Γιατί το καναρίνι μου τσιμπάει το δαχτυλίδι του;

Συζήτηση με θέμα Γιατί το καναρίνι μου τσιμπάει το δαχτυλίδι του;, που ξεκίνησε από psysonic, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 28 Δεκ 2014.

 1. psysonic

  psysonic PB New Member

  Καλημέρα σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας για το καναρίνι μου που τις τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι δαγκώνει συχνά το δαχτυλίδι του,σαν να τον ενοχλεί κάτι.Την πρώτη μέρα που το παρατήρησα,έλεγξα το πόδι του να δω αν είναι πρησμένο ή αν το δαχτυλίδι είναι σφηνωμένο και τον ενοχλεί,αλλά απ'ότι είδα είχε αρκετό κενό χώρο και εύκολα κουνιέται πάνω κάτω στο πόδι του.Συνέχιζε να το κάνει και χθες σε περισσότερο βαθμό και είπα να ξανακοιτάξω.Αυτό που παρατήρησα είναι ότι στο κάτω μέρος του ποδιού και εκεί που "κάθεται" και κρύβει αυτό το σημείο το δαχτυλίδι,είναι λίγο ερεθισμένο να το πω; με ένα χρωματισμό προς το ροζ..Αυτό που είχα πρόχειρο και μέχρι να επικοινωνήσω μαζί σας για μια πιο έμπειρη γνώμη,είναι το epithol όπου του επάλειψα λίγο και τα 2 πόδια.Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό πχ κάποια μόλυνση.Περιμένω τις συμβουλές σας.!
  Να σημειώσω ότι το πουλί ζει σε εξωτερικό χώρο σε μπαλκόνι,είναι αρσενικό του 2012,(αχάτης μωσαϊκό μαύρο κόκκινο),καθαρίζεται τακτικά το κλουβί και η διατροφή του είναι μείγμα σπόρων συσκευασία (manitoba t3 oro),αυγό,μήλο και καρότο.Συγνώμη αν το μήνυμα είναι μεγάλο και κουραστικό! :D Θα παραθέσω και μια φωτογραφία όσο δυνατόν καλύτερη μπορώ.Ευχαριστώ εκ των προτέρων
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το "παιχνίδι" με το δαχτυλίδι είναι συχνό φαινόμενο των καναρινιών και όχι μόνο.
  Και αυτό το παιχνίδι δημιουργεί αμφίδρομες αντιδράσεις..
  Δηλαδή "παίζοντας" με το δακτυλίδι δημιουργείται πίεση στο πέλμα του πουλιού και με τη σειρά της προκαλεί περισσότερα ραμφίσματα και εντονότερο ερεθισμό. Αν κρίνεις πως είναι επικίνδυνο ίσως θα πρέπει να το καλύψεις με κάτι για μερικές μέρες (λευκοπλάστ) ή αν υπάρχει κακή εξέλιξη ακόμη και να το αφαιρέσεις.
   
 3. psysonic

  psysonic PB New Member

  Η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη...εδώ ίσως φαίνεται λίγο καλύτερα.

  kitsos.jpg
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Eδώ δεν υπάρχει θέμα..... Απλά παρακολούθησε το θέμα να μην γίνει πληγή... Το epithol θα βοηθήσει ...
   
 5. psysonic

  psysonic PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ Γιάννη,να σαι καλά :) Θα συνεχίσω το επιθόλ και θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Το πουλάκι ΔΕΝ είναι αχάτης(μαυρα νύχια) . Αν δεν έχει κάποιο "γρέζι" στο τελείωμά του το δακτυλίδι ,το θέμα σε λίγο θα είναι ανάμνηση.
   
 7. psysonic

  psysonic PB New Member

  Επιστρέφω λοιπόν στο θέμα να σας πω τα νέα!Το ποδαράκι του πουλιού είναι ευτυχώς καλά,αλλά έκανα κάποια λάθη που σαν αποτέλεσμα είναι το πουλάκι αυτή τη στιγμή να είναι στρεσαρισμένο και να μην κελαηδάει.Πρώτο λάθος,από την έντονη ανησυχία μου,έπιασα πολλές φορές το καναρίνι στα χέρια μου για να το κοιτάξω.Δεύτερο λάθος το ότι του έβαλα πολύ κρέμα επιθόλ στο πόδι του 2 μέρες συνεχόμενα.Του το έβαζα βράδυ με την λογική να μην το πειράζει μέχρι να απορροφηθεί,κάτι που μάλλον δεν γινόταν.Την επόμενη μέρα δεν κελαηδούσε καθόλου και συχνά τσίμπαγε το δαχτυλίδι και έτριβε το ράμφος μανιωδώς πάνω στα κλαδάκια.Επίσης ανοιγόκλεινε συχνά το στόμα και κούναγε τη γλώσσα του και ανησύχησα μήπως έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα.Ακόμη παρατήρησα ότι διάλεγε από την τροφή το κανναβούρι που είναι μεγαλύτερο από τα άλλα σπόρια και το κράταγε αρκετή ώρα στο στόμα του παίζοντας με τη γλώσσα του.Άλλο πάλι περίεργο που δεν συνήθιζε να κάνει και έκανε,είναι ότι κατέβαινε συχνά στον πάτο και έτρωγε από την άμμο,πράγμα που πάλι με ανησύχησε μήπως είναι όντως άρρωστο.Μετά από όλα αυτά,επισκέφτηκα έναν κτηνίατρο που ασχολείται και με καναρίνια για να είμαι σίγουρος.Ευτυχώς το καναρινάκι είναι υγιέστατο.Αυτό που μου είπε ο γιατρός είναι ότι το δαχτυλίδι το τσίμπαγε γιατί εκεί έμαθε να εκτονώνει το τρίψιμο του ράμφους του.Το γεγονός ότι έτρωγε άμμο,"έπαιζε" με το σπόρο στο στόμα και το ανοιγόκλειμα του ράμφους ήταν γιατί είχε πάθει έγκαυμα στη γλώσσα από το επιθόλ.Μου είπε να βάλω σταγόνες aviomycin στο νερό για 8-10 μέρες και θα είναι εντάξει! Το μόνο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν κελαηδάει και μάλλον είναι από στρες.Ελπίζω να το ξεπεράσει σύντομα
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

 9. psysonic

  psysonic PB New Member

 10. Άρα δοκιμασμένα καλός πτηνίατρος. Μήπως πρέπει να γράψεις καλά σχόλια από κάτω;
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...