Εκόλλαψη νεοσσών παρά την διακοπή της επώασης για 12 ώρες

Συζήτηση με θέμα Εκόλλαψη νεοσσών παρά την διακοπή της επώασης για 12 ώρες, που ξεκίνησε από GimDim, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 7 Μαϊ 2015.

 1. Μετά και από αυτό που συνέβη, έχω πλέον πειστεί πως στην αναπαραγωγή όλα είναι πιθανά, ακόμη και τα πιο παράξενα, εξαιρέσεις που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν το αξιοθαυμαστο της αναπαραγωγής καναρινιών.
  Από τραγικό λάθος μου κατά τον καθαρισμό των κλουβιών σούρουπο της 5-5-2015, βγάζοντας τη σχάρα της ζευγαρώστρας για να την πλύνω, η κανάρα που βρίσκονταν στη 12η ημέρα επώασης των αυγών της, πέρασε στο άλλο διαμέρισμα όπου ήταν το αρσενικό με τους νεόσσους της προηγούμενης γέννας.
  Βάζοντας την σχάρα λόγω βίας δεν το αντιλήφθηκα με αποτέλεσμα να μείνει η κανάρα εκτός φωλιάς όλη την νύκτα (να σημειωθεί πως ήταν η πιο ζεστή βραδιά), το είδα στις 6 το πρωί της επομένης,τραβηξα το χώρισμα και πήγε αμέσως στη φωλιά της, συνεχίζοντας την επώαση. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ και ξέγραψα αυτή τη γέννα, ώσπου σήμερα 7-5-2015 ω του θαύματος έκπληκτος είδα τον πρώτο νεοσσό, μην πιστεύοντας στα μάτια μου, θαυμάζοντας για ακόμη μια φορά το μεγαλείο της φύσης, βγάζοντας ταυτόχρονα το συμπέρασμα πως πρέπει να αφήνουμε πάντα την ολοκλήρωση της επώασης.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πραγματικά συνταρακτική η εμπειρία σου... μπράβο που κράτησες χαρακτήρα.
   
 3. Γιάννη ευχαριστώ πάρα πολύ, ένα θα σου πω μόνον, βίωμα αρνητικών και θετικών συναισθημάτων στο έπαρκο. Μοναδική για μένα εμπειρία, με ευτυχώς αίσιο τέλος.
  Τελικό συμπέρασμα όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εγώ πάλι είμαι της άποψης... ζωντανός οργανισμός... κανένας κανόνας....

  Δεν απέχουν και πολύ!
   
 5. Μακράν η πιο σωστή και ρεαλιστική διατύπωση.
   
 6. Σκωτσέζικό ντους η συνέχεια στο σήριαλ αυτού του ζευγαριού.
  Πριν λίγο κατά τον απογευματινό έλεγχο βρήκα το πρώτο νεοσσό νεκρό (συμπλήρωσε μόνο λίγες ώρες ζωής), ενώ την ίδια ώρα εκκολάφτηκαν άλλοι δύο νεοσσοί επί 5 συνολικά αυγών.
  Θα σας κρατήσω ενήμερους ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς θεωρώ ότι και μόνον για στατιστικούς λόγους αξίζει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, αφού είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις.
  Παρεπιπτόντως για μένα ήταν η πρώτη απώλεια για φέτος, καθώς είναι η τρίτη γέννα και ολοκληρώνεται η αναπαραγωγή για το 2015.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Συμβαίνουν κι αυτά... σε πολλούς εκτροφείς... τακτικά.
  Μπράβο σου... δεν είμαστε όλοι τυχεροί όπως εσύ.
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εύχομαι τα υπόλοιπα μικρά να τα καταφέρουν! Πιστεύεις πως η απώλεια αυτή έχει να κάνει με τις 12 ώρες που έμειναν χωρίς τη ζεστασιά της μαμάς?
   
 9. Αλίκη ευχαριστώ για την ευχή, όσο για το ερώτημα, αυτή την απορία έχω και εγώ,καθώς το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι από τα καλύτερα που έχω με απόλυτη έως τώρα επιτυχία, τόσο στην γονιμότητα- επώαση-εκκόλαψη, όσο και στο μεγάλωμα των νεοσσών.
  Θα δείξει η συνέχεια, γιατί δεν είναι λίγο οι 12 ώρες και η όποια εξέλιξη νομίζω ότι πρέπει να καταγραφεί, καθώς έχει την αξία της.
   
 10. Η συνέχεια στο σήριαλ, οι 2 νεοσσοί συμπλήρωσαν 48 ώρες ζωής και σήμερα προέκυψε ο τρίτος, μέννει 1 αυγό ακόμη, που αύριο συμπληρώνει το 14ήμερο,είδομεν.
  Από ότι φαίνεται η ρήση του Γιάννη για Ζωντανούς Οργανισμούς και Κανόνες ως στιγμής απαληθεύεται.
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δύσκολος ο αγώνας του μικρού αλλά διαισθάνομαι πως θα τα καταφέρει όπως και ο πιθανά αυριανός ερχόμενος. Θα περιμένουμε όμως την ενημέρωσή σου.
  Καλή συνέχεια.
   
 12. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Αμα οι γονεις ειναι αστερακια δεν θα χει προβλημα... Εμενα τα τελευταια βγηκαν 3 Σαββατο,1Τριτη και 1Τεταρτη... 3 κλαρωσαν ηδη και τα αλλα δυο χουζουρευουν... Μην στεναχωριεσαι, πιστευω μια χαρα θα ειναι!
   
 13. Μιράντα ευχαριστώ, οι γονείς δεν είναι απλά αστεράκια, αλλά σταρ. Να φανταστείς ότι παρόλα που το αρσενικό είναι γκρίζο-άσπρο, και το θηλυκό παρδαλό κίτρινο-καφεπράσινο, σε κάθε γέννα (πάντα πεντάδα) μου δίνουν από 2 ολόλευκα (χιονέ) καναρινάκια.
  Σήμερα τελικά ήλθε στη ζωή και ο τέταρτος νεοσσός.
  Αυτό λοιπόν που εγώ κατάλαβα, εμπλουτίζοντας έτσι τις αναπαραγωγικές εμπειρίες μου, είναι ότι η πολύωρη διακοπή της επώασης (12η ημέρα) είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία μόνον του προς εκκόλαψη (1ου) νεοσσού, και αυτό γιατί επέζησε ελάχιστες ώρες, πράγμα που για μένα σημαίνει ότι η διακοπή της επώασης στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, προκάλεσε ζωτικό πρόβλημα στο έμβρυο-νεοσσό
   
 14. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Όχι..από τη στιγμή που εκκολάφθηκε μάλλον δεν έχει σχέση η 12ωρη διακοπή.
  Εξαρτάται βέβαια σε ποιό σημείο της ανάπτυξης συνέβη.
   
 15. Νίκο ίσως και να μην έχει σχέση, όμως είναι ένα ζητούμενο το οποίο δεν μπορώ να παραβλέψω (δεδομένου του ιστορικού αυτού του ζευγαριού), όσον αφορά το χρονικό σημείο ανάπτυξης, το περιστατικό συνέβη 36 με 48 ώρες πριν την εκκόλαψη.
  Υ.Γ. Πολύ καλό το περί καναρινιών Βορείων Προαστίων και Δυτικών Συνοικιών (έγραψες....).
  Τι να πεί και η επαρχία.
   
 16. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Τότε δεν έχει σχέση. Το έμβρυο αναπτύχθηκε και εκκολάφθηκε κανονικά. Αν δεν ήταν ολοκληρωμένη η ωοτοκία, δεν θα΄σκαγε το αυγό και δεν θα'βγαινε. Συμβαίνουν ''ατυχήματα'' χωρίς πάντοτε να μπορούμε να προβλέψουμε η να τα αποφύγουμε. Εγώ φέτος την 1η πεντάδα την δαχτυλίδωσα κανονικά την 6η μέρα και από την 10-11η μέρα και μετά, κάθε πρωϊ έβρισκα και από ένα (τη μια μέρα δύο) στον πάτο παγωμένα ...Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω από που μου'ρθε.
   
 17. Νίκο στη δική σου περίπτωση, το μυαλό μου πάει ότι τη ζημιά την έκανε η μάνα, όταν απελπίζονταν από τις επανειλλημένες προσπάθειες (για κάθε ωεοσσό χωριστά) να αφαιρέσει τα δαχτυλίδια, απογοητεύονταν και ένα - ένα, πέταγε-εγκατέλειπε πλέον τα μικρά στον πάτο του κλουβιού.
  Πολύ μπεσαλίδικο-μπελαλίδικο πουλί.
   
 18. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Όχι, αυτό γίνεται τη μέρα του δαχτυλιδώματος η μια μέρα μετά...αν περάσουν ένα 24ωρο δαχτυλιδωμένα, είναι εντάξει ...κάτι άλλο έφταιξε. Το μυαλό μου πάει μήπως βιάστηκαν ν'αφήσουν τη φωλιά η έπεσαν κατά λάθος..Αλλά, μη χαλάσω το νήμα σου..Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι υπάρχουν πάντα κάποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες.
  *Είχα χρονιά που έψαχνα να βρω τα λίγων ημερών καρδερινάκια και δεν τα κατάφερα ποτέ..Κατέληξα στο πιο λογικό συμπέρασμα, ότι δλδ η αρσενική καρδερίνα έφαγε τα παιδιά της !...ποτέ δεν ξέρεις, έχοντας να κάνεις με ζωντανούς οργανισμούς.
   
 19. alicedros

  alicedros PB Supporter

  GimDim ευχάριστα τα νέα! Φώτο θέλουμε όμως! ;)
   
 20. Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα.
  Σήμερα με τον θάνατο και των δύο εναπομείναντων γράφτηκε ο επίλογος αυτής της γέννας, δεν επέζησε τελικά κανένας νεοσσός, τι και αν κατάφεραν να εκκολαφθούν, τα προβλήματα που προφανώς δημιουργήθηκαν από την διακοπή της επώασης ήταν σίγουρα πλέον ανυπέρβλητα.
  Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή, είναι η αιτία, καθώς η ανάπτυξη τους δεν ήταν η προβλεπόμενη παρόλο που ταιζονταν κανονικά.
  Νομίζω ότι σαν περιστατικό μεταξύ των άλλων αναπαραγωγικών προβλημάτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.
   
Φόρτωση...