Επιτέλους το τσόφλι έσπασε

Συζήτηση με θέμα Επιτέλους το τσόφλι έσπασε, που ξεκίνησε από passenger, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 8 Μαρ 2015.

 1. passenger

  passenger PB New Member

  Ο πρώτος μου νεοσσός από αυτό το ζευγάρι. Θυμάστε όλοι το λάθος μου να πειράξω τη φωλιά στη προηγούμενη γέννα άλλου ζευγαριού....με αποτέλεσμα η καναρά να παρατήσει τον μικρό. ΌΧΙ δε θα γίνει το ίδιο λάθος. 1 φορά τη βδομάδα θα γεμίζω τίνγκα τις 4 ταϊστρες με φαγητό ΚΑΙ αυγοτροφή και κάθε μέρα θα βάζω λίγη πρασινάδα.....καμία άλλη ενόχληση.

  Αναμένω συμβουλές παιδιά...
   
 2. Να σου ζήσει! Να βάζεις φρέσκια τροφή(σπόρους και αυγοτροφή) ΚΑΘΕ μέρα όπως και φρέσκο αυγό και ότι άλλο καλό έχεις υπόψιν. Αν οι παρεμβάσεις σου περιοριστούν στα βασικά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Άλλου είδους παρεμβάσεις ενοχλούν τα πουλιά εξαναγκάζοντάς τα σε συμπεριφορές καταδικαστέες από εμάς τους ανθρώπους.


  Για ποιό λόγο είχες πειράξει τη φωλιά;
   
 3. passenger

  passenger PB New Member

  είχα καλύψει με αλουμινόχαρτο όοοολες τις εξωτερικές πλευρές. Οπότε προσπάθησα να ανοίξω μια πλευρά για να ελέγχω τη κατάσταση. Αυτό ήταν.....τα παράτησε.

  Ερώτηση....αν βάζω αυγοτροφή....είναι απαραίτητο και το βραστό αυγό;
   
 4. Το βραστό αυγό επιβάλλεται. Είναι γνήσια θρεπτική και φυσική τροφή. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Θα δεις μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη του νεοσσού. Δεν συγκρίνεται με καμία αυγοτροφή εμπορίου, όσο καλής ποιότητας και να είναι. Θα σου πρότεινα να έχεις και από τις δύο στη διάθεσή τους. Προσωπικά εκτός από το αυγό χρησιμοποιώ και μαλακή αυγοτροφή εμπορίου, για να περνάω πολυβιταμίνες στα πουλιά. Κατά τα άλλα αμφιβάλλω κατά πόσο περιέχουν όσα γράφουν. Πρόσεξε μόνο στις αλλοιώσεις του αυγού, οπότε το αντικαθιστάς καθημερινά με φρέσκο. Όσον αφορά στην πρασινάδα μην δώσεις από την πρώτη μέρα, αλλά π.χ. μετά από δέκα μέρες περίπου, ώστε να έχει ισχυροποιηθεί το γαστρεντερικό σύστημα του νεοσσού και να αποφύγεις διάρροιες κλπ.
   
 5. passenger

  passenger PB New Member

  Μου έδωσες σημαντικές πληροφορίες Στέφανε, ευχαριστώ πολύ!
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Στην αρχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες τροφοδοσίας στους γονείς...
  Με μια σταγόνα το κάθε μικρό χόρτασε..
  Τώρα περισσότερο χρήσιμη είναι η ηρεμία στο ζευγάρι και η αποφυγή οχλήσεων ... κυρίως στο θηλυκό, τη φωλιά και τα μικρά.
  Πολλές φορές η αγωνία μας.... μας κάνει να τη σηκώνουμε συχνά για να δούμε.... αν έσκασαν και τα άλλα αυγά ... αν τα μικρά είναι καλά... αν η μητέρα τους τα τάισε...αν...αν...αν
  Όμως έτσι ξυπνάμε ... για την ακρίβεια ανεβάζουμε την ένταση ...ενός άλλου "βασικού ενστίκτου" που υπήρχε και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη υπάρχει... Είναι το αρχέγονο και ανίκητο ένστικτο... της αυτοσυντήρησης...
  Στη φύση .. μια ξένη μυρουδιά, μια όχληση, μια επίσκεψη στη φωλιά των πτηνών είναι αρκετά για να φέρουν την καταστροφή της... Γιατί πρακτικά σημαίνει επίσκεψη από θηρευτή και άρα κίνδυνος ζωής των πτηνών.
  Περίπου έτσι συμβαίνει ακόμη και στα πιο ήρεμα καναρίνια... όταν ξυπνήσει αυτό το μεγαλειώδες αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο για αυγά και νεοσσούς ένστικτο. ... τέλος σε όλα..
  Σταματά το κλώσημα ή το τάισμα ή ακόμη και τα μωρά μέσα στη φωλιά.
  Και μετά αρχίζουμε.. δεν ταΐζει .. δεν κλωσά, δεν κάθετε κλπ....
  Όμως είμαι σχεδόν πεπεισμένος .. πως πίσω από κάθε τέτοια συμπεριφορά του πτηνού.... κρύβεται ένας "ενοχλητικός" άνθρωπος...
  Ένας άνθρωπος που η αγάπη και η αγωνία του δεν ελέγχονται και αντί για καλό.. κάνει τελικά κακό...
  Γνώμη και συμβουλή μου στο επίπεδο που μου επιτρέπεται... ησυχία, ηρεμία σε κάθε ζευγάρι πτηνών. Εμπιστευτείτε το ένστικτό τους και όλα θα πάνε κατ' ευχήν...
  Άλλωστε αυτά θέλουν πολύ περισσότερο από μας να μεγαλώσουν τα μωρά τους.. είναι κι αυτό βασικό ένστικτο !
  Συμφωνείς μαζί μου passenger ?
   
 7. passenger

  passenger PB New Member

  Απόλυτα γιάννη.....μια φορά τη μέρα θα βάζω αυγό και κάποιο πράσινο λαχανικό και τίποτα άλλο. Αυγοτροφή και φαγητό.....οι ταιστρες είναι γεμάτες και θα γεμίζονται 1 φορα τη βδομάδα. Αρκεί πιστεύω. Συμφωνείς?
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Για την αρχή ... περισσεύει...
  Αν μεγαλώσουν οι νεοσσοί και γίνουν 7-8 ημερών, αυξάνονται οι απαιτήσεις τους ... αλλά μειώνονται και οι κίνδυνοι... οπότε όλα καλά...
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Άσε προς το παρόν τα λαχανικά. Όταν και ο πιο μικρός νεοσσός γίνει 7 ημερών δώσε μήλο, και όταν ο μικρότερος γίνει 10 ξεκίνα σιγά σιγά να τους προσφέρεις και ένα διαφορετικό λαχανικό ή χόρτο για ποικιλία! ;)

  Επί ποτέ δε ξέρεις στη φάση της αναπαραγωγής και επειδή λιγότερο φαγητό μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία των νεοσσών θα σου πρότεινα να ελέγχεις διακριτικά την τροφή και να φυσάς τα τσόφλια καθημερινά. Ούτως ή άλλως εξωτερικές οι ταίστρες αποκλείεται να παρατήσει τα αυγά και δη τους νεοσσούς!

  Άντε με το καλό να μεγαλώσουν!
   
 10. passenger

  passenger PB New Member

  Επιτέλους το τσόφλι έσπασε και στη δεύτερη κανάρα! (σαυτή που είχα κάνει το τραγικό λάθος να αφαιρέσω το αλουμινόχαρτο της φωλιάς)

  Δόξα τον Θεό πάμε καλά. Ο νεοσσός της πρώτης μαμάς μεγαλώνει μια χαρά, και τώρα έχουμε και δεύτερη μαμά!

  Η κανάρα γυρίζει με ένα τσόφλι στο στόμα της εδώ και 2 λεπτά. σαν να μην ξέρει που να το ακουμπήσει. Ώς που στο τέλος κάθεται στην φωλιά πάλι με το τσόφλι πάλι στο στόμα
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν το κρατά απλά... θα το φάει.
   
 12. passenger

  passenger PB New Member

  Ερώτηση....με πόσες μέρες διαφορά γίνεται η δεύτερη από τη πρώτη εκκόλαψη? 1-2? Αν δεν γίνει άλλη εκκόλαψη....είναι καλό να απομακρύνω τα (άσπορα λογικά) αυγά και να μείνουν μόνο οι νεοσσοί?
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν παρακολουθήσουμε μια φωλιά με νεοσσούς θα διαπιστώσουμε πως ο ένας στηρίζεται στον άλλον (τουλάχιστο στις πρώτες μέρες) για να ανασηκωθεί και να ανοίξει το στόμα του για φαγητό.
  Αν υπάρχουν τέσσερα μικρά η ισορροπία είναι όμορφη και το αποτέλεσμα "αλληλο-στήριξης" το επιθυμητό. Τι γίνεται όμως αν είναι λιγότεροι....
  Το ρόλο στήριξης λοιπόν τον αναλαμβάνουν τα αυγά, που εγώ προσπαθώ τουλάχιστο να τα κρατώ μαξί με τους νεοσσούς στον αριθμό τέσσερα... Με την πρώτη ευκαιρία παρακολουθήστε που βρίσκονται τα μικρά και που τα αυγά....
  Απαντώντας έμμεσα λοιπόν θα σου πω... μέτρα και πράξε...
   
 14. passenger

  passenger PB New Member

  Ερώτηση....αν οι γονείς ταΐζουν κανονικά, τότε το έξτρα τάισμα από εμένα είναι περιττό και ίσως επικίνδυνο να τα παρατήσει πάλι η κανάρα; Με λίγα λόγια.....πότε ταΐζουμε εμείς;
   
 15. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Ελαχιστα, και πεινασμενα να ηταν θα επρεπε να τα ταιζεις ισα ισα για να διεκδικουν φαγητο. Δεν τα χορταινουμε, απλα θελουμε να μας μαθουν και να εξοικειωθουν με το χερι. Λιγο το πρωι/μεσημερι και λιγο το σουρουπο πιστευω θα ηταν καλα. Περιμενε να σου πουνε βεβαια και αυτοι που το ξερουν και το κανουν, εγω δεν το χω δοκιμασει!
   
 16. passenger

  passenger PB New Member

  ναι αλλά φοβάμαι μήπως λειτουργήσει το αρχέγονο ένστικτο των γονέων και τα παρατήσουν
   
 17. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Εαν δεν τα..."μπουκωσεις" και παψουν να ζητουν τροφη δεν πιστευω να εχεις θεμα. Ειναι δυσκολο να τα αφησουν επειδη τους "συμπληρωσες" λιγο φαγακι, φυσικα τονιζω οτι δεν πρεπει να αντικαταστησεις το ταισμα των γονιων.
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το τάισμα των νεοσσών γίνεται μόνο όταν υπάρχουν εδικές καταστάσεις ίσως και καθόλου αν ακολουθήσουμε τα προστάγματα της φύσης.
  Στην πραγματικότητα η φύση με τους κανόνες της επιτρέπει την επιβίωση αποκλειστικά και μόνο των δυνατών ατόμων, βελτιώνοντας με την πάροδο των ετών τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους... όπως και των καναρινιών.
  Εμείς λοιπόν όταν "ταΐζουμε" τους νεοσσούς επεμβαίνουμε στην ισορροπία και αλλάζουμε τα δεδομένα επιτρέποντας σε πουλιά που κανονικά δεν θα έπρεπε ...τελικά να ζήσουν. Στη συνέχεια αυτά θα προσφέρουν απογόνους που εμείς ακολουθώντας την ίδια "στρατηγική" θα "σώσουμε" και πάλι τα αδύναμα άτομα..... και στην τελική θα έχουμε (όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει) ευαίσθητες ράτσες, χωρίς αναπαραγωγικά ένστικτα (ή έστω μειωμένα), χωρίς σωστά γονεϊκά αναπτυγμένα καθήκοντα κλπ....
  Αυτά ως άποψη για την ισορροπία της φύσης....
  Τι κάνουμε εμείς?
  Στην πραγματικότητα εμείς δεν μιλάμε για ολοκληρωτικό τάισμα νεοσσών, αλλά για "συναισθηματική απολαβή" αφού μόνο αραιά και που, θα πρέπει να προσφέρουμε τροφή.... (κατά τη γνώμη μου όχι καθημερινά)
  Η επίσκεψη για αυτούς τους λόγους στη φωλιά, δεν θα πρέπει να γίνεται στην πρώτη βδομάδα ζωής των νεοσσών όχι μόνο για τους φόβους που πολύ σωστά αναπτύξατε εσύ και η Μιράντα, αλλά γιατί δεν υπάρχει και κάποιος ιδιαίτερος λόγος.
  Έτσι επιτρέπουμε στη φύση να "αυτορυθμιστεί" όσο καλύτερα γίνεται.
  Εμείς λοιπόν, χωρίς τακτικό ρυθμό (η σταθερή ώρα τροφοδοσίας μια και αυτό μπορεί να επιφέρει αδράνεια της μητέρας), μόνο αφού η μητέρα έχει ολοκληρώσει το τάισμα της και χωρίς φυσικά να την ενοχλήσουμε .... μπορούμε να προσφέρουμε χλιαρή την ειδική κρέμα νεοσσών.
  Κρατάμε λοιπόν "χαρακτήρα" και δεν αλλάζουμε τα σχέδια της φύσης, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε (ίσως) και μια πολύ αρεστή κίνηση. Προσωπικά για μένα ίσως είναι μια από τις 4-5 εκτροφικές "υποχρεώσεις" που λατρεύω... Και μάλιστα για να μην χαλάω τα δεδομένα της φύσης επιλέγω διαφορετική φωλιά ....
   
 19. passenger

  passenger PB New Member

  Γιάννη κατά τη δική σου άποψη από πότε μπορώ να προσφέρω πρασινάδα στους νεοσσούς; μήλο μπορώ απ τη πρώτη βδομάδα;
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να σου πω την αλήθεια, εδώ πρωτοδιάβασα για το μήλο μετά την 7 μέρα... ίσως έχουν στοιχεία που το λένε, εγώ όμως δεν το έψαξα παραπάνω ... καλά που μου το θύμισες.
  Για τις 2-3 πρώτες μέρες των μικρών οι απαιτήσεις τους σε τροφή είναι ελάχιστες οπότε η αυγοτροφή ή το αυγό καλύπτουν τα μικρά. Από 3-4 μέρα εγώ βάζω λίγο μήλο και εναλλακτικά όποτε υπάρχει διαθέσιμη λίγο γλυστρίδα.
  Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην αποτελέσουν λόγω της ευκολίας στην κατανάλωση, κύρια πηγή τροφοδοσία των μικρών γιατί θα χάσουμε περισσότερα από αυτά που θέλαμε να κερδίσουμε.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...