Εναλλακτικό σενάριο αναπαραγωγής

Συζήτηση με θέμα Εναλλακτικό σενάριο αναπαραγωγής, που ξεκίνησε από xaxo4, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 13 Απρ 2015.

 1. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  καλησπέρα..θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα προβληματισμό μου και να μου πείτε γνώμες..
  έχω ένα ζευγάρι εξωτερικής εκτροφης.πέρσυ έκαναν 3 άσπορες γέννες..απο τότε έκανα σωστή προετοιμασία, τώρα είναι μαζί.τα κούρεψα όσο μπορούσα και η κανάρα φτιάχνει φωλιά, ταίσματα, βατέματα βλέπω και σύντομα θα δω αυγά πιστεύω, μαλιστα η κανάρα αυτή κάνει αρκετά αυγα..επέμεινα στο ζευγάρι και περιμένω..σκέφτομαι τι να κάνω αν έχει πάλι άσπορα..ένας φίλος έχει ένα περσινό αρσενικό σε καλή κατάσταση, το οποίο μου το δανείζει..να αλλάξω αρσενικό αν έχω πάλι άσπορα ή να επιμείνω ακόμα? να προετοιμάζω το άλλο αρσενικό το διάστημα που θα κλωσάει η κανάρα ώστε να το αντικαταστήσω μετά από ενδεχόμενη άσπορη γέννα? τι λέτε? ευχαριστώ.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλό το σενάριο αλλά.....
  Πως είσαι σίγουρος πως το αρσενικό που θα έρθει θα είναι πιο έτοιμο?
  Πως ξέρεις αν θα ταιριάξει με το θηλυκό σου?
  Και πως θα μπορέσεις να τα κρατήσεις σε 40 μέρες απαραίτητη καραντίνα?
   
 3. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  σωστες παρατηρήσεις αυτές..οπότε λέτε να επιμείνω στο ζευγάρι μέχρι τελός της αναπαραγωγικής περιόδου?
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η καλή, προσεγμένη και σωστή προετοιμασία του ζευγαριού που σχεδιάζουμε για αναπαραγωγή είναι το Α και το Ω των σωστών αποτελεσμάτων.
  Είναι έτοιμα πραγματικά για να μπει στην αναπαραγωγή?
  Το αρσενικό είναι έτοιμο μόνο όταν κελαηδά έντονα, με χαμηλωμένες τις φτερούγες του και με κινήσεις αριστερά δεξιά πάνω στην πατήθρα κι όλα αυτά κοιτώντας το θηλυκό....
  Να είναι στα κάγκελα και να της τραγουδά .... όπως σωστά μου είπε πριν πολλά χρόνια ο δικός μου δάσκαλος.
   
 5. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  τα έχω προετοιμάσει πολύ καλά συμφωνα με τις συμβουλές των φίλων του φόρουμ..το αρσενικό δείχνει τα παραπάνω γνωρίσματα αλλά όχι έντονα..χωρίς να είναι άρρωστο δεν είναι κλασικό ζωηρό αρσενικό..από όταν το απέκτησα έτσι ήταν..είναι ένα κοινό καναρινάκι, το απέκτησα χωρίς να γνωρίζω πράγματα,αλλά το απέκτησα σε μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής μου και το φροντίζω όσο μπορώ. η κανάρα είναι πολύ ζωηρή και ικανη στο χτίσιμο φωλιάς..σκεφτόμουν να προετοιμάσω το άλλο αρσενικό σε καραντίνα μέχρι να γεννήσει και να κλωσσήσει η κανάρα..πιστεύω θα έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 μέρες..ελπίζω φυσικά να πάει καλά η επικείμενη γέννα..ευχαριστώ ΄για την βοήθεια. θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις..
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλή συνέχεια...
  Και φυσικά σωστά, πολλά και όμορφα αποτελέσματα.
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Σου εύχομαι κι γω καλή τύχη! Αν τελικά είναι ένσπορα τα αυγά τι θα κάνεις? Αυτό το σενάριο το σκέφτηκες?; ;)
   
 8. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  καλησπέρα..αν τα αυγά είναι ενσπορα φυσικά θα αφήσω το ζευγάρι μαζί..μάλιστα η καναρά πιστεύω συντομά θα γεννήσει, η φωλιά είναι έτοιμη.!αν όμως είναι άσπορα δεν ξέρω τι θα κάνω..έκτός το αρσενικό του φίλου μου, έχω ακόμα ένα αρσενικό και εγώ..είναι όμως μόνο 8 μηνών. παρόλο που είναι πολύ ζωηρό, κελαηδά καλά και ίσως είναι πυρωμένο..λόγω ηλικίας δεν είχα σκοπό να το ζευγαρώσω φέτος..η αλήθεια είναι ότι άσπορη γέννα θα με βάλει σε πολλά διλήμματα γιατί δεν πιστεύω ότι θα είναι χωρίς λόγο..μιας που και πέρσυ έκαναν άσπορες γέννες..
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Προσπαθώ εδώ και καιρό, να σας πείσω ... πως και η άσπορη γέννα είναι μέσα στο πρόγραμμα... Δε μας αρέσει αλλά έτσι πρέπει να είναι... Αν από την πρώτη άσπορη γέννα αυγών πάμε στην αλλαγή "επιβήτορα" μπορεί να οδηγηθούμε σε άλλη μια άσπορη γέννα.
  Εμείς είμαστε ερασιτέχνες.. έτσι θέλω να πιστεύω... δεν τρέχουμε να καλύψουμε εμπορικές υποχρεώσεις και επιχειρησιακά ανοίγματα.
  Με υπομονή και ενημέρωση θα πάμε από την άσπορη σε κανονική γέννα αυγών.
  Αρκεί να βρούμε και να λύσουμε τις αιτίες για το πρόβλημα μη γονιμότητας.
  Η λογική .... κοιτώ στο δίπλα κλουβί για αρσενικό.... μόλις δω άσπορα αυγά πρέπει κατά τη γνώμη μου να περιοριστεί, για να μην πω να πάψει εντελώς....
  Για μένα μόνο καλός σχεδιασμός, καλή προετοιμασία και ενημέρωση χρειάζεται ... τίποτε περισσότερο.
  Κι όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ στο petbird στο θέμα της ενημέρωσης υπερτερούμε...
   
 10. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  καλησπέρα. συμφωνώ με όσα λέτε..είμαι αρχάριος αλλά παρακολουθώ από πέρσι το φόρουμ και μαθαίνω..δεν χάλασα το ζευγαράκι από πέρσι παρόλες τις άσπορες γέννες, έχω δεθεί μαζί του και δεν επιδιώκω απλά να βγάλω πουλάκια..φέτος το ετοίμασα καλά, προσπάθησα να λύσω πιθανό πρόβλημα με κούρεμα.ο προβληματισμός μου γεννήθηκε γιατί δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικές πολλές ασπορες γέννες..δηλάδη αν έχω και φέτος άσπορες γέννες θα πρέπει να επιμείνω και του χρόνου? δεν ταλαιπωρώ ετσι τα πουλάκια? όπως και να έχει μόνο το γεγονός του προβληματισμού είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τα πουλάκια αυτά! ευχαριστω.
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Όχι Γιώργο.. οι πολλές άσπορες είναι λάθος του εκτροφέα.. η μία μπορεί όμως να "παραβλεφθεί" ...
  Θύμισέ μου τη σημερινή κατάσταση των πτηνών... φωλιά, διαχωριστικό κλπ.
   
 12. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  τα πουλάκια είναι τώρα σε εξωτερική ζευγαρώστρα 60 άρα, είναι χωρίς διαχωριστικό ένα μήνα τώρα..είναι αγαπημένα, η κανάρα πολύ πυρωμένη καιρό τώρα., ολοκλήρωσε φωλιά σήμερα..ο αρσενικός την κυνηγά σποραδικά και ειδικά πρωί έντονα..καλή διατροφή αυγο κλπ..δεν θέλω να ταλαιπωρώ την κανάρα για αυτό ψαχνω σενάρια..πέρσι έκανε 2 γέννες με 5 αυγα, μία με 6 και αφού τα χώρισα συνέχισε ακόμα..είναι παραγωγικότατη..υποψιάζομαι και φέτος άσπορα..η κανάρα και να την χωρίσω θα σύνεχίσει λογικά να γεννά..γι αυτό σκέφτηκά ένα δεύτερο αρσενικό γνωρίζοντας ότι πάλι μπορεί να έχω άσπορα..τι να κάνω λέτε? ευχαριστω
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν όπως λες ο αρσενικός κελαηδά και κυνηγά, έχεις κουρέψει τις περιοχές δεν θα έχεις πρόβλημα ....
  Αισιόδοξος να είσαι... όλα θα πάνε καλά.
   
 14. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα..ευχαριστω.
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Έχω ακούσει ότι αν το ζευγάρι είναι μόνιμα μαζί και ζευγαρώνουν συνεχώς τότε το σπέρμα του αρσενικού αδυνατεί... Αλλά μόνο ένα μήνα μαζί δεν είναι μεγακο διάστημα... Εύχομαι να είναι ενσπορα! :)
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...