Δυσκοιλιότητα και διάρροια μαζί;

Συζήτηση με θέμα Δυσκοιλιότητα και διάρροια μαζί;, που ξεκίνησε από lunaria, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 26 Οκτ 2008.

 1. lunaria

  lunaria PB New Member

  Χθες το μεσημέρι ξαφνικά, κι ενω μέχρι εκείνη την ώρα το καναρίνι ήταν ζωηρό και τραγουδούσε, κάθισε ακίνητο στον πάτο του κλουβιού, φουσκωμένο και χωρίς να δείχνει καμία ζωηρότητα. Προσπάθησα να το αγχώσω για να δω τις αντιδράσεις του, αλλά δεν είχε καμία αντίδραση ούτε κι όταν το έπιασα στο χέρι για να το δω. Δεν έδειχνε να έχει κάτι σπασμένο. Κοίταξα τον ουροπηγιο αδένα και ήταν φουσκωμένος και με λίγο πύον. Θεώρησα ότι μάλλον αυτό έφταιγε και επειδή ήταν Σάββατο απόγευμα του έβαλα λίγο μπεταντίν και λίγο λαδάκι προκειμένου να κρατηθεί μέχρι τη Δευτέρα που θα τον πάω στον γιατρό. Όταν τον άφησα πάλι στο κλουβί, προσπάθησε να πετάξει αλλά πήγαινε "μονόπατα" σαν να μη μπορούσε να κουνήσει τη μία φτερούγα του. Αμέσως μετά άνοιξε τα φτερά του και τα έφερε μπροστά, ανοίγοντας και το στόμα και έμεινε για λίγο έτσι. Με την κίνηση αυτή είδα ότι έβγαλε μια πολύ υδαρή κουτσουλιά, αρκετά μεγάλη, υπόλευκη. Κάθισε ακόμα λίγο έτσι και μετά σηκώθηκε και κάθισε πάνω στα κλαράκια του κανονικά σαν να μην είχε τίποτα. Του άλλαξα αμέσως το χαρτί της βάσης για να δω τις κενωσεις του και παρατήρησα ότι ήταν όλες υδαρείς και πολύ λίγες. 2-3 φορές δηλαδή μέχρι το πρωί.
  Δεν ξανακάθισε στη βάση του κλουβιού. Κινείται κανονικά. αλλά δεν τρώει τίποτα. Λίγο μήλο που του έβαλα ίσα που το τσίμπησε μια δυό φορές. Δεν είναι φουσκωμένος, ούτε δείχνει άρρωστο τώρα, αλλά είναι πάρα πολύ ήσυχος. Μήπως σας έχει ξανασυμβεί? Τι μπορώ να του κάνω έως άυριο που θα τον πάω κτηνίατρο? Κι εάν γνωρίζετε κάποιον προς το κέντρο της Αθήνας που θα είναι αύριο ανοιχτός στείλτε μου παρακαλώ πμ. Ευχαριστώ!

  Ηλικία Πουλιού: 5 χρονών
  Φύλο:Αρσενικό
  Χώρος Εκτροφής (εσωτερικός ή εξωτερικός): Και τα 2
  Θερμοκρασία Χώρου: Περιβάλλοντος
  Ημερομηνία Απόκτησης του Πουλιού: Γέννα στο σπίτι: αυγού 16/6/2004, πουλιού 4/7/2004
  Ημερομηνία Εμφάνισης Συμπτωμάτων: 25/10/2008
  Διατροφή: Σπόροι, χόρτα, φρούτα
  Αξιολόγηση Περιττωμάτων: Υδαρή
  Αναπνοή (συριγμοί, δύσπνοια κλπ): όχι
  Κινητικότητα: όχι
  Τρέφεται Κανονικά: όχι
  Προηγηθείσα Θεραπεία: καμία
  Καραντίνα (έχει τεθεί ή όχι): ναι
   
 2. Yasmin

  Yasmin PB Member

  Αν και δεν είμαι η πλεόν σχετική για να σου απαντήσει, μήπως υπάρχει περίπτωση να είναι κανένα εγκεφαλικό επισόδιο;;;
   
 3. nikosk

  nikosk PB New Member

 4. lunaria

  lunaria PB New Member

  Yasmin και nikosk σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Το καναρίνι (όνομα Έλβις) το πήγα χτες το απόγευμα στον γιατρό στο Περιστέρι που είδα ότι πολλοί εδώ εκτιμούν. Ευτυχώς ήταν ανοιχτός. Το εξέτασε και δεν βρήκε τίποτα οργανικό. Ούτε το ουροπηγιο του φάνηκε ιδιαίτερα ανησυχητικό. Βέβαια χτες είχε ήδη συνέλθει αρκετά, όσον αφορά στην διάθεση και συμπεριφορά. Από τροφή και νερό όμως τίποτα :(. Η διάγνωση του γιατρού ήταν ότι μάλλον πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ εγκεφαλικό (Yasmin πρόβλεψες σωστά).
  Δυστυχώς απ΄ότι φαίνεται, πρόκειται για κληρονομική πάθηση αφού και ο "θείος" του ο Σκουφάκιας που πέθανε πρόσφατα, αλλά και ο "παπούς" του, βάσει συμπτωμάτων που γνωρίζω τώρα πια, είχαν το ίδιο.

  Προληπτικά μου έδωσε να βάζω στο νερό του μια ελάχιστη ποσότητα από τη σκόνη tabernil cria για 5 μέρες, περισσότερο για την αντιμετώπιση τυχόν μικροβίων λόγω της διάρροιας που έχει, και εάν δεν βελτιωθεί να τον ξαναπάω. Κατα τα άλλα μου είπε να τον αφήσω να αναρρώσει μόνος του και ότι, έτσι όπως τον βλέπει, από αύριο (σήμερα δηλαδή) θα φάει και θα πιεί. Πράγματι σήμερα τον είδα που ήπιε νεράκι αλλά με την τροφή ακόμα δυσκολεύεται. Τον παρατήρησα και είδα ότι πάει στην τροφή, την κοιτάει καλά καλά αλλά τσιμπάει στον αέρα. Μάλλον ακόμα δεν μπορεί να εστιάσει ο φουκαράς!
  Του έβαλα μηλαράκι και αυγό και από αυτά έφαγε λίγο. Σκέφτομαι εκτός των παραπάνω που είπε ο γιατρός να κάνω, να του βάλω και βιταμίνη Ε και Σελήνιο, που διάβασα σε άλλο αντίστοιχο θέμα εδώ ότι ενδείκνυται για περιπτώσεις εγκεφαλικού. Θα βοηθήσει έτσι?
  Ο γιατρός δυστυχώς δεν είχε πολύ χρόνο λόγω σοβαρών περιστατικών (σοβαρά χτυπημένος σκύλος από αυτοκίνητο και εγχειρισμένη γάτα) για να συζητήσουμε περισσότερο, για αυτό ρωτάω εσάς, εάν γνωρίζετε.
  Επίσης, εάν του κάνω προληπτικά θεραπεία κατά καιρούς με αυτές τις βιταμίνες, υπάρχει περίπτωση να γλυτώσω πιθανή επιδείνωση στο μέλλον? Υπάρχει ανάλογη εμπειρία από τα μέλη?
   
 5. nikosk

  nikosk PB New Member

Φόρτωση...