Επιτρέπονται τα κόκκινα φρούτα στα καναρίνια;

Συζήτηση με θέμα Επιτρέπονται τα κόκκινα φρούτα στα καναρίνια;, που ξεκίνησε από George98, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 27 Μαϊ 2015.

  1. George98

    George98 PB Active Member

    Καλησπέρα κατ' αρχήν
    Να δίνουμε κόκκινα φρούτα σε καναρίνια και καρδερινοκάναρα (π.χ. κεράσια, φράουλες) τώρα που είναι η εποχή τους και έχουμε ?
     
  2. George98

    George98 PB Active Member

    ευχαριστώ :)

    Μιράντα μήπως ξέρεις εσύ ή κάποιος άλλος για τα συγκεκριμένα φρούτα που λέω ? αν τα δίνεται στα πουλιά σας γιατί το θέμα που είδα είναι 8-9 σελίδες που ο καθένας λέει την δικιά του άποψη και άντε βγάλε συμπέρασμα...:(
     
  3. Myra

    Myra PB Moderator Staff Member

    Εγω ειμαι πολυ καινουργια για να εχω ηδη πειραματιστει σε αυτα. Προσωπικα δεν τα εχω δοκιμασει.
     
  4. George98

    George98 PB Active Member

    οκ θα περιμένουμε αν κάποιος τα έχει δοκιμάσει ή ξέρει κάτι
     
  5. Myra

    Myra PB Moderator Staff Member

    Βεβαια με μια γρηγορη μαρια βρηκα αυτο
    Σωστή διατροφή πουλιών σημαίνει υγιή πουλιά

    Και αυτο : Λαχανικά και φρούτα που μπορουμε να δίνουμε στα καναρινια μας | Σελίδα 2
     
  6. George98

    George98 PB Active Member

    Ευχαριστώ και πάλι :) εδώ λέει για τα κεράσια ίσος πρέπει σε κάποια φάση να κάνουμε ένα θέμα με μια λίστα που να τα έχουμε συνοψισμένα όλα μαζί
     
  7. Myra

    Myra PB Moderator Staff Member

    Οι λιστες ειναι μεταβλητες πιθανον γιατι προκυπτουν νεα δεδομενα, παρολα αυτα ενα συγκεντρωμενο θεμα θα ηταν καλο.
     
  8. sdc

    sdc PB Member

    Δώσε
     
  9. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Τα κεράσια τα ρημάζουν όλα τα πουλιά της υπαίθρου....
    Για τις φράουλες δεν γνωρίζω αλλά πιθανολογώ πως θα τις φάνε....
    Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποιο είναι το κέρδος στον οργανισμό των πουλιών......
    Εγώ δίνω αρκετά συχνά αυτό το διάστημα πιπεριές, κόκκινες ή κίτρινες ακόμη και πράσινες. Βολεύουν γιατί εκτός του ότι έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή.... έχουν φοβερά ευεργετική για τα πουλιά βιταμινοτροφοδοσία....
    Η γλυστρίδα ... απόλυτα αναγκαία στον οργανισμό των πουλιών... αν και είναι λίγο δυσεύρετη ακόμη...
     
  10. Paianas

    Paianas PB Known Member Article Writer

    Πυρετό έχεις ?:D

    Φίλε προτιμάς τα φρούτα που δεν περιέχουν υψηλά σάκχατα...π.χ καρπούζι, σύκο.
    Προτίμησε τις πιπεριές που γράφει ο Γιάννης, τα μήλα, το αγγούρι, το μπρόκολο...και τα άγρια χόρτα . Αγριομάρουλο, αγριοράδικο, τσουκνίδα, γλυστρίδα. Γενικά τα πράσινα φυλλώδη έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα υπόλοιπα. Μπορείς πάντως να δίνεις...απλά πρέπει να αφαιρούνται μετά λίγες ώρες, γιατί αυτά ειδικά που αναφέρεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
     
  11. sdc

    sdc PB Member

    Καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά ο άνθρωπος από ότι κατάλαβα θέλει να δώσει τα συγκεκριμένα γιατί έχουν ανθοκυανίνες που δημιουργούν το κόκκινο χρώμα αυτών των καρπών και κατά συνέπεια να ευνοήσει το κόκκινο στα φτερά των πουλιών του.

    Υς. Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι' αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές.
     
  12. George98

    George98 PB Active Member

    στο χωριό που φυτρώνει εξω στο μπαξέ βρίσκεις όση θες ! και στις κότες δίνουμε :)
     
  13. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Έχει τώρα?
    Νομίζω πως όχι....
    Ίσως Ιούνιο - Αύγουστο να υπάρχει σε καλούς αριθμούς ... όχι όμως τώρα.
     
  14. George98

    George98 PB Active Member

    ναι ακόμα δεν βγαίνει στη μέση του καλοκαιριού :)
     
  15. maria p

    maria p PB Supporter PBCP Contributor

    Έχει αρχίσει Γιάννη στα μέρη που τα βλέπει πολύ ο ήλιος και με νερά.
     
  16. Paianas

    Paianas PB Known Member Article Writer

    Το κόκκινο χρώμα δεν δημιουργείται απαραίτητα από τις ανθοκυανίνες.
    Αντίθετα οφείλεται στα καροτενοειδή(καροτένιο α και β).- ντομάτες,καρπούζια.
    Οι ανθοκυανίνες είναι κυρίως υπεύθυνες για το σκούρο κόκκινο η το μωβ (σταφύλια, μούρα, μύρτιλα)
     
  17. George98

    George98 PB Active Member

    Δηλαδή μπορούμε να χρωματίσουμε (φαντάζομαι όχι τέλεια) τα πουλιά μας με φρούτα και λαχανικά ? π.χ. μάσκα καρδερινας και καρδερινοκάναρου , καναρίνια κόκκινα κτλ.
     
  18. sdc

    sdc PB Member

    Τα κεράσια και οι φράουλες από πού απέκτησαν το κόκκινο χρώμα?

    ντομάτες, καρπούζια έχουν λυκοπένιο

    α,β καροτένιο είναι πορτοκαλί

    Άλλος δεν θα στα έλεγε:)

    Για την καρδερίνα ναι, για τα άλλα αμφιβάλω
     
  19. Paianas

    Paianas PB Known Member Article Writer

    Το λυκοπένιο είνσαι καροτενοειδές (κυρίως α και β καροτίνη)
    Η καλύτερη φυσική πηγή για κόκκινο χρώμα είναι η κόκκινη πιπεριά !

    http://www.chemistry.uoc.gr/aspyros/FoodAnal/FAT_pres12.pdf

    Έγραψα ότι δε δημιουργείται απαραίτητα από ανθοκυανίνες, γιατί είναι ευαίσθητες σε ph , σε θερμοκρασία , σε οξύτητα και αποικοδομούνται όταν αποθηκεύονται (η έκθεση στο κλουβί, στις θερμοκρασίες και στην επαφή με το οξυγόνο τις κάνουν ανενεργές).

    ''Ενώσεις υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα
    Το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών όπως η ντομάτα, το καρπούζι ή η γκράπα, οφείλεται στο λυκοπένιο (το οποίο επίσης ανήκει στα καροτενοειδή, όπως το καροτένιο α και β). Το σκούρο κόκκινο χρώμα, ακόμα και το βαθύ μοβ των σταφυλιών, των μούρων, των φραμπουάζ ή των μύρτιλλων, οφείλεται στιςανθοκυανίνες (Heber, D. et al.).

    Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πρώτα καροτενοειδή που εμφανίζονται στη σύνθεση αυτού του τύπου των ενώσεων και συνιστά τη μοριακή βάση για τη σύνθεση των υπόλοιπων καροτενοειδών και το οποίο, αντίθετα από άλλα όπως το καροτένιο α ή β, δεν παρουσιάζει δράση προβιταμίνης A. Πρόκειται για ένα καροτενοειδές με απλή δομή και μία αλειφατική αλυσίδα που σχηματίζεται από σαράντα άτομα άνθρακα, το οποίο διαθέτει πολλούς συζευγμένους διπλούς δεσμούς. (de Carlos, P.). Το λυκοπένιο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, στην ενδοκυτταρική επικοινωνία κ.λπ. και υπάρχουν επιδημιολογικές και πειραματικές αποδείξεις που υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη, την καρδιαγγειακή νόσο, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και στον καπνό του τσιγάρου (Aguilera Garca, C. M., et al.).''
    ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ (EUFIC)

    ''Πού οφείλουν τα λαχανικά το χρώμα τους; Το χρώμα των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά που έχουν έντονο χρώμα και παίζουν τον ρόλο των χρωστικών ουσιών. Τέτοια μπορεί να είναι τα καροτενοειδή, που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα), οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν το κόκκινο χρώμα -σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που... κοκκινίζει τις ντομάτες-, οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων, οι γλυκοσινολικές ενώσεις, που δίνουν το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, και πολλές άλλες ακόμη. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις ουσίες, που με φυσικό τρόπο χρωματίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, χρησιμοποιούνται και από τη βιομηχανία τροφίμων ως χρωστικές.

    Σε τι διαφέρουν τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά από τα άλλα όσον αφορά τις θρεπτικές τους ουσίες; Τα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά οφείλουν το χρώμα τους σε δύο βασικές κατηγορίες συστατικών: τα καροτενοειδή και τις πολυφαινόλες. Και οι δύο κατηγορίες συστατικών αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα έχουν ως βασικό σημείο εστίασης της προστατευτικής τους δράσης το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ τα πορτοκαλοκίτρινα συμβάλλουν πέραν των άλλων στην καλή υγεία των ματιών μας λόγω της λουτεΐνης που περιέχουν. ''
    7 απορίες για το χρώμα των λαχανικών

    *Άλλος (μιλάμε για νορμάλ και όχι κολλημμένους..) δεν θα σε συμπλήρωνε :D

     

Μοιραστείτε

Φόρτωση...