Δε σταματάει να κάνει αυγα

Συζήτηση με θέμα Δε σταματάει να κάνει αυγα, που ξεκίνησε από Ρανια.κ, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 13 Ιουλ 2016.

ianos
Best Answer ianos, 13 Ιουλ 2016
Προφανώς λοιπόν Ράνια τα αυγα ειναι άσπορα. Και φυσικά πρεπει να ξεπυρώσει. Σου προτείνω τα ακόλουθα: Την αφήνεις στην σκάλα, με τη φωλιά και τα αυγά... Ολόκληρο το Post
 1. Ρανια.κ

  Ρανια.κ PB New Member

  Καλησπέρα. Ή καναρα μου ακόμα κάνει αυγά. Την προηγούμενη εβδομάδα εσκιζε χαρτιά κ της έβαλα φωλιά. Έπρεπε να λειψω για πέντε μέρες (την πρόσεχεη κόρη μου) όταν γυρισα έχει κάνει τέσσερα αυγά. Το πρόβλημα μου είναι ότι είναι έξω το κλουβί κ δε σηκώνεται καθολου. Το μεσημέρι με την πολλή ζεστη την είδα να υποφέρει κ την μετεφερα στη σκάλα του σπιτιού μου που έχει δροσιά. Από τότε σηκώθηκε και από τα αυγά. Πειράζει? Θέλω να πω όχι για τα αυγά για την ίδια. φοβάμαι να μην πάθει τίποτα με τη ζέστη αυτή όλη μετά να κλωσαει. Μήπως μου πάθει κατάθλιψη που την αναγκασα να σηκωθεί αλλάζοντας θέση?
   
 2. Best Answer:
  Post #338911 by ianos, 13 Ιουλ 2016
 3. ianos

  ianos Daily Active Member

  Δεν ξεκαθαρίζεται πλήρως πότε έκανε τα αυγά και αν ολοκληρώθηκε η γέννα. Εχεις και αρσενικό μέσα στο κλουβι;
   
 4. Ρανια.κ

  Ρανια.κ PB New Member

  Το πρώτο το έκανε την παρασκευή μου είπε ή μικρή μου κ το τελευταίο τη δευτέρα. Είναι τέσσερα. Δεν είναι αρσενικός στο κλουβί αλλά δίπλα της σε άλλο.
   
 5. ianos

  ianos Daily Active Member

  Ψήφοι: 1
  Προφανώς λοιπόν Ράνια τα αυγα ειναι άσπορα. Και φυσικά πρεπει να ξεπυρώσει. Σου προτείνω τα ακόλουθα:
  1. Την αφήνεις στην σκάλα, με τη φωλιά και τα αυγά για λίγες ημερες ακόμα, της δίνεις μπανιέρα καθημερινά, της κόβεις τις πολυ θρεπτικές έξτρα τροφές όπως αυγό, της χορηγεις και λίγο ασβεστιο, κι επειτα απο ας πούμε 3-4 ημερες, αφαιρείς τη φωλιά.
  2. Την επιστρέφεις εκεί που ήταν πριν, αρκεί να εχει φυσικό φωτισμό, αφαιρείς παλι τη φωλιά, της κανεις συντηρητική διατροφή για μια ή δυο εβδομάδες και φυσικά ισχύοει ο,τι είπαμε πριν για μπανιέρα και ασβεστιο. Όμως, αν γίνεται, να μην ακούει καν τον αρσενικό.
  3. Αν ειναι εφικτό, μειώνεις σταδιακά τις ώρες φωτισμού. Σκέψου οτι 14 ώρες ημέρας ειναι ιδανικές για αναπαραγωγή, οποτε εσυ αν σου επιτρέπει το περιβάλλον που την εχεις, κάνε το σταδιακά λιγότερο, έως να μπει στην πτερορροια.
   
  ianos, 13 Ιουλ 2016
  Best Answer
  #4
 6. Ρανια.κ

  Ρανια.κ PB New Member

  Ωραία ευχαριστώ πολύ. Πάντως από την ώρα που την μετακίνησα δεν ξαναπηγε στη φωλιά.
   
 7. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Είναι λογική αντίδραση αυτή Ράνια. Σχεδόν κάθε μετακίνηση του κλουβιού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής σημαίνει και εγκατάλειψη της φωλιάς.
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η ύπαρξη της φωλιάς αναμοχλεύει το ένστικτο και δεν θα σταματήσει να προετοιμάζεται γα γέννα.
  Την επόμενη φορά που θα σκίσει χαρτιά, να την αφήσεις να το κάνει.
  Στη χειρότερη θα γεννήσει κάτω το ή τα αυγά της αλλά δεν θα έχει δυνατότητα κλωσήματος και θα σταματήσει.
  Με τα νέα δεδομένα ακολουθεις την οδηγία
  Αν δεν φτάνουν τα παραπάνω... ακολουθείς την λύση του "τσιγγάνου".
  Κάθε δυο τρεις μέρες αλλού το κλουβί ... γιατί όπως σωστά γράφει η Παναγιώτα
  Με αφορμή τη συζήτηση δυο σκέψεις για το μπάνιο στα πουλιά.
  Το νερό για μπάνιο των πουλιών είναι απόλυτα απαραίτητο καθημερινά στα πουλιά αυτή την περίοδο.
  Νωρίς το πρωί... νερό στο μπάνιο για περιποίηση του φτερώματος και μείωση των "επιδράσεων" της πτερόρροιας πάνω στα πουλιά.
  Το έχουν ανάγκη.
  Με το μπάνιο ... κανένα πουλί δεν "ξεπυρώνει" και καμιά διαδικασία φωλιάσματος δεν σταματά.
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  για να συμπληρώσω... απλά ξεχνιούνται και ασχολούνται και με κάτι άλλο περα απ τη φωλιά και τα αυγά! :)

  Συμφωνώ με όσα είπατε οι προλαλήσαντες, αλλά έχω μια αμφιβολία όσον αφορά αυτό:
  Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα... Ένα καναρίνι που κοιμάται όταν δύει ο ήλιος και ξυπνάει με την ανατολή, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, και έτσι πρέπει να ζουν τα καναρίνια, με βάση το φως του ήλιο, γιατί να το αλλάξουμε... γιατί να μειώνουμε τις ώρες φωτισμού οι οποίες μετά που θα έρθει η πτερόροια θα πρέπει να ξανααυξηθούν ακόμα πιο πολύ..?? Για μένα καλύτερα να αυξάνονται οι ώρες φωτισμού, ώστε να καταλάβουν πως ήρθε η πτερόροια, παρά να τις μειώσουμε και μετά να τις ξαναυξήσουμε για να καταλάβουν πως ήρθε η πτερόροια. Και γενικά διαφωνώ με το να "πειράζουμε" τις ώρες φωτισμού.. Πρέπει να νιώθουν την κάθε περίοδο. Οκ είναι πυρωμένη, θα κάνει 2-3 αυγά κάτω σε λίγο καιρό θα καταλάβει πως ήρθε η πτερόροια! Που θα πάει! Θα ξεπυρώσει! Με τις αυξομειώσεις των ωρών φωτισμού θεωρώ πως θα στρεσαριστεί χωρίς λόγο και θα απορυθμιστεί το βιολογικό της ρολόι. Μην ξεχνάμε τα καναρίνια είναι πουλιά που λειτουργούν με βάση τον ήλιο και τις ώρες φωτισμού. Είναι ρίσκο να "παίζουμε" με κάτι τόσο σημαντικό για την υγεία τους και την καθημερινότητα τους. Ας αφήσουμε και λίγο την φύση μόνη της.. Ξέρει καλύτερα από εμάς! :)
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Με τις αλλαγές των ωρών φωτεινότητας, παρεμβαίνεις ουσιαστικά στην ορμονική διαδικασία, στέλνοντας μηνύματα αλλαγής εποχής.
  Ομολογώ κι εγώ, παρ' όλο που το διαβάζουμε παντού, σε ξένα forums, έγκυρα sites κτλ, πως συμπαρατάσσομαι μαζί σου και είναι κάτι που το κρατάω με σκεπτικισμό και καχυποψία ως δεδομένο.
  Ίσως άτομα με εμπειρία και γνώσεις να έχουν ένα εργαλείο παρέμβασης στα χέρια τους αλλά καθένας μας να πειραματίζεται, δεν ξέρω, βρίσκω πως θέλει καλή σκέψη και ψάξιμο απ' όλους μας..
  Μάλλον είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όσων έχουν την διάθεση για περαιτέρω έρευνες :)
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ακριβώς! Αυτό δεν καταλαβαίνω.. Γιατί αυτή την περίοδο, μετά την αναπαραγωγή και λίγο πριν την πτερόροια, γιατί να μειώσουμε αντί να αυξήσουμε τις ώρες?? Αν τις αυξήσουμε μπαίνουν πιο γρήγορα στην πτερόροια.. Αν τις μειώσουμε και μετά τις αυξήσουμε πιο πολύ λόγω πτερόροιας, θεωρώ πως τα μπερδεύουμε χειρότερα.

  Και επειδή παρόλο που δεν το ξέρουν πολύ, το φως για τα καναρίνια είναι ζωτικής σημασίας και με βάση αυτό λειτουργούν, ζουν, ζευγαρώνουν, αλλάζουν φτέρωμα κτλ, θα πρότεινα να αφήσουμε τα πειράματα, και ούτε να μειώνουμε ούτε να αυξάνουμε τις ώρες.. Να αφήσουμε την φύση μόνη της και εκείνη ξέρει και αυτορυθμίζεται. Κάποια στιγμή θέλουν δε θέλουν θα ξεπυρώσουν. Αν ζουν υπό φυσιολογικές συνθήκες και ξυπνούν με την ανατολή και κοιμούνται με τη δύση, όλα θα κυλήσουν ομαλά και φυσιολογικά! :)
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αλίκη η ισορροπία στον κύκλο της ζωής των καναρινιών και των αλλαγών που ορμονικά επιφέρει η αλλαγή στη διάρκεια του φωτισμού είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους.
  Οι μεταβολές στον φωτισμό που προτείνονται και φυσικά με βρίσκουν σύμφωνο, είναι πολύ μικρές χρονικά (το πολύ μισή ώρα) αλλά "κρίνονται" απαραίτητες στις περιπτώσεις που οργανισμός ενός πουλιού έχει "απορρυθμιστεί" και χρειάζεται επαναφορά στις φυσιολογικές λειτουργίες.
  Ένα πουλί που στα μέσα Ιουλίου έχει διάθεση για ωοτοκία σίγουρα έχει χάσει τον σωστά χρονικά ορμονικά δρόμο του για πολλούς λόγους που δεν άπτονται του παρόντος θέματος.
  Και πάντα φταίμε εμείς για το παραπάνω πρόβλημα...
  Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό θα ξεκινήσει πολύ αργά την αλλαγή των φτερών του και πιθανόν ο χειμώνας να το βρει ανέτοιμο κι απροστάτευτο. Αρκεί να θυμόμαστε πως αμέσως μετά την πτερόρροια πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα που θα τρέφεται αποθηκεύοντας ενέργεια .... για το χειμώνα, κι αυτό δε γίνεται σε 20 ή 30 μέρες.
  Οφείλουμε να επαναφέρουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στην "σωστή" χρονικά φωτοπερίοδο αυτοσχεδιάζοντας ..
  Αρχικά μειώνουμε το φωτισμό τόσο σε διάρκεια αλλά κυρίως σε ένταση για 10-15 μέρες, το πουλί επανέρχεται και αμέσως μετά το οδηγούμε στον φυσιολογικό για την εποχή.
  Αν από λάθος μας αυτή η γέννα είναι η πρώτη θα "ξεπυρώσει" τον Σεπτέμβρη.
  Απόλυτα σωστά... καμία διαφωνία σε όσα γράφεις αλλά εμείς είμαστε η αιτία της καθυστερημένης ωοτοκίας
  έστω κι αθέλητα οπότε έχουμε ήδη διαταράξει τις προσταγές της φύσης για να μπορούμε όπως πολύ σωστά γράφεις να
  γιατί εξίσου σωστά
  Αυξανόμενες οι ώρες φωτισμού .... μήπως οδηγούμε το πτηνό σε μη φυσιολογική τόσο σε ταχύτητα όσο και διάρκεια πτερόρροια?

  Αυτό είναι το ιδανικό ... αρκεί να εφαρμόζεται από την αρχή....
  Γιατί ένα καναρίνι σε ωοτοκία μέσα Ιούλη .... σίγουρα κάτι έχει γίνει λάθος.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 14 Ιουλ 2016
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γιάννη μου σχεδόν ΌΛΑ τα θηλυκά καναρίνια μέσα Ιουλίου παραμένουν πυρωμένα... Αυτό είναι γνωστό σε όλους μας... Τα θηλυκά πυρώνουν πιο γρήγορα και ξεπυρώνουν πιο αργά. Αυτό μου συμβαίνει χρόνια! Από τότε που θυμάμαι να έχω καναρίνια.... Μέσα Ιουλίου και έβλεπα αυγά στον πάτο! Αν δεν υπάρχει φωλιά, αν κάνει 2-3 αυγά κάτω, κάποια στιγμή θα καταλάβει πως ήρθε η ώρα να αλλάξει φτέρωμα.

  Γιατί φταίμε εμείς? Επίτρεψε μου να διαφωνήσω... Τα δικά μου προσωπικά καναρίνια κοιμούνται και ξυπνούν όπως τα προστάζει η φύση, ήδη η συχνότητα πρωτείνης έχει μειωθεί αρκετά (1-2 φορές την εβδομάδα αυγοτροφή δική μου ή έτοιμη, δίνω εναλλάξ), λαχανοφρουτοσαλάτες επίσης 1-2 φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα αν προλάβω, και τα μπάνια και οι πτήσεις στην κλούβα είναι σχεδόν καθημερινές. Και να σου θυμίσω και την όλη μεταφορά που είχαν από την Αθήνα στο εξοχικό και την μεταφορά απ τις ζευγαρώστρες στην κλούβα. Με όλα αυτά θα "έπρεπε" να είχαν ξεπυρώσει εντελώς.. Παρόλαυτα τα θηλυκά μου σχεδόν όλα (1-2 να μην είναι) είναι ακόμα πυρωμένα.. Χώνονται στις ταίστρες, βλέπω κανά αυγό στον πάτο και χθες είδα την Μελίνα να μαδιέται. Τι λάθος έκανα???
  Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία.... αλλά όλα τον Αύγουστο αλλάζουν φτερά και Οκτώβρη είναι ντυμένα με το νέο τους φτέρωμα.

  Στην Ελλάδα ζούμε φίλε μου.. Τα τελευταία χρόνια μέχρι και τον Δεκέμβρη (δυστυχώς) έχουμε και μέρες ανοιξιάτικες. Γενικά έχουμε έναν ήπιο χειμώνα οπότε νομίζω πως έχουν το περιθώριο των 20-30 ημερών να προετοιμαστούν για τον βαρύ χειμώνα. Δεν υπάρχει λόγος να τα "βιάσουμε" να αλλάξουν φτέρωμα τον Ιούλιο.. Εμένα όλα Αύγουστο αρχίζουν και Οκτώβρη έχουν τελειώσει με την πτερόροια το αργότερο..

  Γι αυτό δεν περιράζουμε καθόλου τις ώρες και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Και ποιος λέει πως μειώνοντας την ένταση θα ξεπυρώσει?? Για θηλυκά μιλάμε! :p Όλο αυτό που περιγράφεις είναι παρακινδυνευμένο να απορρυθμιστεί εντελώς το βιολογικό ρολόι.. Εγώ δε θα το ρίσκαρα.

  Βρε Γιάννη μου αν ξέρεις τα βασικά δε θα βάλεις καν φωλιά μέσα Ιουλίου.. Μιλάμε για κάποιον που ξέρει τα στοιχειώδη..

  Και να τονίσω πως εγώ προσωπικά μιλάω για εξωτερικές εκτροφές και για πουλιά που ζουν περισσότερο έξω όπως τα δικά μου.
   
 14. ianos

  ianos Daily Active Member

  Στα μηνύματα σου Αλίκη δεν υπολογίζεις το γεγονός οτι η διάρκεια της ημέρας ήδη μειώνεται απο τις 21 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σημερα η ημέρα διαρκεί περίπου 15 λεπτά λιγότερο απο τις 21 Ιουνίου. 14 περίπου ώρες ημέρας, όλοι έχουμε διαβάσει οτι ειναι η ιδανική διάρκεια για αναπαραγωγή, κι εκεί περίπου είμαστε ακόμα. Επομένως το καναρινι μάλλον καλα κάνει και αποθέτει τα αυγά του. Αλλά ερχόμαστε εμείς, οι αρωγοί του και λέμε οτι μάλλον το καναρινι λογάριασε χωρίς τον ξενοδοχο, τη ζέστη δηλαδή, οτι δεν εχει σωστή προοπτική σκέψη, μια και πρεπει να ειναι ξεκούραστο, οχι εξαντλημένο σωματικά, χωρίς ελλείψεις οργανικά, και άρα να μην κάνει αυγά ή τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση να μην κάνει πολλά αυγά. Έτσι λοιπόν, το καναρινι, δε θεωρω οτι απορρυθμιστηκε ακριβώς, αλλά οτι κάπως άργησε, αν άργησε δλδ, σύμφωνα με τα status που έχουμε θέσει οι καναρινοφιλοι για την ευζωία των πουλιων μας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πραγματικα δεν θα ήταν άσχημη ιδεα, να μειωθούν λίγο και φυσικά τεχνητά οι ώρες της ημέρας του καναρινιού, λίγο ακόμα δλδ, γιατι ήδη μειώνονται ή ίσως, όπως λέει ο Γιάννης η ένταση του φωτός, ώστε να εξασφαλιστεί οτι το καναρινι θα λάβει το μηνυμα να σταματήσει τα αυγά, για να μπει ομαλά και όπως πρεπει και όταν πρεπει στον φυσιολογικό του ρυθμό, στην πτερορροια δλδ, ώστε του χρονου να ξεκινησει πιο νωρίς την εναπόθεση των αυγων. Και δεν μιλάμε για ενα αυγό σημερα, άλλο ενα μετα απο δυο βδομαδες, αλλά θα θέλαμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια επόμενη γέννα, που θα του στερήσει θρεπτικά συστατικά απο τον οργανισμό του, καθώς και ενέργεια.
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ρε παιδιά συγγνώμη στην πτερόροια δεν είναι οι πιο "μεγάλες μέρες και η διάρκεια του ηλιακού φωτισμού είναι πιο διαρκής? Σε λίγο καιρό δλδ που θα νυχτώνει 9 και 20! Τότε είναι που θα καταλαβουν για τα καλά πως είναι πτερόροια... Εγώ έτσι νόμιζα.. πως οι μέρες της πτερόροιας είναι πιο μεγάλες και πως γι αυτό αλλάζουν φτέρωμα.. μαζί με την ζέστη φυσικά. Εγώ έτσι το έχω στο μυαλό μου τουλάχιστον. Μπορεί να κάνω και λάθος. Αλλά και πάλι είμαι κατά στην παρέμβαση και στην ρύθμιση του ρολογιού ενός καναρινιού αλλάζοντας την ημερήσια διάρκεια φωτισμού.. Το θεωρώ μεγάλη παρέμβαση και πως γι αυτό θα πρέπει να αφήσουμε την φύση να το κάνει. Τουλάχιστον εγώ που είμαι "ταρατσάτη" ποτέ δεν έκανα τέτοιου είδους παρέμβαση..
   
 16. ianos

  ianos Daily Active Member

  Αλίκη μου, δεν ειναι έτσι. Απο τις 22 Ιουνίου έως τις 22 Δεκεμβρίου, κάθε ημέρα θα ειναι μικρότερη απο την προηγουμενή της.
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και τότε γιατί νυχτώνει πιο αργά?? Αντίστοιχα ξημερώνει πιο αργά?? Εγώ είχα συνδυάσει την πτερόροια με την περίοδο που οι μέρες είναι πιο μεγάλες δλδ στα τέλη καλοκαιριού. Διαφώτισε με την άσχετη :p Θα μπει τώρα ο Δημήτρης να με κράξει!!
   
 18. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  21/3 εαρινή ισημερία ίσες μέρα-νύχτα
  22/6 θερινό ηλιοστάσιο μεγαλύτερη μέρα του έτους
  23/9 φθινοπωρινή ισημερία ίσες μέρα-νύχτα
  22/12 χειμερινό ηλιοστάσιο μεγαλύτερη νύχτα του έτους
   
 19. ianos

  ianos Daily Active Member

  Ξημερώνει πιο αργά, και νομίζω οτι νυχτώνει πιο νωρίς. Έχεις μπερδευτεί διότι έχουμε τις 6 μηνιαίες αλλαγές ώρας, και γιατι εισαι νεα και καθώς ακούω ωραία και εχεις πολυ πιο σημαντικά πραγματα να ασχοληθείς απο εμάς τους...ε! κάπως πιο ώριμους που ξυπνάμε τα ξημερώματα, δεν έχουμε τι να κάνουμε και κοιτάμε πότε θα νυχτώσει να πιούμε το χαμομηλάκι μας και πριν πάμε για ύπνο, να παριστάνουμε οτι τα ξέρουμε όλα.;)
   
 20. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Άρα όντως από 22/6 μέχρι την ισημερία
  οι μέρες όντως μικραίνουν.. Άρα την πτερόροια την καταλαβαίνουν απ την υψηλή θερμοκρασία και απ τη διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού, η οποία είναι λιγότερη απ την αναπαραγωγή, σωστά??? Άρα όσο μειώνεται η μέρα τόσο μπαίνουν στην πτερόροια σωστά??

  χαχαχαχα εγώ ήμουν σίγουρη ότι η μέρα μεγαλώνει! Καλησπέρα!! :p Ντάξει παιδιά κατάλαβα τι παίζει σας ευχαριστώ πολύ όλους!!

  Άρα όσοι δοκιμάσουν την μείωση της διάρκειας και της έντασης του ημερήσιου φωτισμού με προσοχή! Πρέπει η μείωση να είναι σταδιακή και πολύ μικρή! Δεν παίζουμε με τέτοια πράγματα! :)
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...