Η θηλυκή παπαγαλίνα μου φαίνεται άρρωστη

Συζήτηση με θέμα Η θηλυκή παπαγαλίνα μου φαίνεται άρρωστη, που ξεκίνησε από MARIA KONSTA, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 12 Ιουν 2015.

  1. Τι είδος πτηνού έχετε; Παπαγάλους budgies
  2. Αναφέρετε το φύλο του αν το γνωρίζετε : θηλυκό
  3. Τι ηλικία έχει; Δεν γνωρίζω
  4. Πόσο καιρό το έχετε εσείς; 3 χρόνια
  5. Ζει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο; Σε εσωτερικό; Άλλοτε μέσα, άλλοτε έξω; Μόνιμα στο μπαλκόνι
  6. Στο κλουβί ζει μόνο του; Με άλλα πτηνά; Πόσα; Ποιο είναι το μέγεθος του κλουβιού; Ζει με έναν αρσενικό , σε διπλό κλουβί και από το τέλος Μαρτίου τους βάλαμε φωλιά.
  7. Τι διατροφή του παρέχετε; (π.χ. σπόροι, χόρτα, αρωματικά βότανα, λαχανικά, φρούτα, αυγοτροφή). Περιγράψετε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε. Σπόρο παπαγαλίνη και σε sticks, ψωμί ψίχουλα ανάμικτο με τριμμένα βότσαλα (συσκευασμένο),αυγό βραστό. Βάλαμε σταγόνες για την πτερόρροια την τελευταία εβδομάδα.
  8. Περιγράψτε λεπτομερώς τα συμπτώματα που σας έχουν ανησυχήσει, καθώς επίσης την αναπνοή του, τη στάση σώματος, την ενεργητικότητά του, τις κουτσουλιές του, την καθαρότητα της μύτης, την εμφάνιση των ποδιών του
  Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, η θηλυκή ξεπουπουλιάστηκε στον πισινό , ήταν πολύ συχνά μέσα στη φωλιά και οι κουτσουλιές της ήταν λίγο υγρές και δεν έπεφταν , έμεναν κολλημένες πάνω της. Την καθάρισα 2 φορές με βαμβάκι και νερό. Τις τελευταίες 3 μέρες είναι φουσκωμένος ο πισινός της με ένα κόκκινο εξόγκωμα σε μέγεθος αυγού- σας έχω στείλει και φωτογραφίες σε μήνυμα στη σελίδα σας στο facebook- είναι φουσκωμένο το φτέρωμά της και δείχνει να τρέμει. Ωστόσο, τρώει και κινείται στο κλουβί , αν και περνάει περισσότερη ώρα στη φωλιά. Από τις αναρτήσεις που διάβασα για το ζευγάρωμα, δεν μου φαίνεται να συμπεριφέρονται τα δύο σαν ζευγάρι, ο αρσενικός δεν ασχολείται μαζί της, ούτε κι αυτή το πλησιάζει.

  Επιπλέον Πληροφορίες
  1. Τι υλικό χρησιμοποιείτε στον πάτο του κλουβιού; χαρτί εφημερίδας
  2. Υπάρχει σχαράκι ανάμεσα στο κλουβί και τον πάτο; υπάρχει
  3. Τοποθετείστε μια λευκή κόλλα Α4 στον πάτο του κλουβιού και βγάλτε φωτογραφία στις κουτσουλιές του πτηνού σας. Επίσης βγάλτε φωτογραφία του ίδιου του πτηνού, εστιάζοντας στην περιοχή του προβλήματος αλλά και στο πρόσωπο και τα πόδια του, στήθος, καρίνα και την περιοχή της αμάρας. Παράδειγμα φωτογράφισης εδώ. ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ FB.
  4. Τι είδους πατήθρες χρησιμοποιείτε; Ξύλινες; Υφασμάτινες; Πλαστικές (στρογγυλές ή σαν κλαδάκια; ) ξύλινες και πλαστικές , στρόγγυλες και κλαδάκια
  5. Έχει ζευγαρώσει κάποια φορά; Πότε; Ήταν επιτυχής η γέννα; δεν γνωρίζω
  6. Έχει λάβει ποτέ αντιβίωση; Αναφέρετε το φάρμακο, την δοσολογία και την διάρκεια της θεραπείας.
  7. Αν δόθηκε αντιβίωση δόθηκε με συμβουλή γιατρού; Του petshop; Κάποιου φίλου; Άλλο (περιγράψετε).
  8. Πότε πέρασε την τελευταία του πτερόρροια;
  9. Οι σπόροι που χρησιμοποιείτε είναι χύμα; Συσκευασμένοι; (μπορείτε να αναφέρετε μάρκα). Το ίδιο αναφέρετε και για την αυγοτροφή. Είναι εμπορίου; Είναι δικής σας παρασκευής; και χύμα και συσκευασμένη.
  10. Χρησιμοποιείτε κάποια άλλα είδη του εμπορίου, όπως sticks, λιχουδιές ή βρώσιμες «βιταμίνες»;Ναι
  11. Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμινών ή ασβεστίου στο νερό; Ποια και κάθε πότε; μόνο για πτερόροια.
  12. Χρησιμοποιείτε φυσικούς τρόπους πρόληψης ασθενειών π.χ. σκορδόνερο, μηλόξυδο κτλ; όχι
  13. Έχετε σουπιοκόκαλο στο κλουβί; Ναι
   
 1. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

 2. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Ακουγεται για Δυστοκια. Αυριο πρωι πρωι βρες υγρο ασβεστιο Tabernil calcio και δωστης 2-3 σταγονες απευθειας στο στομα. Ειναι σοβαρο το θεμα και χωραει αλλη καθυστερηση αν ειναι οντως δυστοκια οπως μοιαζει.
   
 3. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Έχω ασβέστιο σε μασώμενα - να διαλύσω λίγο σε νερό, για τώρα; Αύριο θα πάρω υγρό, ελπίζω να μην είναι αργά!
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Ναι μπορείς και αυτό.

  Πως είναι το πουλάκι;
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλημέρα Μαρία, εύχομαι να μην είναι κάτι σοβαρό και σύντομα το πουλάκι σου να είναι καλά.
  Μπορείς να μας πεις αν το πουλάκι αυτό έχει κάνει ποτέ αυγά έστω και άγονα στα 3 χρόνια που το έχεις;
  Όταν λες ότι έχεις χορηγήσει βιταμίνες, τι είδους, μπορείς να μας πεις το όνομα της μάρκας που έδωσες και για πόσο διάστημα;
  Έχεις παρατηρήσει αν έχει ζευγαρώσει με το ταίρι της;
  Μπορείς να βάλεις μια φωτογραφία του σημείου καθώς και όλης της κοιλιάς μέχρι ψηλά στο στήθος;
  Εκεί που έχεις το κλουβάκι τους τα βλέπει καθόλου ο ήλιος;
   
 6. Σήμερα, αγόρασα υγρό ασβέστιο και της έδωσα 2 φορές το πρωί από 3 σταγόνες , ανά μία ώρα και 2 φορές από 3 σταγόνες ανά μισή ώρα ,τώρα το απόγευμα. Δείχνει λίγο καλύτερα, την είδα να προσπαθεί να σπρώξει πάλι, την είδα να τρώει λίγο . Βέβαια , είναι αναστατωμένη από τα συνεχή πιασίματα, αλλά θα συνεχίσω. Πόσο συχνά πρέπει να της δίνω σταγόνες απευθείας στο στόμα; Έβαλα και στο νερό της. Έχω αγωνία , ελπίζω να τα καταφέρει!
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

 8. sdc

  sdc PB Member

  Δεν έχει σχέση με δυστοκία, εάν ήταν δυστοκία θα είχε αναχώρηση από την πρώτη άντε δεύτερη μέρα. Κάτι άλλο έχει.
   
 9. Δεν έχει κάνει ποτέ αυγά, δεν είχαμε βάλει ποτέ πριν φωλιά. Βιταμίνες Tabernill muda για πτερόροια για 5 ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα calcio.Ποτέ σ' αυτά τα 3 χρόνια δεν τους είχα δώσει, αφού δεν είχαν τόσο σοβαρή απώλεια φτερών. Πέρσι, έτυχε να δω τον αρσενικό να προσπαθεί, ανέβαινε επάνω της, αλλά η αλήθεια είναι πως το περασμένο διάστημα δεν τα παρατηρούσα ιδιαίτερα. Ο σύζυγος είχε περισσότερο τη φροντίδα τους. Δυστυχώς, είμαστε απ' αυτούς που πήραν παπαγάλους για τα παιδιά, δεν γνωρίζουμε γι' αυτά και δεν αφιερώσαμε χρόνο να ενημερωθούμε.
  Απευθείας το φως του ήλιου δεν τους βρίσκει, γιατί έχουμε τέντες στο μπαλκόνι. Όσο για φωτογραφίες, σας έχω στείλει με μήνυμα στη σελίδα σας στο fb.
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα γι αυτό έκανα αυτές τις ερωτήσεις.
  Αλλά τι;
  Δεν φαίνονται, δεν μπορείς να τις ανεβάσεις εδώ;
   
 11. sdc

  sdc PB Member

  Ο Θεός ξέρει!
   
 12. δυστυχώς , προσπαθώ να τις ανεβάσω εδώ και μου βγάζει μήνυμα " πολύ μεγάλο αρχείο". Στο FB αν πατήσετε επάνω σε μία φωτογραφία , μεγαλώνει και φαίνεται ξεκάθαρα το κόκκινο εξόγκωμα στον πισινό. Να αναφέρω πως τώρα δεν είναι έτσι , έχει μπει μέσα .
   
 13. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Μαρια δες τον οδηγο για να ανεωασεις φωτογραφιες https://petbirds.gr/threads/Πως-να-επισυνάψω-ένα-αρχείο-στο-μήνυμά-μου.9996/ Ειναι πολυ ευκολο...Και κατω κατω εχω προσθεσει και οδηγο με office και με ενα προγραμμα online.
   
 14. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Είναι πιθανό ναι. Ελλείψει περισσότερων στοιχείων όμως στις 11 τη νύχτα, έπρεπε να αποκλείσουμε την πιθανότητα.
  Βάλε μας το σύνδεσμο εδώ Μαρία. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το προφίλ σου.
   
 15. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΧΤΕΣ!

  1139213_n.jpg

  ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!

  219n.jpg 3718828639305080382_n.jpg
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτό το κατακόκκινο είναι το πρήξιμο που έλεγες; Αυτό μοιάζει με πρόπτωση , όχι με αυγό. :( Πάντως την ωφέλησε το ασβέστιο ε;
   
 17. Δεν με ενδιαφέρει να έχει αυγό , να ζήσει με ενδιαφέρει. Τι εννοείς πρόπτωση; Μήτρας; ...και νομίζεις πως διορθώνεται; Πάντως , τώρα της έδωσα και διάλυμα ζαχαρόνερου(πυκνό) μαζί με ασβέστιο και λέω να την αφήσω να ησυχάσει. Θα δούμε πώς θα είναι αύριο. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον. Καλό Σαββατόβραδο!
   
 18. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πρόπτωση του ωαγωγού εκεί που τελειοποιείται το αυγό, το κάτω του σημείο, εκεί που στην εικόνα αναφέρεται ότι δημιουργείται το τσόφλι.
  [​IMG]
  Δεν ξέρουμε φυσικά, εικασίες, το ιδανικότερο να την έβλεπε κάποιος γιατρός, γιατί δεδομένου ότι τόσα χρόνια δεν έχει κάνει έστω και κάποια άσπορα αυγά, δείχνει κάποιο πρόβλημα γονιμότητάς της. Πιθανόν κάποια μόλυνση, χιλιάδες ενδεχόμενα που μόνο γιατρός μπορεί να διαγνώσει και αν...
  Αφού το ασβέστιο την ωφέλησε, δώσε της λίγο ακόμα και συνέχισέ της τις βιταμίνες. Προσπάθησε να διατηρείς την υγρασία της περιοχής που ζουν κάπως υψηλή για να καλύψεις το ενδεχόμενο της δυστοκίας που ίσως γίνεται μικρότερο αλλά δεν ξέρουμε κιόλας.
  Περίμενε και άλλες γνώμες και βάλε της μπανάκι με μερικές σταγόνες ξύδι ή μηλόξυδο αύριο ή ψέκασέ την εσύ να καθαριστεί πρωινή ώρα όμως.
   
 19. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Πρόπτωση αμάρας . Η δυστοκία ειναι η συχνοτερη αιτια. Οταν το ψηλαφιζεις εκει πιανεις αυγο? Προσεξε να μην ασκεις μεγαλη πιεση με τα δαχτυλα σου διοτι σε περιπτωση που εχει αυγο η καταστροφη θα ερθει αν αυτο σπασει μεσα της. Εγω πιστευω πως Δευτερα πρωι πρεπει να τη δει γιατρος οπωσδηποτε.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 14 Ιουλ 2016

Μοιραστείτε

Φόρτωση...