Δυσανάλογη ανάπτυξη νεοσών

Συζήτηση με θέμα Δυσανάλογη ανάπτυξη νεοσών, που ξεκίνησε από GreenRed, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 14 Ιουλ 2009.

 1. Το σχετικό ζήτημα έχει, ήδη, πάρει το δρόμο του και ενώ θα μπορούσε να είναι ερώτημα, λόγω προβλημάτων στη σύνδεση Internet, που με άφησε μακριά σας για καιρό, τελικά καταλήγει ως αφήγηση εμπειρίας.
  Μου έχει συμβεί μέχρι σήμερα 3 φορές στην αναπαραγωγη καναρινιών. Ενώ χρησιμοποιώ πλαστικά αυγά- παλιότερα φυσικά γεμισμένα με άμμο και 'σφραγισμένα' με κερί- προκειμένου να αποφύγω δυσάρεστα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των νεοσών, έτυχε ο πρώτος από τους νεοσούς να μεγαλώνει δυσανάλογα με τα υπόλοιπα. Δεν θεωρώ τυχαίο, ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ στην πρώτη γέννα, όπου σκέπτομαι ότι, λόγω καλύτερης ισορροπίας βιταμινών-ασβεστίου της μητέρας, είναι και η γέννα με τα ποιοτικά καλύτερα αποτελέσματα και τα λιγότερα προβλήματα.
  Η ανάπτυξη του 'πρώτου' συνέχιζε, όσο πέρναγαν οι μέρες, να είναι τόσο δυσανάλογη, όπου σε κάποιο σημείο, εκτός του ότι κάλυπτε τα άλλα δύο, είχε αρχίσει να αποκτάει πτέρωμα, τη στιγμή που τα άλλα ήταν το ένα στην αρχική φάση και τ ο άλλο ακόμα στα πούπουλα.
  Το τεχνητό τάισμα, ήταν η λύση μέχρι τώρα. Ωστόσο, αν και οι αναπαραγωγές γίνονται πάντα σε ένα ήσυχο σημείο στον εργασιακό μου χώρο, ήταν σχεδόν αδύνατο να το κάνω τόσο τακτικά, ώστε να είμαι σίγουρος για την εξασφάλιση των υπολοίπων δύο, πόσω μάλλον που η διαφορά στη ανάπτυξη ήταν τόσο μεγάλη πρωτοφανώς.
  Μη έχοντας άλλη λύση, πειραματίστηκα με την τοποθέτηση δεύτερης φωλιάς για τον υπερτραφή. Όσο παρατηρούσα το τάισμα των υπολοίπων δύο στην αρχική φωλιά, η φροντίδα μου και το τεχνητό τάισμα πέρασε στον 'ανεπτυγμένο'. Τελικά, οι γονείς είχαν αναλάβει παράλληλη δράση και στις δύο φωλιές. Το αποτέλεσμα είναι επιτυχές. Και τα τρία ζουν, συνεχίζουν βέβαια να είναι δυσανάλογης ανάπτυξης, ωστόσο είναι εκτός φωλιάς εδώ και μέρες.

  Υ.Γ. Μοναδικό πρόβλημα που μου προέκυψε ήταν η μη διάθεση μιας έτοιμης φωλιάς. Ενώ συνήθως έχω backup, στην συγκεκριμένη στιγμή, από επιπολαιότητα και βιασύνη μου μιας και επρόκειτο για την τελευταία γέννα της περιόδου, δεν φρόντισα να κρατήσω κάποια έτοιμη. Το νήμα που αυτοσχεδίως τοποθέτησα, ήξερα εξ αρχής πως θα μπλεκόταν στα πόδια του 'μεγάλου' και έτσι, συχνά-πυκνά φρόντιζα να ελέγχω τα πόδια προς αποφυγήν άλλων δυσάρεστων αποτελεσμάτων. Όταν έγινε ιδιαίτερα κινητικός, άρα τα 'μπλεξίματα' πιο πιθανά και επικίνδυνα, τοποθέτησα για 2 μέρες πάνω από το νήμα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, που δεν διαλύεται εύκολα. Τέτοιοι πειραματισμοί ούτε στον στρατό , να ήμουν! Τέλος καλό όλα καλά όμως. Και ο μικρός 'μεγάλος', παρότι ασχημούτσικος είναι η αδυναμία μου και το ανταποδίδει αναλόγως! ;)
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Η δική μου ερώτηση-απορία είναι. --Ποιός πρώτος ;
  Οταν αλλάζουμε τα αυγά αυτό δεν επιδιώκουμε να αποφύγουμε;
  να μην υπάρχει πρώτος,δεύτερος και τρίτος;
  Αν τα επανέφερες όλα μαζί τα αυγά της κανάρας,ποιός είναι ο πρώτος ;
  Εννοείς κάποιο απο τα πουλάκια που βγήκε μερικές ώρες νωρίτερα ίσως
  απο κάποια άλλα ;
   
 3. Ο πρώτος χρονολογικά νεοσσός, όπως οι νεοσσοί βγήκαν από τα αυγά τους. Το ίδιο ήταν, όμως, και το πρώτο αυγό όπως τα γέννησε η κανάρα
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Καλά, πώς ξέρεις ποιό ήταν το πρώτο αυγό κατά σειρά γεννήσεως ;
  Και μάλιστα οτι είναι τό ίδιο με το πρώτο στην σειρά εκκόλαψης ;
  και τι σημασία έχουν κάποια λεπτά ή έστω κάποιες ώρες διαφορά στην εκκόλαψη ;
  Δεν σε ρωτώ απο περιέργεια, προσπαθώ να καταλάβω το γιατί,όπως κι' εσύ φαντάζομαι.
   
 5. Το γιατί μπορεί να είναι σύμπτωση ή να εξυπηρετεί κάποια στατιστική. Για τέτοιου είδους παρατηρήσεις, αλλά σε βάθος χρόνου και με ικανό δείγμα, όποτε αφαιρώ ένα αυγό από τη φωλιά και το αντικαθιστώ, το μαρκάρω ελαφρά με ένα μαρκαδοράκι με μια βούλα και αυξάνοντας κατά μια κάθε μέρα. Ελπίζω να μην είναι ανοησία, αλλά καταγράφω κάποια συμβαντα όποτε μπορώ, όπως π.χ. σε αυτή την περίπτωση
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Μάλιστα.! Πολύ σωστός.!
  Αλλά μου δημιουργείται μια αμφιβολία περισσότερο απο το γεγονός
  οτι δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ,τόσα χρόνια,να συμβαίνει στις δικές μου φωλιές.
  Πάντα υπάρχει κάποιο πουλάκι που ξεχωρίζει, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό που να
  δημιουργεί, όπως σε 'σένα, λόγο για να το προσέξω ιδιαιτέρως.
  -Το γεγονός και μόνο οτι ασχολείσε με τέτοιον προσεκτικό τρόπο είναι καλό και αξιέπαινο
  αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρον για όλους μας.
   
 7. Θα προσπαθήσω ακόμα και σήμερα να τα φωτογραφήσω για να δείτε -όσους ενδιαφέρει- την ορατή διαφορά. Αυτός ήταν και ο λόγος , που με έκανε να γράψω. Όσο για την ενασχόληση, μην σας παραμυθιάζω, κάνω όσο περισσότερα μπορώ με έμφαση στην καθαριότητα.
  Τα περί στατιστικής και καταγραφών αφορούν μια μίνι προσωπική προσπάθεια, χωρίς διάθεση υποκατάστασης επιστημόνων ή ειδικών.

  Αλλά όπως λέγαμε και στη σχολή, η έρευνα δεν είναι κάτι μυθικό, παρά μια σκληρή-κοπιαστική ρουτίνα με λεπτομερείς παρατηρήσεις, καταγραφές και συγκεκριμένο στόχο. (χααχα κι ας μην ασχολήθηκα περαιτέρω κάτι μου άφησε)
   
Φόρτωση...