Διαφορές στο λινάρι

Συζήτηση με θέμα Διαφορές στο λινάρι, που ξεκίνησε από TheBigL, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 20 Απρ 2015.

misalouris
Best Answer misalouris, 20 Απρ 2015
Το λινάρι ως από πολύ παλιά γνωστός σπόρος για τον άνθρωπο έχει πάρα πολλές ποικιλίες που διαφέρουν από ελάχιστα ως πάρα πολύ μεταξύ τους... Μερικές... Ολόκληρο το Post
 1. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Μερικές συσκευασμένες τροφές έχουνε λινάρι καφέ και λινάρι χρυσό.Ποιές είναι οι διαφορές τους?
  Επίσης σε κάποιες τροφές το μείγμα που περιέχουνε αναγράφεται για καναρίνια χρώματος αλλά το μείγμα που βλέπω είναι ίδιο πάνω κάτω με άλλες τροφές που δεν αναγράφεται για καναρίνια χρώματος.Γιατί αναφέρεται κάτι τέτοιο?
   
 2. Best Answer:
  Post #259771 by misalouris, 20 Απρ 2015
 3. Οι δυο τύποι λιναρόσπορου έχουν παρόμοια θρεπτική άξια ,οτάν είναι ιδιας ποιότητας.
  Τα μείγματα διαφέρουν κύριος στο ρουπσεν,ένας σπόρος που δεν προτιμούν να χορηγούν σε καναρίνια χρωματος
   
 4. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Οκ ευχαριστώ.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Το λινάρι ως από πολύ παλιά γνωστός σπόρος για τον άνθρωπο έχει πάρα πολλές ποικιλίες που διαφέρουν από ελάχιστα ως πάρα πολύ μεταξύ τους...
  Σίγουρα μιλάς για τον καφέ και τον ξανθό λιναρόσπορο αντίστοιχα με ελάχιστες διαφορές στη θρεπτική τους αξία.
  Υπάρχουν πολύ περισσότερες ποικιλίες λιναριού όπως θα διαβάσεις κι εσύ και αιτία είναι και η χρήση του από τον άνθρωπο για την κατασκευή υφασμάτων (λινά).
  • Linum viscosum (Λίνον το ιξώδες) Απαντάται σε ορεινές περιοχές της κεντρικής, νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 50-60 εκατοστά. Ανθοφορεί τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο.
  • Linum grandiflorum (Λίνον το μεγανθές) Iθαγενές της Αλγερίας, συναντάται όμως και σε άλλες περιοχές της Βορείου Αφρικής καθώς και στη Νότιο Ευρώπη. Είναι ετήσιο φυτό με μεγάλα κόκκινα άνθη, λόγω των οποίων χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό.
  • Linum arboreum (Λίνον το δενδροειδές) Συναντάται στην Κρήτη, τα νησιά του Νότιου Αιγαίου και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Σε απόκρημνες περιοχές σε ασβεστούχο πέτρωμα, σχισμές βράχων και υψώματα,απότομες βραχώδεις πλαγιές, σπάνια σε φρύγανα βραχώδων λόφων (υψ. 0-2000 μ.).Θάμνος με βλαστούς λείους, μέχρι 1 μ. Φύλλα μήκους (5-)10-20 χιλ, σπαθιδοειδή, παχειά, με μια νεύρωση και σκληρά αλλά εύκαμπτα άκρα, συχνά σχηματίζοντας λίγο έως πολύ πυκνούς ρόδακες. Ταξιανθία συνήθως με λίγα άνθη, μεστή. Σέπαλα μήκους 5-8 χιλ., λογχοειδή,με αιχμηρή απόληξη, χωρίς περιφερειακό τρίχωμα. Πέταλα μήκους 12-18χιλ., κίτρινα. Κάψα ραμφοειδής, περίπου ίσου μήκους με τα σέπαλα. Ανθοφορεί από Ιανουάριο μέχρι Ιούλιο.
  • Linum pubescens (Λίνον το χνοώδες) Ιθαγενές της ανατολικής Μεσογείου, ετήσιο είδος που ανθοφορεί την άνοιξη.
  • Linum tenuifolium (Λίνον το λεπτόφυλλον) Φύεται στην κεντρική και νότιο Ευρώπη σε ξηρά και πετρώδη εδάφη. Είδος πολυετές, με ύψος 20-30 εκ. Ανθοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα άνθη του έχουν χρώμα συνήθως λευκό ή ελαφρώς ιώδες.
  • Linum leucanthum (Λίνον το λευκανθές) Απαντά στην Ελλάδα, στο Αιγαίο σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Φέρει λευκά άνθη.
  • Linum perenne (Λίνον το πολυετές) Επίσης Λίνον το σιβηρικόν (Linum sibiricum)[4]. Απαντά στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Φτάνει σε ύψος τα 60 εκ. Τα άνθη του έχουν χρώμα ωχρό κυανό. Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό.
  • Linum flavum (Λίνον το ξανθόν) Ιθαγενές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Φύεται σε ηλιόλουστες περιοχές, έχει περιορισμένες ανάγκες σε νερό. Τα άνθη του είναι κίτρινα.
  • Linum catharticum (Λίνον το καθαρτικόν) Ιθαγενές είδος της κεντρικής Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Τα φύλλα του είναι πικρά και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως καθάρσιο λόγω της λινίνης που περιέχουν.
  • Linum elegans (Λίνον το κομψόν) Απαντά στη Βαλκανική χερσόνησο σε βραχώδεις περιοχές. Φέρει κίτρινα άνθη. Περίοδος ανθοφορίας είναι οι καλοκαιρινοί μήνες.
  • Linum capitatum (Λίνον το κεφαλωτόν) Ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε βραχώδεις ορεινές περιοχές σε υψόμετρο από 1000 μέχρι 2200 μέτρα. Ανθίζει Ιούνιο - Ιούλιο και φέρει πυκνά κίτρινα άνθη.
  • Linum austriacum (Λίνον το αυστριακόν) Πολυετές ποώδες είδος με ξυλώδες ρίζωμα και με ύψος 10-60 εκατοστά. Απαντά στην Ευρώπη, Βόρειο Αφρική, Τουρκία, Ιράν, Καύκασο.
  πηγή
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...