Είναι έτοιμη για δεύτερη γέννα;

Συζήτηση με θέμα Είναι έτοιμη για δεύτερη γέννα;, που ξεκίνησε από glafkos, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 11 Φεβ 2008.

 1. glafkos

  glafkos PB New Member

  Καλημέρα
  Θέλω την άποψη σας σε ένα περίεργο που μου συμβαίνει.
  Από τις 15-12-07 έχω ξεκινήσει την να ετοιμάζω τα πουλιά μου για την νέα αναπαραγωγική σαιζόν (πολυβιταμίνες ,βιταμίνη Ε ,ασβέστιο,αυγοτροφή,φώς και θερμοκρασία δωματίου 18 βαθμούς).
  Στίς 11-1-08 η κανάρα μου έκανε 2αυγά στο πάτωμα χωρίς να έχει αρσενικό μεσα στην ζευγαρώστρα και χωρίς φωλιά , την αφήσα 14-15 μέρες να κλωσσήσει και μετά τις τα πήρα και την άφησα να ηρεμίσει μία εβδομάδα.Στίς 4-2-08 τις έβαλα φωλιά νήμα και τόν αρσενικό μέσα στην ζευγαρώστρα ,απο ότι βλέπω τον έχει δεχτεί η κανάρα η οποία μέσα σε 5-6 μέρες είχε φτοιάξει νεα φωλιά το περίεργο είναι ότι εδώ και κάποιες μέρες η φωλιά έχει χαλάσει και η κανάρα κάθετε και κλωσσάει μέσα στην φώλια πάνω στην τσόχα που έχω τοποθετήσει στον πάτο τις χωρίς να έχει κάνει ούτε ένα αυγό .Αυτό δείχνει κάτι που πρέπει να ανησυχώ η απλά δεν είναι έτοιμη ακόμα για δεύτερη γέννα??
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Άκη ποια είναι η διάρκεια φωτισμού στο χώρο που βρίσκονται τα πουλιά; Πόσες ώρες φως υπήρχε στις 15 Δεκεμβρίου;
   
 3. glafkos

  glafkos PB New Member

  Ειχε οσο διαρκουσε η ημερα κανονικα. Απο τις 15-1 αρχιζα και ανεβαζα ανα πεντε λεπτα το φως ημερισιως σημερα αρχιζει με την ανατολη του ηλιου και σβηνω το φως στις 9 το βραδυ
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αυτό που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι ξεκίνησες την προετοιμασία πολύ νωρίς, μια προετοιμασία που αφορούσε μονάχα το διατροφικό μέρος και όχι ταυτόχρονα και τη διάρκεια του ημερήσιου φωτός για να μπορούν να έχουν τα πουλιά μια αντίληψη της σωστής εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν να σου κάνει η κανάρα τα αβγά στο πάτωμα σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ βρισκόταν στην καρδιά του χειμώνα (11/1) και ενώ δεν είχες ξεκινήσει ακόμη την αύξηση της διάρκειας του φωτισμού.

  Στη συνέχεια, ξεκινάς να αυξάνεις το φως με τόσο γρήγορο ρυθμό που σε λιγότερο από ένα μήνα και πάλι, έχεις φτάσει να βρίσκεσαι σήμερα περίπου στα τέλη Απριλίου, όσον αφορά τη διάρκεια της μέρας. Όλο αυτό το μπέρδεμα προκάλεσε μια σύγχυση στα πουλιά και έτσι έχεις μια θηλυκιά που είναι έτοιμη εδώ και ένα μήνα και έναν αρσενικό ο οποίος θα είναι έτοιμος μόλις καταλάβει τι του γίνεται.

  Νομίζω πως στην περίπτωση που περιγράφεις, ο αρσενικός δεν είναι έτοιμος και όσο δεν είναι δεν θα επιτρέπει ούτε την κατασκευή φωλιάς ούτε την επώαση.
   
 5. glafkos

  glafkos PB New Member

  Οπότε τι με συμβουλεύεις να κάνω να τον βγάλω απο την ζευγαρώστρα η να τον αφήσω μέσα ακόμα ? Η κανάρα γιατι όμως κάθετε μεσα στην φώλια ??
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Προφανώς η κανάρα είναι έτοιμη για αναπαραγωγή εδώ και καιρό.

  Το ζητούμενο στην προετοιμασία είναι να φέρουμε όλα τα πουλιά ταυτόχρονα σε κατάσταση αναπαραγωγής. Εάν έχεις κάποιον αρσενικό που είναι πιο έτοιμος από τον συγκεκριμένο, δοκιμάζεις αυτόν. Αν δεν έχεις ή αν θέλεις οπωσδήποτε το συγκεκριμένο ζευγάρωμα, η άποψή μου είναι να τα αφήσεις ως έχουν μέχρι να γίνουν όλα όπως πρέπει.
   
 7. glafkos

  glafkos PB New Member

  Οκ σε ευχαριστώ πολύ
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...