Διασταυρωση λευκο με κιτρινο, τι χρώμα θα βγουν τα μικρα;

Συζήτηση με θέμα Διασταυρωση λευκο με κιτρινο, τι χρώμα θα βγουν τα μικρα;, που ξεκίνησε από 8520, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 22 Ιαν 2009.

 1. 8520

  8520 PB New Member

  από ζευγάρι καναρινιών ( λευκό κυρίαρχο Χ κίτρινο) , τι χρώμα πουλιά θα πάρω? και σε τι ποσοστά?
  εχώ δια βάσει ότι λευκόΧκιτρινο δίνουν λευκά και κίτρινα πουλιά σε ποσοστό 50-50% με τα κίτρινα να βγαίνουν σε ποιο ξεθωριασμένες αποχρώσεις από τον γονέα , όμως αν το λευκό είναι κυρίαρχο τι γίνεται?
   
 2. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Ο ορος λευκο κυριαρχο δε σημαινει οτι υπερτερει το λευκο σαν γονιδιο.Αν ζευγαρωσεις οποιοδηποτε κιτρινο με λευκο τοτε ολα τα πουλια αν δε κανω λαθος θα ειναι κιτρινα και θα ειναι φορεις του λευκου παραγοντα.Για να καταφερεις να παρεις παλι λευκα πουλια πρεπει οι φορεις να ζευγαρωσουν με φορεα λευκου η με λευκο.
  Βεβαια επειδη ολα ειναι σχετικα.Και αβυσσος το DNA των ζωντανων οργανισμων αν τα καναρινακια ειναι κοινα μην αποκλυεις την εμφανιση καφε στιγματος
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Σε περίπτωση που έχεις ζευγαρώσει
  Λευκο κυρίαρχο χ κίτρινο
  Θα πάρεις όπως λές 50% κυριαρχα λευκά και 50% κίτρινα.
  Αν το λευκό είναι υποτελές(υπολοιπόμενο) θα πάρεις 100% κίτρινα πουλιά που θα είναι φορείς του λευκού ανεξαρτήτως φύλου.
   
 4. Το ποσοστό 50-50% είναι για το κυρίαρχο. Για τις πιο ξεθωριασμένες αποχρώσεις δεν είναι απαραίτητο. Το λευκό πουλί (είτε κυρίαρχο ή υπολειπόμενο) είναι ένα λιποχρωμικό κίτρινο το οποίο αδυνατεί να εμφανίσει το λιπόχρωμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γονίδια που ρυθμίζουν την απόχρωση, το έντονο ή χιονέ πτέρωμα κλπ δεν υπάρχουν. Υπάρχουν απλά το αποτέλεσμα τους δεν μπορούμε να το δούμε πάνω στο λευκό. Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε και τί απόχρωση θα δώσει στους κίτρινους απογόνους. Αυτό μπορούμε μόνο μετά από 2-3 ζευγαρώματα (με διαφορετικό ταίρι κάθε φορά) να το καταλάβουμε από τις αποχρώσεις των απογόνων και τηρώντας καλό αρχείο και pedigree των πουλιών μας. Η θεωρρία ότι ανοίγει το χρώμα όταν ζευγαρώνουμε με λευκά μάλλον έχει να κάνει με τη λογική της ζωγραφικής, αν βάλω άσπρο στο κίτρινο θα πάρω πιο ανοιχτή απόχρωση, όμως οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις δεν λειτουργούν κατά αυτό τον τρόπο.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...