Είναι τα καναρίνια τα πιο ευαίσθητα σε ασθένειες πτηνά;

Συζήτηση με θέμα Είναι τα καναρίνια τα πιο ευαίσθητα σε ασθένειες πτηνά;, που ξεκίνησε από love...birds, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 9 Φεβ 2015.

 1. love...birds

  love...birds PB New Member

  Καλησπέρα...
  Σε μια πρόσφατη συζήτηση σχετικά με τα καναρίνια ειπώθηκε ότι γενικά θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα σε ασθένειες πτηνά, ότι οι συνθήκες των μεγαλουπολεων δυσχεραινουν την ζωή τους στο κλουβί και ότι υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που θεωρούνται πιο δυνατές-με μεγαλύτερη αντοχή.
  Ποια είναι η άποψη σας; ισχύει κάτι τέτοιο;
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Υπάρχει μια ίσως δικαιολογημένη παρεξήγηση σχετικά με την ευαισθησία των καναρινιών σε θέματα υγείας. Ίσως αυτή να ξεκινά και από το γεγονός πως έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα κάτι που στην περίπτωση της περιοχής Harz της Γερμανίας έγινε αιτία "εκμετάλλευσης" από τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, εξ αιτίας αυτής της ευαισθησίας τους χρησιμοποιήθηκαν στα ορυχεία της περιοχής ως "σύστημα συναγερμού" που με το θάνατό τους ειδοποιούσαν τους ανθρακωρύχους για επικίνδυνα αέρια....Είναι επικίνδυνη η αιθαλομίχλη στην υγεία των πτηνών; | PetBirds
  kanarinia.jpg
  Η ισορροπία ανάμεσα στην καλή και την κακή υγεία ενός πτηνού δεν έχει να κάνει με το είδος του (όχι τόσο πολύ) όσο με τις συνθήκες διαβίωσής τους.
  Σίγουρα υπάρχουν κάποιες "ράτσες" καναρινιών που από έλλειψη γνώσεων των ανθρώπων, οι οποίοι με λάθος επιλογές γεννητόρων τα έφεραν στη ζωή. Αυτά μπορεί να παρουσιάζουν κάποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας.
  Δεν θεωρώ (προσωπική μου γνώμη) ιδιαίτερα ευπαθή πτηνά τα καναρίνια ούτε πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σχέση με τα άλλα πτηνά.
  Ίσως η συνύπαρξή τους με άλλα είδη πτηνών (πχ σε petshop) και η "ανταλλαγή" κάθε είδους ιούς, μικρόβια κλπ να τα κάνει να μοιάζουν ευάλωτα και "φιλάσθενα" μια και ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε άγνωστους προς αυτόν "κώδικες" ιώσεων, μικροβίων κλπ
  Αν υπάρχουν οι συνθήκες που πρέπει στο χώρο που ζουν πιστεύω πως ποτέ δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υγείας.
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Εν συγκρίσει με τα κοτόπουλα, είναι όντως πιο ευαίσθητα. Όταν μιλάμε όμως για πουλιά συντροφιάς, τα καναρίνια είναι ίσως τα πιο ανθεκτικά από όλα τα υπόλοιπα.

  Η αναφορά του Γιάννη στα ορυχεία και στα καναρίνια, έχει να κάνει με την ευαισθησία που παρουσιάζουν τα πτηνά στις τοξικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα (αναθυμιάσεις). Διάβασε αυτά τα δύο άρθρα και θα καταλάβεις.

  Πως να σκοτώσετε τα πουλιά σας χωρίς προσπάθεια! | PetBirds
  Teflon ο σιωπηλός δολοφόνος των πουλιών | PetBirds
   
 4. love...birds

  love...birds PB New Member

  Και εγώ προσωπικά της ίδιας άποψης είμαι. Αν και πιστεύω ότι όντως έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό δεν θεωρώ ότι είναι το πιο ευαίσθητο πτηνό συντροφιάς.
  Δεν ξέρω ωστόσο τι παίζει με τις διάφορες ράτσες.Εάν δηλαδή όντως κάποιες έχουν δείξει περισσότερο αντοχή σε περιβαλλοντολογικές συνθήκες και σε ασθένειες...
  Ίσως κάποιος που έτυχε να έχει διάφορες ράτσες να έχει παρατηρήσει κάποια διαφορά.
   
 5. Προσωπικά πιστεύω πως τα κοινά καναρίνια είναι πιο "ανθεκτικά" από τα καθαρόαιμα. Αυτό προκύπτει καθαρά από προσωπική εμπειρία καθώς ασχολήθηκα αρκετά χρόνια με κοινά προτού μάθω τι εστί καναρίνι χρώματος, τύπου και φωνής.
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αυτή είναι μια άποψη που επικρατεί γενικά η για όλα τα ημίαιμα ζώα. Μέχρι στιγμής δεν έχω υπόψη μου κάποια στοιχειοθετημένη απόδειξη για αυτό. Πιστεύω απλά ότι είναι είναι δική μας προσπάθεια να δώσουμε ένα μπόνους στα ημίαιμα ζώα, προκειμένου να τα κάνουμε περισσότερο θελκτικά στους ανθρώπους που πρόκειται να τα υιοθετήσουν. Δεν ασπάζομαι το λόγο αφού πιστεύω ότι όλα τα ζωντανά έχουν τη χάρη τους, αλλά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη άποψη επικρατεί γι' αυτό το λόγο.
   
 7. Σταύρο αν το έβλεπαν όλοι έτσι τότε στους δρόμους δεν θα υπήρχε κανένα αδέσποτο ζώο. Μολονότι πιστεύω και ενστερνίζομαι την άποψή, ότι όλα τα ζωντανά έχουν την χάρη τους, παραδέχομαι πως με ελκύει περισσότερο π.χ. ένα λιποχρωμικό λευκό υπολειπόμενο καναρίνι, γνωρίζοντας πως έχει δια βίου ανάγκη για περισσότερη βιταμίνη Α σε σχέση με ένα απλό κοινό.
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ωραίο θέμα ανοίξατε! Θα το πάω παρακάτω εγώ περί καθαροαιμίας και ημίαιμων και θα το πάω προς τα αγαπημένα μας σκυλιά! Για καναρίνια ακόμα δεν έχουν προχωρήσει πολύ στο θέμα, αλλά θεωρώ πως ό,τι ισχύει για τα ημίαιμα σκυλιά ισχύει και για όλα τα ημίαιμα είτε είναι καναρίνια είτε γάτες! Πάντως εγώ δηλώνω λάτρης των ημίαιμων για την μοναδικότητα τους και την ευφυΐα τους!

  Δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο λοιπόν για τροφή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων:  *Συγγνώμη αν βγάζω το θέμα off.. Ίσως χρειαστεί να ανοίξουμε νέο θέμα! :p
   
 9. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Για να δημιουργηθεί και να διαιωνιστεί μια συγκεκριμένη ράτσα, ένα συγκεκριμένο είδος, ένα πρότυπο, θα πρέπει να γίνει ''κλειστή'' η ελεγχόμενη αναπαραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοι θα κληρονομήσουν γενετικά χαρακτηριστικά (και ελαττώματα) των γονέων.
  Στα ημίαιμα λόγω του συνδυασμού των γονιδίων, νομίζω ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται.
  Είναι αυτό που μόλις πέρασε στην Αγγλία, με παιδιά βγαλμένα από 3 γονείς, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να κληρονομηθούν γενετικές ανωμαλίες και ελαττωματικά γονίδια.
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αν ζευγαρώσουν δύο καθαρόαιμα ζώα κάποιου είδους πχ πούντλ με τεριέ και γεννήσουν ένα ημίαιμο, δεν τεκμαίρεται ότι θα είναι πιο ανθεκτικό από τα καθαρόαιμα των αντίστοιχων ειδών.
  Απλά τα ημίαιμα που έχουν αναπαραχθεί στους δρόμους από χιλιάδες ανύποπτες διασταυρώσεις ζώων που έχουν επιβιώσει σε κακουχίες και δύσκολες συνθήκες, οπωσδήποτε είναι απόγονοι των πιο δυνατών και ανθεκτικών γεννητόρων και έτσι κληρονομούν τα δυνατά γονίδιά τους και αποδεικνύονται υγιέστατα και μακροημερεύουν.
   
 11. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Θεωρώ ότι τεκμαίρεται και η 1η περίπτωση. Αν τα καθαρόαιμα πούντλ η τεριέ έχουν ευπάθεια π.χ. στα αρθριτικά η στα μάτια, ο ημίαιμος απόγονος έχει μισές πιθανότητες να νοσήσει από κάτι παρόμοιο σε σχέση με τον καθαρόαιμο απόγονο.
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πιθανόν, αυτό προϋποθέτει και κάποιες επιστημονικές γνώσεις, εγώ απάντησα βάσει της λογικής.
   
Φόρτωση...