Δύο αρσενικά budgie κι ένα θηλυκό με αυγά στο ίδιο κλουβί

Συζήτηση με θέμα Δύο αρσενικά budgie κι ένα θηλυκό με αυγά στο ίδιο κλουβί, που ξεκίνησε από gmarn, στο Forum 'Αναπαραγωγή Παπαγάλων' του PetBirds, 14 Ιαν 2014.

 1. gmarn

  gmarn PB New Member

  Καλημέρα σε όλους τους φίλους του Forum.
  Σε ένα σχετικά μεγάλο κλουβί, έχω δύο αρσενικά (μπλε), τα οποία όταν τα αγόρασα νόμιζα ότι ήταν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, αλλά βγήκαν και τα δύο τελικώς αρσενικά.
  Αναγκάστηκα εκ των υστέρων και πήρα και ένα θηλυκό Budgie (πράσινο), το οποίο μου ζευγάρωσε με το ένα αρσενικό και έκανε αυγά.
  Τι να κάνω με το δεύτερο αρσενικό ;
  Να το βγάλω από το κλουβί, μήπως πειράξει τα αυγά ή δεν υπάρχει φόβος ;
  Ευχαριστώ.
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλημέρα καλώς ήρθες, να σου ζήσουν τα πουλάκια σου! :)
  Αυτό που ρωτάς εξαρτάται κατά πολύ από τον χαρακτήρα των πουλιών. Μου έχει συμβεί τρίτο άτομο να είναι βοηθητικό ακόμα και στο τάϊσμα των νεοσσών αλλά έχω δει και φιλικά μεταξύ τους πουλιά να τσακώνονται την περίοδο αναπαραγωγής. Θα πρέπει να παρατηρήσεις σχολαστικά τις συμπεριφορές κατά το κλώσσιμα για να μην έχεις άσχημες καταστάσεις όταν βγουν τα μωρά.
  Πες μας αν έχεις κάνει διατροφική προετοιμασία και δώσε μας κάποια στοιχεία για την γενικότερη διατροφή και το κλουβί που τα έχεις.
  Και βέβαια φωτογραφίες :)

  Υ.Γ. αν έχεις την καλοσύνη, συμπλήρωσε το όνομα στο προφίλ σου.
   
 3. gmarn

  gmarn PB New Member

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση.
  Επειδή τα δύο αρσενικά ήταν μαζί 1 χρόνο πριν βάλω τη θηλυκιά μέσα, ήταν πολύ αγαπημένα μεταξύ τους, αν και τώρα τελευταία βλέπω λίγα σύννεφα στον ορίζοντα.
  Δεν ξέρω τι είναι η διατροφική προετοιμασία. Γενικά τους παίρνω έτοιμη τροφή για παπαγάλους από το Pet City.
  Θα ανεβάσω και φωτογραφία από του κλουβί. Είναι ένα σχετικά μεγάλο κλουβί για 4 παπαγάλους.
  Ευχαριστώ ξανά και θα επανέλθω. :)
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η φιλική τους σχέση να ανατραπεί την περίοδο του ζευγαρώματος. Το ιδανικό θα ήταν να πάρεις άλλο ένα θηλυκό αφού βέβαια τηρήσεις την καραντίνα Καραντίνα στα πουλιά, μία αναγκαία ενέργεια πρόληψης .
  Διατροφική προετοιμασία λέμε την ενίσχυση της διατροφής πριν την αναπαραγωγική περίοδο, αν και προσωπικά πιστεύω αν φροντίζουμε την καλή διατροφή των πουλιών μας όλο τον χρόνο, είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της γέννας, εφόσον κιόλας μιλάμε για ερασιτεχνικές αναπαραγωγές που και που που δεν καταβάλουν τα πουλιά. Ωστόσο ενίσχυση του ασβεστίου και πιο εντατικό τάισμα με χορταρικά και αυγοτροφή τα ενισχύει αναμφίβολα.
  Διάβασε τα άρθρα περί διατροφής εδώ Αρθρα για τη Διατροφή των Πουλιών .
  Επίσης σε γενικές γραμμές μια σωστή διατροφή, πρέπει να περιέχει καλούς συσκευασμένους σπόρους όχι χύμα, χόρτα , λαχανικά και φρούτα (με την σειρά που στα γράφω και πάντα εποχής) , αυγοτροφή δικής σου κατασκευής και απαραίτητα πάντα σουπιοκόκκαλο στο κλουβί.
   
 5. gmarn

  gmarn PB New Member

  Και εδώ μερικές φωτό από τα παπαγαλάκια. Τα μπλε αρσενικά και η πράσινη θηλυκιά.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  πολύ όμορφα είναι όλα αλλά το αρσενικό μπλε ανοικτό είναι πολύ ιδιαίτερο , να σου ζήσουν!
   
 7. gmarn

  gmarn PB New Member

  Το μπλε ανοικτό είναι ο σύζυγος. Thanks ! :)
   
 8. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Γιώργο μου να σου ζήσουν! Έίναι πολύ όμορφα και φαίνονται υγιέστατα! Επέτρεψε μου μόνο μερικές επισημάνσεις: Δεν μπορώ να διακρίνω αν έχεις στο κλουβί ταΐστρα με αυγοτροφή και άμμο για την χώνεψη της τροφής. Αν δεν με απατάει η όρασή μου το κλουβί έχει μόνο μία πόρτα στην οποία και έχεις εφαρμόσει την φωλιά. Πώς σκέφτεσαι να ανανεώνεις την αυγοτροφή αν βάλεις σκευη εσωερικά?? Θα μετακινείς συχνά την φωλιά με τα αυγά και τους νεοσσους?? Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να εχεις ατυχήματα...

  Στην δική μου προσωπική εμπειρία ο τρίτος της παρέας εκτελούσε χρέη βοηθού την ωρα του ταίσματος, αλλά όπως πολυ σωστά που τόνισε και η Μαρία όλα βασίζονται στον χαρακτήρα του πουλιού!
   
 9. gmarn

  gmarn PB New Member

  Καλημέρα. Μία τελευταία ερώτηση.
  Το κλουβί το έχω έξω στο μπαλκόνι (δεν είναι βορινό και υπάρχει και τέντα). Βέβαια αυτές τις ημέρες δεν κάνει πολύ κρύο, αλλά δεν ξέρω αν ενδεικνύεται για τα αυγά, μήπως πρέπει να είναι μέσα για να είναι ζεστά.
  Γενικά έχω παρατηρήσει ότι όποτε έφερνα μέσα το κλουβί, τα παπαγαλάκια ήταν λίγο νωθρά, ενώ όταν το έβγαζα έξω ήταν πιο χαρούμενα και δραστήρια.
  Μέχρι και όταν εκκολαφθούν τα αυγά, μήπως το κλουβί πρέπει να είναι μέσα στο σπίτι ;
  Ευχ.
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλημέρα, τα Budgies είναι προτιμότερο να τα έχεις μέσα. Αν όμως τα έχεις έξω, άφησέ τα έξω. Η εναλλαγή μέσα έξω, είναι χειρότερη από οτιδήποτε. Εκτός αν χαλάσει πολύ ο καιρός και τα βάλεις μέσα, οπότε και μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να μείνουν μέσα.
  Λέμε τα Budgies πρέπει να είναι μέσα, γιατί προέρχονται από θερμότερο περιβάλλον και για να αντέξουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, καταβάλλεται ο οργανισμός τους με αποτέλεσμα να ζουν λιγότερο.
  Η θηλυκή τι κάνει τώρα κλωσσάει τα αυγά;
   
 11. gmarn

  gmarn PB New Member

  Καλημέρα Georgina και σε ευχαριστώ για τις επισημάνσεις.
  Το κλουβάκι έχει και δεύτερη πορτούλα, πιο μικρή βεαια από την κύρια είσοδο. Τώρα αυγοτροφή δεν τους έχω βάλει ποτέ, Στο κλουβί υπάρχουν 4 ταίστρες που τους βάζω σπόρια από το PetCity, από όπου και τα αγοράζω. Για να είμαι ειλικρινής, δε γνωρίζω, τίποτα με την τροφή των νεοσσών όταν βγούνε. Αν δηλαδή πρέπει να έχω κάποια ειδική τροφή και που.

  Μαρία καλημέρα. Ναι, η θηλυκή κλωσσάει συνέχεια τα αυγά και ελάχιστες φορές βγαίνει έξω από τη φωλιά.
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλημέρα! :)
  Για την διατροφή των νεοσσών δεν κάνουμε κάτι εμείς, φροντίζουν οι γονείς.
  Εμείς πρέπει να έχουμε όμως φροντίσει πολύ καλά τους γονείς πριν την αναπαραγωγική περίοδο κάτι που μάλλον δεν έχει γίνει σωστά στην περίπτωσή μας.
  Η θηλυκή έχει αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο. Σουπιοκόκαλο έχεις στο κλουβάκι;
  Χόρτα, λαχανικά και φρούτα δίνεις στα πουλάκια; Άμμο βρώσιμη έδωσες καθόλου όταν έφτιαχνε τα αυγά της;. Αυγοτροφή έδωσες πριν την γέννα των αυγών;
  Το θέμα είναι πως τώρα που η θηλυκή κλωσά δεν είναι σωστό να εισαγάγεις νέες τροφές στο διαιτολόγιό της για να αποφύγουμε πιθανές διάρροιες ή άλλα προβλήματα δυσανεξίας και αντί να την βοηθήσουμε τις κάνουμε κακό. Όταν με το καλό περιμένεις να βγει το πρώτο πουλάκι, ετοίμασε μια δική σου αυγοτροφή χτυπώντας στο μούλτι τσόφλι από το αυγό, κουάκερα, τρίμμα φρυγανιάς, ρίγανη. Μετά προσθέτεις και ολόκληρο το αυγό και το βάζεις σε ξεχωριστό μπωλάκι στο κλουβί.
  Οι γονείς λιώνουν τα σποράκια στο στόμα τους και με αυτό ταίζουν τα μωρά τους. Όμως αφού δεν έχεις κάνει προετοιμασία, πρέπει να φροντίσεις να ενισχύσεις λίγο την διατροφή μετά την γέννα που θα είναι καταπονημένη η θηλυκή σου.
   
 13. gmarn

  gmarn PB New Member

  Μαρία σε ευχαριστώ πρώτα από όλα για το ενδιαφέρον.
  Και επίσης για τις οδηγίες διατροφής. Πολύ κατατοπιστικές.
  Σήμερα πήγα PetCity και πήρα ένα άλλο κλουβί όπου έβαλα τη φωλιά με τη θηλυκή μέσα και τα αρσενικά τα άφησα μόνα τους στο παλιό κλουβί, προς αποφυγή "ατυχημάτων".
  Στο νέο κλουβί έβαλα τροφή, νερό, σουπιοκόκαλο και αναμένω να βγει η θηλυκή και να κάνει αναγνώριση του χώρου. Νομίζω ότι είνια καλύτερα να μεγαλώνει τα πουλάκαι μόνη της (ή κάνω λάθος) ;
  Α...και παρεπιπτόντως, το νέο κλουβάκι το έβαλα μέσα στο σπίτι για πιο ζεστά.
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλύτερα έπρεπε να αφήσεις την μάνα με τον πατέρα και την φωλιά στο παλιό κλουβί και να βάλεις τον άλλο αρσενικό στο καινούργιο. Ναι βοηθάει ο πατέρας, ταίζει την θηλυκή όσο κλωσά και μετά και στα μωρά την ξεκουράζει
   
 15. gmarn

  gmarn PB New Member

  OK. Το έκανα έτσι, με τη διαφορά ότι έβαλα πατέρα - μητέρα και φωλια με αυγά στο νέο κλουβί και άφησα στο παλιό τον άλλο αρσενικό. Μήπως πρέπει και αυτουνού να του πάρω παρέα ; (Δεδομένου ότι το ζευγάρι το έχωμέσα στο σπίτι και ο άλλος τώρα είναι μόνος του στο μπαλκόνι)
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Βάλε τον κι αυτόν μέσα τον καημένο :) Μην πάρεις ακόμα πουλάκι ίσως αποκτήσει ταίρι από την γέννα. Περίμενε λιγάκι. Με το καλό !
   
 17. gmarn

  gmarn PB New Member

  Μαρία καλημέρα. Φτάνουμε σχεδόν στις 3 εβδομάδες και τα αυγά δεν έχουν σπάσει. Πουλάκια δεν έχω δει
  Η θηλυκιά συνεχίζει να κλωσάει. Βγαίνει βέβαια που και που έξω από το κλουβί. Πολλές φορές μπαίνει μαζί της στο κλουβί και ο πατέρας και της κάνει παρέα.
  Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κανένα πρόβλημα ; Σε πόσο χρόνο γίνονται τα πουλάκια γενικά ;
   
 18. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλημέρα, δεν έχεις κρατήσει ακριβείς ημερομηνίες πρώτου και τελευταίου αυγού;
  Το θηλυκό κλωσσάει 18-20 μέρες. Είμαστε σίγουροι ότι δεν πήγε καλά η γέννα, όταν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα και για το τελευταίο αυγό, αφού το πρώτο ή δεύτερο μπορεί να είναι άσπορα.
  Τότε θα πρέπει και να αφαιρέσεις αυγά και φωλιά για να ξεκουραστεί και το πουλάκι σου και να την τονώσεις με καλή διατροφή και βιταμίνες.
  Για πες μας :)
   
 19. gmarn

  gmarn PB New Member

  Το πρώτο αυγό πρέπει να ήταν στις 11-12 Ιανουαρίου και το δεύτερο 13-14 Ιανουαρίου.
  Να υποθέσω ότι έχω ακόμα ένα μικρό περιθώριο ;
   
 20. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ναι έχεις δυο τρεις μέρες ακόμα. Μόνο δύο αυγά έκανε;
   
Φόρτωση...