Εκτροφή και αναπαραγωγή καρδερίνας

Άκουγα πως είναι πολύ δύσκολη η εκτροφή και αναπαραγωγή της καρδερίνας σε μικρά κλουβιά. Εγώ διαπίστωσα το αντίθετο!

Η Εκτροφή της Καρδερίνας


%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82_-jpg.59462


Από μικρό παιδί άκουγα με μεγάλη ευχαρίστηση το κελάηδημα των πουλιών. Γεννημένος σε ένα χωριουδάκι του Έβρου, είχα την ευκαιρία να ακούω και να θαυμάζω πολλά είδη πουλιών. Στο κελάηδημα βέβαια ξεχώριζαν το Αηδόνι και η καρδερίνα.

Η πρώτη μου επαφή με τα ωδικά πτηνά


Το πρώτο ωδικό πτηνό που αγόρασα ήταν ένα καναρίνι στα γενέθλια τις κόρης μου. Η μελωδία του μας ευχαριστούσε όλους στο σπίτι. Σκεφτήκαμε όμως πως έτσι ολομόναχο δεν θα νιώθει και τόσο ευτυχισμένο κι έτσι αγόρασα μετά μια εβδομάδα και ένα θηλυκό.

Είχαν περάσει περίπου δέκα ημέρες όταν με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα τον αρσενικό να βατεύει τη θηλυκιά. Χωρίς καμιά καθυστέρηση έτρεξα να αγοράσω όλα τα απαραίτητα για να χτίσουν τη φωλιά τους. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε τρία χρόνια να έχω 180 πουλιά στο υπόγειο του διαμερίσματος που μέναμε, να είμαι μέλος στον Σύλλογο εκτροφέων Ζυρίχης και να λαμβάνω μέρος σε εκθέσεις.

Αποκτώντας αρκετές εμπειρίες στα καναρίνια δεν μου έβγαινε από το μυαλό πως να ξεκινήσω με την εκτροφή καρδερίνας.

Όραμα και σκοπός μου ήταν
  • Η εξοικείωση τις καρδερίνας και η αναπαραγωγή σε κλούβες σε εσωτερικό χώρο, δίχως την απώλεια του αρχέγονου χρώματος.
  • Αναπαραγωγή ενός σμήνους με άριστο κελάηδημα.
  • Έναρξη αναπαραγωγής τον μήνα Δεκέμβριο.
Ξεκίνησα λοιπόν την εκτροφή καρδερίνας σε ένα δωμάτιο των 20 τετραγωνικών και σε κλούβες των 120 x 42 x 42 εκατοστών διαχωρισμένες σε τρία διαμερίσματα. Στο μπαλκόνι άλλες 4 κλούβες μεγάλες για να πετούν ελεύθερα από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Στο δωμάτιο επίσης μια κλούβα διαστάσεων 310 x 42 x 42 για να πετούν ελεύθερα από Σεπτέμβριο μέχρι αρχές Οκτωβρίου Τα κλουβιά τα έχω βαμμένα με χρώματα Θεραπείας σε στυλ αφηρημένης τέχνης. Για τα χρώματα θεραπείας πού είναι αυτά του ουράνιου τόξου θα αναφερθώ σε ξεχωριστό άρθρο.

Άκουγα πως είναι πολύ δύσκολη η αναπαραγωγή καρδερίνας σε μικρά κλουβιά. Εγώ διαπίστωσα το αντίθετο. Ξεκίνησα λοιπόν με τρία δαχτυλιδωμένα ζευγάρια καρδερίνες εξωτερικής εκτροφής. Το αποτέλεσμα ήταν 10 νεοσσοί. Τα πέντε αρσενικά, άρχιζαν από πρωίας το κελάηδημα και σταματούσαν όταν έσβηνε το φως.

Στο δωμάτιο εκτροφής που έχει μεγάλο παράθυρο, ως εκ τούτου φως ημέρας, πρόσθεσα ακόμα μια λάμπα Bird Lamp της Arcadia παρόμοιο φως της ημέρας με Dimmer για ανατολή και δύση ηλίου. Η ανατολή ηλίου είναι προγραμματισμένη σε χρόνο 15 λεπτών και Η δύση σε χρόνο 30 λεπτών.

Προετοιμασία για την αναπαραγωγή της καρδερίνας


Τα ζευγάρια με τις καρδερίνες μου τα τοποθετώ στις ζευγαρώστρες στις 15 Οκτωβρίου. Παρακολουθώ δύο με τρεις ημέρες να δω αν ταιριάζουν. Αυτά που τσακώνονται τρεις ημέρες διαρκώς, αλλάζω τον αρσενικό γιατί η θηλυκές είναι αυτές που διαλέγουν το έτερον ήμισυ. Από τη στιγμή που θα μπουν στις ζευγαρώστρες, αρχίζω και τοποθετώ στεγνή αυγοτροφή με βιταμίνες που αναμειγνύω εγώ. Θα αναφερθώ παρακάτω.

Συνθήκες στο χώρο εκτροφής καρδερίνας


Η θερμοκρασία στο χώρο εκτροφής των καρδερίνων μου, είναι στους 20°, η υγρασία στους 45% και το φως ημέρας από Bird Lamps της Arkadia στις 10 ώρες. Μειώνω το φως 5 λεπτά κάθε μέρα και φτάνω τις 9 1/2 ώρες. Επίσης μειώνω την ένταση του φωτός για ένα ολόκληρο μήνα ώστε να μην είναι πολύ δυνατό και η θερμοκρασία κατεβαίνει στους 18°.

Από 21 Νοεμβρίου αρχίζω και αυξάνω τι διάρκεια και την ένταση του φωτός καθώς δε και την θερμοκρασία ώστε στις 27 Δεκεμβρίου να έχω 12 και μισή ώρες φως την ημέρα και 24° θερμοκρασία.

Στις 20 Δεκεμβρίου βάζω τις φωλιές στις ζευγαρώστρες και παρέχω καθημερινά Βιταμίνη Nekton-E στο νερό για 7 ημέρες Πέντε γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό. Στις 28 Δεκεμβρίου τους βάζω τσάι από ραδίκια. Στις 29 Δεκεμβρίου τσάι από τσουκνίδα και στις 30 Δεκεμβρίου τσάι χαμομήλι. 31 Δεκεμβρίου νερό σκέτο.

Από 1 μέχρι 5 Ιανουαρίου βιταμίνη E στο Νερό. Από τις 6 Ιανουαρίου δεν ξαναβλέπουν Βιταμίνη E μέχρι τον Δεκέμβριο. Από δω και πέρα μια φορά την εβδομάδα πολυβιταμίνη Vita-Sol. Μια φορά την εβδομάδα τσάι από τσουκνίδα την παραπάνω εβδομάδα τσάι από ραδίκι ακόμα την παραπάνω τσάι από χαμομήλι και την τέταρτη εβδομάδα τσάι από μελισσοβότανο. Δηλαδή σε ένα μηνα τέσσερα διαφορετικά τσαγάκια.

Εδώ στη Ζυρίχη το αγοράζω σε φακελάκια και σε ένα λίτρο νερό βάζω τρία φακελάκια τσάι και μια κουταλιά τις σούπας μέλι. Την αυγοτροφή την αυξάνω κατά δυο φορές την εβδομάδα μόλις κτίσουν τη φωλιά και μόλις γίνει η εκκόλαψη καθημερινά μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν οι νεοσσοί. Επίσης μέχρι να ανεξαρτοποιηθούν οι νεοσσοί καθημερινά ένα τέταρτο βραστό αυγό σφιχτό χωρίς τσόφλι. το βράζω για 12 λεπτά.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση οι νεοσσοί κατεβαίνουν στην κλούβα πτήσης 300 x 50 x 50 εκατοστά μισό μέτρο πάνω από το πάτωμα. Σε αυτό το ύψος τα πουλιά εξοικειώνονται πιο εύκολα.

Η αυγοτροφή που δίνω στις καρδερίνες μου


Η αυγοτροφή που παρέχω είναι για η αυγοτροφή για άγρια πουλιά της ORLUX και προσθέτω στα 800 γραμμάρια αυγοτροφής τις παρακάτω βιταμίνες:
Την αυγοτροφή τη βάζω πάντα στεγνή και προσθέτω αρακά κατεψυγμένο ψιλό όχι το μεγάλο. Εννοείται πως περιμένω να ξεπαγώσει.

Η διατροφή που παρέχω στις καρδερίνες μου

Η διατροφή μου συμπεριλαμβάνει μείγμα σπόρων για αγριοπούλια και ειδικά για καρδερίνες και λούγαρα. Stieglitz-Major-Spezial το οποίο περιέχει: Negersaat, Perilla, Salat, Nachtkerze, Karden-.Mariendistel, Sonnenblumen klein, Fichte. Stieglitz-Zeisig-Spezial 20% Negersaat, Perilla, Kardendistel, Sonnenblumen klein, Fichte, Nachtkerze.

Γαλακτερούς σπόρους από κεχρί, ραδίκι, Bella di Note, και το κυριότερο είναι το (Maedesuess), είναι η ασπιρίνη από φυτά. Όταν έχουμε πυρετό και κάνουμε τσάι από αυτό το βότανο σε μια ώρα πέφτει στο κανονικό. Υπάρχει άφθονο και στην Ελλάδα και βγαίνει δίπλα στα ποταμάκια και στις λίμνες. Αυτά τα βότανα τα μαζεύω γαλακτερά όχι ώριμα, την άνοιξη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τα κρατάω στον καταψύκτη.

Επίσης δυο φορές την εβδομάδα σπόρους Chia και σπόρους Foniopady αναμεμιγμένους σε ίδια ποσοστά σε ξεχωριστό δοχείο, μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού για το κάθε πουλί. Άνθρακα για πουλιά (Birdcoal) και “μινεραλιεν” κάθε μέρα σε ξεχωριστό δοχείο. Ακόμα Σύκο στεγνό μια φορά την εβδομάδα στο οποίο κολλάω και το Foniopaddy που είναι προληπτικό για την κοκκιδίωση.

Φρούτα: Αχλάδι, μήλο γλυκό, σταφύλι, πεπόνι, καρπούζι. Γενικά όλα τα γλυκά φρούτα που αρέσουν και σε εμένα.

Λαχανικά: Αγγούρι, ντομάτα, καρότο. τα φυτεύω εγώ στον κήπο οπότε γνωρίζω τι τα δίνω να φάνε. Σαλάτες λίγη σαλάτα και δυο το πολύ τρεις φορές το μήνα. Την άνοιξη Ραδίκι πράσινο, τσουκνίδα, γλιστρίδα. και όταν δεν υπάρχουν αυτά μόνο το “χικορεε”.

Από σπόρους τους δίνω το mix για αγριοπούλια. Προσθέτοντας σε χωριστά δοχεία σπόρους από άγρια χόρτα, σπόρους Bella di Note καθημερινά. Γαϊδουράγκαθο δυο φορές την εβδομάδα. Σπόρους σπανάκι δυο φορές το μήνα, Μικρό Ηλιόσπορο μόνο ένα μήνα πριν το ζευγάρωμα μια φορά την εβδομάδα, μόνο μια κουταλιά του καφέ. Μόλις ζευγαρώσουν σταματάω να δίνω Ηλιόσπορο.

Στο δωμάτιο εκτροφής των καρδερίνων μου υπάρχει ιονιστής και Dimmer για ανατολή και δύση ηλίου. Μόλις ανάψει το δυνατό φως το πρωί αρχίζει να παίζει το Radio μέχρι το βράδυ ώσπου αρχίζει να πέφτει το φως μέσω Dimmer.

Καθαριότητα

Σε μια καλή εκτροφή καρδερίνας είναι απαραίτητη και η καθαριότητα. Κάθε μέρα τους βάζω χλιαρό νερό για μπάνιο. Μια φορά την εβδομάδα μπάνιο με Bio-bad της Orlux πάλι σε χλιαρό νερό.

Στις ζευγαρώστρες αλλά και στην κλούβα πτήσεως στον πάτο βάζω χαρτί (όχι εφημερίδα) και το καλύπτω με ψιλή άμμο που περιέχει θαλασσινά ψιλά οστρακοειδή αναμειγμένα με άμμο που περιέχει άνισο. Αλλάζω την άμμο και το χαρτί κάθε μέρα. Μια φορά την εβδομάδα γενική καθαριότητα και απολύμανση μέχρι και την τελευταία γωνιά τον κλουβιών. Τα Αγγεία νερού και τροφής μια φορά την εβδομάδα καθάρισμα και απολύμανση.

Στο εκτροφείο βρίσκεται και ο υπολογιστής και μέσω αυτού τα πουλιά ακούνε όλη την ημέρα ελληνική μουσική. Από δημοτικά, νησιώτικα θρακιώτικα, ποντιακά μέχρι ρεμπέτικο. Και τέλος φίλοι μου, αυτό που τους δίνω καθημερινά και για αρκετές ώρες είναι η αγάπη μου, η παρουσία μου κοντά τους, η συνομιλία μου μαζί τους. Και το ντάντεμα στα μικρά τους όταν υπάρχει ανάγκη.

Περισσότερα
Αγορά καρδερίνας, ζευγαριών ή μεμονωμένων πουλιών
Η διατροφή της καρδερίνας
Η αναπαραγωγή της καρδερίνας
Παρατήρηση καρδερίνας κατά την ανατολή του ηλίου

Σχετικές Συζητήσεις
Forums Ιθαγενών Πουλιών και Υβριδίων
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Pappou Kostas

Σχόλια

misalouris
#2
Με πολύ λεπτομέρεια γραμμένο. Μακράν καλύτερο σε όλα τα σχετικά που έχω διαβάσει.
 

Περισσότερα άρθρα

Top