Επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού

Συζήτηση με θέμα Επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού, που ξεκίνησε από abscanary, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 13 Οκτ 2008.

 1. abscanary

  abscanary PB New Member

  Καθώς διανύουμε περίοδο αναζήτησης νέων ζευγαριών, και αγοράς νέων πουλιών για την επόμενη αναπαραγωγική χρονιά θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εναν συγκεκριμένο χώρο συζήτησης πάνω στο θέμα του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε τα ζευγάρια μας που θα λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς για κάποιους σαν εμένα με μικρότερη εμπειρία.

  Μπορούν εδώ οι εμπειρότεροι της παρέας να μας πουν πως θα πετύχουμε τους επιθυμητους χρωματικούς συνδυασμούς. Μπορούν επίσης να μας πουν πως θα αποφύγουμε λάθη στη διασταύρωση. Μπορούν να συνεισφέρουν τη γνώση τους όπως επιθυμούν για να μας κάνουν λιγο καλύτερους.
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Τίμο
  Στην κατηγορία αναπαραγωγή μπορεί να ανοίξει κάτι τέτοιο, αλλά είμαι της γνώμης οτι δεν μπορεί να ομαδοποιηθεί. Ο λόγος είναι οτι έχοντας τρεις κατηγορίες καναρινιών,ΦΩΝΗΣ-ΤΥΠΟΥ-ΧΡΩΜΑΤΟΣ έχουμε και την ανάγκη να απαντάμε ξεχωριστά για τον τρόπο διαχείρησης και εξεύρεσης των κατάλληλων συντρόφων,σε κάθε κατηγορία.Είναι άλλα τα κριτήρια για κάθε τύπο.Ηδη εσύ με την έκφραση
  ''πως θα πετύχουμε τους επιθυμητους χρωματικούς συνδυασμούς'' έχεις περιορίσει τις αναφορές σε καναρίνια χρώματος.
  Βέβαια, κάποια γενικότερα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν,και να έχουν αναφορά σε όλες ανεξεραίτως τις κατηγορίες αρκεί
  να γίνουν οι ανάλογες ερωτήσεις.
   
 3. abscanary

  abscanary PB New Member

  Μάκη σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου,
  Εδώ Μάκη να υποθέσω ότι μου προτείνεις να ανοίξουμε τρία θέματα?

  1ο Θέμα: Καναρίνια Φωνής - τρόπος διαχείρησης και εξεύρεσης των κατάλληλων συντρόφων
  2ο Θέμα: Καναρίνια Χρώματος - τρόπος διαχείρησης και εξεύρεσης των κατάλληλων συντρόφων
  3ο Θέμα: Καναρίνια Τύπου - τρόπος διαχείρησης και εξεύρεσης των κατάλληλων συντρόφων

  Δεν ήταν στις προθέσεις μου φίλε να το περιορίσω στα καναρίνια χρώματος, παραδειγματικά το ανέφερα.

  , κάποιος που ζευγαρώνει καναρίνια τύπου ασχολείται ενδεχομένως με τη δομή του φτερώματος των πουλιών που θα επιλέξει ώστε να αποφύγει τις κύστες στους απογόνους που θα παράγει κλπ.

  POSTωστόσο είναι να επισημάνω ότι είμαστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τα πουλιά μας. Και για να διευκρινίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, να γεννηθεί πουλί με προβλήματα υγείας λόγω έλλειψης ενημέρωσης και κακή επιλογή ζευγαριού. Το έλλειμμα αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το καλύψουμε για τα καναρίνια μας πρωτίστως.
   
 4. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Στα καναρινια φωνης δεν υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξεις.Εγω θα μιλησω για τα μαλινουακια.Ζευγαρωνεις κανονικα αποφευγοντας τις αιμομειξιες.
  1)Δεν υπαρχει στανταρ απογονοι σε χρωμα .Εννοω οτι τα μαλινουακια ειναι κιτρινα η ασπρα.Δε μπορεις να προσδιορισεις πως θα ειναι οι απογονοι καθως τα μαλινουα εχουν και το "στιγμα" στο αιμα.Ενα ζευγαρι κατακιτρινα μπορει να σου δωσει μαλινουα με "στιγμα". "στιγμα" λεμε τα καφετι πουπουλα που βγαινουν σε πολλα μαλινουα
  2)ΔΕ ζευγαρωνεις λευκο με λευκο
  3)Αν ασχοληθεις με διαγωνισμους δε ζευγαρωνεις το πουλι που θα ειναι ο καθηγητης μουσικης για τα μικρα
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  ...Εν αναμονή ερωτήσεων :)
   
 6. abscanary

  abscanary PB New Member

  »

  Μάκη ευχαριστώ πολύ για την προθυμία σου να βοηθήσεις  .


  «ΔΕ ζευγαρωνεις λευκο με λευκο»

  Να υποθέσω ότι κάποιο ποσοστό των πουλιών πεθαίνει στο έμβρυο?

  2) Υπάρχει κάποια ράτσα λευκών καναρινιών τα οποία σε διασταύρωση μεταξύ τους να δίνει πάντα λευκά πουλιά και όλα τα αυγά γόνιμα και βιώσιμα?
   
 7. 8520

  8520 PB New Member

  για να πετύχεις όσο το δυνατόν περισσότερα λευκά ζευγαρώνεις λευκό με κίτρινο(όσο το δυνατόν ποιό ξεθωριασμένο).
  πάντως από προσωπική εμπειρία προτιμώ να ζευγαρώνω λευκά με πουλιά άλλου χρωματισμού μας δίνει ποιο καλής ποιότητας πουλιά σε φτέρωμα(χωρις εμβρυακή νέκρωση), αλλα δεν περνούμε μονο λευκά.
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  --Κατά την επαφή δυό λευκών ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ, υπάρχει θνησιμότης, είτε στο αυγό, είτε στις πρώτες μέρες της ζωής των νεοσσών κατά 25%
  (φαινόμενο lethal - factor).
  --NAI. Tα λευκά λιποχρωμικά, Υπολοιπόμενα ή Υποχωρητικά, (recessive) εξυπηρετούν όλους τους όρους που θέτει η ερώτησή σου.

  Φωτό Νο 1 ΚΥΡΙΑΡΧΟ (προσέξτε το κίτρινο σημάδι στο πτερό του)
  Φωτό Νο 2 ΥΠΟΛΟΙΠΟΜΕΝΟ (απολύτως λευκό)
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  • 107.jpg
   107.jpg
   File size:
   19,4 KB
   Προβολές:
   261
  • 105.jpg
   105.jpg
   File size:
   98,9 KB
   Προβολές:
   290
 9. AMELIA

  AMELIA PB New Member

  Μήπως ξέρει κανείς να μου πει αν έχει ξανακούσει καναρίνι να πεθάνει από υπερβολικό φαγητό; Πήραμε μια θηλυκιά να ζευγαρώσουμε το καναρίνι μας και μετά απο 2 βδομάδεσ πέθανε. Όταν ρώτησαμε από κει που το αγοράσαμε μας είπαν ότι δεν ταίριαξαν... και ότι εκείνη του έτρωγε λέει το φαγητό και πέθανε από την ποσότητα. Τώρα αυτά εμένα γιατί μου ακούγονται λίγο ότι να ναι;

  Αν κάποιος έχει ακούσει κάτι παρόμοιο ας βοηθήσει, Please
  http://www.internetandkids.com/
   
 10. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  -Γιατί έτσι είναι. Ο,τι να ναι, κοινώς μπούρδες.!Θα μπορούσα να είχα επιφυλάξεις για οποιαδήποτε ,έστω απίθανη,αιτία.Αλλά οτι αυτοκτόνησε επειδή δεν της άρεσε ο κάναρος, τρώγοντας όλο της το φαί,;;; Τι να πεί κανείς... Εδώ πρέπει να έχεις ... φαντασία και όχι μόνο.
   
 11. abscanary

  abscanary PB New Member

  Παραθέτω έναν δικό μου πίνακα με μία πρώτη σειρά συμπερασμάτων όσον αφορά τις διασταυρώσεις των καναρινιών. Πηγή μου είναι το ίδιο το forum και οι εμπειρότεροι φίλοι μας. Στόχος είναι να συνοψίσει γνώση που ήδη υπάρχει αλλά όχι συγκεντρωμένη.

  Θα προσκαλέσω οποιονδήποτε επιθυμεί να συμβάλει εμπλουτίζοντας τα ακόλουθα συμπεράσματα.

  Διασταύρωση: Λευκό Κυρίαρχο Χ Λευκό Κυρίαρχο
  Αποτέλεσμα: θνησιμότης, είτε στο αυγό, είτε στις πρώτες μέρες της ζωής των νεοσσών κατά 25%(φαινόμενο lethal - factor).
  Πηγή/ Περισσότερες πληροφορίες: https://petbirds.gr/threads/Επιλογή-του-κατάλληλου-ζευγαριού.7543/


  Διασταύρωση: λευκά λιποχρωμικά, Υπολοιπόμενα ή Υποχωρητικά, (recessive) σε διασταύρωση μεταξύ τους
  Αποτέλεσμα: πάντα λευκά πουλιά και όλα τα αυγά γόνιμα και βιώσιμα
  Πηγή/ Περισσότερες πληροφορίες: https://petbirds.gr/threads/Επιλογή-του-κατάλληλου-ζευγαριού.7543/


  Διασταύρωση: Σκουφάτο Χ Σκουφάτο
  Αποτέλεσμα: θνησιμότης, είτε στο αυγό, είτε στις πρώτες μέρες της ζωής των νεοσσών κατά 25%(φαινόμενο lethal - factor).
  Πηγή/ Περισσότερες πληροφορίες: Πιθανά προβλήματα στην αναπαραγωγή καναρινιών


  Διασταύρωση: μαλακόφτερο Χ μαλακόφτερο (π.χ. χιονέ)
  Αποτέλεσμα: Κίνδυνος να έχουμε πολύ μαλακά φτερά και τελικά να εμφανιστούν κύστες.
  Πηγή/ Περισσότερες πληροφορίες: https://petbirds.gr/threads/Ελεγχος-του-τυπου-πτερωματος.109/#  Διασταύρωση: καναρίνια έντονου χρώματος σε διασταύρωση μεταξύ τους (π.χ. Αχάτης κόκκινο έντονο ή Μαύρο Κόκκινο έντονο)
  Αποτέλεσμα: Σταδιακά τα πουλιά θα αποκτήσουν πολύ κακής ποιότητας και κοντό φτέρωμα
  Πηγή/ Περισσότερες πληροφορίες: https://petbirds.gr/threads/7027/
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 16 Ιουλ 2016
 12. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Το θέμα όπως ,σου είπα και στην αρχή, είναι κάτι περισσότερο απο μεγάλο και πολύπλευρο.Οταν λέμε κατάλληλη επιλογή σε μια εκτροφή εννοούμε τις διασταυρώσεις εκείνες που θα προάγουν ,απ' όλες τις απόψεις , το σύνολο της εκτροφής.Αλλά όχι μόνον αυτό.Είναι και οι διασταυρώσεις εκείνες που επιλέγει ο εκτροφέας για να πάρει τα αποτελέσματα που εκείνος επιθυμεί,τα αποτελέσματα τα οποία έχει προσχεδιάσει και προμελετήσει για να έχει την επόμενη περίοδο στα χέρια του τα εργαλεία εκείνα(πουλιά) που θα του χρειαστούν στην συνέχεια για να επιτύχει τον στόχο του.Για να σου δώσω μια ιδέα θα σου παραθέσω μερικά λινκς που αναφέρονται σε μια μόνο,μικρή κατηγορία καναρινιών χρώματος.
  http://www.poc.gr//Greeks/Birds/Articles/ColorCanaries2.asp'
   
 13. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Πανω κατω καταλαβες σε γενικες γραμμες.Αυτα ειναι κανονας αλλα σε περιπτωση που θες να συμετασχεις σε διαγωνισμους και εκθεσεις το θεμα καταλληλα ζευγαρωματα εμπλουτιζεται λιγο.Για παραδειγμα αν δε κανω λαθος στα γκλοστερ προσπαθουν να ειναι οσο πιο μικροσωμα γινεται και τα ζευγαρωματα εχουν σα βασει το πρασινο.Στα καναρινια φωνης για βελτιωση επιλεγεις ζευγαρωματα μεταξυ πουλιων απο "καλες οικογενειες".Δηλαδη αν ενα πουλι εχει μεγαλη βαθμολογια τοτε την επομενη χρονια χρησιμοποιησεις τα θυληκα αδερφια του σαν μαναδες.Πολλοι εκτροφεις καναρινιων στο τελος καποιου διαγωνισμου προσπαθουν να εμπλουτισουν το κοπαδι τους με πουλια των βραβευμενων εκτροφεων
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 16 Ιουλ 2016
 14. abscanary

  abscanary PB New Member

  και μεγάλο είναι και πολύπλευρο και εσύ το κατέχεις Φίλε Μάκη, ενώ εγώ είμαι στην αρχή ακόμη.

  Για παράδειγμα αν ένας εκτροφέας χρειάζεται σε μεγάλο αριθμό λευκά κυρίαρχα θα διασταυρώσει λευκά κυρίαρχα μεταξύ τους γιατί έτσι εξασφαλίζει τον μέγιστο αριθμό τέτοιων πουλιών. Το βρίσκω λογικό [άσχετα αν διαφωνώ].

  Απλά θέλω να επαναλάβω τον στόχο του συγκεκριμένου Θέματος που έθεσα εξ' αρχής δηλαδή να "λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς για κάποιους σαν εμένα με μικρότερη εμπειρία". Εμείς λοιπόν [με την μικρότερη εμπειρία] οφείλουμε να γνωρίζουμε τις κακοτοπιές πριν επιλέξουμε. Οι έμπειροι φίλοι μας γνωρίζουν και επιλέγουν και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.
   
 15. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Το "τί δεν πρέπει να ζευγαρώσουμε" είναι μια τελείως διαφορετική ερώτηση απο το "τί πρέπει να ζευγαρώσουμε".Οι απαγορεύσεις είναι ευτυχώς λίγες, ενώ αντίθετα οι επιλογές είναι πολλές και εξαρτημένες απο πάρα πολλούς παράγοντες.
   
 16. "Το παν σε μια εκτροφή είναι οι στόχοι που έχουμε θέσει. Αν έχουμε ξεκάθαρους στόχους και ξέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε μόνο μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα. Και η οργάνωση είναι το κλειδί για την επιτυχία στην εκτροφή .
  Προσοχή όταν αγοράζουμε το αρχικό μας στοκ, διότι τα πουλιά που προορίζουμε για παραγωγή πρέπει να έχουν τέλεια κάποια χαρακτηριστικά. Με μέτριο στοκ είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βελτιώσουμε το είδος. Όταν βγαίνουμε λοιπόν να αγοράσουμε ένα πουλί , εκτός από την καλή του κατάσταση και την υγεία του, κοιτάμε αν καλύπτει τον σκοπό για τον οποίο το αγοράζουμε. Φυσικά δεν είναι λογικό να επιλέξουμε ένα πουλί που δεν φαίνεται υγιές, όσο καλά χαρακτηριστικά και αν έχει, διότι εκτός της μεγάλης πιθανότητας να μην επιζήσει, μπορεί να μολύνει και τα υπόλοιπα πουλιά μας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το σύνολο της παραγωγής μας. Από την στιγμή λοιπόν που φαίνεται υγιές το πουλί που σκοπεύουμε να αγοράσουμε, πρέπει να σκεφτούμε τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε στην εκτροφή μας. Αν για παράδειγμα έχουμε πρόβλημα με το μέγεθος των πουλιών μας, (είναι πολύ μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα) αλλά έχουν πολύ καλό σκουφί, τότε θα πρέπει να ψάξουμε για όσο το δυνατόν πιο μικρόσωμο πουλί και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα.
  Από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι αγορές μας, θα πρέπει να σκεφτούμε τα ζευγάρια που θα σχηματίσουμε. Κάθε ζευγάρι πρέπει να έχει ένα σκοπό, σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους που έχουμε θέσει για την εκτροφή μας. Δεν έχει νόημα να ζευγαρώσουμε δύο πουλιά με μέτρια χαρακτηριστικά στα ίδια σημεία. Αν για παράδειγμα βγάζουμε gloster και ζευγαρώσουμε δύο πουλιά με γονίδια που δίνουν κοντό σκουφί, όσο καλά κι αν είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, δεν πρόκειται να μας δώσουν απογόνους με πλούσιο σκουφί. Πρέπει να προτιμάμε ζευγάρια που έχουν συνδυασμό καλών χαρακτηριστικών. Αν για παράδειγμα ο αρσενικός είναι μεγαλόσωμος με τέλειο σκουφί, θα μπορούσαμε να τον ζευγαρώσουμε με την πιο μικρόσωμη θηλυκιά που έχουμε, ελπίζοντας ότι κάποιο μικρό θα κληρονομήσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από τον κάθε γονιό. Κάπως έτσι σκεπτόμενοι σχηματίζουμε τα ζευγάρια μας, έχοντας υπόψη πάντα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να βελτιώσουμε. Επειδή παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα ο παράγοντας τύχη, το ιδανικότερο είναι να παράγουμε μεγάλη ποσότητα πουλιών, ώστε να έχουμε και μεγαλύτερη πιθανότητα να βγάλουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια δεν είναι τις πιο πολλές φορές εφικτό, αφού ούτε απεριόριστος χώρος υπάρχει, ούτε η δυνατότητα να συντηρούμε μεγάλο αριθμό πουλιών.
  Τέλος, καθ΄ όλη την διάρκεια της παραγωγής κρατάτε σημειώσεις και αξιολογείτε τα πουλιά σας. Βοηθάει πάρα πολύ να μελετάμε τα χαρακτηριστικά των πουλιών βλέποντας τα γραμμένα και να διαλέγουμε τα ζευγάρια με αυτόν τον τρόπο."


  Παράθεση από "http://www.birdsworld.gr/Canaries/Gloster.htm"


  Αυτά τα είχα γράψει για τα gloster αλλά οι γενικοί κανόνες ισχύουν για όλες τις ράτσες. Φυσικά όταν μιλάμε για επιλογή ζευγαριών εννοείτε ότι ασχολούμαστε με μια ράτσα και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά των πουλιών για να έρθουν όσο το δυνατό πιο κοντά στα πρότυπα της ράτσας. Αν ζευγαρώνουμε κοινά καναρίνια τότε οι μόνοι κανόνες που ισχύουν είναι αυτοί που αφορούν τον τύπο φτερώματος και τους παράγοντες θνησιμότητας (σκουφί, λευκό κυρίαρχο).
  Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει καταρχήν να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά μιας ράτσας και να μπορούμε να κρίνουμε τα πουλιά μας, να βρίσκουμε τα ελαττώματά τους. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των εκτροφέων. Πρώτο βήμα λοιπόν για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με εκτροφή κάποιας ράτσας είναι να γνωρίσει τη ράτσα. Επισκέψεις σε εκθέσεις, ανταλλαγή απόψεων με εκτροφείς και κριτές και μελετή των χαρακτηριστικών όπως τα δίνει η COM. Μετά από αυτά έρχεται η οργάνωση, η αξιολόγηση των πουλιών που ήδη έχουμε, ο σχεδιασμός των αγορών μας και τελικά η επιλογή των ζευγαριών. Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα και ελπίζω να βοήθησα λίγο.
   
 17. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Δυστυχώς ,δεν μπορούν να λεχθούν ορισμένα πράγματα με λίγα λόγια, Βασίλη η συγγνώμη σου αποδεκτή:D
  --Εκείνο που θα πρέπει να οργανώσουμε και να έχουμε σε πρώτη ζήτηση, είναι η
  κατασκευή ενός πίνακα προτύπων, με όσο γίνεται περισσότερες
  κατηγορίες και είδη.Αυτή θα είναι μια πραγματική βοήθεια για ανθρώπους,που "ψάχνονται" όπως ο φίλος μας ο Τίμος.
   
 18. Εδώ και χρόνια αυτό που χρησιμοποιούσα σαν σημείο αναφοράς ήταν το site του ΠΟΚ www.poc.gr/Greeks/Birds/Critiria.asp?where=critiria
  Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μερικά από τα κριτήρια που έχει εκεί είναι ξεπερασμένα. Η COM κάποιες φορές αλλάζει λίγο τα κριτήρια. Πάντως σε γενικές γραμμές έχει χαρακτηριστικά για όλες τις ράτσες.
   
 19. abscanary

  abscanary PB New Member

  Σαν να λέμε να "ψάχνομαι" ακόμη περισσότερο, που λέει και ο Μάκης.

  Βοήθησες πολύ Βασίλη, μου δίνεις κίνητρο να γίνω καλύτερος
   
 20. abscanary

  abscanary PB New Member

  Παραπέμπω σε δύο άρθρα του Παναγιώτη Μακρή που πιστεύω ότι είναι χρήσιμα για το θέμα που συζητάμε:

  broken link
   
Φόρτωση...