Εκτροφείς Κόκκινων Καναρινιών (Red Factor - Red Mosaic)

Συζήτηση με θέμα Εκτροφείς Κόκκινων Καναρινιών (Red Factor - Red Mosaic), που ξεκίνησε από nicperi, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 7 Αυγ 2015.

 1. nicperi

  nicperi PB New Member

  Θα θελα να έρθω σε επικοινωνία με εκτροφείς καναρινιών RedFactor– RedMosaic για επίλυση αποριών που έχω.

  Ευχαριστώ εκ των πρότερων
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γράφεις τις απορίες σου ή κάνεις ερώτηση και θα σου απαντήσουν όσοι γνωρίζουν σχετικά....
  Και στ' αλήθεια ... είναι πάρα πολλοί.
   
 3. nicperi

  nicperi PB New Member

  Η απορία μου είναι για την διατροφή που ακόλουθο. Και στα 2 ( RedFactor-RedMosaic) ακολουθώ την ιδία διατροφή. Όταν τα RedMosaic συμπληρώσουν 40 μέρες από την γέννηση τους και μέχρι το τέλος της πτεροριας τους τα μεγαλώνω με τον ίδιο τρόπο όπως και τα redfactor. Μετά την πτερορια στα RedMosaic δεν χρησιμοποιώ καθόλου χρωστικές ουσίες ενώ στα RedFactor της σταματώ τέλος Νοέμβριου. Θα θελα να ρωτήσω εάν αυτό το θεωρείτε σωστό η εάν κατά την άποψη σας θεωρείτε καπιον άλλο τρόπο καλύτερο
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ας τα πάρουμε με τη σειρά..
  Στα κόκκινα μωσαϊκά η χρωστική για κάποιους εκτροφείς μπαίνει την 40η μέρα, για κάποιους άλλους την 45η και για άλλους ακόμη πιο μετά... Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες και οι περισσότερες έχουν βάση και λογική...
  Τώρα για καλύτερα και σωστά αποτελέσματα θα πρέπει να μελετήσεις πολύ καλά το χρόνο έναρξης της αναπαραγωγής τους ... έτσι ώστε τα νέα πουλιά να περάσουν μια μόνο πτερόρροια .... αυτή των πρώτων μηνών της ζωής τους και για την ποία δίνουμε τη χρωστική στις 40-45 μέρες.
  Αν περάσουν δεύτερη πτερόρροια (την καλοκαιρινή) θα είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις το χρόνο έναρξης και παύσης της χρωστικής γιατί δεν μπορείς να προσδιορίσεις το χρόνο έναρξης και τέλους της πτερόρροιας του κάθε πτηνού.
  Σε αυτή την περίπτωση .... ή δεν θα βαφούν καλά (μάσκα και οδηγοί) ή θα υπάρξει μεγάλη διάχυση (του κόκκινου) και στα υπόλοιπα φτερά του στήθους και ίσως και της πλάτης...
  Το μέγεθος βέβαια της διάχυσης εξαρτάται κατά βάση από την ποιότητα των πουλιών. Υπάρχουν και σχετικά θέματα https://petbirds.gr/threads/Πως-διατηρούν-τα-κόκκινα-καναρίνια-το-χρώμα-τους.871/
  Η διάρκεια της βαφής καθώς και ή ένταση (ποσότητες χρωστικών) είναι κάτι που μπορεί να πάρει μήνες συζήτησης και να μην βγει στο τέλος αποτέλεσμα.
  Γνωρίζω εκτροφείς που ακολουθούν τη βαφή των πτηνών μέσα από το νερό τους..... και κάποιοι άλλοι μέσα από την αυγοτροφή...
  Για κάποιους εκτροφείς η βαφή περιορίζεται μόνο κατά τους μήνες της πτερόρροιας... κάποιοι διπλασιάζουν ή ακόμη και τριπλασιάζουν αυτό το διάστημα τις χορηγούμενες ποσότητες για γρήγορα και έντονα κόκκινα αποτελέσματα.
  Κάποιοι πάλι κρατούν τις χορηγούμενες ποσότητες χρωστικών στις προτεινόμενες από τις κατασκευαστικές εταιρείες ποσότητες και προσπαθούν μέσα από τη διάρκεια και την επιλεκτική και στοχευμένη διασταύρωση πτηνών να πάρουν τα σωστά ή καλύτερα τα επιθυμητά αποτελέσματα....αλλά σε βάθος χρόνου.
  Πριν αποφασίσουμε πιο τρόπο θα διαλέξουμε οφείλουμε να μάθουμε για τις επιπτώσεις αυτών των χρωστικών στην υγεία των πτηνών μας και αναλόγως με αυτά που θα μας βγουν να πράξουμε. Να μάθουμε όλοι πως μπορεί να γίνει το συκώτι και τα νεφρά ενός πουλιού που δέχεται μη αφομοιώσιμες ποσότητες χρωστικών. Ας θυμόμαστε πως καμία χρωστική ... δεν είναι αθώα αλλά είναι προϊόν χημείας.
  Αντί να δίνουμε συμβουλές θα πρότεινα σε όλη την παρέα να βάλει στο "ψαχτήρι" του petpird τη λέξη χρωστική και να διαβάσει όλα όσα σοφά έχουν (ως απόψεις) γραφτεί.
  Εγώ ήδη το έκανα .... και θα αρχίσω το διάβασμα https://petbirds.gr/search/445644/?q=χρωστική
   
 5. nicperi

  nicperi PB New Member

  Φιλέ σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου και για όλες αυτές της πληροφορίες που μου έδωσες ( αν και είναι παρά πολύ γενικές). Για χρωστικές εντος του νερού είμαι πολύ αρνητικώς , είμαι της άποψης ότι στο νερό δεν πρέπει να προσθέτουμε τίποτα απόλυτος ή εκτός και εάν είναι άμεση ανάγκη. Έχω διάβαση πολλά αθρα στη σελίδα μας αλλά και σε άλλους ιστιοχορους, κανείς δεν γράφει με ακρίβεια τον τρόπο διατροφής (για της χρωστικές κυρίως) των συγκεκριμένων πουλιών . Φυσικά ο καθένας (εκτροφείς εκθέσεων), έχει το δικαίωμα να κρατά των τρόπων χρωματισμού των πουλιών του μυστικό και το σέβομαι.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ηθελημένα κράτησα την απάντηση στο γενικές που σωστά παρατήρησες με δεδομένο πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή όπως επίσης δεν υπάρχει σωστό και λάθος αν δεν μπορεί να το δει αυτός που το προκαλεί.
  Και για να μη μιλάω γενικά... Χορηγώ χρωστική στις απόλυτα προβλεπόμενες ποσότητες της εταιρείας που χρησιμοποιώ για την βαφή των πτηνών .... για 10 μήνες το χρόνο. Μόνο για 1-2 μήνες σταματώ τη χρωστική γιατί σταματώ και τη χορήγηση αυγοτροφής με την οποία την προσφέρω στα πουλιά. Είναι οι μέρες που υπάρχει "χειμώνας" τόσο στο φως, όσο και στη θερμοκρασία αλλά και στην τροφή των πτηνών....
  Είναι το διάστημα λίγο πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής προετοιμασίας.
   
 7. nicperi

  nicperi PB New Member

  Δηλαδή την χρησιμοποιείς και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου? Οι νεοσσοί δεν είναι επιρρεπής στη χρωστική? Και στα Red Factorαλλά και στα Red Mosaicκάνεις το ίδιο?
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ασφαλώς και στην αναπαραγωγική περίοδο αλλά μόνο στις περιπτώσεις που πρέπει.
  Στα μωσαϊκού τύπου καναρίνια ξεκινώ τη χρωστική την 50η μέρα.... αλλά ισχύουν και όλα όσα έγραψα στην αρχή από το 4ο πόστ.
   
 9. nicperi

  nicperi PB New Member

  Αυτό που τηρούσα εγώ μέχρι τώρα είναι στα Red Factor σταματούσα εντελώς της χρωστικές από Γεναρη και της άρχιζα μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου (στους γονιούς) , στους νεοσσούς στης 25 μέρες τους έβαζα χρωστική

  Στα Red Mosaic στης 40 μέρες μέχρι το τέλος της πτεροριας τους
   
 10. Γιαννη μεχρι πιο μηνα αν γεννηθουν τα μικρα περνουν μια μονο πτερορροια?
   
Φόρτωση...