Είναι απαραίτητη η γνωριμία του ζευγαριού πριν την ένωση;

Συζήτηση με θέμα Είναι απαραίτητη η γνωριμία του ζευγαριού πριν την ένωση;, που ξεκίνησε από Stfns, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 8 Φεβ 2015.


 1. Καλησπέρα,
  με αφορμή το παραπάνω post έχω μια απορία:

  Γιατί πρέπει να προηγείται γνωριμία του ζευγαριού πριν την ένωση;
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Stfns ... στο ζευγάρωμα δυο καναρινιών, στη γέννηση των αυγών, στην επερχόμενη εκκόλαψή τους και στο μεγάλωμα νεοσσών διαχρονικά υπάρχει μια διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται ευλαβικά για να μην υπάρχουν "αναπαραγωγικές περιπέτειες" και δυσάρεστες εκτροφικές εκπλήξεις.
  Δηλαδή, σε ένα ισορροπημένο και ήρεμα δομημένο ζευγάρωμα θα υπάρχουν πάντα καλύτερα εκτροφικά αποτελέσματα. Κι αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε παρατηρώντας το τάισμα - "φιλάκια" του ζευγαριού, τη τακτικότατη ερωτική συνεύρεσή τους, την περιποίηση της κλώσας μέσα στη φωλιά, το μοίρασμα των υποχρεώσεων τους στους νεοσσούς και τη συμμετοχή και των δύο σε όλες τις φάσεις της γαλουχίας των μικρών.
  Αντίθετα, στο ζευγάρωμα που το θηλυκό δεν θα έχει καμία επιλογή θα απουσιάζουν σχεδόν όλα τα παραπάνω και θα είναι ορατό από τις επαφές τους που θα περιορίζονται μόνο στις στιγμές που η φύση του θηλυκού το υποχρεώνει... στην αποδοχή.
  Δε βλέπουμε δηλαδή αρμονική συνύπαρξη του ζευγαριού αλλά τεντωμένα κορμιά... τοποθετημένα το ένα απέναντι στο άλλο, με φτερά να χτυπιούνται συνεχώς, κάποιες φορές ακόμη και με αυγά μέσα στη φωλιά. Δεν ακούμε το χαρακτηριστικό χαμηλόφωνο τιτίβισμα - κάλεσμα των πτηνών μεταξύ τους αλλά έντονα "τσιρίγματα". Εκεί θα υπάρχουν επιθέσεις στη φωλιά και καταστροφή αυγών, άσιτοι και ίσως νεκροί νεοσσοί, υπερπροστατευτική μητέρα που δεν θα βγει να φάει και να ταΐσει μια και έξω υπάρχει ο κακός, μη αποδοχή και ραμφίσματα των νεοσσών που μεγάλωσαν κλπ.
  Δυστυχώς εμείς... ως εγωιστικά όντα, έχοντας συγκεκριμένους εκτροφικούς στόχους, προσδοκίες και σχέδια καταφεύγουμε τις περισσότερες φορές στο δεύτερο τύπο ζευγαρώματος και ενώ βλέπουμε "αταίριαστο" ζευγάρι .... συνεχίζουμε σα να μη συμβαίνει τίποτε.
  Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος γνωριμίας που θα προηγηθεί, για μένα είναι απαραίτητος και επιτακτικός. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος και να μη περιορίζεται στις λίγες μέρες αλλά σε όσες είναι απαραίτητες.... να υπάρξει μια "συναίνεση" (λέξη της μόδας) και μια ήπια συνύπαρξη.
  Ναι .... όταν φτάσει το αυγό .... θα υπάρξει αποδοχή... για να μην πω "βιασμός" ... αλλά είμαι σίγουρος πως θα απουσιάζουν τουλάχιστο στην αρχή κάποια από τα "βασικά".
  Κάποια από αυτά (τα βασικά), έρχονται σιγά σιγά... ίσως και όλα, μια και η συνέχιση του είδους είναι εντολή εξέλιξης εκατομμυρίων ετών και είναι αδύνατο να μπορέσουν να την αγνοήσουν τα πουλιά.
  Έχω αδυναμία στα καναρίνια μου....
  Όταν τα βλέπω να μαλώνουν μου ακούγεται φοβερά άσχημα...προσπαθώ να το αποφεύγω ... αλλά δυστυχώς όχι πάντα με επιτυχία.
  Πάντως όταν είναι σε αρμονία ... χαίρεσαι σαν φιλόζωος να τα βλέπεις?
  1.jpg 2.jpg 3.jpg
   
 3. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Αν θέλουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με συγκεκριμένα πρότυπα- χαρακτηριστικά απογόνων, η επιλεκτική αναπαραγωγή είναι μονόδρομος. Αν δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι θα βγει, μπορεί να τ'αφήσουμε να επιλέξουν σύντροφο.
  Η γνωριμία λοιόν είναι κάτι το σχετικό. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον ίδιο επιβήτορα, με διαφορετικές θηλυκές.
  Ο εκτροφέας επιλέγει τα ζευγάρια (όταν θέτει στόχους εκτροφής) και όχι το πουλί.
   
 4. Σοφία στην απάντηση.
  Πολύ ψιλά γράμματα για πολλούς.
   
Φόρτωση...