Εφτιαξα για πρώτη φορά αυγοτροφη

Συζήτηση με θέμα Εφτιαξα για πρώτη φορά αυγοτροφη, που ξεκίνησε από n-i-k-o-s, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 26 Σεπ 2009.

  1. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    Για πρωτη φορα εφτιαξα αυγοτροφη.Τα υλικα που εβαλα ειναι τα εξης.Αυγα μελι φρυγανια μαγια ριγανη κους κους σπιρουλινα καροτο θελω τη γνωμη σας. Και ειναι υγρη την αφηνεις να τραβηξει και μετα την δινεις.Καπιο μελος που εχει κανει μπορει να μας πει αν ειναι σωστη
     
  2. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    νικο στο κουσκους πρωτα αφηνεις να τραβηξει το νερο και μετα βαζεις τα υπολοιπα στεγνα υλικα.αν δεν το εχεις δει κοιτα τη δικια μου προταση Αυγοτροφή με τη χρήση κουσκούς (couscous)

    προσεξε το αποτελεσμα να μην ειναι λασπωτο αλλα αφρατο.αλλιως δεν το τρωνε και χαλαει ευκολα.

    * ποσο σπιρουλινα βαζεις ; την τρωνε με σπιρουλινα; εγω δυστυχως βαζω ελαχιστη να μην την καταλαβαινουνε γιατι δεν την προτιμουν
     
  3. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    Δημητρη τα κους κους τα αφησα και τραβηξαν ενα μικρο λασπωμα το εχει.Σπιρουλινα εβαλα λιγο στη μυτη του κουταλιου.πρωτη φορα λεω να τα δωσω φτιαχτη μια ζωη τα εδινα του εμποριου
     
  4. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    αν τα εχεις ειδη αναμιξει βαλε λιγο παραπανω φρυγανια κια νακατεψε με κουταλι.την αλλη φορα βαλε λιγοτερο νερο.ποιο κουκους εβαλες;(μαρκα)
     
  5. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    mellisa κανει η θελη καπια συγκεκριμενη
     
  6. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    το φαναταστηκα...:)

    παρε απο το μαρινοπουλο ή το καρφουρ καποιο που φερνει το ιδιο το μαρκετ με το ονομα του
     
  7. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    δηλαδη να την πεταξω λες καλυτερα
     
  8. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    αν δεν ειναι εντελως λασπωτη παρε ενα μερος της ,βαλε λιγη φρυγανια να τραβηξει λιγο και δωσε στα πουλια.αυτα θα αποφασισουν .αν τρωνε σε μια μερα 2 πουλια 1 κουταλι του γλυκου ρηχο ειναι οκ .αν δεν ειχες βαλει και τα λλα καλουδια που ειναι κριμα να πανε χαμενα θα σου λεγα να φτιαξεις απο την αρχη.ειναι μεγαλη ποσοτητα;
     
  9. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    περιπου 1 κιλο
     
  10. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    :confused::eekkL: βρε νικο ,ποσα πουλια εχεις;η αυγοτροφη με αυγο εντος ψυγειου ειναι για μια βδομαδα.εκτος αν μοιρασεις με καποιο τροπο μεριδες στην καταψυξη(πχ σε παγοθηκες) .πρωτα επρεπε να δοκιμασεις με μικρη ποσοτητα.
    εν πασει περιπτωσει προσθεσε φρυγανια ,θα απορροφησει πιστευω...
     
  11. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    ευχαριστω δημητρη για της πληροφοριες.
     
  12. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    πριν βαλεις την φρυγανια δοκιμασε για ενα μερος(το 1/3) να τραβηξεις την υγρασια βαζοντας το στο φουρνο(προθερμασμενο) σε θερμο αερα αναμεσα στους 80-90 βαθμους για λιγα λεπτα .εχει σημασια η θεμοκρασια για να το πετυχεις.βγαζεις δοκιμασεις την υφη με κουταλι και το ξαναβαζεις αν χρειαζεται
     
  13. n-i-k-o-s

    n-i-k-o-s PB New Member

    τελικα η αυγοτροφη πετυχε και την εφαγαν τα καναρινια



    αν ειναι υγρη λιγο στον φουρνο οπως μας ειπαι ο δημητρης τραβαη και ειναι οκ
     
  14. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Υπάρχουν βιταμίνες που καταστρέφονται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 50-60 βαθμούς.
     
  15. mgerom

    mgerom PB Supporter Article Writer

    Ολα αυτά γιατί ; Για να μην αγοράσουμε 1 κιλό ΡΑΣΚ;
    Μα 3,5 ευρώ το κιλό κάνει.
    Ράσκ με αναλογία 1/1 με νερό και δεν υπάρχουν στην αυγοτροφή ούτε προβλήματα λασπώματος
    ούτε υγρασίας, ούτε διατήρησης.
     
  16. THODORIS1982

    THODORIS1982 PB New Member

    Δε μπορω επισης να καταλαβω γιατι τετοια περιοδο μπαινεται στη διαδικασια να φτιαχνεται αυγοτροφες.Κυκλοφορουν ενα καρο μαρκες ξηρες και παττε επωνυμες.Μπαινουμε σιγα σιγα στη χειμερινη περιοδο και τα πουλια δεν χρειαζονται τοσες πρωτεινες.Μια καλη αυγοτροφη εμποριο μια φορα τη βδομαδα ειναι οτι πρεπει.
    Αμα ψαξεις στο διαδικτυο θα βρεις ενα σωρο συνταγες αυγοτροφων.Πες μου ομως ποιος μπορει να σου πει με ακριβεια σε τι ποσοτητα πρεπει να μπαινουν ολα τα προσθετα χωρις να δημιουργησουν προβληματα στα πουλια.Μετα θα λες τα καναρινια μου παχυναν.Πως εισαι τοσο σιγουρος οτι αυτο που εφτιαξες για τα καναρινια αν καταναλωθει απο αυτα θα αποβλιθει και απο τον οργανισμο τους
     
  17. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    οι ετοιμες αυγοτροφες για να γινουν ψηνονται στους 180 βαθμους.η κινηση να φυγει η υγρασια ηταν κατι προσωρινο για να μην του παει χαμενη τοση τροφη.δεν γινεται ετσι καθε φορα.νομιζω αν γινει χρηση πραγματικου κουσκους δενυπαρχει κανενα προβλημα απορροφητικοτητας και ειναι αντιστοιχο τους ρασκ που μπορει να ειναι μια χαρα σκευασμα ισως αλλα ουτε ειδα πουθενα να αναφερονται τα διατροφικα του στοιχεια ,ουτε το πως παρασκευαζεται αλλα και δεν το βρισκουν ολοι ευκολα.νομιζω περα απο το αρθρο Αυγοτροφή με τη χρήση κουσκούς (couscous)

    εχουν γινει και οι απαραιτητες διευκρινισεις που ο νικος δεν τις ειχε δει αλλα νομιζω τυχον επιφυλαξεις που αναδιατυπωνονται εδω εχουν απαντηθει εκει.


    θοδωρη παχυντικες αυγοτροφες μπορουν να γινουν ειτε χρησιμοποιεις σαν βαση κουκους ,ειτε ρασκ ,ειτε ετοιμη ξηρη αυγοτροφη.την συγκεκριμενη εποχη που τωρα τελειωνει και στην αναπαραγωγικη περιοδο μια ξηρη αυγοτροφη στην οποια δεν προστεθει αυγο(που ο κροκο του ,οχι το ασπραδι ,σε υπεκαταναλωση παχαινει) ειναι μια ελλειπης αυγοτροφη.πτερορροια χωρις αμινοξεα δεν γινεται.θα μου πεις υπαρχουν και στις ετοιμες προσθετα.τα προσθετα ειναι φυτικης προελευσης .και οταν λεμε αμινοξεα λυσινη μεθειονινη φυτικης προελευσης που να χρησιμοποιουνται μαζικως σε διατροφικα προιοντα ,τοτε μιλαμε ξεκαθαρα για σογια.εγω σογια που δεν ελεγχεται η προελευση της (στις ζωοτροφες δεν υπαρχει κανενας περιορισμος ) δεν επιλεγω.εσυ μπορει

    * στη συνταγη επισης δεν αναφερω χρηση ζαχαρης .οι μη παχυντικες ετοιμες ξηρες αυγοτροφες αναφερουν;
     
  18. mgerom

    mgerom PB Supporter Article Writer

    - Για όποιον θέλει να γνωρίζει
    http://store.mfgouldianfinches.com/quikorush14oz.html

    Ενώ το κους - κούς το βρήσκουν ;
    Μα σε όποιο σουπερ μάρκετ , μπακάλικο κι' αν μπείς και ζητήσεις κους-κους
    θα σου υποδείξουν την πάστα απο σιμιγδάλι που δεν έχει ΚΑΜΙΑ απορροφητικότητα


    Ο καθ' ένας μπορεί να πειραματίζεται για το καλύτερο όσον αφορά την παρασκευή
    τέτοιων τροφών.Ισως μάλιστα να επιβάλλεται στις περιπτώσεις που δημιουργείται κάποιο
    εμπόδιο στην παροχή και στην υφή τους,έχω όμως την γνώμη οτι υλικά δοκιμασμένα
    για την εν γένη προσφορά τους, πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις επιλογές μας
     
  19. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Δημήτρη φαντάζομαι ότι τους κόβει μέχρι εκεί ώστε να βάζουν όλα τα διατροφικά χημικά πρόσθετα μετά το ψήσιμο. Λέγοντας διατροφικά χημικά πρόσθετα εννοώ και τις βιταμίνες, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που κάνουν την ίδια δουλειά, είτε τις πάρει κανείς με φυσικό τρόπο, είτε με τεχνητό. Σαφώς και ο πιο σωστός τρόπος για να λαμβάνει κανείς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του είναι μέσω της φυσικής διατροφής, αλλά αναφερόμενος στο σημείο του μηνύματός σου που έχω παραθέσει, θέλω να πω ότι μου φαίνεται αδιανόητο να βάζουν οποιαδήποτε πρόσθετα στην αβγοτροφή που παράγουν και μετά να την ψήνουν. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι λάθος να θερμαίνουμε ή να ψήνουμε και τη σπιτική αβγοτροφή, αφού έχουμε βάλει ήδη τα πρόσθετα που επιθυμούμε (φυσικά ή τεχνητά).
     
  20. jk21

    jk21 PB Member Article Writer

    σταυρο καταρχην δεν ανεφερα τυχαια θερμοκρασια 80-90 γιατι απο εκεινη τη θερμοκρασια και πανω (περα απο την βιτ. C που καταστρεφεται νωριτερα) αρχιζει η δραστικη κατστροφη του συμπλεγματος των βιταμινων Β που ειναι χαρακτηριστικο των φρεσκων προιοντων.μαλιστα προτεινα κατι και το διευκρινισα εντελως προσωρινο σαν λυση.επισης ειχα προτεινει αν θελει να φτιαξει κατι εξ αρχης.τωρα γιαυτο που λες εχεις σαφες δικιο.αλλα δεν ειναι ολες οι ετοιμες αυγοτροφες που αναφερουν προσθετες βιαμινες .αναφερεσαι σε συγκεκριμενες(-η ) εταιρια που δεν θελω να κανω διαφημηση.οι περισσοτερες δεν αναφερουν κατι τετοιο και αν το καναν ηταν υποχρεωμενες να το αναφερουν


    μακη ειναι πρωτη φορα που βλεπω την ιστοσελιδα αυτη της quicko και ευχαριστω γιαυτο.δεν το ειχα ξαναδει σε κανενα παλαιοτερο ποστ στα θεματα διατροφης.δεν ειναι ομως ολα τα ρασκ της quicko και η αναφορα <<καταλληλα επεξεργασμενα δημητριακα>> δε μου λεει κατι που συνηθως αναφερεται στο ρασκ.ουτε επισης στη συσταση της quicko καταλαβαινω την αναγκαιοτητα του αλατιου οπως και της ζαχαρης στις πλειστες των ετοιμων αυγοτροφων(καποιες-θετικο- εχουν μελι)

    οποιος μεχρι τωρα πειραματιζοταν απο μονος του για αυγοτροφη με χρηση κουκους πριν γραψω ή πριν διαβασει το αρθρο και τις παρατηρησεις του ειναι λογικο να παρει λαθος προιον .κατοπιν ομως δεν νομιζω.αυτο που ανφερω υπαρχει σε καθε γειτονια.νομιζω επισης οτι ειναι γνωστο(σε οσους το χρησιμοποιουν ) οτι το ρασκ καθε εταιριας δεν εχει την ιδια απορροφητικοτητα (αλλες συνταγες αναφερουν ισοποσο νερο ,αλλες διπλασιο και αλλες τριπλασιο που κυκλοφορουν στο διαδικτυο) και σιγουρα καποιοι δεν τις πετυχανε με την πρωτη:)


    * και για οσους ειναι τσιγκουνηδες:D το κουσκους ειναι και φθηνοτερο,ή καλυτερα το ρασκ ειναι ακριβοτερο.ζυμαρικο-αρτοσκευασμα χωρις κατι εξτρα 3 και το κιλο δεν δικαιολογειται;)
    * αυτο ηταν για να με πει παλιοτσιγγουνη αυριο ο dimitris:D
     

Μοιραστείτε

Φόρτωση...