Εκκολαπτική μηχανή για περιστέρια

Συζήτηση με θέμα Εκκολαπτική μηχανή για περιστέρια, που ξεκίνησε από helk, στο Forum 'Ιδιοκατασκευές, Παρουσιάσεις Εκτροφείων' του PetBirds, 5 Μαρ 2009.

 1. helk

  helk PB New Member

  Πολλές φορές οι περιστεράδες χανουμε πουλιά που έχουν αυγά και έτσι ανάγκαζόμαστε να τα πετάξουμε.Βλέποντας τις άλλες εκκολαπτικές μηχάνες στο forum αποφάσισα να φτιάξω και εγώ μία μικρή. Βέβαια είναι πρόχειρα φτιαγμένη λόγω του ότι είχα ήδη τα αυγά για δοκιμή, αλλά τελικά δουλεύει μια χαρά, οπότε στο μέλλον θα την ξαναφτιάξω προσεκτικότερα. Δείτε μια φωτό στο στάδιο της κατασκευής και θα ανεβάσω και μία σε λειτουργία.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Την έχεις δοκιμάσει, έχεις πάρει μικρά;

  Ήθελα επίσης να ρωτήσω, τι γίνεται στην περίπτωση των μικρών περιστεριών; Ποιος τα ταΐζει; Μπορούν να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν τα μικρά με τα τάισμα από τον άνθρωπο και πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο αν μιλάμε για 10-15 πιτσούνια. Ρωτώ γιατί δεν πρόκειται για κοτοπουλάκια ή παπάκια που αναζητούν μόνα τους την τροφή τους αμέσως μόλις βγουν από το αβγό.
   
 3. helk

  helk PB New Member

  φίλε στάυρο

  1. η μηχανή έχει 2 αυγά εδώ και 5 μέρες στα οποία τα έμβρυα φαίνεται να αναπτύσονται κανονικά.
  2. Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν να ταΐσω μικρά (συνήθως αυτά που ζέσταιναν αλλά δεν ταΐζαν οι γονείς τους) ακόμη και 2 ημερών, με ειδική τροφή που χρεισιμοποιείται για μωρά παπαγάλους και χρήση σύριγγας. Αφού γίνουν 10 - 12 ημερών, υπάρχει μίγμα σε μορφή κόκκων για περιστέρια (το γνωστό Κ5) το οποίο όταν το ανακατεύεις με νερό γίνεται κρέμα, και με ένα δοχείο από μουστάρδα είναι πολύ εύκολο να τα ταΐσεις μέχρι να γίνουν 28 - 30 ημερών οπότε τρώνε μόνα τους.
  Βέβαια τα μικρά πρέπει να μείνουν κάπου ζεστά, στην προκειμένη περίπτωση στη μηχανή, μέχρι να βγάλουν αρκετά φτερά.
  Όσο για το αν είναι εφικτό για 10-15 πιτσούνια, μάλλον εξαρτάται από την υπομονή και τον διαθέσιμο χρόνο .
   
 4. Φίλε helk έχεις αναρωτηθεί γιατί δεν υπάρχει έτοιμη τροφή για μικρά περιστεράκια(πιτσούνια)?
  Μεγάλες εταιρείες που έχουν τα πάντα γύρω από την διατροφή των περιστεριών (Versele Laga) και πολλές άλλες με ορδές επιστημόνων και δεν μπορούν να βγάλουν μια τροφή για νεογέννητα περιστέρια.
  Και πίστεψε με γύρω από το όν που λέγεται περιστέρι κυκλοφορεί πολύ χρήμα και εδώ και στο εξωτερικό ακόμα περισσότερο.
  Τι πιστεύεις ότι μεγάλοι εκτροφείς του εξωτερικού δεν έχουν ζητήσει από εταιρείες να τους φτιάξουν τροφή νεογνών?
  Η πολλή υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων στο γάλα των περιστεριών(πρωτείνες και λίπος σε μεγαλύτερο ποσοστό και από το ανθρώπινο και από το αγελαδινό γάλα), καθιστά δύσκολο έως αδύνατο να επινοηθεί ένα τεχνητό υποκατάστατο.
   
 5. helk

  helk PB New Member

  Λάζαρε, πρώτα από όλα θέλω να επαναλάβω κάτι που δεν πρόσεξες πριν:


  1. Η όλη προσπάθεια της εκκολαπτικής και του ταΐσματος των πιτσουνιών με ενδιαφέρει μόνο στην περίπτωση που έχω αυγά ή πιτσούνια τα οποία για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να μεγαλώσουν οι γονείς τους, δεν με ενδιαφέρει η μαζική παραγωγή.
  2. αν ψάξεις σε site του εξωτερικού θα βρεις την απάντηση σ'αυτα που μου ζητάς να αναρωτηθώ εγώ. Η μέθοδος με την τροφή για μωρά παπαγάλους δεν είναι δικιά μου επινόηση την συνιστούν πολλοί εκτροφείς του εξωτερικού από τους οποίους την υιοθέτησα (δεν θέλω να αναφέρω εδώ την επωνυμία για να μην θεωρηθει διαφήμιση). Μην ξεχνάς επίσης ότι υπάρχει πιο απλή μέθοδος να βγάλεις τα πιτσούνια που θέλεις βάζοντας τα αυγά, σε θετούς γονείς οπότε δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς με το ταΐσμα μικρών 1-8 ημερών που χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που δεν κυκλοφορεί ανάλογη τροφή για περιστέρια και όχι αυτό που λες περί θρεπτικών συστατικών κτλ, αν είναι δυνατόν να μην μπορεί στην εποχή μας να αντικατασταθεί το γάλα του περιστεριού!
  Και στο κάτω - κάτω, η μέθοδος αυτή είχε πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα και με την δική μου εμπειρία και αλλών εκτροφέων στο εξωτερικό.Δες το παρακάτω link.

  Emergency Pigeon Feeding
   
 6. Φίλε helk καλημέρα και σε ευχαριστώ για το link.
  Έτσι όπως το είχες διατυπώσει (ή όπως το κατάλαβα εγώ για να μην σε αδικήσω) μου φάνηκε σαν να ήθελες να κάνεις ''παραγωγή'' και κάπου ''στράβωσα''.
  Ναι, όντως αν είναι για ώρα ανάγκης είναι πολύ ωραία η ιδέα σου.
   
 7. kxmarios

  kxmarios PB New Member

  ερωτηση

  κατι δεν καταλαβα στην συζητηση σασ ... για τι γαλα περιστεριων μιλατε???
   
 8. helk

  helk PB New Member

  Οταν βγουν τα μικρά από το αυγό οι γονείς τα ταϊζουν με μια ουσία που εκκρίνουν από το λαιμο τους. Αυτό γίνεται μεχρι και την 8-9η μέρα και μετά αρχίζουν να τους δίνουν και κανονική τροφή. Αυτή η ουσία είναι το "γάλα" τον περιστεριών, μοιάζει κάπως με κομματάκια πηχτής κρέμας και έχει κίτρινο χρώμα. Κάπου είχα διαβάσει ότι η χημική του σύσταση είναι παρόμοια με το γάλα του κουνελιού.
   
Φόρτωση...