Περιβάλλον Εκθεση–σοκ επιστημόνων για τα κινητά Α'

Συζήτηση με θέμα Εκθεση–σοκ επιστημόνων για τα κινητά Α', που ξεκίνησε από evaluieva, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 5 Φεβ 2008.

 1. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  Εκθεση–σοκ επιστημόνων για τα κινητά

  Απευθύνουν έκκληση σε κυβερνήσεις για δραστική μείωση των ορίων εκπομπών ακτινοβολίας

  Του Γιαννη Ελαφρου

  Ενα ευδιάκριτο σήμα κινδύνου εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα για τις πιθανές βλαβερές συνέπειες στην υγεία από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας αλλά και των άλλων πηγών μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Και παράλληλα, επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις και στους διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των ορίων εκπομπής ακτινοβολίας, απευθύνουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ανεξάρτητοι ερευνητές από πολλές χώρες. Την ίδια ώρα, πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο (σε 3,3 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι εν ενεργεία συσκευές - στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια οι συνδέσεις), συμμετέχουν σαν «πειραματόζωα» στο πιο μεγάλο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

  Βαθιά αίσθηση προκάλεσε η Εκθεση 2007, του BioInitiative Working Group, μιας επιστημονικής επιτροπής αποτελούμενης από διακεκριμένους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Κίνα. Σε ένα αναλυτικό επιστημονικό ντοκουμέντο 600 σελίδων παρέχεται επιστημονική τεκμηρίωση, βασισμένη σε περισσότερες από 2.000 επιστημονικές μελέτες απ' όλο τον κόσμο, για το γεγονός «ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και όταν αυτή είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές κάτω από τα επίσημα όρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

  «Δεν είναι γνωστά όλα γύρω από τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας», τονίζει η Bionitiative Report. «Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι τα σημερινά όρια προστασίας της δημόσιας υγείας είναι χιλιάδες φορές πιο επιεική από το αναγκαίο. Απαιτούνται αλλαγές».

  «Το business as usual είναι απαράδεκτο», υπογραμμίζει ο δρ David Carpenter, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Ολμπανι, στη Νέα Υόρκη, και εκ των συντακτών της Εκθεσης. Στη Μεγάλη Βρετανία παραδόθηκε επίσημα το BioInitiative Report στον πρωθυπουργό, ενώ όλες οι κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και οι επιστημονικοί οργανισμοί πρέπει να πάρουν θέση. «Δεν θεωρούμε ασφαλή τα ισχύοντα Ορια Αποδεκτής Εκθεσης, που θεσπίζονται κυρίως με βάση οικονομικά - πολιτικά κίνητρα και όχι όπως θα έπρεπε με επιστημονικά κριτήρια των πρόσφατων ερευνών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνα που δείχνει σοβαρές βιολογικές επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων σε έντομα. Τα όρια που θέσπισε η Ελλάδα το 2006 για τις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι λίγο αυστηρότερα από εκείνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αλλά «ευρίσκονται επάνω από τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της γειτονικής μας Ιταλίας και της Ρωσίας, όπου από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης έχουν μελετήσει έγκαιρα τις μη θερμικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Απευθύνουμε έκκληση για μείωση των ορίων στα επίπεδα του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m-βολτ ανά μέτρο). Σήμερα, η μία χώρα μετά την άλλη τροποποιεί τα όρια προς τα κάτω. Το Βέλγιο αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2007 να θέσει άμεσα όριο τα 3 V/m, με στόχο το 0,6 V/m».

  Ζούμε μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό νέφος...

  Στα τέλη Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στη Βενετία το συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια :): International Commission for Electromagnetic Safety :, με θέμα «Βάσεις της βιοηλεκτρομαγνητικής: προς μια νέα λογική στην εκτίμηση του κινδύνου». Σε τι συνίσταται αυτή η νέα λογική; Ο κ. Χρήστος Γεωργίου, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, λέει στην «Κ» «ότι μέχρι τώρα οι επίσημοι οργανισμοί και φυσικά οι εταιρείες δέχονται ότι οι μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες έχουν μόνο θερμικές επιδράσεις στον οργανισμό. Με βάση αποκλειστικά αυτές τέθηκαν τα όρια. Αλλά υπάρχουν και μη θερμικές, βιολογικές επιδράσεις. Παρουσία εκατό και πλέον ανεξάρτητων επιστημόνων, το BioInitiative Report χαρακτηρίστηκε έκθεση-σοκ, που υποχρεώνει σε νέα προσέγγιση».

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, γύρω από τον σύγχρονο άνθρωπο διαμορφώνεται ένα «ηλεκτρομαγνητικό νέφος» από μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, προερχόμενη από πολλές πηγές: κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, κεραίες τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών, φούρνους μικροκυμάτων, πυλώνες υψηλής τάσης, ηλεκτρικές συσκευές.

  Ολο και συχνότερα η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση συνδέεται με σειρά αρνητικών επιδράσεων. Από τις πιο «απλές» (κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση μνήμης, πονοκέφαλοι κ.λπ.), μέχρι τις πιο βαριές: μετάλλαξη της λειτουργίας των κυττάρων του ανθρώπου, θραύση του DNA, μείωση του σπέρματος, Αλτσχάιμερ, επιληψίες, ακουστικό νεύρωμα (καλοήθης όγκος που μειώνει την ακοή), καρκίνος του εγκεφάλου, καρκίνος του μαστού, παιδική λευχαιμία.

  Κίνδυνος!

  Ο δρ Lennart Hardell, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ορέμπρο στη Σουηδία, παρουσιάζει στο BioInitiative Report ότι με δεκαετή χρήση κινητού τηλεφώνου παρουσιάζεται αύξηση 20% των πιθανοτήτων εκδήλωσης όγκου του εγκεφάλου (κακόηθες γλοίωμα). Εάν όμως η χρήση γίνεται διαρκώς από την ίδια πλευρά του κρανίου, η πιθανότητα αυξάνεται κατά 200%, δηλαδή δεκαπλασιάζεται ο κίνδυνος! Στις 6 Δεκεμβρίου του 2007 δημοσιεύτηκε έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, που αποκαλύπτει «μια σύνδεση της χρήσης κινητού με την παρουσίαση όγκου του παρωτιδικού αδένα». Ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε έρευνα του πανεπιστημίου της Ουψάλα –παραγγελία μάλιστα του Φόρουμ Κατασκευαστών Κινητών–, η οποία επισημαίνει ότι χρήση του κινητού κατά τις νυκτερινές ώρες κινητοποιεί το σύστημα στρες του οργανισμού, με αποτέλεσμα αϋπνίες και μείωση του «βαθέος» ύπνου. Το κυτταρικό στρες είναι μια νέα απειλή. Ο δρ Μάρτιν Μπλανκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια, σημειώνει ότι «τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού αντιδρούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμα και σε πολύ μικρά επίπεδα εκπομπής, όπως σε άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες, για παράδειγμα τοξικά χημικά».

  Οι ανεξάρτητοι ερευνητές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες. «Οι όγκοι στον εγκέφαλο αναπτύσσονται σε βάθος 15-20 χρόνων. Οι περισσότερες έρευνες που αθωώνουν τα κινητά δεν ψάχνουν σε τέτοιο βάθος χρόνου, ούτε σε βαριά χρήση», υπογραμμίζει η BioInitiative Report.

  Τρίτης γενιάς

  Τι συμβαίνει με τα νέα κινητά; «Στα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς αλλάζει ο τρόπος διαμόρφωσης του σήματος. Περιέχονται και χαμηλότερες συχνότητες, στις οποίες λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Υπάρχει, λοιπόν, μια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα μήπως οι επιδράσεις των νέων κινητών στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι αυξημένες. Γι' αυτό απαιτείται παραπέρα έρευνα», απαντά η κ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

  H κοινωνία και οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν με βάση την Aρχή της Προφύλαξης. Kανείς δεν λέει να πεταχθούν τα κινητά και οι άλλες τεχνολογικές εφαρμογές στον σκουπιδοτενεκέ της τεχνολογίας. Aπαιτείται άμεσα η αυστηροποίηση των ορίων εκπομπών (τόσο των κεραιών όσο και των κινητών), καθώς και ο έλεγχος όλων των κινητών και η πιστοποίηση - δημοσιοποίηση του SAR τους (Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης, που δείχνει την ισχύ που απορροφάται από τον οργανισμό).

  Πηγή: kathimerini.gr | Εκθεση�σοκ επιστημόνων για τα κινητά
   
 2. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  Οι ακτινοβολίες αλλοιώνουν τον μεταβολισμό κυττάρων

  Oι επιπτώσεις των κινητών χωρίζονται στις θερμικές και στις μη θερμικές επιδράσεις. Oι δεύτερες, ανεξιχνίαστες μέχρι πρότινος, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο από μια σειρά επιστημονικές έρευνες που φανερώνουν δυνατότητα αλλοίωσης της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων, μεταλλάξεις, θραύση του γονιδιώματος, μέχρι και διάρρηξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που απαγορεύει την είσοδο στον εγκέφαλο ανεπιθύμητων ουσιών του αίματος.

  «Οι ακτινοβολίες, με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν, μετατρέπουν ορισμένα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων όπως τα αμινοξέα (απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) σε μικρά μαγνητάκια και επίσης επηρεάζουν την κυτταρική ροή άλλων (π.χ. ιόντων). Αλλοιώνεται έτσι η σωστή λειτουργία των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για όλες σχεδόν τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων», σημειώνει ο καθηγητής Γεωργίου. «Αλλάζει ο γενικότερος μεταβολισμός των κυττάρων, με αποτέλεσμα π.χ. να μην εξουδετερώνονται ορισμένες άκρως τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και να εκδηλώνεται οξειδωτικό στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA και σε άλλα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων». Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς είναι με ποιο τρόπο γίνεται αυτή η βλαβερή επίδραση και ποια είναι η σχέση της ποσότητας της ακτινοβολίας με τις συνέπειες που προκαλεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκινά το βιοχημικό εργαστήριο του κ. Γεωργίου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Θέλουμε να "συλλάβουμε" την άκρως τοξική ελεύθερη ρίζα του σουπεροξειδίου, ένα φευγαλέο μόριο που ζει για ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και είναι ο πρωταρχικός παράγοντας δημιουργίας της οξειδωτικής πίεσης, για να δούμε εάν και πόσο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις του, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», λέει στην «Κ» ο κ. Γεωργίου. «Επιπλέον, θα μετρήσουμε τις καταστροφές στο DNA, διότι αν και έχουν τεκμηριωθεί ποιοτικά δεν έχουν υπολογισθεί ποσοτικά, ώστε να γίνει συσχέτιση με τα επίπεδα εκπομπών».

  Συμβουλές για τους χρήστες

  Oxι πάνω από 1'
  Μειώνουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου όσο είναι δυνατόν. Οχι συνομιλίες πάνω από ένα λεπτό.
  Οχι χρήση κινητού από παιδιά.
  Eιδικές συσκευές
  Χρησιμοποιούμε πάντα στις συνομιλίες μας hands free ή bluetooth. Ακόμα και τότε όμως το κινητό δεν πρέπει να είναι σε επαφή με το σώμα. Πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από το σώμα μας. Καθώς αυτό δεν είναι δυνατό πάντα, έχουν σχεδιαστεί ειδικές θήκες, μία μάλιστα από τον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (e-Learning HomePage)
  Οχι στο αυτί
  Εάν δεν έχουμε πάνω μας hands free ή bluetooth δεν «κολλάμε» τη συσκευή πάνω στο αυτί μας, εναλλάσσουμε πλευρά και χρησιμοποιούμε το μεγάφωνο που έχουν αρκετά τηλέφωνα.
  Οχι στο αυτοκίνητο
  Ελαχιστοποιούμε τη χρήση κινητού μέσα στο αυτοκίνητο, εκτός εάν έχουμε ειδική κεραία, γιατί δεχόμαστε ακτινοβολία από κάθε σημείο του αμαξώματος. Μια εναλλακτική λύση είναι η συνομιλία με hands free ή bluetooth, τοποθετώντας όμως το κινητό σε ειδική θήκη που «βλέπει» προς τα έξω, διοχετεύοντας την ακτινοβολία εκτός του οχήματος.
  Οχι σε υπόγεια
  Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό σε υπόγεια, κλειστούς χώρους, ασανσέρ και γενικά όπου το σήμα είναι εξαιρετικά μικρό. Στην περίπτωση αυτή το κινητό μας εκπέμπει με μέγιστη ισχύ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ανοικτούς χώρους της υπαίθρου, όπου η κεραία βάσης είναι πολύ μακριά ή δεν έχει καλή οπτική επαφή. Απ' αυτή την άποψη είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του κινητού μέσα στα σπίτια (ειδικά στα εσωτερικά δωμάτια).
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  :)
  μετα απο ολα τα προηγουμενα που ειναι λιγο πολυ γνωστα εδω κ καιρο,
  καλο θα ειναι να προσεχουμε κ τα ζωακια μας με τις αποστασεις ασφαλειας απο οποιεσδηποτε συσκευες .
  αν εμεις ειμαστε μια φορα ευαισθητοι,
  φανταστειτε τα πουλια κ τ αλλα μικρα ζωα
   
 3. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  το εσπασα σε 2 μερη γιατι δεν γινοταν λογω ογκου...
  οποτε μπορει ο Σταυρος, τον παρακαλω να το ενωσει αν γινεται
  :)
   
 4. tsampinio

  tsampinio PB New Member

  φανταστειτε πως θα ειναι τα πραγματα σε 10 η 20 χρονια. τα παντα γυρω μας καταστρεφονται και εμεις νομιζουμε οτι ολα ειναι καλα. σευχαριστουμε ευα για την εκθεση.
   
 5. kardoula

  kardoula PB New Member

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Δυστυχώς ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε hands free ή έστω bluetooth, να μην έχουμε το κινητό σε τσέπη στο μέρος της καρδιάς και πάντα να κοιτάει το πίσω μέρος της συσκευής προς την έξω μεριά. Ακόμα όταν κοιμόμαστε να μην το έχουμε δίπλα μας (αν και σε κατάσταση αναμονής δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος).
   
 6. tsampinio

  tsampinio PB New Member

  ειχα δει καποτε ενα βιντεακι απο ενα πειραμα στο οποιο ειχαν πανω σε ενα τραπεζι δυο κινητα και αναμεσα τους ειχαν τοποθετησει ενα αυγο αβραστο. καλεσαν απο το ενα κινητο στο αλλο τα αφησαν να 'συνομιλουν' για καμποσα λεπτα και ειχε σαν αποτελεσμα το αυγο σαυτο το διαστημα να βρασει.
   
 7. Λυπάμαι αλλά θα πρέπει να σου πω πώς ποτέ δεν έβρασαν αυγό με τα κινητά, στα λινκς ποιο κάτω αναφέρεται το πείραμα καθώς και σχολιασμός του

  How to Cook an Egg with Your Cell Phone - Netlore Archive

  [SIZE=-1]Μετάφραση της σελίδας http://urbanlegends.about.com/library/bl_cook_egg_cell_phones.htm
   
 8. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  kardoula σωστα τα παραπανω ..
  αλλα με την κατασταση αναμονης μην βασιζεσαι κ τοσο.
  εκπομπες υπαρχουν.:)

  ειχα ακουσει για αποσταση ασφαλειας 40cm,(νομιζω αφορουσε κατασταση λειτουργιας) παντως εγω το χω παντα οσο πιο μακρια μπορω .ειδικα απο τα πουλια μου.

  κ μιλαω μονο με bluetooth.
  ποτε χωρις...
   
 9. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  αυτο μου το ειχαν στειλει κ μενα σε mail πριν λιγο καιρο.
  νομιζω στα ελληνικα .
  θα το βρω κ θα το περασω εδω αν μπορεσω.
  μονο επειδη η μεταφρασμενη σελιδα ειναι λιγο "καπως"
  θελω να ζητησω απο οποιον εχει τη διαθεση κ ξερει καλα αγγλικα να μας πει με 2 λογια γιατι αμφισβητουν το πειραμα.
  ευχαριστω:)
   
 10. kardoula

  kardoula PB New Member

  Συμφωνώ, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπάρχει, αλλά όχι στο επίπεδο που το χρησιμοποιούμε σε συνομιλίες..
  Σε κατάσταση αναμονής, επικοινωνεί κατά διαστήματα με την κοντινότερη βάση, ώστε να διατηρεί το "στίγμα" του.
  Εννοείται πως όταν δεν υπάρχει καλό σήμα, υπάρχει συχνότερη επικοινωνία κινητού-κεραίας άρα για καλό και για κακό όπως πολύ σωστά αναφέρεις καλύτερα είναι να το έχουμε σε μια απόσταση ασφαλείας.
   
 11. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  οντως kardoula
  ειναι γνωστο οτι τα επιπεδα ακτινοβολιας διαφερουν μεταξυ ομιλιας κ αναμονης αλλα δεν υπαρχει κανενας λογος να 'μαστε με το κινητο αγκαλια ,ακομα κ στον υπνο...:D
  τι να πεις θ ανατρεξω παλι στα αρχαια ρητα...

  «ουδέν κακό αμιγές καλού» αλλά και «ουδέν καλό αμιγές κακού»...
  (Ρήση Στωικών φιλοσόφων)

  [μ αρεσει πολυ αυτο γιατι "φοριεται" κ απ την αναποδη:p]
   
 12. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δυστυχώς δεν γίνεται, υπάρχει "πλαφόν" στον όγκο των μηνυμάτων για τεχνικούς λόγους :)
   
 13. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  τι να κανουμε ...δεν πειραζει σταυρο!:rolleyes:

  ισως κατι με του σπανου τα γενια...:p
  ...θα μπορουσες να κανεις?:D

  [να κανουμε κ λιγο πλακα, γιατι τα πραγματα ειναι γκρι... προς το μαυρο...γενικως!]
   
 14. kardoula

  kardoula PB New Member

  Εχω δει ερωτευμένους που κοιμούνται με το κινητό αγκαλιά περιμένοντας μήνυμα/κλήση από τον ή την αγαπημένη τους:D
  Προσοχή λοιπόν, ο έρωτας βλάπτει σοβαρά την υγεία:D
   
 15. evaluieva

  evaluieva PB Member

  -th
  :D αυτο κ αν ηταν γνωστο :D
  πολυ πριν βγουν τα κινητα...
  ακομα κ πριν βγουν τα χορτα στη γη!:laugh::laugh:
   
 16. epo

  epo PB New Member

  ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΑ!Aλλα χρησιμα να τα γνωριζουμε!ευχαριστουμε ευα!
   
Φόρτωση...