Δεν μετράει η γέννα με άσπορα;

Συζήτηση με θέμα Δεν μετράει η γέννα με άσπορα;, που ξεκίνησε από abscanary, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 14 Ιαν 2009.

 1. abscanary

  abscanary PB New Member

  Σε μία από τις πολλές περιηγήσεις μου έπεσα πάνω σε ένα ιστολόγιο με πολύ καλά άρθρα, παραπέμπω σ'αυτό:

  KANARINI-KARDERINA

  Στο άρθρο με θέμα έναρξη αναπαραγωγής διάβασα το ακόλουθο:

  "Γέννα που δεν εχουν βγεί πουλιά δεν πιάνεται οπότε μην θεωρήσουμε αν έχει 2 γέννες με άσπορα oτι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζευγαρώνει!"

  EΝΑΡΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

  Μου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.

  Μέχρι τώρα γνώριζα ότι για να μην καταπονηθεί η κανάρα την αφήνουμε να ζευγαρώσει 2 [το πολύ 3] φορές (δεδομένης της καλης φυσικής κατάστασης του πουλιού βέβαια). Η κατάσταση αυτή διαφοροποιείται αν τα αυγά είναι άσπορα? Μπορεί να κάνει και τρίτη ή και τέταρτη γέννα? Η βασική καταπόνηση που υφίσταται το πουλί δεν είναι η γέννηση των αυγών από μόνη της? Πως γίνεται να μην προσμετράται ως γέννα?

  Μήπως γνωρίζουν κάτι οι εμπειρότεροι φίλοι μας?
   
 2. inca1099

  inca1099 PB Member Article Writer

  Η γέννα με άσπορα αυγά δεν μετράει όταν τα αυγά αποσυρθούν εγκαίρως απο την φωλιά. Η καταπόνηση της θηλυκιάς γίνεται με το τάισμα και το μεγάλωμα των νεοσσών.
   
 3. Πείτε μου την ηλικία για το ζευγάρωμα.
  Από πόσο η θυληκιά και από πόσο μηνών τα αρσενικά;
   
 4. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Tα αρσενικα πρεπει να εχουν κλεισει ετος και τα θυληκα μπορουν να ζευγαρωσουν απο τον 8 μηνα
   
 5. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Μια γεννα ενουμε ολοκληρωμενο κυκλο.Απο τη γεννηση των αυγων εως τον απογαλακτισμο.
   
 6. Και η γέννα και το μεγάλωμα των νεοσσών είναι καταπόνηση για τα πουλιά και κυρίως για τις θηλυκές. Φυσικά όταν μια θηλυκιά γεννάει αυγά και δεν εκολάπτονται δεν περνάει την επιπλέον καταπόνηση του ταΐσματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ταλαιπωρηθεί καθόλου. Το πόσες φορές θα την βάλουμε να ζευγαρώσει πιστεύω ότι το αποφασίζουμε ανάλογα το κάθε ζευγάρι και τις καταστάσεις. Δεν μπορούμε να κρίνουμε με τα ίδια σταθμά ένα ζευγάρι που η θηλυκιά έχει κάνει 4 αυγά άσπορα μετά άλλα τόσα και τέλος έχει εκολλάψει ένα πουλάκι και έχει βοηθήσει και ο αρσενικός στο τάισμα με ένα ζευγάρι το οποίο έβγαλε με την πρώτη γέννα 5 μικρά και τα ανέλαβε εξολοκλήρου η θηλυκιά. Εγώ το δεύτερο ζευγάρι (ανάλογα και από την οπτική εικόνα της θηλυκιάς) μπορεί να μην το έβαζα ούτε για 2η γέννα και σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινα για τρίτη. Προσωπικά έχω σαν όριο τις τρεις γέννες για ασφάλεια ακόμη κι αν είναι και οι τρεις άσπορες.
   
 7. http://canary.pblogs.gr/2008/12/gloster-corona-and-consort.html
  Από το ίδιο blog βλέπω ότι έχει και καλές πηγές "]http://www.birdsworld.gr/Canaries/Gloster.htm" χωρίς παρόλα αυτά να αναφέρει την πηγή:mad:
   
 8. abscanary

  abscanary PB New Member

  Συγγνώμη Βασίλη, αν γνώριζα ότι είχε αναπαραχθεί αυτούσιο άρθρο του birdsworld.gr δεν θα παρέπεμπα στον ιστοχώρο.:mad:
   
 9. Ούτε εγώ το ήξερα και για να πω την αλήθεια δεν υπάρχει και ιδιαίτερο πρόβλημα, απλά το ανέφερα. Άλλωστε από την αρχή το είπες ότι έχει πολύ καλά άρθρα :D το επιβαιβεώνω. Πέραν της πλάκας έχει κάποιο καλό υλικό στο blog, αν είναι δικό του ή και άλλων δεν ξέρω πάντως προσφέρει κάποιες πληροφορίες. Καλό είναι βέβαια ότι διαβάζουμε να το σκεφτόμαστε διπλά όπως στο παράδειγμα με τις γέννες. Επειδή έχουμε να κάνουμε με ζωντανά πλάσματα πρέπει να διασταυρώνουμε και να εξετάζουμε εξονυχιστικά όποιες πληροφορίες βρίσκουμε γιατί αλλιώς μπορεί να μας κοστίσουν την υγεία των "φίλων" μας.
   
Φόρτωση...