Η διατροφή στην περίοδο της πτερόρροιας

Συζήτηση με θέμα Η διατροφή στην περίοδο της πτερόρροιας, που ξεκίνησε από jk21, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 13 Ιουν 2009.

 1. jk21

  jk21 PB Member Article Writer

  Η περίοδος της πτερόρροιας είναι ένα διάστημα στο οποίο το καναρίνι ανανεώνει το φτέρωμα του και ως εκ τούτου οι διατροφικές ανάγκες του είναι αυξημένες και "ειδικές". Με αυτό τον όρο εννοούμε οτι κάποιες διατροφικά στοιχεία την περίοδο αυτή αποκτούν εξέχουσα σημασία. Τα στοιχεία αυτά είναι:

  • τα αμινοξέα που χρειάζονται για να συντεθούν οι ζωικές πρωτεΐνες από τις οποίες θα αποτελούνται οι νέοι ζωικοί ιστοί του πουλιού.
  • το ασβέστιο που χρειάζεται ιδιαίτερα για την αναδόμηση τυχόν σπασμένων.
  • οι βιταμίνες που έχουν σχέση με την υγεία των εξωτερικών ιστών του πουλιού αλλά και τον μεταβολισμό των τροφών.
  Οι σπόροι με τους οποίους τρέφεται το καναρίνι περιέχουν από μόνοι τους πολλές φυτικές πρωτεΐνες που διασπώνται σε αμινοξέα στο γαστρεντερικό σύστημα του πουλιού .Για να ξανασυνετεθούν σε ζωικές πρωτείνες αυτή τη φορά όμως χρειάζονται μία σειρά αμινοξέων και ειδικά μεθειονίνη και λυσίνη που δεν περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στις φυτικές τροφές (σπόρους και όχι μόνο) παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις.

  Όταν ο οργανισμός του πουλιού διανύει περιόδους όπου η αναδόμηση των ιστών του γίνεται με φυσιολογικούς ρυθμούς, τα μικρά ποσά των αμινοξέων αυτών στους σπόρους και στις άλλες φυτικές τροφές, φτάνουν για να καλύψουν τις σχετικά μικρές ανάγκες. Στην πτερόρροια όμως οι ρυθμοί και ανάγκες είναι μεγάλες. Τότε χρειάζεται είτε ενισχυμένη φυσική διατροφή με αυτές τις τροφές "εξαιρέσεις" και παροχή φρέσκου αυγού ή συνθετικά συμπληρώματα (σκευάσματα έτοιμα πολυβιταμινών) με έξτρα μεθειονίνη και λυσίνη.

  Πιο γνωστές τέτοιες τροφές του φυτικού βασιλείου είναι η σόγια, η περίλλα και η κινόα αλλά και τα φυσικά "συμπληρώματα" σπιρουλίνα, μαγιά και γύρη.

  Η σόγια με τη μορφη τριμμένου σε σκόνη απολιπασμένου κεμπάπ ή κιμά, μπορεί να δοθεί με την προσθήκη της σε συνταγή σπιτικής αυγοτροφής

  Η περίλλα (perilla seed foto 1) μπορεί να προστεθεί στο μίγμα σπόρων που δίνουμε: είτε αφαιρώντας (αν φτιάχνουμε εμείς το μίγμα και εχουμε τη δυνατότητα) τους μισούς λιπαρούς σπόρους (καναβούρι, νίζερ, λινάρι, ρούπσεν) και προσθέτοντας αντίστοιχη ποσότητα περίλλα, είτε προσθέτοντας στο έτοιμο μίγμα 5% περίλλα.

  Επίσης μπορεί να χορηγηθεί και σαν βλαστημενος σπόρος με την διαδικασία που περιγράφεται εδώ.

  Με τον τρόπο αυτό προτείνεται και η προσθήκη στη διατροφή του καναρινιού του σπόρου κινόα (Quinoa foto 2) Κινόα - Βικιπαίδεια

  H σπιρουλίνα, η γύρη (γύρη αρχείο pdf) και η μαγιά μπύρας μπορούν να προστεθούν και αυτές στο διαιτολόγιο του πουλιού όπως και η σόγια μέσω της συμμετοχής τους σε συνταγή αυγοτροφής.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. jk21

  jk21 PB Member Article Writer

  διαβαζοντας εδω

  Methionine - Wikipedia, the free encyclopedia


  Google Μετάφραση

  εκει που λεει <<
  Dietary aspects

  High levels of methionine can be found in sesame seeds, Brazil nuts, fish, meats, and some other plant seeds.[citation needed] Most fruits and vegetables contain very little of it; however, some have significant amounts, such as spinach, potatoes, and boiled corn.[citation needed] Most legumes, though high in protein, are also low in methionine. DL-methionine is sometimes added as an ingredient to pet foods.[4] Methionine, cysteine, and soy protein heated in a small amount of water creates a meat-like aroma. >>


  βλεπουμε αλλη μια θετικη πτυχή της εισαγωγης στη διατροφη των πουλιων με καταλληλο (με μετρο λογω των λιπαρων) τροπο του σουσαμιου https://petbirds.gr/threads/Φυσικες-πηγες-ασβεστιου-για-τα-πτηνα-ξηρα-συκα-σουσαμι.11676/ και του brazil nuts https://petbirds.gr/threads/brazil-nut.11040/
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 14 Ιουλ 2016
 3. billakos

  billakos PB New Member

  θα γινει τιποτα αν δν του δινω τιποτα για τιν πτερορια?
   
 4. ShadyLady

  ShadyLady PB Member

  billakos, τα πουλιά δεν θα πάθουν τίποτα, αλλά η θρεπτική διατροφή βοηθάει στο να περάσουν ευκολότερα την πτερόρροια που για τα πουλιά είναι μία επίπονη διαδικασία.

  Το ιδανικότερο είναι να είναι σε μεγάλα κι ευρύχωρα κλουβιά για να ασκούνται. Επίσης, για να κάνουμε την πτερόρροια όσο το δυνατόν ευκολότερη για τα πουλιά μας θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και να τους παρέχουμε μια καλής ποιότητας τροφή βασισμένη περισσότερο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, αμινοξέα -κυρίως Λυσίνη και Μεθονίνη-, λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία.

  Ρίξε μια ματιά κι εδώ: Διαχείριση της Πτερόρροιας
   
Φόρτωση...