Είναι κατάλληλη η τροφή καναρινιών για τις καρδερίνες;

Συζήτηση με θέμα Είναι κατάλληλη η τροφή καναρινιών για τις καρδερίνες;, που ξεκίνησε από nicperi, στο Forum 'Διατροφή Ιθαγενών Πουλιών - Υβριδίων' του PetBirds, 4 Ιουν 2014.

 1. nicperi

  nicperi PB New Member

  Θα θελα να ρωτήσω άτομα σαν και εσάς που έχετε αρκετά μεγάλη πείρα από εκτροφή καρδερίνας κάποια πράγματα. Της καρδερίνες μου της έχω σε μια μεγάλη εξωτερική κλούβα μαζί με τα καναρινιά μου, και η διατροφή που τους κάνω είναι ακριβός η ιδία με αυτήν των καναρινιών. Κάποιες καρδερίνες είναι μεγαλύτερες από δυο ετών και φαίνονται υγιέστατες. Θα θελα να γνωρίζω εάν είναι καλό αυτό που πράττω και εάν όχι τι είναι αυτό που πρέπει να προσθέσω στην διατροφή τους. Όταν λέω διατροφή καναρινιών εννοώ ότι χρησιμοποιώ μείγμα σπόρων του εμπορίου για καναρινιά, βότανα όπως ρίγανη βασιλικό και θυμάρι, μπρόκολο, σπανάκι, διάφορα φρούτα και αυγό
   
 2. μια χαρά είσαι ! εφόσον δίνεις και τα χορταρικά και τα βότανα που αναφέρεις μην αγχώνεσαι ! θα ήταν βέβαια προτιμότερο να ανεβάσεις λίγο το μείγμα σπόρων ! φαντάζομαι αναφέρεσαι στην απλή κελαιδινη ! θα έλεγα να πας σε μια "manitoba platino με περίλλα μέσα" !

  έτσι είναι και τα δικά μου όπως ακριβώς και σε εσένα ίδια διατροφή με εξαίρεση όπως είπα το μείγμα σπόρων ! κανένα πρόβλημα με τα πουλιά !
   
 3. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Η εξωτερική κλούβα σε τι διαστάσεις είναι;
   
 4. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Kανονικά είναι άλλη η διατροφή της καρδερίνας (άλλες οι ανάγκες της, άλλος ο μεταβολισμός της), αλλά στην κοινή κλούβα που τα έχεις, αν βάλεις μείγμα για καρδερίνες θα σου παχύνουν τα καναρίνια . Αφού τα έχεις χρόνια ( και με τα έξτρα που βάζεις), έχουν προσαρμοστεί στο να είναι λιτοδίαιτα και δεν έχουν πρόβλημα.
   
 5. theodr

  theodr PB Member

  Εγώ βάζω 2 ταΐστρες μεγάλες 1 για τα καναρίνια και 1 για τις καρδερίνες. Αυτά από μόνα τους τρώνε από την ταΐστρα που έχει το κατάλληλο γι΄ αυτά μείγμα. Σπάνια έχω παρατηρήσει ότι για λίγο τα καναρίνια πηγαίνουν στην ταΐστρα που είναι για τις καρδερίνες αλλά φεύγουν αμέσως.
   
 6. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Κώστα, μάλλον λάθος έχεις διαπιστώσει...τα καναρίνια θα τρώνε από το μείγμα που είναι για τις καρδερίνες (και περιέχει περισσότερους λιπαρούς σπόρους που είναι προτιμητέοι από όλα τα πουλιά), με αποτέλεσμα -λόγω διαφορετικού μεταβολισμού- να σου παχύνουν.
   
 7. theodr

  theodr PB Member

  Τι προτείνεις Νίκο ; Τι να κάνω για την σωστή διατροφή τους ;
   
 8. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Αν υπάρχει η δυνατότητα, τα πουλιά ξεχωριστά ανά είδος. Είναι διαφορετικές οι ανάγκες τους, ο μεταβολισμός τους, οι συνήθειές τους, οπότε αν τα έχουμε μαζί με καναρίνια..αν θα βάλουμε μείγμα για καναρίνια θα έχουμε πρόβλημα με τις καρδερίνες, αν βάλουμε μείγμα για καρδερίνες η ένα στη μια ταϊστρα, το άλλο στην άλλη, θα έχουμε πρόβλημα με τα καναρίνια και κυρίως στο θέμα πάχυνσης και επιβάρυνσης συκωτιού.
  Ένα καλό μείγμα τροφής στα καναρίνια (για καναρίνια που περιέχει 7-8, βία 10 είδη σπόρων) ) και λαχανικά 2-3 φορές την εβδομάδα και αντίστοιχα ένα μείγμα τροφής για καρδερίνες (που περιέχει 20+ είδη σπόρων) με λίγο συχνότερη χορήγηση φρούτων, φυτών, λαχανικών.
   
 9. theodr

  theodr PB Member

  Δεν θέλω να τα χωρίσω. Είναι σε μια μεγάλη κλούβα και θα ήθελα να έχω μια ισορροπημένη διατροφή. Τι προτείνεις να κάνω ;
   
 10. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Ισορροπημένη και όλα στην κλούβα αχταρμάς, δεν γίνεται.
  Σταδιακά θα πρέπει να μειώνεις την τροφή των αγρίων, ώστε να φθάσεις κάποια στιγμή στο σημείο να τρώνε μια -ενισχυμένη όμως- καναρινοτροφή. Θα πρέπει να προσφέρεις αντισταθμιστικά αρκετή ποικιλία αγριόχορτων (που τα τρώνε και τα καναρίνια) όπως ζωχούς, αγριοράδικο, αγριομάρουλο, γαρδελόχορτο, τσουκνίδα, σπόρο αγκαθιού(που θα πρέπει να ''σπάσεις'' στο μούλτι), μήλο αγγούρι, μπρόκολο ..μια καλή αυγοτροφή, αυγουλάκι βραστό (καλύτερα το ασπράδι) και αν θέλεις σε ξεχωριστή μικρή ταϊστρα θα βάζεις chia η λευκή περίλα , νίζερ, φόνιο, κινόα (βρασμένη 2-3 λεπτά) η ότι άλλο συμπληρωματικό θέλεις η χρησιμοποιείς ήδη. Θέλει προσοχή, να περάσεις σταδιακά σε αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών, αλλά και ενίσχυση την περίοδο αναπαραγωγής.
  Τα λαχανικά, φρούτα όπως και να'χει 2-3 φορές την εβδομάδα.
   
 11. ΑΒΑΤΟΝ

  ΑΒΑΤΟΝ PB Known Member

  Δεν δώθηκε απάντηση στην καλύτερη ερώτηση που έγινε.

  Είναι πολύ σημαντικό το "που" ζούνε τα πουλιά.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...