Ζεμπράκια "νυχτοφύλακες"

Συζήτηση με θέμα Ζεμπράκια "νυχτοφύλακες", που ξεκίνησε από Sylvia, στο Forum 'Φροντίδα, Διαμονή, Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 21 Ιαν 2015.

 1. Καλησπέρα παιδιά! Πρόσφατα χρειάστηκε να αλλάξω δωμάτιο στα πουλάκια μου και αναγκαστικά τα έβαλα στο υπνοδωμάτιό μου. Τότε παρατήρησα κάτι που με παραξένεψε. Το συγκεκριμένο δωμάτιο δε φωτίζεται τεχνητά, το αφήνω να ακολουθήσει τη φυσική ημέρα και νύχτα. Όλα τα πουλάκια είναι ΟΚ και κοιμούνται κανονικά. Τα ζεμπράκια μου όμως, ξυπνάνε με το παραμικρό. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι και με κλειστή την ενδιάμεση πόρτα, και στο μέσα δωμάτιο χτυπάει πχ. ένα τηλέφωνο. Ε, τα ζεμπράκια θα ξυπνήσουν και θα αρχίσουν να φωνάζουν (λίγο πιο σιγά, όχι όπως τη μέρα), ή θα φτερουγίσουν, και 1-2 φορές το αρσενικό κελάηδησε κιόλας για 4-5 δευτερόλεπτα! Δεν ξέρω αν συνέβαινε το ίδιο και στο σαλόνι που τα είχα πριν, γιατί είναι σχετικά απομονωμένο δωμάτιο και δεν άκουγα τι γίνεται εκεί μέσα τη νύχτα, αλλά πολύ πιθανό να γινόταν κι εκεί, και επειδή έκαναν σιγανούς ήχους να μην είχε τύχει να τα ακούσω. Το ίδιο γίνεται ακόμα και αν σκεπάσω το κλουβί. Τι να κάνω; Λέτε αυτό να τους δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία τους; Το καλοκαίρι που θα τα βγάλω στο μπαλκόνι (όπου υπάρχουν και τα φώτα του δρόμου) δε θα κοιμούνται ποτέ; Όλο και κάποιο μηχανάκι θα περάσει, όλο και θα φυσήξει και θα κουνηθεί κάποιο φύλλο… Θα ξυπνάνε όλη τη νύχτα;
   
 2. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Το ίδιο παρατηρώ και εγώ με ένα ζευγάρι star finch. Είναι τα πρώτα που σημαίνουν συναγερμό όταν ενοχληθούν απο κάτι.
  Πρόβλημα δεν νομίζω να τους δημιουργιθεί. Επιπλέον λόγω αλλαγής χώρου είναι πιο ανήσυχα απο πρίν. Όταν συνηθίσουν το νέο χώρο θα ηρεμήσουν. Ένα αυτόματο φωτάκι νυκτός στο δωμάτιο τους θα βοηθήσει (και για τις νυχτερινές πτήσεις).
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κι εγώ δεν νομίζω ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα υγείας. Και στην φύση αν ζούσαν, θα είχαν θορύβους την νύχτα από άλλα νυχτόβια ζώα, από κλαδιά που πέφτουν κτλ. Δεν υπάρχει απόλυτη ησυχία και απόλυτο σκότος στην φύση. Μην ανησυχείς.
   
 4. ωραία, ευχαριστώ πολύ!
   
 5. Το καλοκαίρι, εάν θες να τα αφήνεις έξω, καλά θα ήταν να τα καλύψεις. Υπάρχουν περιοχές με αρπακτικα, έχω ακούσει διάφορα από αλλά παιδιά με πουλιά στο μπαλκόνι. Γερακια, κουκουβαγιες, καρακαξες...
  Εγώ προσωπικά τα βάζω μέσα στο σπίτι, για να έχουν ησυχία και να κοιμούνται αρκετές ώρες.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το να έχεις τα πτηνά μέσα έξω .. δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να κάνεις. Υπάρχουν μέτρα προστασίας που εύκολα μπορείς να πάρεις και τα πτηνά σου να μην νοιώθουν κανένα κίνδυνο μια και δεν θα υπάρχει...
  Μπορείς να διαβάσεις κάτι σχετικό με την Προφυλαξη απο εχθρους να πάρεις και τις σωστές προφυλάξεις ώστε οι περιπτώσεις για Το καναρίνι μου φαγώθηκε από γεράκι ή Και αλλο ατυχο συμβαν ή Κινδυνευουν τα καναρινια απο τα αρπακτικα πουλια στα μπαλκόνια; να είναι απλά παλιά θέματα..
   
 7. Δεν έχω πρόβλημα με αρπακτικά γιατί βάζω ειδικά πλέγματα γύρω από τα κλουβιά. Δες εδώ τι εννοώ περίπου: Προστατευτικό Κλουβιού Για Εξωτερικούς Χώρους Βέβαια επειδή δεν μπορείς να βρεις πάντα στο μέγεθος που θες και δεν ταίριαζαν σε όλα μου τα κλουβιά, έβαλα τον πατέρα μου και έφτιαξε παρόμοια με κουνελόσυρμα και ηλεκτροκόλληση.
   
 8. Πολύ καλά! Εμένα δεν μου έτυχε τίποτα ( φτου! φτου!) έχω ακούσει από συγγενείς και δεν πίστευα... Είδα με τα μάτια μου ένα γερακι στο πάρκο που έχουμε πίσω στην πολυκατοικία και το ξανασκεφτικα....
  Καλά είναι που παίρνεις προφυλαξεις, πότε δεν ξέρεις!
   
 9. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Οι θηρευτές δεν δείχνουν καμιά προειδοποίηση, έρχονται κτυπάνε, φεύγουν. Αν αφήσουν κάτι πίσω θα επιστρέψουν. Τα αρπαχτικά των πόλεων έχουν προσαρμοστεί στο αστικό περιβάλλον και ψάχνουν στα μπαλκόνια για γρήγορο γεύμα!
   
Φόρτωση...