Ζεμπράκια γεννάν αυγά

Συζήτηση με θέμα Ζεμπράκια γεννάν αυγά, που ξεκίνησε από giannis.kirp., στο Forum 'Αναπαραγωγή Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 16 Δεκ 2014.

 1. Παιδιά τα ζεμπράκια μου είναι όλα μαζί σε ένα κλουβί και είναι 2 ζευγάρια. Το καθένα έχει τη φωλιά του και συνυπάρχουν αρμονικά. Βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο αλλά παρόλο το κρύο σήμερα βρήκα από ένα αυγό σε κάθε φωλιά. Δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε αναπαραγωγή γιατί θέλω να κάνω μια ανταλλαγή: Ανταλλάσω: - 2 ζευγάρια zebra finch με 2 ζευγάρια μπατζι | PetBirds . Πως μπορώ να σταματήσω την αναπαραγωγή τους???
   
 2. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Όταν βάζουμε ζευγάρια ζεμπράκια και φωλιά είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα δούμε αυγά. Αν τα πουλιά δεν είναι δυνατά ή αν οι συνθήκες δεν είναι σωστές τότε συχνά η αναπαραγωγή έχει άδοξο τέλος.

  Θα έλεγα να τα αφήσει να ολοκληρώσουν την γέννα και στην συνέχεια να απομακρύνεις την φωλιά ή ακόμα καλύτερα να τα χωρίσεις αρσενικά και θηλυκά σε διαφορετικά κλουβιά.
   
 3. Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
  Τις φωλιές τις άφησα γιατί κάθε βράδυ κοιμούνται μέσα νομίζω πως κρυώνουν. (παρόλο που τα σκεπάζω)
  Τα πουλιά δεν είναι προετοιμασμένα για αναπαραγωγή θα έχει αυτό επιπτώσεις στην υγεία τους;
  Αν τα αυγά έχουν σπόρο τι κάνω; (γιατί τα έχω δει να ζευγαρώνουν)
   
 4. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Η φωλιά ίσως τα βοηθάει στο κρύο αλλά τα ζεμπράκια και καλοκαίρι να είναι πάλι στην φωλιά θα μπουν.
  Αν δεν είναι σωστά προετοιμασμένα φυσικά και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους με κλασική περίπτωση την δυστοκία στις θηλυκές αλλά και την εξάντληση από την όλη διαδικασία. Αν τα αυγά έχουν σπόρο εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις. Αν τα αφήσεις να ξέρεις ότι η αναπαραγωγή σε εξωτερικές συνθήκες εξωτικών πουλιών το χειμώνα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
   
 5. Σχετικά με τα θηλυκά να τους βάλω αυγό και σουπιοκόκαλο για να τα βοηθήσω να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους ή θα έχω αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή να προχορήσουν σε 2η και 3η γέννα???
   
 6. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Ναι να τους βάλεις τα απαραίτητα. Το σουπιοκόκαλο δεν πρέπει να λείπει από κανένα κλουβί κατά την διάρκεια του χρόνου. Να βάλεις και σπασμένα όστρακα/άμμο. Ενίσχυσε την διατροφή τους με λαχανικά, αυγό και ενισχυμένο μείγμα εξωτικών. Βάλε λίγο περίλα και έξτρα νίζερ στο μείγμα τους.
  Το τι θα συμβεί μετά και αν προχωρήσουν σε 2
  η γέννα δεν το ξέρουμε, και δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν αυτά το αποφασίσουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα βοηθάμε και να τα κατευθύνουμε.
   
 7. Οκ ευχαριστώ πολύ!;):)
   
 8. Σήμερα δεν έκαναν άλλο αυγό τι σημαίνει αυτό???
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κατά την γνώμη μου κακώς έχεις τα ζεμπράκια τέτοια εποχή στο μπαλκόνι.
  Είναι φανερό πως τα έχεις βαρεθεί. Σ' αυτήν την περίπτωση, μην περιμένεις την ανταλλαγή, χάρισέ τα και ζήτα να σου χαρίσει κάποιος τα παπαγαλάκια, γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα με τα πουλάκια.
  Έχει μπερδευτεί το βιολογικό τους ρολόι, τα έχεις σε θερμοκρασία που δεν είναι κατάλληλη γι αυτά, η υγρασία προδιαθέτει για γέννα αλλά το κρύο είναι ανασταλτικός παράγοντας.
  Σκέψου τάχιστα και ή βάλτα σε εσωτερικό χώρο και με καλή διατροφή ή δώσε τα σε κάποιον με όρεξη ν' ασχοληθεί.
   
 10. Μα δεν τα έχω βαρεθεί δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν ήξερα οτι τους κάνω τέτοιο κακό και πραγματικά λυπάμαι αύριο θα τα βάλω αμέσως μέσα... Όσο για την ανταλλαγή θα περιμένω λίγο ακόμα... Μαρία πραγματικά σε ευχαριστώ... Και συγνώμη για την αφέλια μου... :(
   
 11. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Όχι να ζητάς και συγγνώμη, ίσως κι εγώ ήμουν κάπως απόλυτη αλλά καμιά φορά δεν συνειδητοποιούμε τι ακριβώς συμβαίνει και το τρίτο μάτι το καταλαβαίνει πιο εύκολα. Γιατί εμπειρία έχεις. Εγώ πάντως θα τα έβαζα μέσα, θα τα καλοτάιζα και μία γέννα θα τα άφηνα να κάνουν μέχρι να σκεφτώ που και αν θα τα δώσω.
   
 12. Οκ Μαρία σε ευχαριστώ πάρα πολύ! :);)
   
 13. Σήμερα μόλις τα έβαλα μέσα. ;)
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μπράβο βρε Γιάννη, για να δούμε την εξέλιξη με τ' αυγά!
   
 15. Μαρία δεν έχουνε κάνει άλλο αυγό σήμερα. Θα πάρω και σουπιοκόκαλο για να τους βάλω.
   
 16. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Αυτή η γέννα δεν θα είναι εύκολη για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.
  Μην καθυστερήσεις να προσφέρεις τα απαραίτητα στα ζεμπράκια σου. Όσο καιρό τα έχεις οφείλεις να τα προσέχεις. Φιλικά πάντα.
   
 17. Πριν λίγο τους έβαλα αυγό και το καταβρόχθησαν.
  Φυσικά και θα προσφέρω ότι μπορώ.
   
 18. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Το αυγό με το τσόφλι!
   
 19. Πάντα. ;)
   
 20. Παιδιά το ένα θηλυκό άρχισε να φουσκώνει και δεν ήταν καλά επειδή το πετ σοπ ήταν κλειστό δε μπόρεσα να πάρω σουπιοκόκαλο κι έτσι έβαλα αυγό όπως είπα και πιο πάνω αλλά και κάτι πετρούλες με κομμάτια από κοχίλια που είχα γιατί έλεγε πως τους προσφέρουν ασβέστιο και τα βοηθούν να χονέψουν. Λέτε να είναι διστοκία ή κάτι άλλο; Οι κουτσουλιές της μου φάνηκαν κανονικές. Τι λέτε ;
   
Φόρτωση...