Ερευνητής φωτογράφισε για πρώτη φορά σπάνιο είδος πουλιού και μετά το σκότωσε

Συζήτηση με θέμα Ερευνητής φωτογράφισε για πρώτη φορά σπάνιο είδος πουλιού και μετά το σκότωσε, που ξεκίνησε από Marilenaki, στο Forum 'Φωνές Πουλιών, Βίντεο, Φωτο' του PetBirds, 11 Οκτ 2015.

 1. [​IMG]

  Πριν λίγες μέρες, αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να φωτογραφίσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αλκυόνας, το οποίο ζει στους Νήσους του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

  Το πουλί «Mustached Kingfisher» συναντάται αποκλειστικά εκεί, κι ειδικότερα μόνο στο νησί Guadalcanal, κι επειδή είναι πολύ σπάνιο είναι ευρύτερα γνωστό ως το «πουλί φάντασμα», ενώ επειδή εκτιμάται πως υπάρχουν το πολύ 1000 συνολικά, θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.

  Ο Chris Filardi, διευθυντής του Pacific Programs στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στη μελέτη κι αναζήτηση αυτού του πουλιού, κατάφερε να το συναντήσει από κοντά και να τραβήξει την πρώτη στα χρονικά φωτογραφία που το απεικονίζει. Ωστόσο, αμέσως μετά, το σκότωσε με ευθανασία.

  Όπως ήταν φυσικό, η κίνησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους οικολόγους που καταδίκασαν την ενέργεια θεωρώντας απαράδεκτο αυτό που έκανε.

  Ό ίδιος βέβαια, μετά κι από τη γενική κατακραυγή, έσπευσε να δικαιολογήσει αυτό που έκανε, αναρτώντας στο site Audubon ένα κείμενο όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το έκανε.

  [​IMG]

  Μεταξύ άλλων, ο Filardi, αφού δήλωσε πως το συγκεκριμένο πουλί δεν είναι τόσο σπάνιο, συμπλήρωσε πως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να συλλεχθούν περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες γι' αυτό το άγνωστο μέχρι τώρα είδος. «Οι πληροφορίες που θα εξασφαλίσει τώρα η ορνιθολογική κοινότητα είναι σπανιότερες από αυτό καθαυτό το πουλί» σχολίασε ο Filardi. «Πρόκειται για ένα είδος 'σπάνιο' στο μάτι του Δυτικού επιστημονικού Κόσμου, όχι σπάνιο γενικά κι ούτε απειλούμενο προς εξαφάνιση. Η απόφαση να το θανατώσω ώστε να συλλεχθεί για μελέτη θα βοηθήσει πρακτικά τις έρευνες των βιολόγων» σημειώνει.

  «Το να σκοτώνεις ζώα στο όνομα της εξέλιξης, της εκπαίδευσης ή σε οτιδήποτε τέτοιο τελοσπάντων πρέπει απλά να σταματήσει. Είναι λάθος και αφήνει μια φρικιαστική παρακαταθήκη και στους μελλοντικούς ερευνητές και στα παιδιά» είναι ο αντίλογος των οικολόγων.

  πηγή: http://www.akous.gr/post.asp?uid=43821#.Vhn7U9psITI.facebook
   
 2. Έτσι απλά για να το μελετήσει? Μάλλον δε στέκει καλά ο ανθρωπος...
   
 3. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  σκότωσε το μαγευτικό αυτό πλάσμα..για να το μελετήσει?
  την βλακεία που κουβαλά μεσα στο κεφάλι ποιός θα την μελετήσει?
  αυτήν τη άποψη κάποιων,και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί, ότι ''κατατρέφουμε ένα κομμάτι της φύσης..χάριν της επιστήμης'' ποτέ δεν την δέχτηκα και ούτε θα την δεχτώ ποτέ!!
   
 4. Έτσι δίνουν κάλυψη στην ασυδωσία..,
   
 5. Ευθανασία θα ήταν εάν το πουλί υπέφερε...
  Όχι όταν ο Chris Filardi αποφασίζει να ''πειραματιστεί'' με το είδος του πουλιού.
  Κάτι τέτοιους δήθεν ''επιστήμονες'' τους απεχθάνομαι...
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κρίμα... πολύ κρίμα.....
   
 7. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνουν οι πληροφορίες που συνέλεξε μετά το θάνατό του θα ήθελα να μας πει. Αδικαιολόγητο για εμένα. Κι αν είναι προστατευόμενο είδος από τη νομοθεσία θα έπρεπε να του επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις αν το έκανε χωρίς άδεια.
   
 8. με τα λογια του αυτο το σπανιο πουλι που γιαυτον "δεν ειναι τοσο σπανιο" ως διευθυντης σε μουσειο φυσικης ιστοριας μαλλον το ηθελε για τη συλλογη του παρα για ερευνα....
   
 9. Ή από το εμμονικό άχτι του που το έψαχνε επί 20 έτη...
   
 10. evans

  evans PB Member

  Χιλια ατομα και δεν το θεωρει με κινδυνο εξαφανισης και οτι το εψαχνε 20 χρονια;
  Λογικα ναι:mad:
   
Φόρτωση...