Επιθετικό αρσενικό στα μικρά του

Συζήτηση με θέμα Επιθετικό αρσενικό στα μικρά του, που ξεκίνησε από M.G, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 22 Ιουν 2015.

 1. M.G

  M.G PB New Member

  Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος
  https://petbirds.gr/threads/Βραδινή-αναστάτωση-στη-φωλιά.24043/
  θα ήθελα να αναφέρω ότι σήμερα παρατήρησα τον αρσενικό ενώ ταΐζει τα μικρά (τον είδα σήμερα 1 φορά), 2 φορές τον είδα να βγάζει ένα πούπουλο από ένα μικρό και επίσης κάποιες φορές άκουγα φασαρία. Τότε είδα τον αρσενικό να ανοίγει τα φτερά του και να κελαηδάει (όπως κάνει στο ζευγάρωμα) και μετά να κυνηγάει και να πλακώνει ένα μικρό. Υπάρχει περίπτωση να είναι πυρωμένος (βοηθάει και το αυγό - αυγοτροφή) και να ξεσπάει στα μικρά;
   
 2. Maria01

  Maria01 PB New Member

  Το καλύτερο είναι να τον χωεισεις! Μου είχε τύχει ίδιο περιστατικό δεν τον χωρισα και σκοτωσε ένα μωρακι
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα πρέπει κάποιος να ταΐζει τα μη απογαλακτισμένα μικρά.
  Ακόμη και ο επιθετικός πατέρας είναι καλύτερος από το τίποτε....
  Προς το παρόν αφήνεις την κατάσταση ως έχει και παρακολουθείς για πιθανές "βάρβαρες" στιγμές στην οικογένεια. Αν συνεχίζονται οι επιθέσεις ή γίνονται επικίνδυνες, τότε θα βάλεις το χώρισμα με τα μικρά από τη μια πλευρά του κλουβιού και στην άλλη τους γονείς
  Μέχρι να γίνει αυτό ή να κρίνεις πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας να είσαι σε επιφυλακή χωρίς να εφησυχάσεις.
   
 4. Maria01

  Maria01 PB New Member

  Ναι αλλά το βράδυ που θα κοιμάται μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τα μικρά... και αν τα χωρίσει.. δεν πρέπει να τα αφήσει με τη μαμά τους και απτην άλλη Ρον μπαμπά;
   
 5. M.G

  M.G PB New Member

  κ Γιάννη, δεν έχω ζευγαρώστρα με χώρισμα, αλλά δυόροφη, πάνω είναι ο πάτέρας με τα μικρά και κάτω η κανάρα μόνη. Υπάρχει μία ζευγαρώστρα ή κλούβα πτήσης στο χωριό μου (μάλλον αυτή με μήκος 76 εκ). Δεν την έχω δεί ακόμα και δεν ξέρω αν έχει χώρισμα.
  Τα μικρά πότε περίπου τρώνε μόνα τους;
  Αν υποθέσουμε ότι τα μεταφέρω στο μεγάλο κλουβί, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζευγαρώσουν τα ενήλικα;
  Ευχαριστώ πολύ. :)
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ανεξάρτητα τα μικρά χαρακτηρίζονται περίπου στις 28-30 ημέρες.... και μέχρι να φτάσουν σε αυτή την ηλικία αναγκαστικά θα μείνουν με τον πατέρα τους.
  Ελπίζω πως η κακή επιλογή του κλουβιού να μην έχει και κακά για τα πουλιά αποτελέσματα.
   
 7. M.G

  M.G PB New Member

  Καλά το κλουβί όντως άβολο για ζευγαρώστρα δε το συζητάω (δεν έχει και σχάρα στο ταψί). 1000 φορές να έπαιρνα τη σαραντάρα με το χώρισμα... Αν χρειαστεί θα τα χωρίσω σε εξηντάρα.
  Του χρόνου θα είμαι πιο προσεκτικός και δε θα κάνω τα εύκολα δύσκολα...
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αυτός είσαι! :thumbsup: Από τα λάθη μας μαθαίνουμε! Πιστεύω ο πατέρας δε θα είναι τόσο επιθετικός ώστε να σκοτώσει ή να τραυματίσει μικρό. Είναι πολύ σπάνιο... Εύχομαι να μην γίνει κάτι τέτοιο.. Εσύ σε στενή παρακολούθηση και μόλις τα μικρά αρχίζουν να τρώνε μόνα τους! Και η μαμά χώρια από τον μπαμπά! ;)
   
 9. M.G

  M.G PB New Member

  Και γώ αυτό ελπίζω, άλλωστε οι τσακωμοί είναι πολύ μικροί σε διάρκεια και συνήθως δεν υπάρχει επαφή. Τα μικρά δεν είναι παθητικά, τσαμπουκαλεύονται και αυτά.
  Νομίζω ότι πρέπει να είναι θέμα διεκδίκησης χώρου, αν ισχύει κάτι τέτοιο σε τόσο μικρή ηλικία ή απλά συνωστισμού (προσωρινού).
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...