Ενημερωτικό - τι έπαθε το σενεγαλεζάκι μου

Συζήτηση με θέμα Ενημερωτικό - τι έπαθε το σενεγαλεζάκι μου, που ξεκίνησε από Ladonna, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 24 Αυγ 2009.

 1. Ladonna

  Ladonna PB New Member

  Καλημέρα!

  Επειδή μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε και εγώ έφαγα ήδη μια πίκρα γιατί δεν ήξερα τι τρέχει, σπεύδω να ενημερώσω.

  Το σενεγαλεζάκι μου ξαφνικά άρχισε να κουρνιάζει στο κλαδί του (δεν ανέβαινε στην κορυφή του κλουβιού όπως κάνει πάντα), προσπαθούσε να κοιμηθεί, μιλούσε με το ζόρι, έτρωγε ελάχιστα και όταν τον έπαιρνα μου έκανε μεν γλύκες, αλλά έχανε πολύ γρήγορα την όρεξή του.
  Αμέσως μετά είδα ότι οι κουτσουλιές του ήταν φυσιολογικές, τα ρουθούνια του στεγνά, η αναπνοή του κανονική, αλλά όποτε του έδινα κάτι να φάει, το έπαιρνε με το πλάι του ράμφους.

  Επικοινώνισα με την εκτροφέα και μου είπε πως πολλές φορές οι παπαγάλοι, κατά τη διαδικασία ανανέωσης του ράμφους τους, μπορεί να βγάλουν κάτι σαν 'παρανυχίδα' ή τέλοσπάντων να γίνει κάποιο άσχημο ξεφλούδισμα στο εσωτερικό του στόματός τους, κι αυτό τα πονάει και τα ενοχλεί πολύ.

  Του έδωσα κρεμώδη τροφή για να μην είναι νυστικό που ξέρω ότι του αρέσει (γιαούρτι, σκορδαλιά και pellets που τα είχα πρώτα βάλει στο νερό για να φουσκώσουν) αλλά δεν κατάφερα να δω τίποτα μέσα στο στόμα του.

  Μετά τη δεύτερη μέρα άρχισε να βελτιώνεται (άρχισε να τρώει και να φωνάζει κανονικά), την τρίτη είχε ανακτήσει πλήρως τη διάθεσή του και την τέταρτη άρχισε πλέον να σκαρφαλώνει και να τσιμπάει από μπροστά.

  Περαστικά σε όλα τα αρρωστούλια !
   
 2. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Ξεφλουδιζει απο μεσα? :confused:; Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο... Θα ψαξω να δω αν μπορω να βρω και να διαβασω παραπανω γι αυτο.
   
 3. Ladonna

  Ladonna PB New Member

  Ακούγεται λογικό, εφόσον ανανεώνεται το απέξω, κάπως θα πρέπει να ανανεώνεται και το από μέσα...
  Δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται βέβαια, γιατί και το ίδιο το πουλί τρίβει το εσωτερικό με την κάτω σιαγόνα και μπορεί τα φλουδάκια να φεύγουν άμεσα.
   
Φόρτωση...