Επίθεση κανάρας σε νεοσσό

Συζήτηση με θέμα Επίθεση κανάρας σε νεοσσό, που ξεκίνησε από TheBigL, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 17 Απρ 2016.

 1. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Καλημέρα παιδιά.Όπως σας είχα πει η κανάρα πάει για 2η γέννα.Χθες βράδυ είχε κοιμηθεί εκτός φωλιάς και από το πρωί μπήκε και την είδα προσπαθούσε να κάνει αυγό.Πήρα το καλαθάκι με το νήμα και ετοίμαζα τα αυγά σπόρια και τα υπόλοιπα.Ξαφνικά ακούω κραξίματα και τρέχω και βλέπω η μάνα είχε βάλει κάτω το μικρότερο πουλάκι το οποίο τυγχάνει να είναι κίτρινο.Τα άλλα είναι πράσινα και ένα παρδαλό.Το μικρό μάλλον δεν πήγε στη φωλιά απλά πιστεύω η μάνα λόγω χρώματος του την έπεσε.Να πάρει πούπουλα ίσως τί να πω?Ξαναπάω κουζίνα πάλι το ίδιο.Ο στραβομύτης πάει και αυτός στη φωλιά και τον έδιωξα μην του κάνει και αυτουνού καμιά ζημιά.Ε μετά έβαλα το χώρισμα με τη μάνα από τη μια και τον πατέρα από την άλλη με τα μικρά.Εντωμεταξύ είχε κάνει το αυγό.2 λαβίδες είχα και δεν έβρισκα καμία τώρα.Το πήρα το αυγό τελικά με το χέρι και το πέταξα,αν και πριν το πετάξω το σκεφτόμουνα με πίκρα τί κάνω αλλά δεν γίνεται να συνεχίσω σε άλλη γέννα.Ελπίζω να με καταλαβαίνετε.Έκανα καλά και τα χώρισα?
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν μας είπες το βασικότερο που είναι η ηλικία των νεοσσών...
  Υποθέτω όμως πως για να τα χωρίσεις θα είναι μεγαλύτερα από 16-18 ημερών.
  Αν ναι, τότε πολύ καλά έκανες.
  Ακόμη και στα "αφοσιωμένα" ζευγάρια, όταν έρχεται η ώρα να φτιάξουν φωλιές ξεχνούν τη μητρότητα και ακολουθούν το ένστικτο. Κι αυτό τα οδηγεί στην απομάκρυνση των νεοσσών της προηγούμενης γέννας, το ξεπουπούλιασμα μέχρι θανάτου των μικρών, τις επιθέσεις όταν αυτά παρακαλούν για φαγητό και ένα σωρό άλλα "παράξενα".
  Καλά έκανες λοιπόν και χώρισες μικρά από μητέρα...
  Ας μείνουν με τον πατέρα κι αυτή όποτε θέλει θα τα ταΐζει από το χώρισμα.
  Προσοχή μόνο και στην συμπεριφορά του.
  Από την ώρα που θέλεις να πετάξεις το αυγό με ότι και να το πιάσεις ... δεν έχει σημασία.
  Απλά φρόντισε για τις ώρες ανάγκης να βρίσκεις τις λαβίδες ... είναι απαραίτητες όταν πρέπει να πιάσουμε τα αυγά των πουλιών μας.
  Επιπρόσθετα να μην αισθάνεσαι πίκρα που πετάς τα αυγά της τρίτης γέννας..
  Πίκρα και στεναχώρια να είχες αν τα κρατούσες... και πήγαινες σε τρίτη γέννα.
   
 3. TheBigL

  TheBigL PB Member

  2η γέννα είναι Γιάννη όχι 3η.Οι νεοσσοί είναι οι 2 21 ημερών 1 20 1 19.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εκτροφικές λεπτομέρειες που δείχνουν ευαισθησίες ..
  Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου.
   
 5. οff topic:Ποιος είναι ο στραβομύτης;
   
 6. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Δες εδώ Στέφανε.
  https://petbirds.gr/threads/Νεοσσός-έχει-πληγή-πάνω-στο-ράμφος.26760/
  Οι φωτογραφίες είναι παλιές βέβαια.Το ράμφος έχει μικρύνει λίγο ακόμα καθώς μάλλον αποξηραμένο τραύμα έφυγε.Σήμερα τον είδα έτρωγε αυγό και αυγοτροφή.Τώρα αν μπόρεσε να τσιμπήσει δεν ξέρω πάντως προσπάθειες έκανε.Βέβαια δεν είναι στραβομύτης ακριβώς απλά το πάνω ράμφος τραυματίστηκε όταν ήτανε μιας ή δυο ημερών και μετά σταμάτησε η σωστή ανάπτυξη και υπήρξε δισπλασία.Μάλλον θα έχει και κάποιο θέμα με το αναπνευστικό γιατί το ένα ρουθούνι φαίνεται μεγαλύτερο από το σπάσιμο ενώ το άλλο δεν μπορώ να το διακρίνω φαίνεται σαν να έχει είναι βουλομένο με ράμφος :(
   
 7. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Να ρωτήσω και κάτι άλλο.Μερικά από τα νέα πουλάκια ανεβαίνουνε το ένα πάνω στο άλλο όπως θα βάτευε ένα αρσενικό ένα θηλυκό απλά το καβαλάνε και προσγειώνοντε στην πλάτη του άλλου με αποτέλεσμα το κάτω να πέφτει στη σχάρα.Μερικά το κάνουνε και στον αρσενικό ακόμα.Είναι φυσιολογικό?Βέβαια για να πω και του στραβού το δίκιο αυτές οι 60άρες ζευγαρώστρες οι κινέζικες καλές χρυσές αλλά είναι μικρές για 6 πουλιά.Ειδικά τώρα που έμεινε ο πατέρας με τα μικρά στη μια πλευρά ο χώρος έχει μικρύνει πολύ και οι κινήσεις είναι περιορισμένες.
   
 8. Panagiota.

  Panagiota. Daily Active Member

  Λάμπρο αυτό μη σε ανησυχεί καθόλου. Ειδικά όταν ο μπαμπάς ταΐζει κάποιο από τα μικρά τα υπόλοιπα περνουν φορα και προσγειωνονται πάνω στο μπαμπά για να φάνε και αυτά. Έχει πολύ γέλιο. Χθες τα πέτυχα τρικαβαλο και έπεσαν όλα κάτω.
   
 9. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Λοιπόν σήμερα περίεργη η συμπεριφορά του αρσενικού από όταν ξυπνήσανε.Κάνει επιθέσεις και αυτός σε δυο πουλάκια.Το ένα που του την έπεφτε η μάνα του και σε άλλο ένα.Τί να κάνω?
   
 10. Panagiota.

  Panagiota. Daily Active Member

  Αυτή τη στιγμή από ότι έχω καταλάβει έχεις το μπαμπά με τα μικρά στη μισή ζευγαρώστρα και τη μαμά στην άλλη μισή. Εφόσον παρατήρησες ο αρσενικός να επιτίθεται και αυτός στα μικρά θα σου πρότεινα να βάλεις το ζευγάρι μαζί από τη μία πλευρά και τους νεοσσους μόνους τους στο άλλο μισό. Οι γονεις θα ταΐζουν από το χώρισμα.
   
 11. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  ..δεν έχεις άλλη επιλογή Λάμπρο πέραν αυτού που σου γράφει η Παναγιώτα! Κάντο ΑΜΕΣΑ..πριν χειροτερέψουν τα πράγματα!!!!
   
 12. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Μόλις γύρισα από super market.Ο μικρός είχε τσαντιστεί με τον πατέρα του και έδειχναν να τσακώνοντε σαν κανονικά ενήλικα.Πριν κανά 2ωρο ο αρσενικός τον τάιζε κανονικά.Παρατηρώ τώρα καλύτερα τον μικρό και βλέπω έχει αίμα δίπλα από το ράμφος του.Πιθανών από τσημπιά από τον πατέρα του είναι αν και είναι σε σημείο που θα μπορούσε να ήτανε και ευλογιά.Αλλά δείχνει ξεκάθαρα κόκκινο το αίμα πάνω στο κίτρινο τρίχωμα.Τί να κάνω να τα χωρίσω από την μια μάνα πατέρα και από την άλλη τα μικρά?Δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσει να τα ταίζει όμως μέσα από τα κάγκελα.
  Περιμένω να έρθει ο αδερφός μου να του βάλω του μικρού λίγο betadine.Ή να βάλω κάτι άλλο στην πληγή?
   
 13. μεσα απο τα καγκελα ταιζουν μην στεναχοριεσε χωρισετα για να μην τα χασεις
   
 14. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Βρε Λάμπρο τι επιθετικοί γονείς είναι αυτοί??? Και οι 2??? Τι να πω..

  Κάνε ό,τι σου είπαν τα παιδιά παραπάνω... τα μικρά είναι σχετικά μεγάλα και αφού τσιμπανε αυγό και αυγοτροφή θα τα καταφέρουν!!! Μην αγχώνεσαι!! Αρκεί να υπάρχει το χώρισμα γιατί οι γονείς βγηκαν πολύ "αυστηροι"!!!
   
 15. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Τα χώρισα για λίγο αλλά ο αρσενικός δεν έδειχνε να ταίζει και τα ξαναένωσα.Μέχρι τώρα δεν είδα άλλη επίθεση.Θα παρακολουθώ και αύριο.20 ημερών πιστεύω είναι πολύ νωρίς να τα χωρίσω :(
   
Φόρτωση...