Είναι σωστό αυτό το ζευγάρωμα;

Συζήτηση με θέμα Είναι σωστό αυτό το ζευγάρωμα;, που ξεκίνησε από Καναρίνι4ever, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 7 Ιαν 2016.

mgerom
Best Answer mgerom, 7 Ιαν 2016
Καλησπέρα! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία! Ότι καλύτερο για εσάς και τους φτερωτούς σας φίλους! Με απασχολεί το ενδεχόμενο ζευγαρώματος δύο καναρινιών... Ολόκληρο το Post
 1. Καλησπέρα! Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία! Ότι καλύτερο για εσάς και τους φτερωτούς σας φίλους!

  Με απασχολεί το ενδεχόμενο ζευγαρώματος δύο καναρινιών μου. Το αρσενικό είναι λευκό κυρίαρχο, ενώ το θηλυκό είναι ασπρόμαυρο κυρίαρχο. Έχω διαβάσει ότι κυρίαρχο με κυρίαρχο επιφέρει 25% θνησιμότητα στα έμβρυα ή στους νεοσσούς.

  Η ερώτηση μου είναι η εξής: εφόσον το θηλυκό είναι ασπρόμαυρο, κι όχι λευκό, εξακολουθεί να ισχύει αυτό το ενδεχόμενο; Ή ισχύει μόνο στα λευκά καναρίνια; Δεν θα ήθελα να έχω απώλειες σε νεοσσούς, για αυτό σας ρωτάω! Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας!
   
 2. Best Answer:
  Post #302879 by mgerom, 7 Ιαν 2016
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν υπάρχει κυριαρχία κανενός χρώματος έναντι του άλλου σε τέτοια "παρδαλά" πουλιά.
  Οι απώλειες θα περιοριστούν στις φυσιολογικές και όχι στον παράγοντα "θνησιμότητα".
  Γιατί όμως δε χρησιμοποιείς ένα λευκό υπολειπόμενο καναρίνι ?
   
 4. Ψάχναμε καιρό για ένα λευκό αρσενικό καναρίνι και τελικά, μετά απο πολύ αναζήτηση βρήκαμε το συγκεκριμένο, που μας κέρδισε όλους!
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Αν το ζευγάρωμα που περιγράφεις είναι ακριβές ,φυσικά και θα υπάρχει το γνωστό ποσοστό 25% του παράγοντα θανάτου, κάθε φορά που το ΛΕΥΚΟ λιπόχρωμα θα εχει ομοζυγωτή παρουσία .Θα κληρονομείται δηλαδή και απο τους δύο γονείς.Δυστυχώς!
  Αλλά κατα την γνώμη μου ,τό μείζον που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι το γεγονός οτι θα χαθεί η συνέχεια και των δύο μεταλλάξεων με αυτό το ζευγάρωμα .
   
  mgerom, 7 Ιαν 2016
  Best Answer
  #4
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μια ερώτηση... το ασπρόμαυρο κυρίαρχο ποια μετάλλαξη είναι?? Και πως ξεχωρίζουμε ότι είναι κυρίαρχο?? Εγώ το είχα ότι είναι ένα απλό κοινό καναρινάκι....

  Αμβρόσιε δεν έχω ξανακούσει για καναρίνι ασπρόμαυρο κυρίαρχο... φαντάζομαι πως θα είναι αλλά θα μπορούσες να ανεβάσεις μια φωτό...??
   
 7. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Eίναι μία απο τις 500 παραλλαγές καναρινιών χρώματος. Το Λευκό δεν διακρίνεται αλλά υπάρχει(αφού δεν υπάρχει άλλο λιπόχρωμα). .Το οτι πρόκειται για ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΕΥΚΟ προσδιορίζεται απο την ένταση της φαιομελανίνης ( του καφέ-μπεζ φόντου που υπαρχει ανάμεσα στις ΜΑΥΡΕΣ γραμμές) και απο την υποψία κίτρινου στα κινητήρια.
  [​IMG]
   
 8. [​IMG]

  [​IMG]

  Αυτό είναι το θηλυκό που σας περιγράφω! Μπορείτε να διακρίνεται το κίτρινο που εμφανίζει στα κινητήρια και στην βάση της φτερούγας.
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Φυσικά δεν πρόκειται για ΜΑΥΡΟασπρο . Ενα κοινό -παρδαλό πουλάκι είναι. Η μετάλλαξη που περιορίζει την εμφάνιση του κίτρινου είναι αυτή που αποκαλούμε ΛΕΥΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ και οι πιθανότητες απώλειας είναι 25% , όπως σου σημείωσα πιο πάνω.
   
 10. Οπότε, δυστυχώς, δεν αποφεύγεται αυτή η άσχημη κατάληξη...

  Έχω ακόμη μία απορία. Εφόσον λόγω της μετάλλαξης το 25% των νεοσσών πεθαίνει, οι υπόλοιποι που θα επιζήσουν θα είναι "προβληματικοί";
   
 11. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Νομιζω πως σου εγραψε οτι εχεις ενα ομορφοτατο κοινο παρδαλο καναρινι χωρις κανενα προβλημα ζευγαρωματος.

  Το μονο ζευγαρωμα που προκαλει θνησιμοτα ειναι με λευκο κυριαρχο. Ισως ο κος Μακης δεν εγινε κατανοητος.
   
 12. Όχι βέβαια! Ο κ.Μάκης, όπως πάντα, με τίμησε με την αναλυτική και κατατοπιστικότατη απάντηση του! Με κάλυψε απόλυτα!
   
 13. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  καλέ μου φίλε Αμβρόσιε..ο κος Γερολυμάτος,γι αυτό και το ξεχώρισα το κομμάτι αυτό(μιας και διαβάζοντας το θέμα σου..και μένα εκεί πήγε το μυαλό μου) μιλά πολύ σωστά..γιατί να τα χαλάσεις και να χάσεις τις μεταλλάξεις αυτές?
   
 14. Το γνωρίζω καλά αυτό, Δημήτρη, και δεν το αγνοώ! Πίστεψε με! Απλώς δεν έχω αντίστοιχα πτηνά, ώστε να φτιάξω πιο ταιριαστά ζευγάρια, για να να προκύψουν "καθαρά" στον χρωματισμό μικρά!
   
 15. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  θα σε βοηθήσω εγώ.. θα σου πω περισσότερα αυριο!
   
 16. Off topic: Ο χρόνος και ειδικά ο χώρος δεν μου επιτρέπουν να συντηρήσω και άλλα πτηνά. Για αυτό προσπαθώ να ζευγαρώνω αυτά που είναι πιο κοντά τα χρώματα τους!
   
 17. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Σωστά. Πρόσεξε όμως ....Τα ποσοστά αναφέρονται σαν πιθανότητα για κάθε αυγό . Μπορεί να μην υπάρξει καμιά απώλεια σε μια φωλιά 4ων αυγών. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να χαθούν και όλα. Οσα πουλάκια επιζούν ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  Η συμβουλή μου είναι...Οσοι θέλουν να ασχοληθούν με καναρίνια χρώματος , να ζευγαρώνουν ΣΩΣΤΑ τις ποικιλίες χρώματος που διαθέτουν . Αν για κάποιους αυτό είναι δύσκολο, αντί να δημιουργούν πλήθη παρδαλών καναρινιών, θα πρότεινα να τα αντικαταστήσουν με κάποια της κατηγορίας Ε=Εμφάνισης.
  Σ' αυτή την κατηγορία είναι αποδεκτά και κατατάσσονται σε υποκατηγορίες ΟΛΕΣ οι χρωματικές παραλλαγές, ακόμη και τα παρδαλά. Ποια είναι αυτά ; ΓΚΛΟΣΤΕΡ - ΡΑΤΖΑ - ΦΑΙΦ ΦΑΝΣΥ - ΣΚΟΤΣ ΦΑΝΣΥ - ΤΖΑΠΑΝ ΧΟΣΟ - ΣΓΟΥΡΑ - ΝΟΡΙΤΣ -ΓΥΟΡΚ - ΜΠΟΡΝΤΕΡ -ΒΕΡΝΗΣ - ΛΑΡΚΟΥΕΤ -ΜΕΡΙΝΓΚΕΡ -ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ - ΜΕΝΧΕΛΕΡ - κ.λ.π

  Εγραψα ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ίσως δεν το διατύπωσα καλά και με παρεξήγησες.
  Είτε μιλάμε για μελανινικά είτε για λιποχρωμικά είτε για ρυπόχρωμα(παρδαλά) καναρίνια η γε νετική δεν κάνει εξαιρέσεις. Λειτουργεί πάντα με τον ίδιο τρόπο. Η παρουσία του λευκού ,αν δεν είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ, εχει πάντα να κάνει με την μετάλλαξη που εχουμε μάθει να λέμε ΛΕΥΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ. Ετσι κι' εδώ , απο την στιγμή που το λευκό που φέρει το πουλάκι, έχει μερική κυριαρχία επι του κίτρινου (του επιτρέπει να εμφανίζεται) , συμπεριφέρεται σαν ΛΕΥΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ και ακολουθεί αυτούς τους γενετικούς κανόνες , ασχετα αν είναι ταυτόχρονα και παρδαλό.
   
 18. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Ουπς, γκαφα τοτε! Ανακαλω για να μην παραπλανω τον κοσμο!! Ευτυχως που ειστε εδω κυριε Μακη και σωζετε την κατασταση!
   
 19. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  Αμβρόσιε..καλή σου μέρα!!συγνώμη που χαιρέτησα κάπως απότομα χθες..έμενα από μπαταρία,δεν είχα και τον φορτιστή του η/υ
  μαζί! όπως πολύ σωστα σου έγραψε ο κος Γερολυμάτος,έχεις μία όμορφη κοινή θηλυκιά,με το λευκό να κυριαρχεί..οι απόγονοι πιθανόν θα είναι kinder 'εκπληξη. όσον αφορά το θέμα του να αποφύγεις το 25% ποσοστό θνησιμότητος,τότε θα πρέπει να προβείς σε ''αλλαγές'' παρτενέρ! εκεί μπορώ να σε βοηθήσω..

  πολύ σωστά..κύριε Γερολυμάτο μας δώσατε μια πολύ καλή συμβουλή και ρότα!! σας ευχαριστούμε!

  και εδώ ακριβώς ''κολλάει'' η βοήθεια που σου πρότεινα,καλέ μου φίλε Αμβρόσιε..

  ακριβώς..οπότε σκέψου πολύ καλά τι ακριβώς θέλεις να κάνεις,πριν προβείς στην ένωση του ζευγαριού!
   
 20. Ουφφ...καθησυχάστηκα! Και καλύφθηκαν όλες μου οι απορίες! Σας ευχαριστώ πολύ!

  Μετά το τελευταίο μήνυμα του κ.Μάκη μπορώ να πω ότι καθησυχάστηκα. Επιπλέον, όσες απορίες είχα έχουν καλυφθεί!:)

  Φίλε μου Δημήτρη, έχεις την καλοσύνη να μου εξηγήσεις την βοήθεια σου;:thumbsup::)
   
 21. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  τι άλλο θα μπορούσε να ήταν φίλε μου καλέ?
  - να σου χάριζα μία θηλυκιά...:thumbsup:
  φαίνεται όμως πως βρήκες το δρόμο σου..κατέληξες κάπου..θα είμαστε στο πλευρό σου!
  κάνε σωστή διατροφική προετομασία και όλα καλά θα πάνε..
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...