτυχώς που δεν ζευγαρώνουν».

  Γιατί να θέλουμε να γεννήσει ένα ζευγάρι που μόλις αποκτήσαμε; Που δεν ξέρουμε την κατάσταση της υγείας του, που δεν το έχουμε φροντίσει και καλοταΐσει, ώστε κι αυτά ν’ αντέξουν και οι απόγονοι να είναι υγιείς;

  Όμως.....

  Ένα πουλάκι ζει αναλόγως του είδους του, τα μεν μικρά γύρω από τα 10 χρόνια, λίγο πάνω λίγο κάτω , οι δε μεγάλοι παπαγάλοι πολλαπλάσια του 10 εξαρτουμένου από το είδος. Πάντως τα γόνιμα και αναπαραγωγικά χρόνια είναι λίγα σε σχέση με την συνολική φυσιολογική διάρκεια ζωής του πουλιού.

  Συνδυάζουμε το πουλί συντροφιάς με τις γέννες;

  Είμαστε διατεθειμένοι να μας συντροφεύει και μετά από αυτή την περίοδο; Ή στο μυαλό μας έχουμε την αίσθηση του «άχρηστου» όταν θα είναι παραγωγικά αδύναμο το πουλάκι;

  Από τις ειλικρινείς απαντήσεις που θα δώσουμε μόνοι μας στον εαυτό μας, εξαρτάται η καλή ή κακή ζωή που θα έχουν τα πουλιά στα χέρια μας.

  Μια γέννα και μια γέννηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση από πολλές απόψεις, τόσο για τους γονείς όσο και για τους νεοσσούς που θα προκύψουν.

  Πέρα από τις ειδικές απαιτήσεις του κάθε είδους, υπάρχουν κάποια στοιχεία απολύτως κοινά σε όλα τα είδη.

  Το ζευγάρι που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, να έχει προηγηθεί κατάλληλη διατροφική προετοιμασία όχι με σκοπό να «πυρώσει» όπως κατά κόρον συζητιέται αλλά για να μπορέσει το ζευγάρι να ανταπεξέλθει στην οργανική δοκιμασία της αναπαραγωγής, κυρίως το θηλυκό μας.

  Σωστή προετοιμασία είναι η συνεχής και μόνιμη καλή διατροφή και συνθήκες διαβίωσης των πουλιών μας, η γενική διασφάλιση της καλής του υγείας.

  Η αναπαραγωγική προετοιμασία που ακολουθούμε τον τελευταίο ένα με ενάμιση μήνα στόχο έχει να δώσει κάτι επιπλέον και συνηγορούσης της εποχής, διάρκειας ημέρας και θερμοκρασίας, να στείλει το σωστό μήνυμα της εποχής στα πουλιά και να τα οδηγήσει σ’ ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

  Με λίγα λόγια ένα πουλί που 11 μήνες κακοταΐζεται, μην περιμένουμε με έναν μήνα προετοιμασίας να βγάλει 3-4 γέννες.

  Επειδή κίνητρο και στόχος μου δεν είναι να συνεισφέρω απόψεις περί αναπαραγωγής δεν θα επεκταθώ σ’ αυτά για τα οποία άλλωστε υπάρχουν άπειρα αξιόλογα άρθρα στο forum Άρθρα για την Αναπαραγωγή - Νεοσσούς των Πουλιών.

  Επίσης δεν απευθύνομαι στον παραγωγικό εκτροφέα αλλά στον ερασιτέχνη κάτοχο ενός ζευγαριού πουλιών συντροφιάς. Η χαρά της αναπαραγωγής είναι για μας μια από τις πολλές χαρές που θα ζήσουμε στην συντροφιά με τα οικόσιτα πτηνά μας.
  • Γιατί να βιαστούμε;
  • Πόσες γέννες θέλουμε να ζήσουμε ως ερασιτέχνες , απλοί κάτοχοι πουλιών συντροφιάς;
  • Θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τα πουλιά που έχουμε;
  • Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε παραγωγικές μηχανές;
  • Τι θα κάνουμε τα πουλάκια που θα προκύπτουν από τις πολλές γέννες;
  • Πόσους φίλους και γνωστούς έχουμε που θα ήθελαν ένα πουλάκι και είναι όλοι ικανοί να είναι υπεύθυνοι ανάδοχοι των νεοσσών;
  Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι λίγες γέννες, ποιον λόγο έχουμε να μην τις προετοιμάσουμε σωστά και μεθοδικά, φροντίζοντας παράλληλα την καλή υγεία των πουλιών που έχουμε;
   
 2. Best Answer:
  Post #331600 by maria p, 4 Ιουν 2016
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Το επαναφέρω γιατί παρόλο που πέρασαν δύο χρόνια, δεν βλέπω να βελτιώθηκε η διάθεσή μας, αντίθετα μάλιστα έχω την αίσθηση πως η "μόδα" επεκτάθηκε και πως φέτος είχαμε πολύ περισσότερα περιστατικά απωλειών γονέων και νεοσσών.
  Δεν δέχομαι την λέξη "αποτυχία" σε κάτι που αφορά ζωές, ούτε επίσης την επίκληση του "τρελλόκαιρου".
  Κάποιος που γνωρίζει τι κάνει, μπορεί να μην έχει επιτυχημένη παραγωγικά σαιζόν αλλά τουλάχιστον δεν έχει αύξηση απωλειών ζωών.

  Νομίζω πως η ευθύνη ανήκει και σ' εμάς, όσους τολμάμε να συμβουλεύουμε και να νουθετούμε νέους επίδοξους "εκτροφείς", για τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα.
  Εμείς πρέπει πρώτα και άμεσα να θέτουμε τον υποψήφιο για αναπαραγωγή ενώπιον του σωστού-ηθικού προβληματισμού και των θεμάτων που έχει ν' αντιμετωπίσει στο εγχείρημά του αυτό.
  Να τον αποτρέπουμε από το τόλμημα αν δεν έχει σοβαρούς στόχους και δεν έχει προηγούμενη επαρκή ενημέρωση.
  Να τον ενημερώνουμε για την ηθική διάσταση των υβριδικών ή αιμομεικτικών ή πολλαπλών αναπαραγωγών.

  Όπως και πιο πάνω είχα γράψει, άλλο εκτροφέας άλλο κάτοχος κατοικίδιου-ων πτηνών.
  Καθένας οφείλει να γνωρίζει τι είναι και τι θέλει να γίνει.

  Πολύ καλά, θέλετε να γίνετε εκτροφείς. Αυτό έχει κάποιες προϋποθέσεις. Ενημερωθείτε, αποκτήστε τις απαιτούμενες γνώσεις μαθητεύοντας πλάι σε εκτροφείς πραγματικούς γνώστες του αντικειμένου και όχι φιγουρατζήδες του διαδικτύου, διαβάστε την επιστημονική βιβλιογραφία, διαβάστε κατ' αρχήν τα άρθρα του petbirds και δείτε αν έχετε τον κατάλληλο, χώρο, χρήμα και χρόνο.
  Καμιά δουλειά δεν έχει μόνο κέρδη, όλες έχουν και ζημίες. Ενημερωθείτε πρώτα γι αυτές.

  Εσείς - εμείς οι υπόλοιποι, ας είμαστε πιο χαλαροί, έτσι κι αλλιώς για μας τα ζώα είναι φίλοι, παρέα, τι φέτος , τι του χρόνου, τι ποτέ; Προς τι η βιασύνη;
   
  maria p, 4 Ιουν 2016
  Best Answer
  #2
 4. George98

  George98 PB Active Member

  Πολλές και σωστές ερωτήσεις... τροφή για σκέψη σε όλους μας...
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Και συζήτηση θα έλεγα.
  Οι ιδέες και οι απόψεις δεν είναι όμορφα δογματικά λόγια, είναι η όσο το δυνατόν ρεαλιστική έκφρασή τους την δεδομένη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό, με τα πίσω-μπρος που είναι απαραίτητα για να είμαστε λειτουργικοί και όχι γραφικοί.
   
 6. Καναρίνι4ever

  Καναρίνι4ever PB New Member

  Μπράβο σου βρε Μαρία!!! Πολύ καλά έκανες και το επανέφερες το θέμα, γιατί κι εγώ πιστεύω ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αρκετά.

  Δεν σου κρύβω ότι ενώ διάβαζα θέματα πολλών νέων μελών με εμφανέστατη την βιασύνη τους και την ανυπομονησία τους, σκεφτόμουν το συγκεκριμένο θέμα σου! Και φυσικά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους δεν του πολυέδωσαν σημασία.

  Και ειλικρινά απογοητεύομαι όταν βλέπω παιδιά που ξεκινούν την εκτροφή τους μόνα, με την έλλειψη των στοιχειώδων και απαραίτητων γνώσεων και με πολλά λάθη που μπορεί να είναι μοιραία για τα πτηνά τους, χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν την όμορφη παρέα μας που αποτελεί μία αλάνθαστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης! Με γνώσεις και απόψεις κατάλληλες για να τους βοηθήσουν να κατευθυνθούν προς την επιθυμητή πορεία! Μόνο έτσι θα περιοριστεί αυτό και θα σημειωθεί πρόοδος.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα πρέπει πρώτα ένα άτομο να αποκτήσει μία ουσιαστική και πολύχρονη εμπειρία με την συντήρηση και φροντίδα των πτηνών και ύστερα από σωστό διάβασμα και συζητήσεις να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Γιατί μόνο έτσι θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα στην κάθε του προσπάθεια!

  Εγώ αυτά είχα να καταθέσω από μέρους μου!!! Ελπίζω και εύχομαι να αλλάξει η ψυχολογία και η νοοτροπία των νέων μελών και σύντομα να εξαλειφθεί όλο αυτό!

  Υ.Γ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, να αποσαφηνίσω ότι μιλούσα γενικά και δεν αναφέρθηκα σε συγκεριμένα άτομα! Πάντα φιλικά!
   
 7. Deukalion

  Deukalion Daily Active Member

  Ασχολούμε με πουλάκια δύο χρόνια και είναι μόλις ένας χρόνος που έχω ένα αρσενικό έτοιμο για αναπαραγωγή,(φέτος).Έχω κάνει στο χαρτί δεκάδες αναπαραγωγικούς συνδυασμούς σε βάθος τριετίας και για το εν λόγω και για άλλα,άσχετα,υπέροχα πουλιά,που μου αρέσουν..και δεν θα αποκτήσω ίσως ποτέ,γιατί οι συνθήκες που απαιτούν,ξεπερνούν κατα πολύ την υπάρχουσα ζωή μου.Έχω ξοδέψει ατελείωτες ώρες σχεδιάζοντας και επινοώντας χώρους εκτροφής...μικρής,μεγάλης,ανοικτής.Έχω βρεί τί θα κάνω με την σύνταξή μου και έχω σκεφτεί πολλές φορές πως δε θα κάνω τίποτε απο όλα αυτα.Δυό φορές μου έχω ζητήσει να τα παρατήσω όλα εδώ και τώρα.
  Το πιο πιθανό είναι πως σε ένα χρόνο απο τώρα θα έχω εκπληρώσει ένα συνδυασμό των παραπάνω σκέψεων και επιθυμιών μου.
  Αν έχω κάνει την πρώτη μου αναπαραγωγή,αυτό θα έχει γίνει χωρίς εγώ να μάθω το γιατί την έκανα,τουλάχιστον όχι σε έναν βαθμό που αυτή η απάντηση να με ικανοποιεί.Προσωπικά δεν μπορώ παρά να βλέπω κάθε αναπαραγωγή σαν έκφραση της έξουσίας που έχουμε πάνω σε αυτά τα πλάσματα...έκφραση της εξουσίας μας εντός μιας διαδικασίας κατ' επίφαση φυσικής,με την έννοια οτι είναι απλώς αντικαθρέπτισμα των πράξεών μας.
  Τώρα ο καθένας μπορεί να λειτουργεί εις γνώσιν ή εν αγνοία του στο οτι είναι άνθρωπος..μπορεί και επιλεκτικά....
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Off topic: Δημήτρη Deukalion.
  Είμαι πρόθυμος να δώσω μια ώθηση στα πλάνα τριετίας που καταστρώνεις. Μπορείς όποτε θέλεις να έλθεις να πάρεις ένα ζευγάρι ΣΑΤΙΝΕ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΩΣΑΙΚΟΥ .Είναι πουλιά εκθεσιακού επιπέδου και είμαι σίγουρος οτι θα σε κρατήσουν ξύπνιο για πολλά χρόνια ακόμα πάνω απο τα βιβλία και θα σου δώσουν και το μέγεθος της δυσκολίας που παρουσιάζουν οι μεταλλάξεις όσον αφορά τα αναπαραγωγικά τους αποτελέσματα .
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Για μένα αυτοί οι προβληματισμοί πρέπει να προηγούνται μιας απόφασης για αναπαραγωγή.
   
 10. Deukalion

  Deukalion Daily Active Member

  Εντάξει τί να πώ;Τα έχω χαμένα..
  Η πρότασή σας με τιμά και σας γλυκαίνει σαν άνθρωπο,σας ευχαριστώ πολύ...
  Μια τέτοια προσφορά και απο το πρόσωπό σας,δύσκολα μου είναι καν αντιληπτή..
  Για να σταθώ όμως στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει τουλάχιστον να έχω εκπληρώσει έστω κάτι ελάχιστο απ'το μέτρο που θέτω στον εαυτό μου.Μέχρι τότε θα φαίνομαι άχαρος και άκομψος και παράξενος όντας σχεδόν υποχρεωμένος να αρνηθώ ακόμα και τ'ανήκουστα.Όταν θα νιώσω έτοιμος και όταν δεν θα είμαι σε φάση κρεμάω/ξεκρεμάω κλουβάκια στο μπαλκόνι,τότε δεν θα σταματήσω ούτε στο αν θα σας χτυπήσω την πόρτα ή όχι.

  Πιστεύω βέβαια πως απο Σεπτέμβρη θα έχω αφήσει τα πολλά τα λόγια και θα είμαι απ'έξω να βαράω κουδούνια:D
  Κύριε Μάκη σας ευχαριστώ πολύ για όλα.
   
 11. nikosk1

  nikosk1 PB New Member

  Καλησπέρα σε ολη την παρεα! Μαρια πολύ καλα εκανες και το επανεφερες το θεμα και καλο θα ηταν κατά την γνωμη μου να υπηρχε καπου που να το βρισκουν ευκολα τα νεα μελη. Ολη μου την ζωη είχαμε στο σπιτι σκυλάκια γατακια παπαγαλάκια και το καμαρι μας έναν ara ararauna που σημερα είναι 32 ετων, επισυναπτω και μια φωτογραφια για του λογου το αληθες.
  WP_20160627_010[1].jpg
  Εγω περιπου 5 ετων με ένα μικρο παπαγαλακι στον ωμο μου και η μανα μου με τον μεγαλο!
  Σημερα είμαι 37 και ασχολουμε με γεννες 7 χρονια τωρα μονο με καναρινια, εχω μαθει καποια πραγματα αυτά τα χρονια και ένα από τα βασικοτερα είναι να παρατηρω κάθε μερα προσεκτικα τα πουλια μου. Ξεκινησα όταν με πιεζε ενας φιλος να ζευγαρωσω ένα καλο καναρινι που ειχα σε κελάϊδισμα με μια θηλυκια του με αποτέλεσμα 5-4-5 υγιεστατα μικρα ελα ομως που εγω δεν ημουν ετοιμος για 14 μικρα και 2 αρσενικα που ειχα + 1 καρδερινα από 3 πουλια βρεθηκα με 17 και αντε φτιαξε κλουβα + τροφες και +++ όλα. Και αυτό ηταν κολλησα το μικροβιο, κάθε χρονο ανυπομονουσα για την περιοδο του ζευγαρώματος τι χρωματα θα βγουνε, ποσα θα βγουνε, να κανουμε ανταλαγες τα μικρα. Τωρα πια παρακολουθώ σεμινάρια μαθαίνω ότι μπορω για την υγεινη τους την διατροφη τους της ασθενειες και θελω να ασχοληθώ με ένα μονο ειδος τα μωσαικα, ειδη εχω κλιση ένα αχατη με συγκεκριμένα χαρακτιριστικα για τον οκτωβριο από γνωστο εκτροφεα στην θεσσαλονικη για μια θηλυκια που εχω. Απλα αυτό που θελω να πω είναι ότι η περισσοτερη εκτροφης καπως ετσι ξεκινησαν και ειδικα η παλαιοτεροι που δεν ειχαν ιντερνετ, τα βιβλια ηταν ελαχιστα, και σημερα είναι δάσκαλοι από εμπειριες δοκιμες και λαθη. Καποιος που ξεκινα τωρα σπανια μπαινει να διαβασει πρωτα ένα φορουμ, συνηθως περνουν ένα θηλυκο για παρεα στον αρσενικο γιατι ετσι τους ειπε ο πετσοπας και μολις αρχισουν τα προβλήματα ψαχνουν στο ιντερνετ.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 12. JAPAN HOSO11

  JAPAN HOSO11 PB Member

  Μαρια πολυ ωραια το θετεις αλλα .................βαζεις δυσκολα!!!!!!!!!!!!!!!!1
  μακαρι να δουλεψουμε ολοι κυριος με καποιο στοχο και συνειδηση
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...