Διαφορές ψείρας και ακάρεως

Συζήτηση με θέμα Διαφορές ψείρας και ακάρεως, που ξεκίνησε από voutsigoutsi, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 13 Μαϊ 2009.

 1. Η κανάρα μου είναι εδώ και 8 μέρες άρρωστη. Δεν έχει καλή ισσοποπία,πέφτει η κλιδονίζεται καθε φορά που αλλάζει πατήθρα,έχει λιγότερη όρεξη και ατονία. Σαν να θέλει να κοιμάται παραμένει σκυφτή και ανόρεκτη σχεδόν όλη την ώρα.Εξετάζοντας την(δεν ειναι και δύσκολο να την πιάσω ειναι εμφανώς αδύναμη) είδα μ ευκολία κατω στα πουπουλά της να κυκλοφορούν ψείρες!.Άκαρι η ψείρες δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά? Δεν πνίγεται σαν να καταπίνει σπόρους ούτε ξύνεται πολύ γιατί μάλλον χάνει την ισσοροπία της όταν προσπαθεί να το κάνει.Αίμα στα φτερά ,δυσχέροια στην αναπνοή και πτερρόροια δεν φαίνεται να έχει (ισως ακόμα).Διάβασα τα σχετικά άρθρα εδώ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι ακάρι της τραχείας ,εξωπαρασιτικό ακάρι η απλά ψείρες. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα συμπτώματα?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
   
 2. Φίλος petshopas με αρκετή εμπειρία την είδε σήμερα κι είπε ακάρι να κάνουμε απο Παρασκευή (θα λείπει νωρίτερα) θεραπεία με σταγόνες 1 φορά και πάλι ένα μήνα μετά 50-50 πιθανότητες της δίνει λέει. Επίσης έχει και ποδάγρα η κατι τέτοιο τλπ το όποιο θα φροντίσουμε.. Μου συνέστησε να αλλάξω το κλουβι να κάνω προληπτικά θεραπεία και στα αλλα 2 καναρίνια μου ( αν και την έχω απομονώσει απ την αρχή της αρρώστιας της.) Ζητάω μια 2η γνώμη κι απο το forum εδω γνωρίζοντας την τεραστια εμπειρία σας.
   
 3. anatoly

  anatoly PB Member

  Γιατι δεν πας καλυτερα σε εναν πτηνιατρο;
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Aν είδες, με ευκολία μάλιστα, να κυκλοφορούν ψείρες
  πάρε αμέσως μια ψειρόσκονη και "αλεύρωσέ την" κανονικά απο άκρου εις άκρον.
  Κοιλιά ,μασχάλες,σβέρκο,ουροπήγιο είναι τα βασικότερα σημεία,αλλά στην κατάσταση που είναι το πουλάκι βάλτου παντού.
  Άλλαξέ του κλουβί.Πρίν βάλεις το πουλάκι εκεί ψέκασέ το(TO KΛOYBI) με ένα ισχυρό
  αντιπαρασιτικό σαν το ardap. Δώσε αυγό βραστό και πολυβιταμίνες στο νερό.
  Να επαναλάβεις το "πουδράρισμα" σε δυό μέρες,και να καθαρίζεις το κλουβί καθημερινά
  για ένα 10 ήμερο.
  Αν περιμένεις να κάνεις θεραπεία με ΠΟΥΛΜΟΣΑΝ, που καμία σχέση δεν έχει με την
  ψείρα που βλέπεις να κινείται επάνω στο πουλί, τόχασες και μάλιστα σύντομα.
   
 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

 6. Μάκη και Σταυρο ευχαριστώ για τις πολυτιμες συμβουλες. Ευτυχώς για μας τους αρχάριους που έχουμε ένα μέσο να αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες απο έμπειρους.Παράλειψη μου ήταν οτι αύριο που θ αρχίσουμε θεραπεία εννοείται ότι θα πασπαλίσουμε ψειρόσκονη παντού (και στα 3 πουλάκια για σιγουριά) και θα πετάξω το κλουβί. Μπορεί λοιπόν τα συμπτώματα που ανεφερα για την κανάρα μου να οφείλονται σε ακάρι εξωπαρασιτικό και είναι αυτη μια ασθένεια λιγότερο "σοβαρή" και ιάσιμη απο το ακάρι της τραχείας? Είναι αποτελεσματικός η "δολοφονικός" ο συνδυασμός ψειρόσκονης και ΠΟΥΛΜΟΣΑΝ?Ευχαριστ'ω για μια φορά ακόμα.Ψάχνω όπως καταλαβαίνεται για μια ελπίδα παραπάνω.
   
 7. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δε γνωρίζω αν τα συμπτώματα που αναφέρεις οφείλονται σε ακάρεα, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον εξωπαράσιτα, αφού τα έχεις δει. Και το άκαρι των φτερών αλλά και το άκαρι της τραχείας είναι σχετικά εύκολα ιάσιμα αν διαγνωστούν έγκαιρα. Τα προβλήματα από το άκαρι της τραχείας ξεκινούν όταν ο πληθυσμός τους αυξηθεί αρκετά και αρχίσουν πλέον να δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα και επιμολύνσεις στην αναπνευστική οδό.
  Ο συνδυασμός αυτός καθ' αυτός νομίζω πως δεν είναι "δολοφονικός". Το πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι όμως, εξαρτάται από το αν το πρόβλημα που εμφανίζει το πουλί οφείλεται όντως σε ακάρεα της τραχείας και εάν ναι, κατά πόσο έχουν προκαλέσει βλάβες στο πουλί.
   
 8. Άσε το Pulmosan. Είναι πολύ δυνατό δηλητήριο. Βρήκες εξωπαράσιτα; Ξεκίνα με ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ σου είπε ο Μάκης πιο πάνω. Άσε το Pulmosan. Τα ακάρεα που είδες δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της τραχείας. Ούτε μπορούν να περάσουν μέσα στο πουλί.
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αυτό που περιγράφεις εδώ, έχει την εικόνα της προχωρημένης προσβολής απο
  Σαλμονέλλα. Αλλά μιάς και δεν μιλάς για διάρροια, και ταυτόχρονα οι ψείρες
  είναι τόσες πολλές πάνω στο πουλάκι που φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι, πρέπει
  πριν απ' όλα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.Μετά, και ανάλογα με την πορεία του πουλιού, θα φανεί αν πρόκειται για την κύρια αιτία ή αν πρέπει να το ψάξεις βαθύτερα.
   
 10. Αυτό που περιγράφεις δυστυχώς απ όσο γνωρίζω δε μπορεί να οφείλεται μόνο σε ψείρες.
   
 11. Μακη είχες δίκιο μάλλον επρόκειτο για σαλμονέλα. Οι εμφανείς ψείρες ήταν μάλλον ξεχωριστό πρόβλημα. Και λέω ήταν γιατί σήμερα το πρωί πρίν αρχίσω θεραπεία δυστυχώς εχασα την κανάρα μου.Θα κάνω θεραπεία για τις ψείρες στα άλλα 2 μου πουλάκια ( που ναι χώρια εδώ και μέρες.) Αυτό που δεν ξέρω είναι αν όντως ήταν σαλμονέλα πόσο είναι μεταδοτική. Αν δηλαδή προληπτικά πρέπει να κάνω κάτι και για τα 2 πουλιά που δεν φαίνεται να έχουν προσβληθεί.
   
 12. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Ισως αυτό(όρα συννημένο) αποτελεί μια μόνιμη λύση.
  Δεν είμαι σε θέση να σε διαφωτίσω περισσότερο
  μιας και δεν το έχω ποτέ χρησιμοποιήσει.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

Φόρτωση...