Επανένταξη άγριων πουλιών στη φύση

Συζήτηση με θέμα Επανένταξη άγριων πουλιών στη φύση, που ξεκίνησε από misalouris, στο Forum 'Γενικά για Ιθαγενή Πουλιά - Υβρίδια' του PetBirds, 3 Δεκ 2014.

 1. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το θέμα της επανένταξης άγριων πουλιών στη φύση είναι ένα αρκετά περίπλοκο θέμα, στο οποίο υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες. Το να θεωρήσουμε λ.χ. ότι ένα πτηνό μοιάζει να πετάει καλά, δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να ζήσει ελεύθερο. Χρειάζεται να ελεγχθεί τόσο από άποψη υγείας όσο και από άποψη καλής φυσικής κατάστασης, συμπεριφοράς, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της κοινωνικής οργάνωσης του κάθε είδους πουλιού. Επίσης είναι σημαντική παράμετρος η κατάλληλη εποχή απελευθέρωσης ώστε να παρέχουμε στα πουλιά αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης καθώς και η επιλογή του πλέον κατάλληλου βιότοπου γι αυτό. Σημαντική είναι η γνώση του ιστορικού του καθενός πτηνού ατομικά, δηλαδή πότε και που πιάστηκε, σε τι χώρο και για πόσο καιρό κρατήθηκε σε αιχμαλωσία, η ηλικία, το φύλο και το είδος του, τον τύπο τροφής που του δόθηκε κλπ.

  Με την υπερτριαντάχρονη πείρα σε αυτά τα θέματα, πιστεύω ότι αυτό που ίσως φαίνεται απλό σε κάποιον «χομπίστα», μόνο απλό δεν είναι. Και επειδή η κάθε περίπτωση συχνά έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, το πιο ασφαλές για το καλό τέτοιων δύστυχων πλασμάτων, είναι η αποστολή τους στο ΕΚΠΑΖ, ασχέτως αν είναι ένα Σκαρθάκι ή 100 διάφορα μικροπούλια κάθε φορά. Εμείς μεθοδικά τα ελέγχουμε ένα προς ένα, παρακολουθούμε συμπεριφορές και δυνατότητες ενδυνάμωσης των πτητικών ικανοτήτων τους, επίσης ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν τα διαχωρίζουμε από άλλα. Εάν υπήρξαν αιχμάλωτα τα «εκπαιδεύουμε» με την βοήθεια μη απελευθερώσιμων (ανάπηρων) ατόμων του ίδιου είδους, αποφεύγουμε την εξοικείωσή τους με τον άνθρωπο, κάνουμε παρασιτολογικές και άλλες εξετάσεις κλπ, κλπ. και ορίζουμε για την απελευθέρωσή τους τον χρόνο και τον τόπο.

  Τα μόνα πουλιά που ίσως επιβάλλεται να ελευθερώνονται αμέσως είναι εκείνα που από λάθος τους μπήκαν σε κάποιον κτηριακό χώρο και παγιδεύτηκαν εκεί μέσα πετώντας εδώ και κει πανικόβλητα, οπότε κινδυνεύουν άμεσα και από ατυχήματα (να συγκρουστούν λ.χ. σε κάποιο κλειστό τζάμι με ολέθρια αποτελέσματα για τα ίδια).

  Τονίζω πάλι με έμφαση ότι εφόσον ένα αγριοπούλι βρίσκεται σε αιχμαλωσία, -είτε σε μικρό κλουβί, είτε σε μεγαλύτερη κλούβα-, για αρκετές ημέρες, επιβάλλεται να γίνει συνεννόηση μαζί μας (το τηλέφωνο του γράφοντος είναι 6979914851) για την ασφαλή αποστολή τους σε μας. Υπάρχουν περιπτώσεις πτηνών που πιάστηκαν κατά την μετανάστευσή τους, οπότε μετά από αρκετές μέρες αιχμαλωσίας, είναι πλέον αργά να απελευθερωθούν άμεσα, ιδίως αν έχουμε δραματική επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ενώ αν τα συγκεκριμένα πουλιά μεταναστεύουν για πρώτη φορά (μωρά γεννημένα την ίδια χρονιά), έχουν εναντίον τους και την απειρία. Και επειδή η «ισχύς εν τη ενώσει», συνήθως τα μικροπούλια δεν απελευθερώνονται μεμονωμένα εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Τέλος ο μόνος σωστός τρόπος είναι να αντιμετωπίζονται και αυτά σαν άτομα ένα προς ένα ασχέτως του αριθμού τους, οπότε μειώνουμε στο ελάχιστο την περίπτωση λάθους, είτε την εξάπλωση κάποιας μεταδοτικής ασθένειας μεταξύ τους, είτε ακόμη χειρότερα στον ελεύθερο πληθυσμό μετά από μια απελευθέρωση, με ολέθρια συνήθως αποτελέσματα για τον ελεύθερο πληθυσμό.

  Για το ΕΚΠΑΖ,
  Γιάννης Πουλόπουλος
  Αίγινα, 2/12/2014

  ΕΚΠΑΖ - Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
   
 2. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Πολυ χρησιμο και σ'ευχαριστουμε κι εσενα Γιαννη και τον αλλο Γιαννη για το θεμα.:thumbsup: Δινεται ετσι μια υπευθυνη απαντηση απο αρμοδιους σχετικα με τα θεματα της απελευθερωσης των αγριων πουλιων που συζηταμε τον τελευταιο καιρο σε αλλα θεματα στο φορουμ.

  Αρα το συμπερασμα ειναι να μην κανει ο καθενας οτι νομιζει σωστο, αλλα να τηλεφωνει σε ειδικους να αναλαβουν αυτοι ή να τον συμβουλεψεουν τι να κανει. Στη συγκεκριμενη περιπτωση να επικοινωνησει με το ΕΚΠΑΖ.
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τέλεια, ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πουλόπουλο και εσένα Γιάννη μας.
  Απαντάει επακριβώς σε όλες τις δικαιολογημένες τελικά ανησυχίες για τον τρόπο απελευθέρωσης τον αιχμαλωτισμένων πουλιών.
  Αισθάνομαι πιο ήσυχη τώρα που βλέπω πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας.
   
 4. Δυστυχώς έτσι είναι.......απελευθερώνεις το γαρδελάκι και ενώ νομίζεις ότι έκανες το σωστό στην ουσία το στέλνεις στον θάνατο΄..... ή στην "καλύτερη περίπτωση" στον πλησιέστερο καπατζέ....δυστυχώς.
  Ειχαμε μιά ανταλλαγή απόψεων παλιότερα με τον Νίκο
  https://petbirds.gr/threads/Τα-Φόρουμ-των-Ιθαγενών-Πουλιών-και-Υβριδίων-λειτουργούν-ξανά.18656/page-5#post-189156
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Έτσι είναι Δημήτρη, έγιναν πολλές συζητήσεις και υπήρξε μεγάλος ειλικρινής προβληματισμός , υπάρχει και αυτό το θέμα Ελευθερία ή θάνατος; | PetBirds καθώς και άλλα πολλά, γι αυτό ο Γιάννης misalouris πήρε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε στο ΕΚΠΑΖ για να μην αναλωνόμαστε σε άγονες συζητήσεις.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Ιουλ 2016
 6. .........και πολύ καλά έκανε ο Γιάννης.
   
 7. Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά εχω μια απορία, ίσως προβληματισμο. Αν μια καρδερίνα ή κάποιο άλλο πουλί έχει ζήσει σε αιχμαλωσια αρκετό καιρό, είμαι σχεδον σίγουρος ότι όταν ελευθερωθει και ας έχει γίνει προεργασια, αν τύχει και περάσει από μέρος που υπάρχουν καρδερίνες σε κλουβια αυτό θα κατέβει. Με συνέπεια ίσως να ξανααιχμαλωτιστει.
   
 8. Όταν θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την έξοδο στη φύση 100% θα βλέπει κλουβί και θα κόβει δρόμο.
   
 9. Μακάρι αλλά δεν το νομίζω, το καναβουρι δεν ξεχνιεται εύκολα
   
 10. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Ειπαμε τι να κανουμε για τις επανενταξουμε στη φυση οχι οτι θα τις κανει κανεις Αϊνστάιν. :D Ουτως η αλλως κι αγρια πουλια πιανονται ετσι.
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Όσο υπάρχουν μυαλά που αφήνουν καπατσέδες, (ι)ξόβεργες και στήνουν δίχτυα και αυτές να μην πιάνουν θα πιάσουν άλλες.... το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Εγώ θα το παλέψω όσο μπορώ.
   
 12. Μπράβο στο φίλο misalouris, μπράβο στο φόρουμ για τις κινήσεις και για τις ενέργειες, μπράβο και στο ΕΚΠΑΖ και τον κο Γιάννη Πουλόπουλο, (καμιά σχέση με τον τραγουδιστή να υποθέσω), για την προσπάθεια.
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πρόσφατα έπεσα σε ένα παλιό video του ΕΚΠΑΖ με πολύ καλή και αναλυτική επεξήγηση όλων όσων διαδραματίζονται στο κέντρο της Αίγινας.... και μπορούμε να το δούμε στο σύνδεσμο.
  https://www.youtube.com/watch?t=11&v=hMQT9S-Csa4
   
 14. πάρα πολύ ωραίο το βίντεο,δεν είχα ακούσει ποτέ για το ΕΚΠΑΖ-Μπράβο τους, πολλά συγχαρητήρια!!!. την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την Αίγινα θα το τιμήσω...και θα ανεβάσω και τις φωτό.
   
Φόρτωση...