Εσωτερική ή εξωτερική φωλιά στα καναρίνια;

Συζήτηση με θέμα Εσωτερική ή εξωτερική φωλιά στα καναρίνια;, που ξεκίνησε από Papadopoulos G, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 25 Σεπ 2014.

 1. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αναπαραγωγή και για φωλιές, αλλά σε συζήτηση που είχα πρόσφατα υπήρχε έντονη διαφωνία για τις εσωτερικές και εξωτερικές φωλιές και για το ποια είναι η καλύτερη. Έψαξα να βρω εδώ τη λύση σε παρόμοια θέματα Η εσωτερική ή εξωτερική φωλιά είναι καλύτερη; , Επιλογη εσωτερικης ή εξωτερικης φωλιας για καναρινια;, αλλά σε κανένα δεν φαίνονται ολοκληρωμένα τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης. Ίσως επειδή είναι διάσπαρτα.
  Εγώ χρησιμοποιώ στα 4 ζευγάρια καναρίνια που έχω αυτές τις εξωτερικές φωλιές.

  1.jpg 2.jpg
  Όμως είχα αρκετά προβλήματα κυρίως γιατί δεν μπορούσα να έχω εύκολη επαφή και να ταΐσω τα μικρά.
  Θέλω μέσα από τη συζήτηση μα καταλήξουμε στο τι τελικά είναι σωστό, τι βολεύει στην εκτροφή έτσι ώστε να έχουμε γενική εικόνα και ο καθένας να αποφασίσει τι τον βολεύει. Ποιος τύπος φωλιάς είναι πλέον ο κατάλληλος;
  Θέλω να μεγαλώσω το κοπάδι μου και αυτό θα με βοηθήσει να μην πετάω χρήματα.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 15 Ιουλ 2016
 2. Καλημέρα Γιώργο! Και οι δύο φωλιές έχουν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά τους! Ας τα αναλύσουμε:
  Οι εσωτερικές φωλιές: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ=Οι γονείς μπορούν να ταΐζουν τα μικρά από όλες τις πλευρές. Όταν οι νεοσσοί μεγαλώσουν λιγάκι, θα βγάζουν το... πωπό τους από την φωλιά και θα κουτσουλάνε έξω από αυτήν. Επομένως, οι κουτσουλιές δεν μαζεύονται γύρω από την φωλιά και να πρέπει να την καθαρίσουμε.
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ=Καταλαμβάνουν χώρο από το κλουβί, είναι δύσκολη η πρόσβασή μας σε αυτή.

  Οι εξωτερικές φωλιές: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ=Τοποθετούνται έξω από το κλουβί και δεν καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο από τα πουλιά, είναι εύκολη η προσβασή μας και νιώθει περισσότερη ασφάλεια η κανάρα.
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ= Της καθαριότητας. Πρέπει εμείς από μέρους μας να την καθαρίζουμε σχεδόν καθημερινά.

  Ελπίζω να βοήθησα! Είναι επιλογή του καθενός η φωλιά των καναρινιών! Διαλέγεις και παίρνεις( αν και πολύ νωρίς ακόμα!)
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  -Λάθος επιλογή φωλιάς Γιώργο ,αρχικά.
  Η σωστή εξωτερική φωλιά πρέπει.............
  α) να έχει εξωτερική πόρτα
  β) να έχει αποσπόμενο καλαθάκι
  γ) να έχει κλειστά πλαϊνά ,ώστε να αποπνέει ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα και καλό εξαερισμό.
  Η ευκολία διαχείρισης και ο έλεγχος του εσωτερικού της φωλιάς είναι το Α και το Ω κατα την διάρκεια της αναπαραγωγής.
  Αυτά τα προσφέρουν πολύ περισσότερο οι εξωτερικές φωλιές απο ότι αυτές εσωτερικού χώρου.
  Αρα να πετάξουμε τις εσωτερικές ; Οχι φυσικά ! Αλλά αυτές θα τις χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις που είτε ο χώρος είτε οι συνθήκες είτε το θηλυκό ....μας τις ζητάει.
   
 4. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Eδώ είσαι Γιώργο .
  20-300x300.jpg
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μετά από κάποια χρόνια δοκιμών μπορώ πλέον να πω πως στην πράξη με βολεύουν οι εξωτερικές φωλιές και έμεινα σ΄αυτές όχι μόνο γιατί μπορώ πιο εύκολα να ελέγχω γρήγορα τη δική μου εκτροφή, αλλά γιατί θεωρώ πως κάθε "εισβολή" του χεριού του εκτροφέα μέσα στο χώρο του κλωβού αναπαραγωγής δημιουργεί στρες στο ζευγάρι και ένταση στα μικρά και αν θέλουμε να είναι σχετικά ήρεμα τα πτηνά μας αυτό πρέπει να το αποφεύγουμε.
  Όσα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματά αναφέρθηκαν είναι σίγουρα σωστά, κι αν ψάξουμε θα βρούμε κι άλλα και στις δύο περιπτώσεις. Για παράδειγμα η καθαριότητα είναι σημαντική αλλά με την αλλαγή στο καλαθάκι ακόμη και της βάσης στις 10 πρώτες μέρες των νεοσσών μπορώ και το ελέγχω. Ο καθαρισμός των φωλιών που χρησιμοποιώ είναι σχετικά εύκολος μια και αν μείνουν σε μείγμα νερού με απορρυπαντικό - απολυμαντικό καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Αυτό που επείγει κατά την άποψή μου είναι να μπορείς άμεσα και πολύ γρήγορα να αλλάξεις με καθαρό όλο το σύνολο της φωλιάς
  breeding season 2014 060.jpg breeding season 2014 118.jpg
  Τα τρία τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ τις συγκεκριμένου τύπου εξωτερικές φωλιές (στις φωτογραφίες), που μου δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχω τη φωλιά ανοίγοντας το πορτάκι της
  breeding season 2014 096.jpg
  να βγάλω το ¨καλαθάκι" της φωλιάς έξω για έλεγχο, τοποθέτηση δακτυλιδιών στους νεοσσούς, τάισμα με το χέρι κλπ .
  breeding season 2013 024.jpg
  Επιπλέον μου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσω τα αυγά πάνω στην ίδια φωλιά και να αποφύγω μεγάλες και άσκοπες μετακινήσεις πολλές φορές επιζήμιες. Εδώ απουσιάζει το υλικό που τοποθετώ τα αυγά... συνήθως λίγο μείγμα σπόρων για να μη χτυπιούνται.
  breeding season 2013 005.jpg
  Πάνω στην πόρτα της φωλιάς υπάρχει η δυνατότητα ανάρτησης καρτέλας. Εγώ έφτιαξα μερικές και τις πλαστικοποίησα για συνεχή χρήση. Από τη μία πλευρά γράφω τις ωοτοκίες των αυγών και από την άλλη πλευρά της κάρτας ημερομηνία εκκολάψεων, τοποθέτησης δακτυλιδιών κλπ
  breeding season 2013 007.jpg
  Όποια φωλιά και αν επιλέξεις να θυμάσαι πως όταν θα διαπιστώσεις τα προβλήματα θα είναι πολύ αργά για να την αλλάξεις.... προτείνω λοιπόν περισσότερο σκέψη πριν την τελική απόφαση.
   
 6. Έχεις δίκιο, μια κανάρα μου δεν καθόταν καθόλου στη φωλιά που είχα έξω, αλλά σε μια εσωτερική. δεν την γούσταρε.
  Για τις φωλιές έχεις δίκιο αλλά τις είχα από παλιά. Τώρα θα πάρω άλλες.

  Ναι Νίκο, αυτές είχα κατα νου, απλά να δω που θα τις βρω.

  Δηλαδή αν υπάρχει μίγμα σπόρων έχει ασφάλεια περισσότερη ή είναι καλύτερα να βάζω βαμπάκι;
  Υπάρχει η δυνατότητα να μου δώσεις κάποιες ή να μου στείλεις το αρχείο για να τις ετοιμάσω κι εγώ;
  Με το θάρρος και αν μου επιτρέπεις, μπορώ να έρθω όποια μέρα μπορείς από το εκτροφείο; Δέχεσαι δηλαδή επισκέψεις; Το χωριό μου είναι σχετικά κοντά.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το βαμβάκι κολλάει πάνω στα αυγά και δυσκολεύει και το γύρισμα των αυγών όταν απαιτείται.
  Ασφαλώς και μπορώ να σου δώσω ότι από τα δυο χρειάζεσαι.
  Και φυσικά να έρθεις, απλά πρώτα με συνεννόηση γιατί δεν είναι όλες τις ώρες ο χώρος επισκέψιμος. Η καλή παρέα πάντα βοηθάει και συ ξέρεις που βρίσκεται το εκτροφείο... χα χα χα
   
 8. Τώρα πλέον ναι.
   
 9. Μπράβο Γιάννη για την νοικοκυρεμένη δουλειά και την οργάνωσή σου.
   
 10. τα αυγα σε αυτη τη θηκη δεν υπαρχει περιπτωση να ραγισουν ή να σπασουν μεταξυ τους αν για καποιο λογο κουνησουμε τη φωλια ή συμβει κατι αλλο;
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εκ των πραγμάτων τα αυγά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε κάθε είδους κρούσεις, ακόμη και τις παραμικρές. Η προσοχή λοιπόν που οφείλουμε είναι μεγάλη.
  Στην δική μου περίπτωση η μετακίνηση των αυγών σε απόσταση ενέχει περισσότερο ρίσκο από κάθε άποψη.
  Η χρήση υλικού που θα αποτρέπει τη μετακίνησή τους μέσα στο χώρο αποθήκευσης βοηθά στα να κρατηθούν χωρίς χτυπήματα με δυσάρεστες εξελίξεις.
  Αν κουνήσουμε τη φωλιά κινδυνεύουν το ίδιο είτε είναι μέσα στο καλαθάκι είτε έξω από αυτό..... το θέμα εδώ δεν είναι αν θα σπάσουν, αλλά γιατί να την κουνήσουμε.
  Αν η μετακίνησή της γίνεται στοχευμένα, αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, αν γίνει από λάθος οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι. Απλά θέλει προσοχή.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...