Είδος(ράτσα) καναρινιών και αναπαραγωγικά προβλήματα

Συζήτηση με θέμα Είδος(ράτσα) καναρινιών και αναπαραγωγικά προβλήματα, που ξεκίνησε από GimDim, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 17 Μαϊ 2015.

 1. Ποιά καναρίνια παρουσιάζουν κατά την γνώμη σας, τα λιγότερα αναπαραγωγικά προβλήματα και γιατί.
  Μιλάμε πάντα για τις ίδιες συνθήκες σίτισης και διαβίωσης.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν γίνει για τη διατήρηση των "καθαρών" χαρακτηριστικών κατά τη γνώμη μου οδηγείται σταθερά στον εκφυλισμό και την αύξηση της οργανικής εγκεφαλικής και σωματικής πληρότητας και αρτιμέλειας...
  Ας θυμηθούμε τις βασιλικές οικογένειες στους ανθρώπους για να διατηρηθεί το γαλάζιο του αίματος...
  Για τα ζώα ισχύει το ίδιο και εισπράττουμε το τίμημα με ασθενικές γέννες σε εξεζητημένες ράτσες πουλιών... Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις ... που ίσως επιβεβαιώνουν κάποιους κανόνες (αν υπάρχουν)
   
 3. Προσωπικά πιστεύω , ότι τα κοινά καναρίνια είναι λιγότερο ευαίσθητα και περισσότερο προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας με θετικότατα αποτελέσματα, έναντι των άλλων και ειδικά των εισαγομένων πουλιών.
  Όσες φορές στο παρελθόν προσπάθησα να αναπαράξω κόκκινα Ολλανδικά είχα πάντα αποτυχία (λίγοι και προβληματικοί νεοσσοί).
  Πέρα από την διατήρηση των <<καθαρών χαρακτηριστικών>>, υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης τους ώστε να αποφεύγεται ο εκφυλισμός του κάθε είδους και όχι απλά ανακύκλωση.
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Συνήθως οι μεγαλόσωμες ράτσες (Norwich, Yorkshire, Lancashire etc) παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα από ότι τα υπόλοιπα.

  Γιάννη, ισχύει αυτό που λες, όντως, αλλά για τις ενδοδιασταυρώσεις - αιμομιξίες. Όταν δεν γίνονται, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
   
 5. Για πιο λόγο συμβαίνει αυτό στις μεγαλόσωμες ράτσες, μήπως απαιτείται πιο ειδική-πλούσια διατροφή ακόμη και διαμονή ή στις κλιματολογικές συνθήκες.
  Πως το εξηγείτε.
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δεν γνωρίζω ακριβώς το λόγο. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν πάντως αφορούν συνήθως την επώαση και την ανατροφή των νεοσσών. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλοί εκτροφείς που χρησιμοποιούν συστηματικά παραμάνες στην εκτροφή τους. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προτιμούν να μην το κάνουν, βλέποντας το ως πρόκληση, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολλές φορές τα αποτελέσματα απογοητευτικά.
   
 7. Μικρή η χώρα μας, μετρημένοι οι εκτροφείς( τουλάχιστον οι μεγάλοι).
  Αποτέλεσμα, πολύ μεγάλο ποσοστό ενδοδιασταυρώσεων-αιμομιξίων ειδικά στα ράτσας ,λόγω μεγαλύτερου αγοραστικού ενδιαφέροντος (όχι πιστεύω από πρόθεση), με μακροπρόθεσμες συνέπειες οι οποίες γίνονται πρώτα αντιληπτές στο στάδιο της αναπαραγωγής.
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σταύρο ακριβώς εκεί έγκειται και η ανάγκη δημιουργίας φορέων στις ράτσες καναρινιών...
  Για διατήρηση κάποιων χαρακτηριστικών της φυλής και βελτίωση των γονιδιακών ελαττωμάτων.
   
 9. Γιάννη τι ακριβώς εννοείς με την ορολογία << ανάγκη δημιουργίας φορέων>>, με ποιό τρόπο μπορεί να επιτευχεί και να ανανεώνεται χωρίς να εκφυλίζεται ο φορέας.
  Πως μπορούμε στην προσπάθεια δημιουργίας φορέων, να κληρονομούνται μόνον τα θετικά στοιχεία και όχι και τα αρνητικά.
  Και έως ότου (και αν...) δημιουργήσουμε τον επιθυμητό φορέα, τι γίνονται οι ενδιάμεσοι απόγονοι οι οποίοι μάλλον φέρουν γονιδιακά ελαττώματα, μπορούν να αναπαραχθούν με επιτυχία ή κάποιοι ματαιοπονούν στη προσπάθεια αναπαραγωγής τους, νομίζοντας ότι το πρόβλημα είναι μόνο η χορήγηση ασβεστίου.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Με τη δημιουργία φορέα επιτρέπουμε στα αρχέγονα γονίδια της ράτσας να επικρατούν ή να ενισχύουν αυτά που στην πορεία συγκεκριμένων ζευγαρωμάτων ...ας πούμε πως εκφυλίζονται.
  Ο φορέας δεν είναι τυχαίο πουλί .... αλλά το απόλυτα κατάλληλο για την περίπτωση του ζευγαρώματος που προορίζεται....
  Οι φορείς ...πάντα συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών των πουλιών.... αποτελούν φοβερό γενετικό κεφάλαιο και απαιτούνται γνώσεις και υποδομή γενετικής ......που δεν άπτονται του παρόντος θέματος και σίγουρα θα κουράσουν.
   
 11. Υπάρχουν άραγε στην Ελλάδα εκτροφείς με ειδικές γνώσεις και υποδομή γενετικής, που να διαθέτουν και τα απόλυτα κατάλληλα πουλιά, τα οποία χρησιμοποιούν ως φορείς βελτίωσης και ενίσχυσης των πτηνών ράτσας ή μένουμε στα λόγια κυρίως καταστηματαρχών για εισαγόμενα βελτιωμένα πουλιά.
  Μας πουλάνε δηλαδή φύκια για μεταξωτες κορδέλες.
   
 12. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Κάποιοι υπάρχουν, δυστυχώς όμως είναι πολύ λιγότεροι από όσους θα χρειαζόταν το χόμπι. Η ιστορία με τα καταστήματα είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο θα ήταν καλό να συζητήσουμε κάποια στιγμή θέτοντας συγκρίσεις με αυτό που προσφέρουν εκτροφείς. Είναι σίγουρο αφού όλοι μας το διαπιστώνουμε πολύ συχνά με τις επισκέψεις μας στα καταστήματα ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, ούτε καν κατάλληλες. Δεν ξέρω όμως αν αυτό είναι αρκετό για να θεωρήσουμε δεδομένο ότι κατάστημα = αίσχος και εκτροφέας = σιγουριά.
   
 13. Δεν είμαι ενάντια στα καταστήματα ειδικά της περιφέρειας ίσα-ίσα, απλά κάποια μεγάλα και απρόσωπα κεντρικά των Αθηνών, προωθούν κυρίως εισαγόμενα ράτσας δήθεν για βελτιωμένα, από τα οποία εγώ και άλλους που γνωρίζω δεν είχαμε ποτέ καλά αναπαραγωγικά αποτελέσματα, για μην φεύγουμε και από το θέμα.
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το αναπαραγωγικά αποτελέσματα είναι λίγο δύσκολα να εκτιμηθούν τόσο πρόχειρα ...
  Χρειάζονται μετρήσιμα μεγέθη και στατιστικές που εγώ προσωπικά αδυνατώ να τα καταγράψω πόσο μάλλον να τα αναλύσω.
  Υπάρχουν πουλιά ράτσας που σε "ξελασπώνουν εκτροφικά και άλλα της ίδιας ράτσας που σε καταρρακώνουν... Άλλα σου παρέχουν την ποιότητα που θες και άλλα όχι...
  Σίγουρα στα "ράτσας" υπάρχουν προβλήματα, αλλά εκεί είναι και το κίνητρο.
  Πιστεύω πως όποιος μελετά και κυρίως "ακούει" τις εξελίξεις έχει μια σταθερή απόδοση ακόμη και στα πιο δύσκολα.
  Όποιος πειραματίζεται ή ακολουθεί δικούς του κανόνες και νόμους πιθανόν να εισπράττει το ανάλογο τίμημα.
  Όλα είναι συνυφασμένα με τις γνώσεις... και οι γνώσεις δεν έρχονται με τα χρόνια εκτροφής ... αλλά με τις ώρες μελέτης....
  Υπάρχουν πολλές καταγραφές στο διαδίκτυο... άλλες χρήσιμες κι άλλες απλά αδιάφορες...
  Τα σεμινάρια και οι σύλλογοι για τα πουλιά σου δίνουν το έναυσμα για διερεύνηση και καθορισμό των στόχων της εκτροφής σου.
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ασφαλώς και υπάρχουν ...
  Γνωρίζω πάρα πολλούς ....
  Απλά εξαρτάται απ' τη "βιτρίνα" που κοιτάει ο καθ' ένας.... το "μαγαζί" που αγοράζει και τον επαγγελματισμό και την ποιότητα του "πωλητή" ....
  Χωρίς εμπιστοσύνη καμία απολύτως κίνηση...
   
 16. Συμπερασματικά στις δύο αυτές φράσεις, είναι όλη η ουσία και η βάση της αναπαραγωγής, για να είμαστε ρεαλιστές.
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν ρωτάς εμένα που τα έγραψα ... ναι.
  Σίγουρα όμως υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις...
   
Φόρτωση...