Επαγγελματισμός στην εκτροφή ή επαγγελματική εκτροφή;

Συζήτηση με θέμα Επαγγελματισμός στην εκτροφή ή επαγγελματική εκτροφή;, που ξεκίνησε από maria p, στο Forum 'Αναπαραγωγή Ιθαγενών Πουλιών - Υβριδίων' του PetBirds, 15 Ιουν 2015.

 1. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δεν είναι καθόλου κουφό. Απόλυτα φυσιολογικό το βρίσκω. Ο επαγγελματίας δεν μπορεί (και δεν είναι κακό) να κάθεται να μοιράζει την γνώση και τα "μυστικά" του. Τα φόρουμς απευθύνονται σε ερασιτέχνες, αρχάριους και περισσότερο έμπειρους, σε μια διαδικασία ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, στα πλαίσια ενός εθελοντισμού.
  Επαγγελματίες θα μπορούσαν εφόσον εμπιστεύονται την ποιότητά τους και αν το φόρουμ το επέτρεπε, να ανακοινώνουν γέννες και πωλήσεις.
  Καμία άλλη σχέση δεν νοείται μεταξύ επαγγελματιών και φόρουμς.
   
 2. Δεν είναι ακριβώς έτσι, σε μερικούς που πήγα έδειξαν προθυμοι να πούνε πολλά μυστικά. Τώρα αν ήταν προσποιητο μέχρι να πάρω τα πουλιά και μετά δεν σε είδα δεν σε ξέρω, θα δείξει.
  Αλλά να σε έχει ο άλλος 3 και 4 ώρες στο εκτροφείο και να σου απαντά σε ότι ρωτάς, εεε για μένα δείχνει πολλά.
  Τώρα αν μιλάς αποκλειστικά για επαγγελματίες, σου δίνω ένα πόντο.
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Νίκο τα ιθαγενή φυσικά τα γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα και σε παραδέχομαι.
  Όμως, άλλο ο Γιάννης, εσύ ο Βασίλης και τ' άλλα παιδιά που κάνετε ερασιτεχνική εκτροφή και άλλο ο επαγγελματίας εκτροφέας.
  Γιατί σ' εσάς το πραγματικό κόστος ανάστασης ενός νεοσσού μπορεί να είναι πολλαπλάσιο της τρέχουσας εμπορικής τιμής αγοράς του από εκτροφέα.
  Γιατί εσείς κάνετε το χόμπυ σας και προκειμένου να περάσει καλά την ζωή του ένα πουλάκι, προτιμάτε και να το χαρίσετε σε κάποιον εγγυημένο ανάδοχο.
  Σαν χομπίστες επιθυμείτε την διασπορά της ενασχόλησης και σε άλλα άτομα και μεταδίδετε τις γνώσεις σας.
  Χωρίς να είναι κακό ο επαγγελματίας έχει σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος. Όλες οι ενέργειές του, συντείνουν στην περικοπή εξόδων και παράπλευρων απωλειών.
  Όταν κατανοήσουμε ότι αυτό είναι θεμιτό και έτσι θα προχωρήσει μπροστά η εκτροφή, τότε και θα προχωρήσει. Όσο θα μεμφόμαστε τους επαγγελματίες γιατί δεν είναι ερασιτέχνες, καμιά δουλειά δεν θα ευδοκιμήσει στην Ελλάδα, γιατί το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς.
  Μην ξεχνάτε οι ερασιτέχνες είναι συνήθως υπάλληλοι που αντλούν τα προς το ζην από άλλες πηγές και συνηθέστερα δημόσιες.
  Ο άλλος πρέπει να ζήσει, αυτός, η οικογένεια, η επιχείρηση, οι υπάλληλοι.
  Είμαστε μια χώρα υπαλλήλων που κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα λεφτά για να πληρωθούμε πέφτουν εξ ουρανού.
  Καταλήγοντας, πως μπορεί κάποιος να νομίζει ότι γίνεται ένας επαγγελματίας να αρθρογραφεί σε ένα φόρουμ για θέματα σχετικά με το επάγγελμά του;
  Όσο θα είμαστε μειοψηφία αυτοί που καταλαβαίνουμε αυτό το αυτονόητο, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα επιχειρηματικά σ' αυτήν την χώρα.
  Υ.Γ. και όταν μιλάμε δημόσια, μην αναφέρεστε σε βασιλιάδες και αυλικούς αλλιώς να μας τους κατονομάσετε, να ρίξουμε κι εμείς κανένα τεμενά.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  και στην αύξηση των εσόδων θα έλεγα για να είναι ολοκληρωμένο το παραπάνω.
  Προσωπικά maria p δεν θα είχα καμία απολύτως αντίρρηση στον επαγγελματία αν δεν συμπεριφερόταν στα πουλιά σαν να είναι μηχανήματα ... που πρέπει να αποδώσουν.
  Γιατί με τις ζωές δεν μπορεί να σταθεί κατά τη γνώμη μου επαγγελματισμός.....
  Σε κάθε επαγγελματική προσπάθεια εκτροφής χάνεται πάντα το ζώο δημιουργός, προσκειμένου να αυξηθεί το ζώο δημιούργημα ή τα παράγωγά του.
  Άλλο επαγγελματισμός στην προσπάθεια που μπορεί να τον έχει ακόμη κι αυτός που έχει ένα ζευγάρι... κι άλλο επαγγελματισμός στο αποτέλεσμα...που θα φέρει αύξηση των εσόδων ....με κάθε κόστος.
  Πιστεύω ή καλύτερα ελπίζω πως εδώ μέσα δεν θα υπάρχει κανένας τέτοιος.
  Αν απλά απαντήσουμε στο ερώτημα για το ....τι θα κάνει ο επαγγελματίας ένα ζώο που δεν αποδίδει , δεν πουλιέται αλλά ούτε και μπορεί να το χαρίσει... τότε θα καταλάβουμε τους γραφικούς (επαγγελματίες κατά τη γνώμη μου σε όλα τα άλλα) λάτρεις του είδους.
  Αυτούς που δε θα μιλιούνται όταν χάσουν μια φωλιά... που θα κρατούν στα χέρια τους το φτερωτό "καμάρι" τους ....... και θα κοιτούν το θάνατο ... για να μαντέψουν το πως.
  Αυτούς που έχουν δώσει εξετάσεις χαρακτήρα, στην εκτροφή... και έχουν περάσει με άριστα.
  Αυτούς που δεν τους μένει ευρώ στην τσέπη ... γιατί τα ¨χώνουν" στα φιλαράκια τους...
  Δυστυχώς πάντα υπάρχουν "διάττοντες αστέρες" που ξαφνικά θα μεσουρανήσουν.... θα γίνουν βασιλιάδες και θα έχουν και αυλικούς.....
  Στατιστικά όμως ποτέ δεν διατηρήθηκαν στο θρόνο τους για πολύ..... γιατί απλά είχαν τη διάκριση αυτοσκοπό.... και όχι απόρροια αργής και όμορφης εκτροφικής ανέλιξης.
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εντάξει, διαφωνώ απολύτως και συνολικά αλλά δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να ολοκληρωθεί τέτοια συζήτηση σ' αυτό το θέμα χωρίς να βγούμε off topic.
  Πως τα καταφέρνουν τότε οι γιατροί; Και πως εμείς προσφεύγουμε σ' αυτούς σαν σε θεό όταν είμαστε άρρωστοι;
  Εντάξει, ρομαντικό το κείμενο αλλά έξω από την σφαίρα της πραγματικότητας.
  Αυτό δεν είναι απαραίτητο, άλλο επαγγελματίας, άλλο καλός επαγγελματίας , άλλο κακός επαγγελματίας.
  Όσο θα συνεχίζει να υπάρχει η ρομαντική πολεμική στους επαγγελματίες, το μόνο σίγουρο είναι που θα επιβιώνουν μόνο οι κακοί.
  Αυτό δεν υπάρχει, ή είσαι επαγγελματίας ή είσαι ερασιτέχνης. Διαλέγεις και τοποθετείσαι.

  Ό,τι είπες Γιάννη, είναι ακριβώς όσα νομίζω ότι πρέπει να ξεθολώσουν τα μυαλά κάποιων αν πραγματικά επιθυμούμε την πρόοδο.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ποιοι γιατροί.... αυτοί που αν δεν πέσει ... δεν ξεκινάνε?
  Αυτή είναι η πραγματικότητα...
  Και όσοι έχουν προσπαθήσει να "κονομήσουν" από τα πουλιά σύντομα γράφουν αγγελίες πωλείται εξοπλισμός λόγω χώρου ή χρόνου...
  Μου απαντάς
  ο καλός επαγγελματίας....
  Επιμένω στην άποψή μου
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Η διαφορά μας Γιάννη μου είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ τις λέξεις με την πρωτογενή τους σημασία κι εσύ με την θετική ή αρνητική δευτερογενή χρήση τους.
  Επαγγελματίας είναι κάποιος που ζει από το έργο που παράγει. Ασκεί την δραστηριότητά του βάσει των απαιτήσεων των νόμων και της πολιτείας και κρίνεται ως καλός ή κακός επαγγελματίας εκ του αποτελέσματος της δουλειάς του και από την φήμη που αποκτά από τους πελάτες του.
  Ερασιτέχνης είναι κάποιος που κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και πληρώνει από την τσέπη του το μεράκι του.
  Τέλος οι όροι.
  Τα μπερδέματα των εννοιών, χωρίς να καταλογίσω πρόθεση σε κάποιον (ειδικά σ' εσένα που σε σέβομαι απόλυτα για τις προθέσεις σου) το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να επιβιώνουν, όσοι κάνοντας πάρεργο την εργασία άλλων, το "παίζουν" ιδεαλιστές ερασιτέχνες.
  Δεν συμβαίνει μόνο στα πουλιά αυτό.
  Εργάζεται ο άλλος σ' έναν οργανισμό π.χ ηλεκτρισμού, παίρνει τον μισθό του και ταυτόχρονα στον πολύ ελεύθερο χρόνο του, κάνει αδήλωτες εργασίες ιδιωτικά. Αθέμιτος ανταγωνισμός, φοροδιαφυγή, ανευθυνότητα απέναντι σε οτιδήποτε στραβώσει στο μέλλον από την εργασία που παρείχε και πολλά άλλα.
  Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν αυτοί οι μουστερήδες που επιπλέον για να κερδίζουν πόντους στον ανταγωνισμό κατηγορούν τους επαγγελματίες ως "φαρμακεία", ότι κονομάνε όπως ανέφερες κι εσύ, σαν να είναι αμαρτία να βγάλει λεφτά κάποιος από τον κόπο της δουλειάς του. Ο επαγγελματίας όμως φορολογείται, συνεισφέρει στο κράτος, ζει οικογένειες υπαλλήλων, ενοικιάζει χώρους και το κυριότερο, θα τον βρεις όταν θα έχεις ένα παράπονο από αυτόν.
  Αν ρωτηθώ, από που θα έπαιρνα ένα πουλάκι αν ήθελα, θα απαντήσω από κάποιον γνωστό, κάποιον που έχω συστάσεις. Αδιάφορο σε ποιαν κατηγορία ανήκει.
  Αν όμως δεν είχα γνωστό και συστάσεις, θα αγόραζα ασυζητητί από κάποιον επίσημο πιστοποιημένο επαγγελματία του είδους.
  Ερασιτέχνης είμαι εγώ Γιάννη, που έχω 5 κλουβιά και ζευγάρωσα μια φορά για την εμπειρία, έβγαλα δύο πουλάκια, χάρισα το ένα και κράτησα το άλλο.
  Ερασιτέχνες δεν είναι εκείνοι που πουλάνε "όσο πατάει η γάτα".
  Δεν καταφέρομαι εναντίον εκείνων που ακόμα και ασκούν το πάρεργο, έχω εξάλλου χρησιμοποιήσει πολλές φορές και τέτοιες υπηρεσίες. Γιατί υπάρχει κατανόηση, γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι πρέπει να ζήσουμε. Αφετέρου η εργατικότητα είναι προς τιμήν κάποιου.
  Όμως, απαιτώ να κάνει την δουλειά του, αυτός ο "παράνομος" με σκυμμένο το κεφάλι και με ταπεινότητα και όχι να καταφέρεται με θράσος εις βάρος των άλλων που παλεύουν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας να βγάλουν το ψωμί τους.

  Τι θα πει επαγγελματίας ερασιτέχνης; Ότι ξέρει πολλά; Άρα είναι απλά ένας χαρισματικός, διαβασμένος και επίμονος ερασιτέχνης, σεβαστός στο κύκλωμά του. Αυτό. Τι θα πει ερασιτέχνης επαγγελματίας; Ότι δεν κάνει καλά την δουλειά του;
  Διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι οι δυσκολίες στην έκδοση επαγγελματικών αδειών εκτροφής οδηγούν πολλούς από εμάς άλλους αφελώς και άλλους δολίως στην παρερμηνεία καταστάσεων επ' ωφελεία βέβαια πάντοτε των χειρότερων εκπροσώπων του είδους.
  Αν δηλαδή βάλουμε εναντίον των επαγγελματιών, τελικά από που θέλετε να ψωνίζουμε τα πουλιά μας;
  Και αυτό είναι προσωπικό Γιάννη, γιατί επιμένεις φανατικά ότι ο επαγγελματίας απαραιτήτως στερείται ηθικής, συναισθημάτων και ότι οπωσδήποτε θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για να βγάλει κέρδος και θα εκμεταλλευτεί παντοιοτρόπως τα ζώα του; Γνώμη μου είναι να μην εκφράζεσαι έτσι απόλυτα γιατί επαγγελματίας δεν σημαίνει απαραίτητα όλα όσα ως δράκους επικαλείσαι.
  Γιατί ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να συντηρεί μια υγιή εκτροφή στα πλαίσια μιας γενικότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου ίσως εισαγάγει τροφές, αναλώσιμα και λοιπά άλλα είδη;

  Ποιους ωφελεί τελικά αυτή η ασάφεια, για μένα, όσους έχουν στήσει τεράστιες εκτροφές επαγγελματικών προδιαγραφών, εν κρυπτώ ,με προκάλυψη τον ερασιτεχνισμό.
   
Φόρτωση...