Διατροφή, Φάρμακα, Αντιπαρασιτικά για μικρά πουλιά

Συζήτηση με θέμα Διατροφή, Φάρμακα, Αντιπαρασιτικά για μικρά πουλιά, που ξεκίνησε από Sylvia, στο Forum 'Φάρμακα - Συμπληρώματα' του PetBirds, 8 Νοε 2014.

 1. Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τη διατροφή των πουλιών γενικά και σχετικά με τα αντιπαρασιτικά φάρμακα. Στο κάθε κλουβάκι έχω μία μεγάλη αυγοθήκη, δύο μικρές και μία θήκη λαχανικών (σε όλα τα είδη πουλιών που φροντίζω). Στη μεγάλη έχω μόνιμα άμμο με σπασμένα κοχύλια και στη μία μικρή βάζω μία με δύο φορές τη βδομάδα αυγό βρασμένο καλά, κομμένο στη μέση. Στη δεύτερη μικρή βάζω μία στο τόσο μείγμα από διάφορα βότανα, φρυγανιά, κουάκερ κλπ, πράγμα το οποίο βλέπω ότι εσείς ενσωματώνετε στην αυγοτροφή. [Κάποτε έβαζα και «βιταμίνες» σε αυτή, αλλά σταμάτησα όταν διάβασα εδώ τη γνώμη σας σχετικά με αυτές.] Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

  1. Είναι λάθος που δίνω τα βότανα κλπ ξεχωριστά από το αυγό και όχι ενσωματωμένα; Το κάνω γιατί αυτά δε χαλάνε τόσο γρήγορα (δεν έχουν τόσα υγρά), ενώ το αυγό δεν μπορώ να το αφήσω για πολύ στο κλουβί.

  2. Πόσο αφήνετε το αυγό στο κλουβί για να είστε σίγουροι ότι δε χάλασε;

  3. Πόσο αφήνετε τα λαχανικά; Όσο βλέπετε ότι είναι ΟΚ και δε μαραίνονται; Τα αφήνετε και την άλλη μέρα αν δεν είναι μαραμένα ή τα αφαιρείτε;

  4. Τα ζεμπράκια μου τρελαίνονται για τα λαχανικά και πέφτουν με τα μούτρα! Το λούγαρό μου και το καναρίνι όχι τόσο. Μπορώ σε αυτά που το θέλουν τόσο πολύ να βάζω λαχανικά κάθε μέρα; Όταν δε βάζω πάνε κάθε 2-3 λεπτά και ψάχνουν τη θήκη των λαχανικών!

  5. Την άμμο την αλλάζετε ή απλά περιμένετε να τελειώσει και συμπληρώνετε;

  6. Σε pet shop που ζήτησα κόκκαλα σουπιάς, μού έδωσαν για τα ζεμπράκια πέτρα για παπαγάλους της Vitakraft και για το καναρίνι και το λούγαρο πέτρα Mineral Vita Fit της ίδιας εταιρίας. Είπαν ότι δε θα ξαναφέρουν κόκκαλα σουπιάς. Να τα χρησιμοποιήσω; Κάνουν αυτά για τα πουλάκια που έχω; (Τα ζεμπράκια δεν τα λες και παπαγαλάκια ακριβώς, κάνει γι’ αυτά αυτή η πέτρα; ). Αυτές οι πέτρες γενικά κάνουν την ίδια δουλειά με τα κόκκαλα; Τα κόκκαλα προτιμάτε να τα βάζετε από τη μαλακή ή από τη σκληρή πλευρά; Σουπιοκόκκαλα χρειάζονται όλα τα είδη πουλιών; Μερικά από τα δικά μου δεν τα πλησιάζουν καν, ό,τι και να κάνω. Να τους τα τρίβω στην ταΐστρα;

  7. Ένα διάστημα έβαζα στα πουλάκια μου νερό από το φίλτρο που έχουμε στο σπίτι και απ’ όπου πίνουμε κι εμείς. Σκεφτόμουνα ότι θα είναι καλό να πίνουν νερό από εκεί, μιας και είναι πιο καθαρό. Μετά σταμάτησα γιατί σκέφτηκα ότι ίσως χρειάζεται το χλώριο για να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Ποια είναι η γνώμη σας;

  8. Ξέρω ότι το frontline το χρησιμοποιείτε προληπτικά μία φορά (ένα «ψιτ») κάθε 2-3 μήνες. Θεραπευτικά κάθε πότε το βάζετε;

  9. Το Chevi-tren σε μικρά πουλάκια και όχι περιστέρια πώς χρησιμοποιείται; Μπορώ να ρίξω πολύ στο κλουβί κάποιες μέρες πριν τα βάλω μέσα (για πρόληψη, στη γενική καθαριότητα); Μπορώ να ρίξω στη φωλιά των zebra finches εφόσον δεν τη χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή και απλά κοιμούνται μέσα; (Πάλι εννοώ μία στο τόσο, στη γενική καθαριότητα).

  10. Μετά την αντιβίωση δίνετε προβιοτικό; Αν ναι, ποιο; Μου είπαν στο pet shop ότι είναι πανάκριβα γιατί πρέπει να τα αγοράσω χονδρική σε μεγάλη ποσότητα και ότι δε με συμφέρει για δύο- τρία πουλιά. Μήπως απλά δεν είχαν και έψαχναν δικαιολογία; Να δώσω ULTRA- LEVURE;

  Ευχαριστώ, και συγγνώμη αν σας κούρασα και αν κάποιες ερωτήσεις είναι εκτός θέματος! Αν υπάρχει πρόβλημα, θα ανοίξω επιμέρους θέματα για κάθε ενότητα χωριστά.
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  1. Μπορείς τα βότανα να τα δίνεις είτε μέσω της αυγοτροφής που φτιάχνεις είτε και σκέτα. και τα δύο σωστά είναι. Αλλά όπως λες και εσύ το αυγό μετά από 5-8 ώρες πρέπει να βγει από το κλουβί... Ενώ τα χλωρά/αποξηραμένα βότανα δεν παθαίνουν τίποτα.. Επιλέγεις και πράττεις! Δεν είναι λάθος αυτό που κάνεις.. ;)
  2. Αναλόγως την εποχή. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης μετά από 5-6 ώρες πρέπει να το βγάζουμε.. Το χειμώνα εγώ το βάζω πρωί και μέχρι το άλλο πρωί το έχουν φάει.. Και λόγω θερμοκρασίας δε χαλάει και τόσο εύκολα.
  3. Τα βάζω το πρωί και μέχρι το άλλο πρωί τα πειναλέα καναρινάκια μου τα έχουν φάει. Τα κόβω σε κομματάκια και υπολογίζω ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε καναρινάκι (όπως και τη σπιτική αυγοτροφή που τους φτιάχνω) οπότε δεν τους πέφτει πολύ και τρώνε σχεδόν πάντα όλη την ποσότητα που τους βάζω.. Απλά το καλοκαίρι λόγω και πάλι θερμοκρασίας το βράδυ ίσως αφαιρέσω τα υπολείμματα.. Το χειμώνα δεν χαλάνε τόσο εύκολα..
  4. Γενικότερα τα λαχανικά και το αυγό πρέπει να τα δίνουμε σε διαφορετική συχνότητα αναλόγως την περίοδο που περνάνε. Θα σου πω για τα καναρίνια γιατί για τα ζεμπράκια δε γνωρίζω.. Το χειμώνα που έχει τελειώσει η πτερόροια αυγοτροφή μια φορά την εβδομάδα και λαχανικά και φρούτα μία άντε 2 φορές το πολύ. Η διατροφή τους πρέπει να είναι βασικά σπόροι και ιδιαίτερα λιπαροί (πχ καναβούρι, νίζερ) για να αντέξουν το κρύο του χειμώνα (ειδικά οι "μπαλκονάτοι"). Όσο πλησιάζει ο καιρός προς την άνοιξη και την αναπαραγωγή (τέλη Φλεβάρη - αρχές Μάρτη, για "μπαλκονάτους") αρχίζεις και αυξάνεις σταδιακά την συχνότητα από μια φορά την εβδομάδα σε κάθε μέρα. Δλδ για 2 εβδομάδες 2 φορές την εβδομάδα αυγό και λαχανικά, για 2 εβδομάδες 3 φορές, την επόμενη εβδομάδα 4 φορές και ούτω καθ εξής μέχρις ότου φτάσει ο Απρίλης-Μάιος και τους δίνεις καθημερινά αυγό και λαχανικά που θα τα χρειάζονται για την αναπαραγωγή. Μετά και το τελευταίο αυγό κόβουμε αυγοτροφή και δίνουμε λαχανικά πιο αραιά. Λίγες μέρες πριν σκάσουν οι νεοσσοί ξαναδίνουμε αυγοτροφή καθημερινά στους γονείς. Λαχανικά αφού και το τελευταίο μωράκι γίνει μιας εβδομάδας και μετά (7 ημερών μπορούμε να δώσουμε μηλαράκι). Τα μικρά μέχρι να σαραντίσουν θα πρέπει να τρώνε καθημερινά αυγοτροφή. Το καλοκαίρι με την πτερόροια δίνουμε αυγοτροφή 3 φορές την εβδομάδα περίπου και λαχανικά και φρούτα σχεδόν καθημερινά! Το μπάνιο φυσικά σε πρώτη ζήτηση! Μέχρι να τελειώσει πάλι η πτερόροια και να ξαναέρθει ο χειμώνας! :)
  Τώρα όσον αφορά τα ζεμπράκια ξέρω πως όσο τους δίνεις πολλά καλλούδια και συμπληρώματα νομίζουν ότι ήρθε η ώρα να ζευγαρώσουν οπότε ίσως να μην είναι καλή ιδέα να τους δίνεις συνεχώς και καθημερινά λαχανικά.
  5. Όταν τους έβαζα περίμενα να τελειώσει και συμπλήρωνα.
  6.Πιστεύω ότι το κόκκαλο σουπιάς κάνει πολύ καλύτερο από την πέτρα. Αν βρεις σε άλλο πετ σοπ σουπιοκόκκαλο θα ήταν πολύ καλύτερο.. Για τα καναρίνια και το λούγαρο σίγουρα.. Για τα ζεμπράκια δε ξέρω.. Το βάζουμε από την μαλακή μεριά και αυτά τρώνε λίγο-λίγο με το ράμφος τους. Για αυτά που δεν τρώνε μπορείς να ξύσεις μια ποσότητα με το μαχαίρι στην αυγοτροφή που τους φτιάχνεις. Εγώ αυτό το κάνω στην προετοιμασία και στην αναπαραγωγή για να είμαι σίγουρη ότι οι θηλυκές μου παίρνουν το ασβέστιο που χρειάζονται.
  7. Και πολύ καλά έκανες! Το χλώριο δεν κάνει και πολύ καλό στα πουλάκια μας.. Αν και το νερό της αττικής γενικότερα είναι πολύ καλό, αν δεν σου είναι κόπος νομίζω είναι καλύτερο γι αυτά το φιλτραρισμένο.
  Ανάλογες συζητήσεις εδώ: Το νερό που δίνουμε στα πουλιά μας | PetBirds
  8. Δεν το χρησιμοποιώ οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
  9. Εγώ τα κάνω μπάνιο με το Chevotren! :p Για πρόληψη είναι ότι καλύτερο και ακίνδυνο εντελώς! Μια φορά το μήνα τουλάχιστον! Για τα ζεμπράκια και τη φωλιά δε ξέρω...
  10. Μπορείς να παραγγείλεις και ένα κουτάκι άμα θες απλά κάνει γύρω στα 12-15 ευρώ. Εγώ όταν θέλω παίρνω από εδώ: Κτηνιατρικός Κύκλος Εμπορική Α.Ε. - Συμπλήρωμα τροφής πτηνών, 'LIVIFERM' - 5 gr (κωδ.:01.41.014)
  Και ναι δικαιολογία έψαχναν. :p Και το ultra levure την κάνει μια χαρά τη δουλειά του θεωρώ.. Διαλύεις ένα χαπάκι (την μικρή αναλογία.. όχι των 500 mg νομίζω.. δε θυμάμαι και πολύ καλά..) σε ένα ποτήρι νερό και γεμίζεις από αυτό την ποτίστρα.

  Και φυσικά δεν κουράσες! Μακάρι όλοι να είχαν τόσες απορίες για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των μικρών φτερωτών τους φίλων! Σε τέτοια εγώ προσωπικά απαντάω με πολύ χαρά! Μπράβο σου Σύλβια! :thumbsup:
   
 3. Ευχαριστώ πάρα πολύ Αλίκη μου! Είσαι πάντα τόσο πρόθυμη να με διαφωτίσεις με τις αναλυτικότατες οδηγίες σου! Να 'σαι καλά!
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δες μία σχετική συζήτηση Το νερό που δίνουμε στα πουλιά μας | PetBirds
  Κάθε όποτε - αν εμφανιστεί ψείρα.
   
 5. Σταύρο, προχθές είδα κάποια πουλάκια μου να ξύνονται, κατά τη γνώμη μου παραπάνω από το κανονικό. Όλοι μου έλεγαν ότι δε φαίνεται ανησυχητικό και ότι μπορεί να είναι η ιδέα μας, αλλά ο αδερφός μου συμφώνησε ότι κάτι δεν πάει καλά κι έτσι αποφάσισα να κάνω γενική στα κλουβιά, παρόλο που τα είχα καθαρίσει σχολαστικά πρόσφατα που τα έβαλα σε εσωτερικό χώρο για το χειμώνα. Έτσι έπιασα το καθαρό κλουβί, το ψέκασα με Pinex spray και ψέκασα και όλα τα αντικείμενα που κούμπωναν μεταξύ τους ή είχαν γωνίες κλπ με Pinex Pump Spray. Έβαλα καινούριες ποτίστρες, ταΐστρες και αυγοθήκες και ψέκασα τα πουλάκια ένα- ένα με Frontline και τα έβαλα μέσα. Μετά από 7 μέρες θα πρέπει να επαναλάβω τη διαδικασία, όπως λέει το Pinex Spray στη συσκευασία του. Παρόλο που δεν είδα καθόλου παράσιτα στο παλιό κλουβί, θέλω να είμαι σίγουρη και γι' αυτό θα ξανακάνω τη διαδικασία. Το παλιό κλουβί καθαρίστηκε, τρίφτηκε, βάφτηκε και "λούστηκε" με Chevi-tren. Όταν περάσουν οι 7 μέρες θα ψεκάσω το κλουβί με Pinex Spray και θα τα βάλω μέσα. Αναρωτιόμουνα λοιπόν, μιας και θα κάνω όλη τη διαδικασία από την αρχή, μήπως μπορούσα να τους ρίξω ξανά Frontline, αφού ξύνονται ακόμα... Μου φαίνεται όμως λίγο νωρίς και το φάρμακο είναι αρκετά βαρύ αφού είναι για σκύλους... Μήπως να τους ρίξω απλά Pinex Pump Spray και να τα βάλω μέσα; Μήπως να τους αλλάξω απλά κλουβί χωρίς να τα ψεκάσω καθόλου;
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Πότε ήταν η πρώτη φορά; Αν έχεις βάλει πρόσφατα, δεν κάνει να ξαναβάλεις. Επίσης, αν έχεις βάλει πρόσφατα, είναι σχεδόν απίθανο να έχει ψείρες.
   
 7. Τους έβαλα Frontline την Τετάρτη 5/11/14. Να τους αλλάξω απλά κλουβί; Μωρέ λες να έχουν ακάρεα; Υπάρχει περίπτωση να κόλλησαν από το άρρωστο καναρίνι ενώ τα έχω σε άλλο δωμάτιο (δύο δωμάτια πιο πέρα); Μπορεί να μην έχουν και τίποτα και να έχουν δίκιο οι δικοί μου... Πάντως εχθές, δεν ξύνονταν απλά, τίναζαν και με μανία τα φτερά. Βέβαια δεν το κάνουν συνέχεια και γενικά φαίνονται καλά. (Εμφάνιση κανονική, όρεξη για φαΐ μια χαρά και κελαηδάνε)
   
 8. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν κάτι άλλο. Αυτό που έχεις κάνει στα κλουβιά δεν είναι κακό. Στα πουλάκια όμως δεν πρέπει να βάλεις άλλο frontline.

  Η πτερόρροια τους τελείωσε;
   
 9. Έτσι πίστευα, ότι έχει τελειώσει... Αλλά επειδή είμαι αρχάρια, δεν είμαι και σίγουρη!
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν δεν βλέπεις φτερά.... έχει τελειώσει. Δεν χρειάζεται δα και η super γνώση...
  Αντίθετα οι ανησυχίες και οι φόβοι δείχνουν αγάπη... και ασφαλώς καλά κάνεις.
   
 11. Το κλουβί του Λούγαρου είναι πεντακάθαρο. Τα ζεμπράκια πάλι χάνουν λίγα πουπουλάκια. Μάλλον θα τους αλλάξω απλά κλουβί και θα περιμένω, και αν συνεχίσουν βλέπουμε! Ευχαριστώ!
   
 12. Και κάτι άσχετο, ας μου απαντήσει κάποιος αρμόδιος, γιατί δεν μπορώ να σημειώσω ως "best answer" το σχόλιο της Αλίκης που έκανε τόσο κόπο; :p Ευχαριστώ!
   
 13. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Σύλβια, ευχαριστούμε που ενημέρωσες. Διορθώθηκε.
   
 14. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Σιγά τον κόπο! Μην το ξαναπείς! Σε τέτοια μέλη με μεγάλη μου χαρά! :D
   
Φόρτωση...