Είναι πτερόροια ή κάτι πιο ανησυχητικό;

Συζήτηση με θέμα Είναι πτερόροια ή κάτι πιο ανησυχητικό;, που ξεκίνησε από Steph Koutsoudaki, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 30 Ιουν 2016.

Φοίβος
Τι ηλικία έχει το πουλάκι δεν μας έγραψες κάπου νομίζω. Εαν είναι 4-8 μηνών περνάει απλώς την πρώτη του πτερόροια που δεν συνδέεται ούτε με εποχή ούτε... Ολόκληρο το Post
 1. Χαιρετώ την όμορφη πουλοπαρέα! Σας έχω κουράσει ίσως με τις πολλές ερωτήσεις. Έχω ένα budgie τον Pepe. Η ερώτηση μου,μπορεί να είναι χαζή, αλλά είναι δυνατόν να περνάει πτερόροια; Χάνει πουπουλάκια από χθές! Ανησυχώ λίγο!
   
 2. Best Answer:
  Post #336998 by Φοίβος, 30 Ιουν 2016
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γεια σου και σένα!! Ο Πεπάκος που μένει?? Τι ώρα κοιμάται?? Σε ποιο χώρο του σπιτιού τον έχεις??

  Απ ότι έχω διαβάσει οι παπαγάλοι περνούν 2 φορές το χρόνο πτερόροια η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διάρκεια ημερήσιου φωτισμού και την θερμοκρασία της εποχής! :)
   
 4. Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Ο Πεπάκος κοιμάται με το φυσικό φως ( αυγή - σούροπο). Τον έχω σε δικό του δωμάτιο-στο δωμάτιο που έχω για γραφείο-έτσι ώστε να είμαστε παρεούλα την ήμερα αλλά να έχει ησυχία το βράδυ. Θεσσαλονίκη μένουμε αν αυτό εννούσες!!
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εννοούσα σε ποιο χώρο του σπιτιού αλλά και η Θεσσαλονίκη είναι πανέμορφη! Φιλιά στην όμορφη Θεσσαλονίκη!!! :D

  Τέλεια!!

  Άψογα!! Άρα είναι σε ζεστό χώρο, εννοώντας λόγω εποχής έχει 29-30 βαθμούς... Θεωρώ πως ξεκινάει τη φυσιολογική πτερόροια της εποχής.. Απ τη στιγμή που δεν αλλάζει χώρο, δεν έγινε κάτι να τον στρεσάρει ή να τον αγχώσει.. δεν είναι κάτι ανησυχητικό! Απλά ο οργανισμός του κατάλαβε πως έχει έρθει για τα καλά το καλοκαίρι και πως είναι καιρός να ντυθεί με τα νέα του φτερά για να προετοιμαστεί σιγά σιγά για το χειμώνα!!

  Έχεις διαβάσει άρθρα περί πτερόροιας και τι διατροφή θα πρέπει να του προσφέρεις?? Για δες εδώ: https://petbirds.gr/articles/Η-πτερόρροια-των-πουλιών.97/ :)

  Διαβάζοντας θέματα στο PetBirds έμαθα ότι οι παπαγάλοι περνούν 2 πτερόροιες! Μια κανονική το καλοκαίρι, όπως ο Πεπε, και μια τον χειμώνα που λέγεται ελλειπτική, στην οποία ανανεώνεται ένας μικρός αριθμός φτερών!! Άρα όλα είναι φυσιολογικά! :)
   
 6. Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! Απλά είναι το πρώτο μου πουλάκι και το άγχος είναι μεγάλο! Τα είχα διαβάσει πριν τον αποκτήσουμε αλλά μια επανάληψη δεν βλάπτει. Μίλησα και με το γιατρό για περαιτέρω οδηγίες! Χίλια ευχαριστώ και πάλι!!
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Λογικό!! Αυτό όμως δείχνει πόσο το αγαπάς και το φροντίζεις!!

  Έχω καναρίνια από το 2007... ακόμα όταν πλησιάζει η άνοιξη διαβάζω τα άρθρα και τα θέματα περί αναπαραγωγής!! :p

  Άψογη!! Ο Πεπάκος είναι πολύ τυχερός!! Έχει και τον προσωπικό του γιατρό!!!! :)

  Να σαι καλά!!!
   
 8. Εμ έναν τον έχουμε και του έχουμε και αδυναμία! :):)
   
 9. ianos

  ianos Daily Active Member

  Έχω την αίσθηση οτι η πτερόρροια ξεκινά και στους παπαγάλους απο τα φτερά πτήσης κι οχι απο τα πούπουλα. Ας με διορθώσει κάποιος σχετικοτερος....
  Αναφέρομαι στο παραπάνω διότι αν η φίλη βλέπει μονο πούπουλα και δεν εχει δει φτερά, ίσως να χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση το ζήτημα.
   
 10. Ωχ ωχ ωχ ωχ ΩΩΩΩΩΩΧ!!! :eek:
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κάτσε βρε Γιάννη την αγχώνεις την κοπέλα... :p Πες μας Στέφη από που χάνει πουπουλάκια ο μικρός??
  Είμαστε και οι 2 καναρινάδες και δεν τα ξέρουμε καλά τα περί παπαγάλων!! :p
   
 12. ianos

  ianos Daily Active Member

  Στέφη, συγγνώμη αν σε στρέσσαρα, πραγματικα δεν ειναι καθόλου αυτός ο σκοπός μου. Η πτερορροια που παρουσ´ιασα αφορά όντως στα καναρίνια κία για αυτο ζητάω να απαντήσει κάποιος έμπειρος σε παπαγάλους ώστε να μας διαφωτίσει.
   
 13. Τον βλέπω όταν τινάζεται να χάνει πουπουλάκια. Το μέρος είναι δύσκολο να το προσδιορίσω. Θα έλεγα στο κάτω μέρος των φτερών. Τα εξωπαρασιτα -ψειρες κτλ τα αποκλείω γιατί πριν 4 μέρες ήμασταν στο γιατρό και τον βρήκε καθαρό!
   
 14. Τα Μπάτζι αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στον καθαρισμό και την περιποίηση του φτερώματος τους οπότε είναι φυσιολογικό να "ξεπουπουλιάζονται". Εγώ είμαι συνέχεια με το σκουπάκι στο χέρι να μαζεύω πούπουλα! o_O. Και πτερόρροια να είναι, πάλι φυσιολογική είναι λόγω εποχής, ίσως και λόγω ηλικίας γιατί από τις φωτό είδα ότι πρόκειται για μικρό πουλί και μπορεί να είναι και η πρώτη του. Αν είναι όντως πτερόρροια, θα ρίξει και φτερά πτήσεις και την ουρά του και θα εμφανιστούν "καρφάκια". Από την στιγμή που δεν εμφανίζει γυμνές περιοχές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όλα καλά!:thumbsup:
   
 15. Ουφ !!!!!! Ευχαριστώ πολύ!!! Και εγώ έτσι είμαι! Ο καλύτερος μου φίλος εχει γίνει το σκουπάκι! Απλά από χθες πέφτουν πολλά περισσότερα! Γυμνές περιοχές δεν έχει!:):):)
   
 16. Παρέλειψα να σου πω να του βάλεις μια μπανιέρα και λόγω ζέστης, και λόγω καθαριότητας αλλά και ανακούφισης από την φαγούρα σε περίπτωση που αλλάζει φτερά! Και φυσικά καλή και πλούσια διατροφή!
   
 17. Μπανιέρα βάζω αν και δεν τρελαίνεται! (Χαζό πουλί!) Η διατροφή του αποτελείται από σπόρους,λαχανικά (προσπαθούμε τουλαχιστον! Δεν τα πολυθέλει,ωστόσο δοκιμάζει) αυγό(όχι καθημερινά)και σουπιοκοκκαλο μεσα στο κλουβί. Α και φυσικά του δίνω κεχρί!
   
 18. Και που είσαι ακόμα! Μαξιλάρια θα γέμιζα αν τα κρατούσα! :thumbsdown:
   
 19. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η αραίωση στο φτέρωμα των πουλιών τους "ζεστούς" μήνες του χρόνου είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Η αραίωση αυτή προηγείται της πτερόρροιας που συνήθως ακολουθεί.
  Αραίωση είναι κι αυτό που μας παρουσιάζει τα θηλυκά κυρίως σχεδόν γυμνά στο στήθος και στην κοιλιά αμέσως μετά από την πρώτη αναπαραγωγή τους.
  Η πτερόρροια είναι μια διαδικασίας αλλαγής του φτερώματος που έχει ως έναρξη τα φτερά οδηγούς και λήξη τα φτερά της κεφαλής με τόσο προοδευτικό και όμορφο τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα παρουσιαστεί γυμνή καμία περιοχή του πτηνού.
  Αν δούμε λίγα φτερά μια δυο μέρες στο κλουβί του πτηνού, δεν σημαίνει αυτόματα πως είμαστε σε πτερόρροια.
  Η πτερόρροια απαιτεί βάθος χρόνου πολλαπλάσιο...
   
 20. Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Αφού δεν είναι ανησυχητικό.....οοουυυφ....!

  Ευχαριστώ! Μάλλον υπερβάλλω...αλλά είμαι καινούρια στην φροντίδα πτηνών και αγχώνομαι!
   
 21. Έτσι είναι στην αρχή. Αρνούνται πεισματικά να μπουν τα σκασμένα! Άλλωστε τους είναι κάτι άγνωστο! Που να δουν μπανιέρα εκεί που ήταν πριν τα πάρουμε! Και η θηλυκιά μου τα ίδια έκανε στην αρχή, αναγκάστηκα να την πιτσιλίσω με τα δάχτυλα για να μπεί. Από τότε βουτάει σαν την πάπια. Ο αρσενικός ακόμα αντιστέκεται, απλά βουτάει τα μούτρα του ο μπιχλιάρης! Μπορείς να δοκιμάσεις να τον πιτσιλίσεις χωρίς να τον τρομάξεις, ή να τον ψεκάσεις απαλά με ένα ψεκαστήρι για να τον δελεάσεις. Όσο αναφορά την διατροφή έχουν άποψη, δεν τους αρέσουν όλα. Έχουν και άποψη. Δοκίμασε για αρχή να του βάλεις φρέσκο βασιλικό,ρίγανη δυόσμο. Σιγά σιγά θα τα δοκιμάσει. Και λίγο να τσιμπάει κέρδος είναι. Επίσης μπορείς να του βάλεις και αποξηραμένα από τα παραπάνω μέσα στην ταϊστα ανακατεμένα με την τροφή. Κάτι θα τσιμπήσει και από κει. Με τον καιρό θα δεις τι του αρέσει και τι όχι.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...